Home » Archief » Het wordt allemaal nog veel erger


[22.12.2023]

Het wordt allemaal nog veel erger

Fons Kockelmans

In linkse kring heerst enorm veel verontwaardiging en woede omdat PVV’er Martin Bosma tot voorzitter van het nepparlement is gekozen. Ik begrijp dat niet goed. Hadden ze soms gedacht dat een overwegend rechtse en ultrarechtse Tweede Kamer de voormalige woordvoerder van GroenLinks als voorzitter zou kiezen? Dat lijkt mij een tikkeltje naïef. Laat dat tikkeltje maar weg trouwens.

Het probleem is dat de Kamer sinds kort vol extremistische types zit. Die kunnen benoemen wie ze willen. En degenen die ze willen, zijn per definitie racistische en rechts-populistische schreeuwlelijken. Het valt me eerlijk gezegd mee dat Tom van der Lee 61 stemmen heeft weten te vergaren. Ik had gedacht dat de overwinning van Bosma nog veel groter zou zijn.

Het probleem is, zoals ik al zei, de verkiezingsuitslag. Straks hebben we niet alleen een rassenhatende Kamervoorzitter van een in ruime meerderheid rassenhatende volksvertegenwoordiging, maar ook een rassenhatend kabinet onder leiding van een rassenhatende premier.

Dommer dan dom

Dat PVV-leider Geert Wilders die laatste functie op zich neemt staat overigens nog lang niet vast. Zijn partij (als je de eenmansclub al zo mag noemen) loopt niet over van de bestuurlijke ervaring. Nu Bosma Kamervoorzitter is geworden – hoe je het ook wendt of keert één van de zeer weinigen binnen de partij die iets kan – is hij ook al niet meer voor andere functies inzetbaar. Alleen Fleur Agema, door Wilders enkele jaren terug nog omschreven als ‘dommer dan dom’, heeft hij over. En een paar neptalenten à la Gidi Markuszower. Dat lijkt me niet voldoende om alle openvallende plekken te bezetten. Zelfs al zou je types als Markuszower voor vol willen aanzien.

Wilders kan als hij dat wil wel premier worden, maar dan houdt hij als fractieleider niemand meer achter de hand. Terwijl het in die fractie krioelt van de nieuwkomers zonder ook maar een spatje politieke ervaring. Het lijkt mij voor de PVV handiger dat hij die post zelf gaat bekleden. Kan hij nog een beetje pretenderen buiten de coalitie te staan en dus doorgaan met zijn traditionele gekanker. En hoeft hij niet voortdurend zoete broodjes te bakken in het gehate Brussel. Toch?

Hemelse muziek

Als premier vindt hij wel iemand anders. Ik vermoed dat ex-verkenner Ronald Plasterk (inmiddels informateur tot minstens eind volgende maand) met een natte vinger is te lijmen voor die job. De van ijdelheid bijna ontploffende Plasterk is weliswaar officieel lid van de PvdA, maar dat versterkt het beeld van brede politieke steun alleen. En anders VVD-leider Dilan Yeşilgöz of Pieter Omtzigt van het NSC. Dan zullen die partijen toch wel toehappen? Een kabinet met de PVV, maar zonder Wilders, dat moet ze als hemelse muziek in de oren klinken.

Ik denk niet dat de linkse partijen iets kunnen ondernemen om de totstandkoming van een dergelijk kabinet te verhinderen. In elk geval zullen ze niet in staat zijn een nieuwe gang naar de stembus af te dwingen. Laat staan dat ze iets te verwachten hebben van de uitkomst daarvan.

Als je mag afgaan op de peilingen – en waarom zou dat niet mogen – dan wordt het na verkiezingen zelfs nog erger. Volgens Maurice de Hond staat de PVV inmiddels op 42 zetels, volgens I & O Research op 43 en volgens Ipsos/EenVandaag zelfs op 47. Het eenpersoonspartijtje van Wilders lijkt hard op weg naar een absolute meerderheid.

Bange konijnen

De enige die deze natte droom wellicht nog zouden kunnen verstoren zijn VVD en NSC. Maar zouden ze dat durven? Uit angst voor een nóg groter verlies staren ze als bange konijnen in de koplampen van Wilders.
Het lijkt mij uitgesloten dat dat op korte termijn verandert. De VVD is als de dood voor nieuwe verkiezingen. Yeşilgöz is (terecht) bevreesd voor haar positie daarbij. En het NSC (dat niet zo lang geleden zelf nog op 47 zetels stond) weet dat het bij een stembusgang zal worden weggevaagd. De ervaringen van BBB spreken wat dat betreft boekdelen.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 22.12.2023 @ 15:10

[Home]
 

1 Reactie

op 22 12 2023 at 15:10 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS