Home » Archief » Iedereen een tien


[11.12.2012]

Iedereen een tien

Anita Brus


Illustratie: Bill Randall

Welke vrouw wil nou niet zo’n man die dit voor haar dicht. Iedere aanwezige vrouw moet dus wel verliefd geworden zijn op Ramsey Nasr toen hij zijn ‘Domme Julia’ op orgastische wijze voordroeg bij de opening van het nieuwe gebouw van het Sint Nicolaaslyceum:

je lijfje vermoord
door domme domme gedachten
ik ben hier
wil je dat ik naar jou toe
wil je dat ik opgestegen kom
om je verder te duwen
om je mee te trekken
om je te helpen
om samen te leren vliegen

Zware vleugels

En toen vloog hij: “Ik trek mijn zware vleugels aan en stijg en stijg”, nadat hij een vurig betoog had gehouden over ‘domme gedachten’. Niet zo zeer die van de ‘domme Julia’, maar die van opvoeders, docenten en schoolleiders.

Koningin had hij willen worden, maar daar dachten zijn opvoeders en docenten anders over. Die hadden van alles voor hem in petto, als het maar nuttig was. Ga studeren en word professor, rechter of desnoods leraar. Maar geen toneelspeler of erger, dichter. Hij sloeg het allemaal in de wind en koos voor de toneelschool, werd acteur en Dichter des Vaderlands. Het bracht hem verder dan wie ook, want nu kon hij vliegen en vliegen doet hij!

Kittig gekleed

Na zijn voordracht probeer ik een gesprekje met Ramsey Nasr aan te knopen, maar krijg daarvoor de kans niet omdat anderen bedachten dat hij maar niet vrij moest rondlopen. Na drie woorden met hem gewisseld te hebben worden wij onderbroken door twee kittig geklede collega’s die de opdracht hebben hem samen met de andere genodigden, Job Cohen en Louis van Gaal, rond te leiden door onze nieuwe school.

Na die rondleiding is er een borrel in de gloednieuwe kantine waar collega’s, bobo’s en ook enkele leerlingen samenstromen. Daar zie ik Ramsey Nasr nog even, maar spreken doe ik hem helaas niet meer.

Louis van Gaal

Wel heb ik nog een klein onderhoud met Louis van Gaal die ik vraag of hij mijn stukje ook las op internet waarin ik hem een onvoldoende gaf voor zijn Spaans. Als hij mij daarop doordringend aankijkt vraag ik mij even af of ik dekking moet zoeken, maar hij gaat serieus in op mijn vraag: “Ja, natuurlijk weet ik ook wel dat ik fouten maak wanneer ik Spaans of Duits spreek, maar het gaat er toch om dat je je verstaanbaar maakt. Mijn uitspraken zijn zelfs quotes op internet en door zulke stukjes moet ik mij steeds verdedigen.”

Oei, perdón señor van Gaal.

Gymnastiekoefeningen

Dekking zoeken hoeft echter niet, want dit lijkt helemaal de middag van Louis van Gaal. Hij was ooit zelf leerling van het Sint Nicolaaslyceum en vermaakt zich hier uitstekend. Op een gegeven moment zie ik hem zelfs gymnastiekoefeningen doen met leerlingen op de vloer. Samen drukken ze zich omhoog en het is alsof zij stijgen, ‘stijgen op eigen kracht’. In gedachten hoor ik Ramsey Nasr:

ik stijg op eigen kracht
dit is niet meer naar boven
ik kom eraan
mijn lichaam smelt
mijn botten ontploffen als hete lucht ontploft uit een moeras
ik straal
voel hoe mijn lichaam barst en knalt

Mensen die hun hart volgden, behalve Ramsey Nasr zeker ook Luis van Gaal. Ik straal meneer van Gaal en voel hoe mijn lichaam barst en knalt. Iedereen krijgt van mij vandaag een tien!

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over tango in het tijdschrift La Cadena. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter.

Anita Brus, 11.12.2012 @ 07:26

[Home]
 

20 Reacties

op 11 12 2012 at 10:21 schreef zonder opleiding.:

Het is Luis Suarez, maar Louis van Gaal.

op 11 12 2012 at 10:40 schreef Babe:

Had je een shotje genomen, Anita? (Van Gaal een 10….pfffff).

op 11 12 2012 at 15:03 schreef Ana:

Ja, een volle shot van Gaal die werkelijk geweldig was bij onze opening. Ik ben dus helemaal om als het om van Gaal gaat.

op 11 12 2012 at 16:49 schreef Fridjof:

Van Gaal is een geweldige authentieke persoonlijkheid.
Helaas is de gemiddelde Nederlandse verslaggever/interviewer zich er niet eens van bewust dat hij niet op het denkniveau van Louis kan communiceren.

“c’est le ton qui fait la musique”. Anita schreef het al eerder en Louis onderschrijft dat nog maar eens.
Louis heeft zich vast weer geërgerd aan het feit dat je niet ter zake doende details zoals syntaxis blijkbaar belangrijk genoeg vond om te bekritiseren.
Belangrijker dan zijn vermogen om ondanks zijn zijn gebrekkig Spaans blijkbaar een boodschap beter over te kunnen brengen dan menig Spanjaard dat kan.
Het zou leuk zijn als je aan dat vermogen een stuk zou wijden.

op 11 12 2012 at 18:14 schreef MNb:

Van Gaal is niet perfect en zijn tekortkomingen zijn het waard om geparodieerd te worden. Zelfs voor sommige tekortkomingen valt veel te zeggen, gegeven het treurige niveau van sportjournalistiek (“wat gaat er door je heen?”). Lees eens een serieus interview met Van Gaal en je ziet dat hij ook daar zijn best voor doet.
Waarom zouden sportfiguren van die gelikte, voorgekookte medialievelingetjes moeten zijn? Geef mij maar oprechte authenticiteit. Idem voor de broers De Boer en voor Seedorf. En nee, ik ben absoluut geen fan van Ajax.

op 11 12 2012 at 18:26 schreef Ana:

Ach wie weet Fridjof, misschien wijd ik daar ook nog wel een stuk aan. Authenticiteit gaat voor alles inderdaad. Maar er schuilt nou eenmaal ook een onverbeterlijke lerares in mij en als lerares Spaans vind ik dat je een taal ook goed moet spreken, zeker als je in het land woont. Maar volgens mijn leerlingen, die allemaal fan zijn van van Gaal, woonde hij niet echt in Spanje. Hoe dan ook, het is hem vergeven en hij is bovendien een dankbaar studie object in de les Spaans (vanmorgen hebben wij een les gewijd aan zijn creatieve gebruik van de werkwoorden).

op 11 12 2012 at 18:47 schreef Mart:

Ik vind eerlijk gezegd van Gaal’s houding wel sympathiek: “Ik weet dat ik gebrekkig Spaans spreek, maar ik weet wel te communiceren” (geparafraseerd).

Beter dan arrogant volhouden dat je zo goed bent in vreemde talen en fout op fout stapelen, zoals zoveel anderen.

Van Gaal heeft een reputatie van arrogantie, maar deze actie getuigt er van dat hij toch ook enige bescheidenheid heeft.

op 11 12 2012 at 20:11 schreef Ana:

Hij was niet zo zeer bescheiden als in anderen geïnteresseerd. Daarmee stal hij de show.

op 11 12 2012 at 20:28 schreef hallo:

Wat een leuk en ook lief artikel.

Herkenbaar als je een goeie dag hebt: ‘Iedereen krijgt van mij vandaag een tien!’

Van Gaal ken ik niet echt. Dat is toch die voetbalcoah met die vierkante kop die zo goed boos kan worden?

Nasr vind ik een goed acteur. Cohen niet, terwijl het toch zijn vak is.

op 11 12 2012 at 20:43 schreef Latifa Bouras:

Deze kittig geklede collega (ha ha ha!) had de eer om deze charmante man rond te leiden. Hij was leuk, grappig, zeer complimenteus en ad rem. Op de vraag of hij in Nederland woonde, lachte hij mij uit. Of ik wel doorhad dat ik tegenover de bondscoach van Nederland stond, riep hij. Mijn antwoord: alsof Wesley Snijder in Nederland woont. Hij gaf me een hand en zei: 1-0 voor jou.

Ramsey Nasr is fantastisch! Zijn speech over zin en nut in het leven, kippenvel!

op 11 12 2012 at 21:01 schreef Ana:

En zo is en zo was het kittige collega Latifa!

op 11 12 2012 at 21:12 schreef Olav:

Charmant of niet, die Van Gaal blijft gewoon een verschrikkelijke zak aardappelen.

op 11 12 2012 at 21:36 schreef Ana:

En wat en wie ben jij dan Olav, een zak patat? Ik vraag mij steeds weer af waarom mensen het nodig vinden om op internet vanalles te bleren zonder ook maar enig argument of enige toelichting.

op 11 12 2012 at 22:06 schreef Olav:

Ana, toelichting is toch overbodig voor wie de carrière van meneer een beetje gevolgd heeft.

Overigens geloof ik best dat hij in kleine kring reuze charmant kan zijn. Maar ik zou de man toch echt niet in het echt kunnen ontmoeten zonder hieraan te denken:

Van Gaal Rede auf der Meisterfeier des FC Bayern München am 9. Mai 2010.

Om plaatsvervangend van door de grond te zakken.

op 11 12 2012 at 23:25 schreef Ana:

Hahahaha! Zie veel maar geen zak aardappelen. Wel iemand die de Deutsche traditie van het aanmoedigen van een volk in Lederhosen goed aanvoelt.

op 11 12 2012 at 23:38 schreef Sasha Berkman:

Ik ben het helemaal met Olav eens. Ik las hier dat hij mensen verraste door belangstelling voor andere mensen te tonen. Als dat echt waar is stel ik mijn mening wel bij.

op 12 12 2012 at 01:00 schreef MNb:

De carrière van meneer Van Gaal maakt heel wat meer indruk dan de carrière van meneer Olav – of van meneer MNb, voor wat dat betreft.
Wat die reden betreft – volgens mij is het beroep van Van Gaal niet openbaar redenaar.

op 12 12 2012 at 08:01 schreef Bigpete:

Ik ben het zowaar weer een keer eens met Mnb. Van Gaal is een apart type, zoals elke grote coach, maar wel uitermate succesvol. En noem mij één succesvolle coach zonder gebruiksaanwijzing…

op 12 12 2012 at 14:18 schreef Niels:

Hee, kleine wereld, m’n dochter zit daar op school. Ik vind de school ook prachtig geworden.

op 15 12 2012 at 12:46 schreef Sasha Berkman:

Van Gaal heeft bij mij een puntje gescoord:

http://www.parool.nl/parool/nl/11/SPORT/article/detail/3364036/2012/12/15/Van-Gaal-boycot-De-Telegraaf.dhtml

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS