Home » Archief » Kapitalisme is goed


[23.08.2022]

Kapitalisme is goed

Peter Breedveld

Omdat de gevolgen van de exploitatie van de aarde en alles wat erop leeft de laatste jaren wel heel voelbaar worden en roofkapitalisten woningnood en toenemende armoede veroorzaken, terwijl de grootbedrijven recordwinsten boeken en de topinkomens met 32 procent zijn toegenomen, maar onze premier en zijn tassendrager ons voorliegen dat we allemaal een beetje armer worden, vraag ik me hardop af of ik eigenlijk wel zo rechts ben als ik altijd heb beweerd. Daardoor probeert een bepaalde groep mensen me de laatste tijd steeds in een discussie over kapitalisme te betrekken.

Ik ben namelijk kapitalist, ik geloof in loon naar werken en in eerlijk geld verdienen om een comfortabel leven te kunnen leiden, maar zonder de maatschappij te ontwrichten en de aarde te vernietigen. Kan niet, zegt deze groep mensen, want kapitalisme is per definitie de mensheid tot slaaf maken en de aarde vernietigen. Want ze hebben Marx en andere linkse denkers gelezen en die preken dat kapitalisme om het bezit van de produktiemiddelen en het accumuleren van zoveel mogelijk kapitaal gaat, en dat de honger naar grondstoffen onvermijdelijk tot ongebreidelde expansiedrift en de gewelddadige onderwerping van de hele wereld leidt. Daarom willen ze dat ik het kapitalisme afzweer.

Predestinatieleer

Ik zie wel dat wat we nu zien gebeuren, met beleggers die hele steden opkopen en onbetaalbaar maken voor gewone mensen en de temperaturen die de wereld onleefbaar maken, wordt veroorzaakt door kapitalisten, maar het Marxisme is geen predestinatieleer. Ik geloof niet dat het onvermijdelijk is dat kapitalisme een doodscultus wordt, dat bijvoorbeeld de Transatlantische slavernij onvermijdelijk gevolg is van het kapitalisme, zoals ik mensen uit de omgeving van BIJ1 vaak zie beweren. De Marxisten (en Trotskisten, Leninisten en wat niet al) worden dan steevast knorrig en een beetje neerbuigend, zoals de christenen in mijn jeugd, als die merkten dat ik niet geloofde in hun verhaal over de rechte en de kromme weg en dat je naar de hemel ging als je je hele leven maar met één persoon seks had. Ze sneren dan dat ik niks weet en me niet verdiept heb en proberen me te vernederen.

Ze hebben een hele rigide definitie van wat kapitalisme is, dat het is begonnen met het feodale tijdperk met adellijke grootgrondbezitters en landloze horigen en dat het dus niks dan uitbuiting is en ook niks anders kan zijn. Ik vind dat onzin. Een banketbakker die gebakjes verkoopt heeft wat produktiemiddelen in eigendom, maar hij buit niemand uit. “Dat is geen kapitalisme”, zeggen ze dan. Kapitalisme is het in hun ogen pas als de banketbakker wordt uitgekocht door een grote banketbakkersketen of zijn zaak moet sluiten omdat zijn huur onbetaalbaar wordt.

Nu had mijn vader een succesvolle banketbakkerszaak, en hij ging liever dood dan dat hij ook maar iets van de controle over zijn produktie verloor. Hij wilde per se niet uitbreiden omdat hij bang was dat dit ten koste zou gaan van de kwaliteit. Hij wilde geld verdienen, zoveel mogelijk, met de gebakjes, taarten, koekjes en bonbons waar hij trots op was, want hij vond zichzelf de beste banketbakker van Nederland. “Patissier” noemde hij zichzelf. Banketbakkers waren de sukkels die zo verwaand waren zichzelf als zijn vakbroeder of concurrent te zien.

Ambachtelijke ijssalons

Hoezo is dat geen kapitalisme? Dat banketbakkers de markt uit worden gedrukt door Ahold-achtige reuzen die de markt overvoeren met meuk, betekent niet dat het een natuurwet is, dat een banketbakker voorbestemd is voor dat lot. Bij de Albert Heijn kun je fabrieksijs en fabrieksgebak kopen en voorgebakken croissants, maar de lange rijen staan voor de ambachtelijke ijssalons en de meesterbanketbakkers waar het ijs en het gebak echt lekker zijn. De buurtwinkels zijn weggeconcurreerd door de supermarkten maar eerlijk, ze boden dezelfde produkten aan als de supermarkten maar duurder, en hadden een kleiner assortiment. Ze hebben zichzelf overbodig gemaakt.

In plaats van de buurtwinkels heb je nu de Turk, de Marokkaan en de Poolse super, die produkten verkopen die Albert Heijn niet heeft, en waar de koriander smaak en geur heeft, en vijf, zes keer goedkoper is dan bij Albert Heijn. Waar het vlees echt is en niet is volgespoten met water en drie jaar ingevroren is geweest.

Kapitalistische ondernemers zijn dat, die Turken, Marokkanen en Polen. “Ja nee, wacht even, dat is geen kapitalisme want hier op pagina 136 van Das Kapital…” Nee, dát is kapitalisme.

Nederlands-Indië

In Nederlands Indië, dat dus bezet was door de Nederlandse kapitalisten omdat ze in Das Kapital hadden gelezen dat dat moest, omdat ze zich anders nooit met goed fatsoen kapitalisten konden noemen, werden de Javanen, Sumatranen, Balinezen, Molukkers enzovoort gedwongen allerlei gewassen te verbouwen voor de bezetter, maar ze mochten een klein stukje land voor zichzelf houden. Wat ze daarop verbouwden, verkochten ze en zo hielden ze een beetje geld over en werden ze een beetje welvarender, daarmee konden ze bijvoorbeeld textiel uit Twente kopen voor de produktie van batik.

Later, in de jaren 10 en 20, kwamen Japanse handelaren naar Zuidoost-Azië met goederen die veel goedkoper waren dan die van de Nederlanders, bijvoorbeeld textiel. Goed voor de winsten van de inlandse batikindustrie en voor de welvaart van der inlandse bevolking. Er ontstond een rijke elite die het geld had om haar kinderen naar scholen en universiteiten in onder andere Japan te sturen en daaruit is de generatie revolutionaire Indonesiërs ontstaan die uiteindelijk de Nederlanders haar land heeft uitgekickt.

Vluchtelingen en moslims

Dankzij het kapitalisme. Kapitalisme brengt mooie dingen voort, net als vuur. Maar vuur kan uitslaan en hele steden vernietigen, daarom moet je veiligheidsmaatregelen nemen en een brandweer oprichten voor als het fout gaat. Wel de brandweermensen goed belonen, natuurlijk.

Zelfde met kapitalisme. Als het fout gaat, moet er een sterke overheid zijn die het kapitalisme een halt toeroept. Bijvoorbeeld de olieindustrie. We hebben nu regeringen die de schandknaapjes van Shell zijn. Maar het is niet onvermijdelijk. Een goede regering maakt een einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen en kapitalisten worden zo gedwongen met duurzame alternatieven te komen, en die komen dan.

Kapitalisten hebben nu vrij baan en kunnen ongebreideld hun gang gaan. Ze hoeven geen belasting te betalen en mogen het milieu vernietigen en de regering die ze die ruimte geeft, maakt de kiezer wijs dat vluchtelingen en moslims het probleem zijn. De kiezer denkt “ja hallo ik heb geen zin om me door een moslim het huis te laten uitjagen” en stemt daarom op de partijen die ervoor zorgen dat-ie door een roofkapitalist het huis uit wordt gejaagd.

Mij lijkt het dat niet het kapitalisme, maar onze imbecielendemocratie het probleem is. Onze imbecilocratie.

Ik kom hier op terug.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 23.08.2022 @ 06:59

[Home]
 

1 Reactie

op 23 08 2022 at 07:00 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS