Home » Archief » Hoi An (2)


[16.07.2011]

Hoi An (2)

Peter Breedveld


Illustratie: Vu Ha Nam

Gisteravond zaten we te smikkelen in Mango Rooms (Mick Jagger heeft er gegeten, zegt iedereen, dus dat móet wel goed zijn) toen een lief klein mooi meisje naar onze tafel kwam om ons allerlei rotzooi aan te smeren. Ze verkocht haarpinnen in de vorm van een libelle en aardewerken fluitjes in de vorm van allerlei beesten. Ze was om op te vreten zo leuk, had gitzwarte kraaloogjes, veegde met haar handje steeds heur haar voor haar ogen weg, en daarom besloot ik wat van haar te kopen.

Meteen ontpopte ze zich tot een gehaaide onderhandelaarster die alles uit de kast haalde om de transactie zoveel mogelijk in haar voordeel te doen uitvallen. “Oh, come on, lady!” zei ze met haar schattige tekenfilmstemmetje toen Hassnae probeerde iets van haar prijs af te krijgen. “Ik moet hier mijn school van betalen! Thuis hebben we het al zo moeilijk omdat mijn vader alleen voor mij en mijn broertjes moet zorgen!” Haar moeder was er namelijk niet meer, ziet u. De serveerster legde net op dat moment de rekening op tafel, die ze met grote aandacht bestudeerde. Ze zei dat ze tien was, ze zag eruit als hoogstens zeven.

In Vietnam probeert iedereen je iets te verkopen. Baby’s roepen je vanuit hun kinderwagens na: “Where you from? I give you good price!” Oude vrouwtjes nodigen je uit een foto van ze te maken in hun prauw. Daarna willen ze money van je. Niemand accepteert nee.

Vanmiddag, tijdens de lunch in Morning Glory (veruit het beste restaurant van Hoi An), wilde een dame ons armbandjes verkopen, maar ik zei nee. Later kocht ik er wel een paar van een andere dame, na keihard onderhandelen, en toen stond ook de eerste armbandjesverkoopster weer voor mijn neus: “Tegen mij zei je nee en nu heb je wel van die andere gekocht en dat is niet eerlijk, nu moet je ook van mij kopen!” Ik legde haar uit dat kapitalisme zo niet werkt, maar ik heb toch maar een paar armbandjes gekocht.

Soms wil je weleens helemaal niets kopen. Dan moet je dus niet in Vietnam zijn. Als je je blik iets te lang laat rusten op iemand die voor haar winkel zit, komt ze je achterna rennen om je te overtuigen iets te kopen. Zie je een shirt hangen dat jou wel aardig lijkt, en wil je even voelen aan het materiaal, dan klampen drie generaties vrouwen zich aan je vast.

Ik heb mijn creditcard moeten laten blokkeren omdat ik ‘m in de pinautomaat heb laten zitten. Leve Visa, dat slagvaardig én klantgericht is. Zeker geen Nederlands bedrijf…

O ja, in Hoi An moet u beslist de gebakjes van de Cargo Club proberen.

Vanavond zijn we in Hanoi gearriveerd. Tijdens de vlucht heb ik vriendschap gesloten met een schattig jongetje in de stoel voor me. Hij kwam zelfs naar me toe om me te kietelen. Ik kietelde hem terug en hij gilde het uit van plezier. In Nederland zou ik waarschijnlijk al zijn gelyncht. Op de snelweg tussen de luchthaven en de stad liepen drie koeien. De taxichauffeur weigerde pertinent zijn meter aan te zetten, ook al reed hij in een officiële Airport Taxi.

Vanuit ons hotel zijn we de stad ingewandeld, in de richting van het Hoan Kiem Lake, dat helemaal geen meer is, maar gewoon een vijver. Het verkeer is hier nog waanzinniger dan in Saigon. Ik begrijp niet waarom hier verkeerslichten staan, want daar trekt niemand zich iets van aan. Vanaf de stoep gezien trekt zich een constante stroom auto’s en scooters als een wilde rivier aan je voorbij. Daar tussendoor loop je naar de overkant. Waan-zin.

Het is zaterdagavond, en dan gaan de jongeren blijkbaar met z’n honderden op de stoep tegenover een ijssalon staan (naast de ijssalon is een snackbar met het opschrift ‘Fats Food‘ op de deur) om daar hun ijsje te nuttigen. Het is bloedverziekend heet in Hanoi, dus dat ijsje smelt sneller dan het hart van een Vietnamese moeder wier peuter voor het eerst het Tiến Quân Ca zingt. Daarom houdt iedereen zijn ijsje op armlengte afstand terwijl hij er tegelijkertijd iets van probeert af te likken, want er is toch een week voor gewerkt. Hierdoor vormen die jongeren een soort van spastisch-absurdistisch dansgezelschap.

Wij hebben het dure Vietnamese restaurant in ons hotel geprobeerd, dat het beste restaurant van de stad zou zijn. Wat een aanfluiting! Voor vijftig cent eet je honderd keer zo lekker op een willekeurige straathoek in Hoi An of Saigon, en de wijn ken ik goddomme van Albert Heijn. Het is ook een beetje een triest restaurant waar, behalve wij tweeën, drie oudere vrouwen en een bejaarde nicht zaten, van die typische gebotoxte has-beens, lang vergane schoonheden, die de ober zaten te sarren. Dát gezelschap symboliseerde perfect het restaurant.

culinair, Peter Breedveld, Reizen, 16.07.2011 @ 19:10

[Home]
 

9 Reacties

op 16 07 2011 at 21:10 schreef Rob:

Vergeet ook Truc Bach Lake niet – daar kwam de tegenwoordige senator John McCain in terecht toen de Noordvietnamese luchtverdediging besloot dat ze niet zo blij waren met de, euh, vrijheid en democratie die hij uit zijn straaljager had laten vallen.

op 16 07 2011 at 21:17 schreef Chantal:

Bloedverziekend heet? Je wilt niet weten hoe we hier worden getart met die eeuwige regen waar maar geen einde aan wil komen. Donker, grijze lucht, brrr

op 17 07 2011 at 05:28 schreef MNb:

Houd die hitte en die regen maar lekker. Wij hier zitten in de natste periode van het jaar en dat betekent dat het hooguit drie uur regent. Tussendoor schijnt de zon. Al kan het een tikkie benauwds zijn met 32 graden.
Geen muskieten in Vietnam?

op 17 07 2011 at 05:32 schreef Peter:

Nee, Vietnam is tot nog toe opvallend muggenvrij gebleken.

op 17 07 2011 at 16:24 schreef Hans Langbroek:

Wat een chaos daar in die steden! Vanochtend zag ik de vakantiefoto’s van Krakau van m’n kameradin, en de tegenstelling is maximaal wat dat betreft. Hier hebben we de natste julimaand ooit las ik net.

op 19 07 2011 at 02:24 schreef Sasha Berkman:

Vroeger was dat anders idd

Zien jullie nog Agent Orange restanten?

op 19 07 2011 at 07:25 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Dat is inmiddels wel uitgewerkt. Alleen voormalige militaire bases in Vietnam hebben nog een hoge concentratie dioxine in de grond (volgens o.a. Canadees onderzoek). De impact die het op het ecosysteem heeft gehad is daarentegen niet te verwaarlozen, maar hoogstens direct waar te nemen door mensen die echt thuis zijn in de lokale botanie, of plantaardig leven in het algemeen.

op 22 07 2011 at 00:20 schreef Sasha Berkman:

Agent Orange is the code name for one of the herbicides and defoliants used by the U.S. military as part of its herbicidal warfare program, Operation Ranch Hand, during the Vietnam War from 1961 to 1971. Vietnam estimates 400,000 people being killed or maimed, and 500,000 children born with birth defects.

Volgens PVV-supporters in de USA valt het allemaal wel mee:

http://www.prnewswire.com/news-releases/sen-coburn-to-vietnam-veterans-no-more-agent-orange-claims-125915393.html

Off Topic: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2615433/2011/07/08/Vietnam-gif-Agent-Orange-duikt-op-in-Amazonegebied.dhtml

op 22 07 2011 at 15:07 schreef You On A Gin:

Ze gaan er niet echt classy mee om, ze te zien.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS