Home » Archief » Houd alsjeblieft de scholen dicht


[01.02.2021]

Houd alsjeblieft de scholen dicht

Mark Havega

De basisscholen gaan vanaf 8 februari weer open. Dat is geen goed plan, maar veel ouders juichen ongetwijfeld. Er zijn echter betere manieren om kinderen en ouders te helpen en tegelijk corona te blijven bestrijden. Alleen is het wel nodig dat politici hun nek durven uitsteken, in plaats van dit soort cadeautjes uit te delen, vlak voor de verkiezingen.

De school van mijn zoon is dicht sinds eind november. Er was daar een corona-uitbraak. De afgelopen twee maanden heb ik als loodzwaar ervaren. Zeker toen vlak voor de kerstvakantie alle scholen dicht gingen en de kinderopvang ook. Veel van mijn vrienden zitten er compleet doorheen. Sommigen zitten dagelijks te huilen omdat de combinatie van werk en thuisonderwijs bruut is. Anderen geven al enige tijd aan dat de grens van hun kunnen echt bereikt is.

Het is nu zwaarder dan vorig jaar in de lente. Wat is er veranderd? Werkgevers hadden destijds nog begrip voor de overmachtsituatie waarin hun personeel was beland. Maar nu is de sfeer veel meer: de productie moeten doorgaan! Bazen blijven eisen dat mensen naar kantoor komen. Ze negeren het feit dat een werknemer die meerdere dagen thuisonderwijs moet geven bij lange na niet de gebruikelijke 100 procent kan leveren.

De reserves zijn nu domweg op. Mensen hebben hun buffer tijdens de eerste lockdown opgebruikt. Daarna volgde in de zomer op z’n best een vakantie in eigen land. Niet voldoende om de batterij volledig op te laden. Na al dat gelockdown, met elke dag negatief nieuws en angst voor dit virus, is de somberheid veel groter dan een jaar geleden.

Knikkebollen

Hoe ging het bij mij? Ik geef vier dagen per week thuisonderwijs aan mijn oudste. Hij is volgens velen hoogbegaafd. De school weet zich daar moeilijk raad mee. Continue begeleiding thuis is voor hem eigenlijk heel goed. We hebben een klik en de tijd die we nu samen doorbrengen is waardevol.

Drie dagen per week is ook de jongste thuis. Daar begint de uitdaging. Het ene kind is snel afgeleid en kan amper zelfstandig werken. De ander komt daar de hele dag doorheen met puzzeltjes, boekjes en toet-toet-autootjes. Overdag werken is onmogelijk. Dat verschuift naar de avond en helaas regelmatig ook naar de nacht. Alleen al afgelopen week heb ik tweemaal tot 4:00 uur doorgewerkt. ‘s Morgens kloppen de jongens weer op mijn deur.

Diverse malen zat ik al te knikkebollen toen ik vlak voor het avondeten begon mijn werk-mail te lezen. Het wordt ook steeds lastiger de knop om te zetten en te beginnen met werken, waardoor ik ook meer ‘nacht’ nodig heb om mijn verplichtingen af te ronden.

Het weekend is er om slaaptekort in te halen. Dan heb ik nog het geluk dat ik kan slapen – ik hoor van anderen dat alle stress bij hen tot slapeloosheid leidt.

Verloren jaar

En toch zeg ik: houd die scholen dicht! Ben ik gek geworden? Wil ik soms dood? Nee. Ik vrees dat het heropenen van de scholen gaat betekenen dat het aantal besmettingen weer stijgt, of minstens minder snel daalt. Het OMT noemt dat ‘een reëel risico’.

Ik denk dat er andere oplossingen zijn. Laten we allereerst eens goed kijken wat Zuid-Korea doet. Daar blijft de samenleving veel meer open dan hier. Toch bestrijden ze corona succesvoller. Een van de heftigste maatregelen die ze daar wél nemen: de sluiting van de scholen. Ik ben geen expert, maar ik heb wel ogen in mijn hoofd, en een goed stel hersens. Ik zie dat wat ze daar doen, werkt.

Ik denk dat we schooljaar 2020-2021 beter als een verloren jaar moeten beschouwen. Zet er een streep doorheen. Begin in september opnieuw met dit leerjaar. Accepteer dat alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs een jaar langer over school doen. En compenseer alle studenten voor het al (grotendeels) betaalde collegegeld.

Een jaar verloren. So what. Want wat we nu doen, treft vooral de kwetsbare leerlingen. Mijn zoon floreert bij persoonlijke begeleiding, maar lang niet elke leerling heeft dat voorrecht. We blijven de lat net zo hoog leggen als altijd. We lijken niet eens in staat te bedenken dat het ook een optie is minder te eisen van onze leerlingen en onszelf. Die veeleisendheid is wat zorgt voor een groeiende kloof tussen de kwetsbaren en de minder kwetsbaren.

En help de ouders. De politiek moet geld uittrekken voor betaald corona-verlof. De combinatie van werk en thuisonderwijs op één en dezelfde dag is niet te doen. Ik wil best, voor de VVD’ers onder ons, het argument van de kosten gebruiken: betaald verlof kost de samenleving veel minder geld dan de tsunami van burnouts en andere ellende die je gaat krijgen als we op de huidige manier doorgaan.

Ontlast mensen

En tot slot: zet vaart achter het vaccineren. Israël kan het. Groot-Brittannië kan het. Zelfs de Verenigde Staten kunnen het. Er bestaat geen excuus voor het feit dat Nederland op dit vlak als een van de slechtste landen van Europa onderaan de lijstjes bungelt. De GGD zegt de ‘noodzaak’ niet te zien van versnelling.

De gevolgen van onze traagheid kunnen groot zijn. De pandemie kan in ons land langer duren dan nodig. Mutaties van het virus krijgen meer kans zich te verspreiden. Misschien duurt dat tot en met de zomer – wéér geen vakantie dus.

Maar stel dat het aantal besmettingen wél gedaald is en we weer iets meer mogen. Dan nog is de kans levensgroot dat we alleen op vakantie mogen naar andere landen als we een vaccinatiepaspoort kunnen laten zien. Ik zie wat dat betreft de bui al hangen: ik ben op z’n vroegst in het najaar aan de beurt voor mijn prikjes.

Je kunt zeggen dat ik niet moet piepen en ook gewoon naar de Veluwe kan gaan. Maar ik houd nu eenmaal van de zon van Zuid-Europa. Ik mis die zon. Met mijn beroep heb ik het nodig afstand te nemen van dit land en haar bekrompenheid en sores. Ik verdien ook gewoon vakantie, na al dit beulswerk.

Bovendien betekent snel vaccineren dat we snel kunnen terugkeren naar normaal. Dat de scholen na de zomer weer als vanouds draaien. Dat we onze collega’s weer zien. Dus alsjeblieft: vaccineer ons. Stop met het getreuzel. Ontlast de mensen. Anders zal straks blijken dat de relschoppers en viruswappies nog het minste probleem zijn waar dit land mee te maken heeft.

Mark Havega is een gefingeerde naam. Om privacy-redenen en vanwege de Nederlandse praktijk om mensen met tegendraadse corona-meningen te intimideren, heeft Uw Hoofdredacteur bij hoge uitzondering toegestaan deze opinie anoniem te publiceren.

Gastschrijver, 01.02.2021 @ 09:55

[Home]
 

1 Reactie

op 01 02 2021 at 09:56 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS