Home » Archief » Ik zing niet voor de Rutte-monarchie


[27.04.2020]

Ik zing niet voor de Rutte-monarchie

Fréderike Geerdink


Scène uit Ninagawa Mika’s Diner

Ze liggen klaar, de oordopjes. Als ik straks om tien uur ook maar één noot hoor van het Wilhelmus hier in de buurt, gespeeld of gezongen in een tuin, bij een openstaand raam of vanaf een balkon, dan prop ik die in mijn oren en duik ik onder mijn dekbed. Tot het voorbij is.

Toen ik las over de plannen van de verzamelde Oranje-comités voor Koningsdag tijdens corona, waarvoor ze ook een speciale naam hebben bedacht in een ongetwijfeld wilde online brainstorm, maakte een intense afkeer zich van mij meester. Het is niet alleen het klakkeloze, oer-truttige conformisme van die clubjes die me naar de keel grijpt maar ook de weigering het gevaar in te zien van de nationalistische dynamiek die redelijk uit de bocht aan het vliegen is en die hierdoor alleen maar wordt aangezwengeld.

Heeft u nog van de koning gehoord, na zijn toespraak vorige maand? Ik ook niet, al moet ik bekennen dat ik de man niet op de voet volg. We hebben een nieuwe koning. Hij heet Rutte. Media lopen weg met deze nieuwe vorst en de kiezer ook, als ik de laatste peilingen mag geloven: de VVD is enorm gegroeid in de peilingen.

Machtige koning

De implicaties van de opkomst van de Rutte-monarchie drongen pas echt tot me door toen ik een paar dagen geleden aan het videobellen was met een vriendin, die filosoof is. Ze had het, even kort door de bocht, over de koning als concept, en over hoe volken vaak snakken naar een machtige koning in tijden van crisis. Een machtige koning hebben we niet in ons systeem. Maar laat je daar niet door van de wijs brengen. De Rutte-monarchie heeft wél veel macht, dat lijkt me inmiddels duidelijk. Het parlement staat buiten spel, de Wet Openbaarheid van Bestuur is opgeschort, onze privacy delft het onderspit in de app-woede en de politie slingert mensen op de bon voor overtredingen waar de rechterlijke macht best eens een streep door kan gaan halen maar dan is het kwaad al geschied.

Draai dat allemaal nog maar eens terug, zeker als de onderdanen van koning Rutte dat helemaal niet willen. Sla ik nu niet een beetje door? Helemaal niet. De peilingen maken toch nu al duidelijk dat vele Nederlanders een ‘sterke man’ willen die ferm beslissingen neemt? Ze denken dat Rutte dat is trouwens, na al die jaren van VVD-heerschappij waarin we zonder enige visie het neoliberale onheil werden ingestort. Het was niet Rutte die regeerde, het waren de CEO’s van de grote bedrijven. De kapitalisten. Die willen maar één ding en dat is meer winst en daarvoor gaan ze over lijken, dat heeft de geschiedenis ruimschoots bewezen. Dát is wat we ons met koning Rutte op de hals hebben gehaald en waar we nu alleen maar nog verder in verzuipen.

Witheid

Over lijken ja, óók in Nederland. En hoe sterker het nationalisme wordt, hoe meer slachtoffers er zullen vallen. De meest gemarginaliseerden, de mensen met de minste macht, gaan het eerst, zoals de coronacrisis duidelijk maakt. Interessant in dit licht is een rapport dat het Landelijk Platform Slavernijverleden eerder deze maand presenteerde en waarin aandacht werd gevraagd voor de witheid van de manier waarop Nederland over de hele linie omgaat met de coronacrisis. Omdat de journalistiek mijn vak is, twee voorbeelden, eentje uit de Volkskrant (rond de zestig artsen en verpleegkundigen met ‘sprekende gezichten’, indrukwekkend maar honderd procent wit) en eentje uit de NRC (achttien zzp’ers in de creatieve sector over de coronacrisis, allemaal wit).

Zwarte en bruine mensen in de zorg en de kunsten zijn onzichtbaar. Hun witte medeburgers krijgen nu wel aandacht maar denk niet dat zij die het minst verdienen en het belangrijkste werk doen er na deze nachtmerrie werkelijk beter voor zullen staan, welke kleur ze ook hebben – als ze het overleven. Het kapitalisme beloont vooral onzinwerk.

Systeempje ondermijnen

Ik zing niet. Niet voor koning Willem-Alexander, niet voor de Rutte-monarchie. Wég met het koningshuis, en nee, vervang het níet door een presidentieel systeem. Voorbij zijn de tijden dat ik dacht dat je als land toch óf een koning, óf een president moest hebben. Waarom zou dat moeten? Wég met centrale macht. Laten we decentraliseren, laten we, met oog voor elkaars belangen, lekker onszelf besturen op lokaal niveau. Lekker systeempje ondermijnen. Vier, zing, speel wat je wilt, in welke taal, in welke toonsoort, in welke traditie, vanuit welke religie en op welke dag je maar wilt.

De kans dat het wat wordt zo meteen met dat volkslied van ons lijkt me overigens klein. Geen kip die de tekst kent. Maar ik zet mij schrap voor het ergste.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 27.04.2020 @ 07:35

[Home]
 

1 Reactie

op 27 04 2020 at 07:35 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS