Home » Archief » Is Darya Dugin door Putin vermoord?


[24.08.2022]

Is Darya Dugin door Putin vermoord?

Jasper Mekkes

Het woord hiërarchie komt uit het Grieks en bestaat uit twee woorden: hieros (‘heilig’) en arkhê (‘macht’). Voor iemand die hiërarchisch is ingesteld is het heilige macht – en is macht heilig, ten koste van liefde voor een land, haar bevolking, haar natuur, democratie, waarheid, empathie, autoriteit door talent, kennis en ervaring – of wat dan ook. Een dictatuur is altijd hiërarchisch, en bijna altijd imperialistisch en oorlogszuchtig.

Een belangrijk ingrediënt voor een dictatuur is het controleren van de media. Omdat het Europa van het Verdrag van Maastricht is bedacht als oorlogsmachine van het liberalisme, heeft Europa Russia Today, de staatszender van het anti-liberale Rusland van Putin, verboden. Dat is niet zo vreemd als het misschien lijkt voor het vrije westen, want bij Russia Today zijn nogal subversieve dingen te horen, zien en lezen voor de in Europa dominante politieke ideologie. Ook ten tijde van de moord op politiek commentator en filosoof Darya Dugina, dochter van politiek filosoof Aleksander Dugin.

Als je hiërarchisch denkt kan je gaan geloven dat in een zo ingewikkelde maatschappij als de Russische Putin alles bepaalt – en dat Dugin de politieke visie van Putin bepaalt. Maar zo simpel zit de wereld ook in Rusland niet in elkaar.

Russische geheime dienst

Als ik de diverse Nederlandse media mag geloven, pleit Dugin al jaren voor een aanval op Oekraïne en vond hij dat Putin veel meer Oekraïens grondgebied had moeten annexeren na de bezetting van de Krim. Met recht een havik dus, wat de moordpoging op hem dan wel zijn dochter nog wat meer in nevelen hult – gesteld dat de Russische geheime dienst erachter zit. Putin is immers iemand die de oorlog zeg maar niet schuwt. Ook de oorlog in Oekraïne niet, die, volgens Dugin althans, was bedoeld om de invloed van het westen op Rusland terug te dringen.

Wat burgers van Rusland en Europese landen zou kunnen verbinden, is de wens om de eigen soevereiniteit te herstellen als alternatief voor het hiërarchische denken, het imperialisme en de oorlogsmachine van kapitalisme en post-communisme. En zo taal, cultuur, sociologie, ecologie, economie en politiek te beschermen tegen het nihilisme en de buitenlandse oorlogen die daar bij horen.

Maar politici en politieke filosofen (zoals Darya Dugin) in zowel het westen als in Rusland denken juist in termen als hiërarchie en oorlog. Om de eigen hiërarchische ideologie op te dringen aan de ander wordt maar één uitweg gezien: de tegenstander met de nieuwste militaire snufjes aanvallen. Militaire snufjes die vaak goed zijn voor de portemonnee van de oligarchie.

Doodlopende weg

Alternatieven voor imperialisme, oorlog en hiërarchie zijn in de hele geschiedenis van de mensheid effectief de kop ingedrukt, van de commune van Parijs en de strijd voor de Nederlandse arbeiders van de SDB in de tweede helft van de 19-de eeuw tot de opstand van de matrozen van Kronstadt begin 20ste eeuw. Of het nu links (bij de commune van Parijs) liberalen (bij het Palingoproer), bolsjewisten (bij de opstand in Kronstadt), mensjewieken, sociaaldemocraten of traditionele anarchisten als Bakoenin en Kropotkin waren die het libertaire idee van politiek als wetenschap van de vrijheid verworpen, het maakt dat idee (van Proudhon) niet minder interessant als alternatief voor hiërarchie, imperialisme en oorlog. De neiging individuen, de eigen cultuur of de eigen ideologie heilig te verklaren, en de daarmee samenhangende machtswellust en oorlogszucht zijn een doodlopende weg.

Wat alle hiërarchische, mystieke, imperialistische, oorlogszuchtige stromingen verbindt, is de machtswellust van haar politieke en filosofische leiders. Daar waar de politieke leider de filosofie van de leidende denker niet overneemt, ontstaan soms verschillende kampen – en dus problemen voor dictators – die immers veel belang hechten aan een zo homogeen mogelijke samenleving en dus aan een zo homogeen mogelijke publieke opinie.

Hiërarchie en oorlog

Wellicht ligt daar een verklaring voor het feit dat iemand als Darya Dugin (of haar vader) het veld moest ruimen. Hiërarchie en oorlog waren weliswaar leidende principes die zij gemeen hadden met Putin, maar Putin was allerminst van zins de filosofie van Dugin over te nemen, wat onder meer bleek uit het feit dat hij niet koos voor de verovering van heel Oekraïne, maar eerst voor de Krim en uiteindelijk, naar het zich laat aanzien, alleen voor de delen van Oekraïne waar Russisch sprekende minderheden woonden.

Een hypothese is dat Dugin zich van Putin heeft afgekeerd omdat zijn filosofie niet door het Kremlin is overgenomen en dat Dugin en zijn dochter vervolgens in ongenade zijn gevallen.

Net als Putins oligarchie bevindt Dugin zich hiermee in goed westers gezelschap: ook een politiek filosoof als Heidegger keerde zich pas af van Hitler toen bleek dat die weigerde zijn filosofie over te nemen.

Oorlogszucht

Heidegger besloot pas na de dood van Hitler, in 1945 dus, het nazisme te verlaten, wat de reden was dat hij gespaard werd door de nazi’s. Westerse politici (en filosofen als Sartre) koesterden Heidegger vervolgens omdat zij het hiërarchische denken en de oorlogszucht bij Heidegger wel konden waarderen, zolang het zich maar niet tegen hun eigen hiërarchische positie – of hun imperialistische oorlogen keerde.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 24.08.2022 @ 07:07

[Home]
 

1 Reactie

op 24 08 2022 at 07:07 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS