Home » Archief » Ivy


[15.06.2011]

Ivy

Hassnae Bouazza


Illustratie: Fidus

Crème van Brussels lof, ijs van mosterd en een koekje van kaas. De amuses van chefkok Francois Geurds van het met een Michelinster bekroonde Rotterdamse restaurant Ivy zijn verrassend, speels en verraden het plezier dat de chefkok in zijn vak heeft: de mini-cornetto op basis van tomaat knettert zo hard in je mond, dat de buren mee kunnen genieten.

Ivy heeft een sfeervol, warm en tegelijk strak interieur en is mooi gelegen aan het water. Het restaurant heeft een open keuken en meteen bij binnenkomst begroet de chefkok je persoonlijk terwijl hij druk doende is met de voorbereidingen.

Geurds heeft als sous-chef in The Fat Duck gewerkt van ‘the alchemist‘ Heston Blumenthal en dat is te merken: meteen toen we aan tafel plaatsnamen, kregen we een ‘boeket’ van gekruide en gecarameliseerde bloemblaadjes bevestigd aan metalen bloemstelen. De macarons met geitenkaas (een bekentenis: ik hou niet van geitenkaas) werden op een plateau met standaard geserveerd. De standaard werd in een bakje geplaatst terwijl er tegelijkertijd een snel stollende substantie in werd gegoten (geheim van de chef), zodat het plateau bleef staan. Magere boerenyoghurt werd aan tafel en met behulp van stikstof omgetoverd in ijs voor de nitrococktail. Je verveelt je in ieder geval geen moment.

En dan het eten: het voorgerecht van kreeft met crème van pastinaak en witte chocolade, verjus en saus van kreeft en oesterblad was verrukkelijk.

De tweede gang bestond voor mijn tafelgenoot uit heilbot met osseworst en voor mij (ik wilde geen vlees) uit een goddelijk gerecht van coquille in creme van gecarameliseerde pompoen. Záálig. Die gecarameliseerde pompoen kwam ook terug in het hoofdgerecht, maar dan met superzachte zeebaars. Mijn tafelgenoot had uiterst zachtgegaard lam met Rotterdamse uitjes. Geurds heeft duidelijk een voorkeur voor de wat zwaardere ingrediënten.

Het dessert was heel licht. M’n tafelgenoot had gecarameliseerde macadamia met eendelever en vanille-ijs en ik had appelschijfjes met ijs -dit laatste klinkt minder lekker dan het was, ben alleen vergeten wat er nog meer bij zat. Beide waren lekker, maar een dessert moet knallen en dat deed het niet.

Maar toen kwam de zoete goedmaker: terwijl we op de koffie en thee wachtten, kregen we een slush puppy van Pina Colada en een geweldig nest van suikerspin om te delen met daarop nog een paar lekkernijen.

De koffie en de thee arriveerden met een stoet aan prachtig geserveerde friandises: chocoladelollies, mini bokkepootjes, noga met olijven, soesjes, noem het maar op. Wat een vreugde! Voor dit alles betaal je een lieve duit, maar het was zeker de ervaring waard.

Toen we verzadigd naar buiten liepen, zat de chefkok bij wat vaste gasten. Hij stond meteen op om ons hartelijk te groeten en te vragen of we hadden genoten. Wat een attente man, wat een plezier gunt hij zijn gasten.

Lekkerbekje Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter

culinair, Hassnae Bouazza, 15.06.2011 @ 20:06

[Home]
 

8 Reacties

op 15 06 2011 at 20:40 schreef You On A Gin:

Nou, ik had op dit blog nooit een culinaire recensie verwacht, maar wel heel leuk om te lezen. Je kunt het bijna proeven.
Klinkt goed, dat Ivy. Wel héél goed; hoeveel krijg je hiervoor? ;) (geintje!)

En ik houd ook niet van geitenkaas, hoor.
Ben ik de enige die het jammer vindt dat die sauzen van Heston Blumenthal er soms zo onsmakelijk uitzien qua structuur? Snotrochelsaus, noem ik het altijd.

op 15 06 2011 at 23:24 schreef Ralph Seewald:

Zo leuk beschreven water loopt in de mond!

op 16 06 2011 at 00:27 schreef rena:

Lekker leeswerk weer Has!
En ik heb ook erg moeite met geitenkaas. Het breekt me altijd zo op, hele dag geit in je mond. ;)
Maar van die jonge bollen geitenkaas in kruidenolie ‘meibloempjes’ vind ik wel heerlijk!

op 16 06 2011 at 02:45 schreef pimmetje:

Sinds lang niet zo’n gezonde blog gelezen. Wat een verademing! Geitenkaas vind ik juist wel lekker.
Als een ongepoetst en slordig gekleed tafelgenoot die houdt van smekken en slurpen en bovendien het meeste met zijn vingers eet, die hij daarna zorgvulgdig een voor een aflikt, je niet stoort, dan mag je me best eens mee naar dat restaurant uitnodigen.

op 16 06 2011 at 07:36 schreef Josje:

Hier heb ik lang op gewacht. Héérlijk, Hassnae! Fijn dat je zo hebt genoten. Ik kan me levendig voorstellen dat het allemaal net wat extatischer werd door het aimabele gedrag van de chefkok. Als een warm bad.

op 16 06 2011 at 08:34 schreef Sandro:

Na het lezen van dit stuk heb ik besloten dat het weer eens tijd wordt dat ik met moeders de vrouw uit ga eten, is te lang geleden.
Bedankt Hassnae ook mij loopt het water in de mond.

op 16 06 2011 at 09:17 schreef G!:

Klinkt allemaal ontzettend goed – van het getover met de geitenkaas tot de slush puppy. Als ik weer eens in Roffa ben uitproberen dus…

op 16 06 2011 at 15:39 schreef Sandro:

Heeft er toevallig iemand hier ervaring met Restaurant Rotisserie Tout à Fait te Maastricht?

restaurant heeft sinds 2002 een Michelinster en daar wil ik mijn vrouw mee naar toe nemen.
Heb al veel positiefs gehoord maar vraag me af of er hier toevallig ook iemand ervaringen heeft opgedaan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

Become a Patron!
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

Vermaakt u zich een beetje met deze site? Laat uw waardering blijken met een kleine donatie (grote mag ook!): NL59 RABO 0393 4449 61 (SWIFT BIC RABONL2U) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

 

pbgif (88k image)
 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

Meest gelezen in juni

O Kappen met je hypocriete gejank, landgenoten, je racisme schijnt door

O Zwarte Piet op zijn smoel stampen

O Johan Derksen en de racistische kopschopper

O De gorgelende doodsreutel van een systeem dat niet meer vanzelfsprekend is

O Pieter Omtzigt en de sharia

O Rutte is nog precies even racistisch als-ie altijd al was

O Onze George Floyds liggen op de bodem van de Middellandse Zee

O Met het omtrekken van beelden maak je de geschiedenis weer vrij

O Delightful nude performance of Rameau’s Les Indes Galantes

O YouPorn

 

Meest gelezen in het afgelopen decennium

O YouPorn

O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar

O Hoi, Jesse Klaver, ik heb geen zin om te boeten voor jouw papatijd

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Het totale en angstwekkende gebrek aan integriteit van de #Metoo-meute

O Ik word vervolgd wegens belediging van een seriebelediger

O Ga je nu Wierd Duk ontslaan, Telegraaf?

O Ik ga naar Japan verhuizen

O Smachten en soppen met Thierry Baudet

O Opbokken met je racistische kinderfeestje

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“Voorganger van de Linkse Kerk in Hersteld Verband.” (Carel Brendel)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.’ (Hafid Bouazza) ‘Complimenten voor Frontaal Naakt.

‘Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.’ (Lousewies van der Laan)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS