Home » Archief » Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler


[04.05.2024]

Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

Peter Breedveld


Scène uit G-Men of the Pacific (Teruo Ishii, 1962).

Ik ben dan eindelijk Hannah Arendt maar eens gaan lezen, ik heb veel over haar gelezen, maar nooit iets van haar zelf. Onder andere omdat ik nooit heel erg onder de indruk was van een concept als “de banaliteit van het kwaad”, waar iedereen het altijd over heeft. Wie na zijn vierde nog niet weet dat gewone mensen tot afgrijselijke daden in staat zijn, is erg beschermd opgevoed.

Ik ben begonnen met Totalitarisme, een Nederlandse vertaling van het derde deel van The Origins of Totalitarianism. Ik wist niet dat dit niet het totale werk was – het is dik genoeg – maar het maakt niet uit. Voor zover ik kan beoordelen zijn de eerste twee delen redelijk goed samengevat in dit derde deel, waarin Arendt uiteenzet hoe een massa “geatomiseerde” individuen vatbaar gemaakt wordt voor een totalitaire staat onder leiding van een almachtige leider, voor wie ze alles willen opofferen.

Ik ben niet verpletterd door Arendts inzichten. Hier en daar bazelt ze, is haar bewijs op z’n best indirect en bezondigt ze zich aan racisme, oriëntalisme en zelfs antisemitisme. Maar af en toe zijn haar analyses van het totalitarisme verbluffend goed toepasbaar op Wilders en de andere domrechtse populisten en zie ik mijn gelijk meer bevestigd dan ik had verwacht.

Luimen van de Leider

Als het gaat om het mixen van feit en fictie, bijvoorbeeld, hoe Hitler en Stalin de geschiedenis en de actualiteit herschreven, zodat hun aanhang en uiteindelijk het hele volk in een parallelle realiteit leefden, waarin de dreiging dan weer van buitenaf, dan weer van binnenuit komt, de Joden, de Lügenpresse, de hypocriete elite. Hoe ze de feiten aanpasten aan hun fictie, altijd met geweld. Hoe ze nooit een in marmer gebeiteld beginselprogramma hadden, hoogstens een aantal vage principes, een poreuze leidraad, zodat niemand ooit precies wist waar die aan toe was, en wat de nabije toekomst brengen zou. Dat was volkomen afhankelijk van de luimen van de leider.

Dat is precies hoe Wilders werkt. Die schreeuwt links en rechts van alles en kan, bij gebrek aan een democratisch ingerichte ledenpartij, op elk moment van koers veranderen zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft. Zijn enorme aanhang slikt het allemaal, want die woont in een fictieve wereld van dreiging en gevaar, van de moslims, de Lügenpresse, de hypocriete elite, die alleen de Grote Leider het hoofd weet te bieden. Volg hem en het komt allemaal goed.

Toeslagenmisdaad

Het zijn niet alleen de populisten op wie Arendts analyse van toepassing is. Het gevoel dat burgers een speelbal van grotere machten zijn, in een wereld waar perspectieven van de ene op de andere dag kunnen verschuiven, wordt versterkt door bijvoorbeeld de Toeslagenmisdaad, waarbij mensen op het ene moment gebruik maakten van hun recht op een toelage voor de opvang van hun kinderen, en de volgende dag parasitaire fraudeurs waren die geen recht meer hebben op een menswaardig bestaan. Maar dat is ook Arendts boodschap, dat de moderne samenleving altijd vatbaar is voor vormen van totalitarisme.

Natuurlijk is Arendt niet één op één toepasbaar op Wilders. Zo heeft hij geen frontorganisatie zoals Hitler en Stalin, een ledenpartij die eruitziet als een normale politieke partij, waarachter een maffia-achtige organisatie schuilgaat, die heeft Caroline van der Plas weer wel. De PVV is Wilders en Wilders is de PVV, daar bestaat geen enkel misverstand over. Het is juist de pers die hardnekkig blijft doen alsof Wilders zijn politiek volgens de democratische regels bedrijft en niet verantwoordelijk is voor het geweld van zijn aanhang.

Gewelddadig verzet

Bijvoorbeeld toen Wilders in 2015 opriep tot verzet tegen de vestiging van asielzoekerscentra in verschillende gemeenten, wat uitmondde in extreem gewelddadige uitbarstingen in verschillende gemeenten, met gevechten met de politie, politici die werden bedreigd en zelfs hun kinderen waren niet veilig voor wat de kwaliteitsmedia toen “bezorgde burgers” noemde. AZC’s werden onder deze druk afgeblazen en Wilders feliciteerde het “verzet” met dit resultaat, en zelfs toen weigerden media en politiek hem verantwoordelijk te houden voor dit fascistische geweld.

Om over Wilders-fan Anders Breivik maar niet te spreken. Dertig keer werd Wilders genoemd in het manifest van deze islamofobe massamoordenaar en je mocht. het. er. niet. over. hebben.

En het wil maar niet doordringen dat Wilders een fascist is en geen democratische politicus. Daarom zie je mensen constant geschokt zijn dat Wilders dit niet doet zoals het hoort in een democratie en daar geen verantwoordelijkheid neemt. Wilders lacht ze recht in hun gezicht uit, want hij heeft er geen boodschap aan. “Ik heb een miljoenmiljard volgers op Twitter!” “Er werd voor me geklapt op een Hongaars nazicongres!”

Dodenherdenking

Straks, bij de Dodenherdenking, gaat Kamervoorzitter Martin Bosma een krans leggen. Bosma is van de PVV, hij is een racist, grossiert in antisemitische complotheorieën en de nazistische omvolkingstheorie, wil journalisten verminken, de persvrijheid afschaffen, beweert dat Hitler links was en we bij Dodenherdenking de slachtoffers van het socialisme herdenken en nog zo van die fraaie wapenfeiten. Niet iedereen vindt het kies dat een racistische fascist een krans gaat leggen op de Dam, maar de man wordt flink witgewassen door pers en publiek. Goede Kamervoorzitter, zegt iedereen. ‘Sfeermaker’ met ‘scherp kantje’ die ‘houdt van een grap’. Mensen bijten me toe dat ik mijn “waffel” moet houden en dat er niks mis mee is dat een racistische fascist een krans legt, want het is een democratisch gekozen racistische fascist.

Hier kon Hitler alleen maar van dromen. Media die niet eens geïntimideerd hoeven te worden om het nazisme te normaliseren, die uit eigen vrije wil de fascisten verheerlijken die hebben aangekondigd hen op te heffen. Man, ze heffen zichzelf met liefde op. En de brave burger die het prima vindt dat Dodenherdenking door de erfgenamen van Hitlers nazi’s wordt overgenomen, want zo zijn de democratische regels.

Totalitarisme zit Nederlanders in de genen. Ze kúnnen simpelweg niet anders.

 

 

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 04.05.2024 @ 14:20

[Home]
 

1 Reactie

op 04 05 2024 at 14:21 schreef Peter:

Reageren kan via Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS