Home » Archief » Kleurrijke Lijst


[03.11.2012]

Kleurrijke Lijst

Majda Ouhajji


Illustratie: Ryan Heshka

Als ik Raja Felgata heette, dan zou ik dit stuk over de Kleurrijke Lijst eerst beginnen met een lofrede aan mezelf. De foto erboven zou van mensen uit de lijst zijn, maar met mijzelf prominent in het midden, ijdeltuit die ik ben. Want uit de eerste alinea’s van het voorwoord van die Lijst blijkt toch dat alles vooral om Felgata draait.

De Kleurrijke Lijst begon in 2009 als tegenhanger van Opzij’s lijst met machtige vrouwen. Daar stonden te weinig allochtonen in. Mensen die volgens Felgata net niet in een lijst staan, ‘wegens gebrek aan inkomen of invloed’.

Godsamme, wat een domheid! Als je niet de juiste hoeveelheid macht hebt, dan is het toch vanzelfsprekend dat je niet op een dergelijke lijst komt? Maar nee, als kneus met een minderwaardigheidscomplex vanwege je allochtoon-zijn, kom je dan met je eigen lijst. Een Kleurrijke Lijst. Maar omdat het ook weer geen multiculti-stempel moet krijgen, staan er ook autochtone Nederlanders op; de excuusautochtonen dus. Want: ‘kleur kan ook in achtergrond, persoonlijkheid en/of het werk zitten’. Het resultaat hiervan is een volstrekt willekeurig bij elkaar geraapt zooitje middenstanders, waarvan het merendeel nergens speciaal in uitblinkt.

Kneuzencircus

In het voorwoord (daar zou ik eigenlijk al twee stukken over vol kunnen schrijven) staat: ‘deze nieuwe Kleurrijke Lijst is bedoeld voor nieuwsredacties, ter inspiratie voor sprekers en/of organisaties die op zoek zijn naar verhalen achter het gezicht (…) Zo hoop ik elk jaar lijstjesmakers in dit land te inspireren om te kijken naar Kleurrijk talent waar zij in eerste instantie aan voorbij gaan.’

In dat licht is het inderdaad meer dan begrijpelijk dat onder andere Step Vaessen, André Kuipers, Joris Luyendijk en Frénk van der Linden er op staan. Die zie en lees je nooit!

Net zo belangrijk: wie is Raja Felgata precies dat zij redacties mag wijzen op het talent dat er is? Wat zijn haar verdiensten? Wat zijn haar kwaliteiten? Wat doet Felgata op dit moment? Vragen, vragen. Opzij is¸ of was in ieder geval tot voor kort, een instituut en de lijst een stevig onderbouwd document met vrouwen met daadwerkelijke invloed. Het is geen kneuzencircus van gretige allochtonen die desnoods bereid zijn te schitteren in het licht van een vrouw die het meeste opzien baarde met… Ja, met wat, eigenlijk?

Hemel in prijzen

De lijst staat niet in zijn geheel online en ik verheug me eigenlijk zo op de rest van de namen dat ik het boekje bijna had besteld. Ik heb al eens eerder betoogd dat het leven als Marokkaan/allochtoon niet al te moeilijk is. Werkelijk elk succesje, dat je hebt geboekt kun je gebruiken om jezelf de hemel in te prijzen. Deze lijst is niet anders.

Bij de categorie ‘Media’ staat Boutaina Azzabi op nummer twee. Haar omschrijving luidt: ‘Liep stage bij Al Jazeera in Quatar [sic].’ Ik pauzeer hier even, zodat u vol ongeloof kunt kijken. Jaja, dat is me een prestatie! ‘Een onderdeel van haar werkzaamheden was het filteren van de vaak gruwelijke beelden die de nieuwszender ingezonden kreeg door burgers. Ze staat op de cover van Hoofdboek, een fotoboek dat hoofddoekdraagsters belicht vanuit het perspectief van de draagster. Op dit moment is zij medewerker social media planner en analyst bij Al Jazeera English.’

God, ja, ik zou ook wel bij Al Jazeera willen werken. Maar echt een uitzonderlijke prestatie is het niet. Er werken honderden mensen bij het televisiestation.

Simpel baantje

Nog wat voorbeelden: Nora Kasrioui: ‘(…) Auteur van diverse artikelen, waaronder Marokkaanse vrouw zoekt blonde prins. Dit artikel maakte bij moslims en niet moslima [sic] veel los. Promoveerde op de partnerkeuze van moslima’s en is werkzaam in het onderwijs als professioneel trainer en methodiek ontwikkelaar. In haar vrije tijd schrijft zij o.a. voor Hoda Magazine.’

Hier wordt al niet eens de indruk meer gewekt dat je nog iets bijzonders gepresteerd moet hebben. Een artikel geschreven dat veel losmaakte! Wauw.

Nu noemde ik André Kuipers en Joris Luyendijk, maar u moet niet denken dat alleen de bekende autochtonen in de lijst staan en dat allochtonen erop komen door een simpel baantje te hebben. Patricia Steur: ‘Fotografe. Haar werk varieert van portretten tot tribal tattoos, van rock ’n roll tot human interest. Werkte in opdracht van talloze tijdschriften en celebrities. Publiceerde ook het fotoboek Dutch Beauty, waarin ze bekende Nederlandse vrouwen fotografeerde.’

Lijst van niks

Hassan el Hadji is een grote importeur van bloemen in Nederland. Satko Mujagic is gevangen geweest in Bosnië-Herzegovina toen hij twintig was. Hij werkt nu als beleidsadviseur voor Binnenlandse Zaken. Yassin Saddiki is eigenaar van een adviesbureau.

Tot slot, want ik kan zo erg lang doorgaan, Ikram El Messaoudi: ‘Freelance illustrator. Met haar label SAPHIA spreidt ze haar visie tentoon door middel van haar illustraties.’ Daar staat dus eigenlijk niks. Toen de redacteur tot hier in de lijst was gekomen, had zij/hij ook geen zin meer om te doen alsof de kandidaten echt iets voorstelden.

Het is een lijst van niks. De mensen die er op staan doen ongetwijfeld heel goed werk, maar geldt dat niet voor het gros van de mensen? Als je als autochtoon hetzelfde werk deed, was er niemand die naar je omkeek. Het toont vooral het minderwaardigheidscomplex van de makers van de Kleurrijke Lijst. Kees Boxel van Ernst & Young zegt het al in de brochure van de Kleurrijke Lijst: ‘Je wilt niet afgerekend worden op je afkomst, maar op hetgeen je doet.’

Alleen talentloze kneuzen willen bewierookt worden vanwege hun afkomst.

Majda Ouhajji is freelance journaliste.

Majda Ouhajji, 03.11.2012 @ 09:45

[Home]
 

12 Reacties

op 03 11 2012 at 11:45 schreef Marten:

Er staan mij in de opzij-lijst ook veel te weinig Friezen, daarom wil ik pleiten voor de blonde lijst, met alleen maar Friezen (Doutzen Kroes, Epke Zonderland) en om niet te discrimineren zetten we er ook af en toe een Hollander tussen!

op 03 11 2012 at 12:13 schreef Arjan030:

Toegegeven, in één opzicht is de kleurrijke lijst geslaagd: hij is écht anders dan alle andere lijsten! Die andere zijn namelijk gebaseerd op meetbare gegevens, gecombineerd met een of andere groep waarop die metingen worden losgelaten. Dat Raja Felgata een lijst heeft gebaseerd op wat ze zelf interessant vindt, maakt die lijst dus uniek (en absoluut onzinnig).

@Marten In het Friesch Dagblad zou zo’n lijst niet misstaan, maar dan wel zonder Hollanders natuurlijk ;-)

op 03 11 2012 at 14:36 schreef Bas Paternotte:

Haha, ik <3 eerste alinea. En de rest ook. Spot on.

op 03 11 2012 at 17:23 schreef MNb:

“kneuzencircus van gretige allochtonen”
Geen betere remedie tegen een ochtendhumeur dan Frontaal Naakt. Dit is Carmiggelts Stoet van Dwergen, maar dan met gif.

op 03 11 2012 at 17:37 schreef Hanne-lorre:

Ik ben dan ook ten zeerste verbaasd dat ik niet op de lijst sta.
Als allochtoon heb ik zelfs stage gelopen bij een van de grootste auto concerns van de wereld. En dat ook nog een van de meeste racistische landen van Europa.
En als dat nog niet alles is kom ik ook nog uit een 1 ouder gezin. En ben ik lesbisch.
Het feit dat ik als vrouw bepaal wat er ’s avonds op televisie komt zegt genoeg over mijn macht denk ik… Misschien ben ik wel over gekwalificeerd voor de lijst. Dat kan ook nog.

Om het met de schrijfster van het stuk eens te zijn. We kunnen wel 1000 lijstjes verzinnen zodat elke inwoner van Nederland ergens op een bepaald lijstje genoemd kan worden als ‘speciaal’. Het is non informatie over doorsnee mensen.

op 04 11 2012 at 20:23 schreef stroepmoes:

Ib bin frysk om ûtens:betekend zoveel als “vanzefsprekend” maar ik voel mij als zodanig bevoorecht. en niet ge-discrimineerd.

Feitelijk, geloof ik niet in een hokjesgeest. En al helemaal niet aan lieden die zich kost wat kost willen profileren als zijnde uitzonderlijk zonder de daarvoor benogdigde geestelijke bagage..

op 05 11 2012 at 11:57 schreef Arjan030:

Weinig reacties zeg, terwijl het artikel zo ontzettend raak is! Misschien zegt het vooral veel over de mate waarin de kleurrijke lijst serieus wordt genomen.

op 05 11 2012 at 12:02 schreef Peter:

Het aantal reacties zegt niet zoveel over de populariteit van een stuk. Het aantal ‘likes’ en retweets zegt vaak meer, en het aantal keren dat een stuk is gelezen.

op 05 11 2012 at 13:04 schreef Arjan030:

@Peter True. Hoe vaak is het gelezen?

op 05 11 2012 at 13:13 schreef Peter:

Rond de 1500 keer.

op 05 11 2012 at 16:24 schreef fleur:

Ben het helemaal met je eens,ik had het idee dat ik de enige was die vond dat die lijst nergens over ging.
En het is handig als er voorwaarden zijn om op zo’n lijst te komen natuurlijk.

op 05 11 2012 at 23:52 schreef Maurits Burgers:

MNb zegt het treffendst: Het is Carmiggelts Stoet van Dwergen, maar dan met gif.

Inkt in je toetsenbord Majda.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS