Home » Archief » Koning Willem maakt er een potje van


[28.12.2017]

Koning Willem maakt er een potje van

Annemarie Toebosch

De Oranjes doen niet aan kerstbomen, en wij hebben hier in de VS Obama elk jaar Merry Christmas” horen zeggen, wat de bange meute ook wil geloven.

Maar we hebben hier verder een wezenlijk groter probleem.

We hebben hier een koning die spreekt tot zijn koninkrijk. Erg fijn dat hij dan ook snel aandacht geeft aan “de ontreddering die ik zag op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius”. Beetje kortjes voor de grootste humanitaire ramp in het koninkrijk dit jaar, maar goed, hij zei ‘t dan toch.

Vrije mensen

En dan roept hij zijn volk op tot inlevingsvermogen met de prachtige woorden dat het niet meevalt “om te blijven geloven in de gemeenschap die we samen vormen. Helemaal niet in een land met zoveel verscheidenheid als het onze. Een land van vrije mensen waarin het antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ nooit volledig samenvalt met het antwoord op de vraag ‘wie zijn wij?'”.

Mooie boodschap. Maar dan gaat het flink mis met zijn eigen inlevingsvermogen.

Zodra hij begint over burgerrechten en het gelijkheidsbeginsel in de grondwet en probeert de geest van Aletta Jacobs in de #Metoo-discussie te kanaliseren, maakt het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden er een knoeiboel van.

Hij heeft zijn historische data verkeerd als hij zegt dat het algemeen stemrecht twee jaar na 1917 werd ingevoerd. Terwijl het overgrote deel van het koninkrijk in 1919 niet mocht stemmen. Zelfs in 1945 mochten zeventig- van de tachtig miljoen inwoners van het koninkrijk niet stemmen. En ook in 1953 waren Surinamers nog geen staatsburgers.

Quinsy Gario

En zélfs in 2009 was het algemeen kiesrecht nog niet ingevoerd op die verwoeste eilandjes die hij daar even noemde. We hebben het nu over een jaar of zo voor Quinsy Gario met de kop tegen het asfalt werd gedrukt.

Hoe is dit toch in hemelsnaam mogelijk in een zorgvuldige toespraak over saamhorigheid? En dat er dan niet meteen een artikel op de voorpagina staat: ‘Koning slaat flinke blunder’.

Dat artikel is er niet omdat weinig mensen dit weten of omdat weinig mensen dit een grote blunder vinden als ze het wél weten. Want jongens, dit zijn toch maar details, en de koning des koninkrijks bedoelde het niet zo.

Ik wacht nog steeds op een echte hoopvolle en inclusieve kersttoespraak van mijn koning.

Annemarie Toebosch woont al 23 jaar in de VS. Ze is hoofd van het programma Nederlands aan de University of Michigan.

Annemarie Toebosch, 28.12.2017 @ 12:32

[Home]
 

13 Reacties

op 28 12 2017 at 21:34 schreef ikzelf:

Maar de varkensroze burgers van dit land zijn toch saamhorig? Nou dan.

op 29 12 2017 at 10:58 schreef Ines:

Er zit wel wat in ja. Juist de koning zou een weidse blik moeten hebben. Al is het alleen al omdat hij regelmatig reisjes maakt naar die gebieden …
@Ikzelf “Varkensroze” ben ik alleen als ik te lang in de zon zit. En ik denk dat dat voor de meeste witte mensen geldt

op 29 12 2017 at 11:37 schreef ikzelf:

Hoeveel ‘witte’ mensen ken jij die daadwerkelijk ‘wit’ zijn, Ines? Ook albino’s zijn niet wit, met of zonder zon. Wen maar aan de kleur van je huid.

op 29 12 2017 at 13:20 schreef Ines:

Net zoveel als mensen die daadwerkelijk “zwart”zijn. Noem je die dan “poepbruin”? Dat is van hetzelfde niveau namelijk. Maar jij je ding hoor

op 29 12 2017 at 16:03 schreef Natasha:

Beetje raar om je hier zo over op te winden Ines. Wat ikzelf tentoonspreidt is positief racisme. Het is gericht tegen witten ten gunste van zwarten en dus gerechtvaardigd! Je suggestie dat zwarten poepbruin zijn is echt buiten alle perken, PVV niveau.

op 29 12 2017 at 17:43 schreef ikzelf:

Ines, we hadden het over jouw ‘wit’. Waarom probeer je de tafel nu weer om te draaien? Waarom altijd dat zwenken naar een ander onderwerp als iemand tegengas geeft?

En voor jouw informatie: ik noem dan ook niemand ‘zwart’.

Was mijn eerste ingeving van spijt om überhaupt op jou te reageren toch alweer de beste ingeving.

op 30 12 2017 at 10:06 schreef Ines:

@Natascha Nou wordt hij mooi, ik spiegel de opmerking van Ikzelf en nu ben ik de boosdoener? Het is niet mijn suggestie, ik noem mensen gewoon zwart en wit, gekleurd etc. Conventiesdie in tegenstelling tot “varkensroze” niet beledigend bedoeld zijn. En dat ik me daar aan erger komt ook omdat Ikzelf mensen zelf om de haverklap voor racist uitmaakt. Geef dan zelf het goede voorbeeld …
Maar goed, de gedachte achter dit artikel was saamhorigheid, en geen verdeling. Dus ik laat het hierbij. Ik ben het er ook mee eens, iedereen moet zich kunnen herkennen in de toespraak. Dat is interessanter dan of er wel of niet een kerstboom staat

op 30 12 2017 at 11:05 schreef ikzelf:

Als ik al de bedoeling die men mij toedicht zou weten te vatten in een zinnetje van amper tien woorden, dan zou ik mij met recht ‘schrijver’ mogen noemen. Geloof me, ik ben het niet.

Ines, conventies die bedoeld zijn om onderscheid te maken zijn daarmee wel degelijk beledigend bedoeld. Waarom zou je anders mensen indelen op kleuren huid die niemand heeft?
Om die reden zal ik niemand ‘zwart’ noemen (of ‘geel’ of ‘rood’), maar voor de varkensroze medemens die consequent in onderscheid wenst te denken, wil ik graag een uitzondering maken en die noem ik derhalve bij de kleur die hij daadwerkelijk heeft.

Dat jij een vergelijking met een intelligent dier net zo beledigend vindt als uitwerpselen, is voor jouw rekening. Prettige jaarwisseling, desalniettemin.

op 30 12 2017 at 12:29 schreef Ines:

@Ikzelf Ik heb persoonlijk niets tegen varkens, maar het wordt nou eenmaal meestal als belediging gebruikt … of vat jij het op als een compliment als iemand je er voor uitmaakt?
En dat er binnen een groep racisme is lijkt me geen reden om elk individu van die groep te gaan beledigen. Ben je dan trouwens wel zo consequent om het over Varkensroze Privilige te hebben etc? :)
Termen als zwart en wit worden ook door Sylvana Simons, Wekker etc gebruikt.
Daarnaast zijn echt niet alleen witte mensen racistische
Maar zoals ik al zei, doe wat je wil, ik heb mijn mening erover gegeven. Ook een prettige jaarwisseling alvast.
Verder geloof ik niet in ‘positief racisme’.Positieve discriminatie is een ander verhaal maar je denigrerend uitlaten over een huidskleur is in mijn ogen nooit positief.

op 30 12 2017 at 17:05 schreef leo schmit:

Laat ik beginnen met iedereen alvast een prettige jaarwisseling met zo min mogelijk vuurwerk toe te wensen. Dat gaat hier waar ik woon niet lukken, hoor ik buiten…

Wat betreft het thema: als ik het goed begrijp vindt Toebosch de intenties van de kersttoespraak van koning Willem niet inclusief voor de rijksgenoten. Daarna zie ik in de reacties een hoop gezeik over varkens en huidskleur, zonder enig verband met het argument van Toebosch. Jammer.

Ik heb wel wat vragen voor Toebosch:

Wanneer zijn ze in NL inwoners van de wingewesten en slavenplantages eigenlijk ‘rijksgenoten’ gaan noemen terwijl zij tovch geen stemrecht verkregen? Waarom verlangt Toebosch van een Duitse prinsenfamilie die de wingewesten en slavenplantages gedurende een paar honderd jaar namens NL heeft beheerd en uitgemolken, dat een telg van die dynastie
nu plotseling ‘inclusieve’ taal gaat uitslaan? Beetje naief lijkt mij. ’t was zoals het was en het is zoals het is. Of

op 30 12 2017 at 19:17 schreef ikzelf:

En prompt draait ‘Ines’ de tafel alweer om. Allerlaatste woord aan ‘Ines’: moet ik rekening gaan houden in mijn woorden met wat JIJ als beledigend zou kunnen opvatten? Moet ik mijn woorden gaan afwegen en aanpassen aan wat Simons, wekker enz. voor woorden gebruiken? Heb ik ergens, waar dan ook, beweert dat alleen varkensroze mensen racistisch zijn? Waarom blijf jij woorden in mijn mond proppen?!? Ben jij wel lekker?

Is het je werkelijk ontgaan dat ik reageer op het artikel en dat JIJ vervolgens begint te zeuren over huidkleur? Lees toch verdomme een keer wat ik schrijf en niet wat jij er zo nodig van meent te moeten maken.

op 31 12 2017 at 10:11 schreef Ines:

@ikzelf
Ja hoor, het ligt natuurlijk nooit aan jou. Het was een mooi artikel maar jij wilde er per se weer een verdelende opmerking onder zetten. Daar ergerde ik me aan. Ik vind het geen probleem om niet meer op je te reageren overigens, want dat doe ik meestal niet,maar jij reageert vaker op mijn dan omgekeerd. En met scheldpartijen als “door en door racistisch”, “dom rechtse wolf in schaapskleren” etc en zaken die ik schrijf onterecht in een negatief daglicht plaatsen door (bewust?) slecht te lezen maak je nou eenmaal geen vrienden. En dit is ook echt het laatste wat ik erover schrijf

op 31 12 2017 at 11:10 schreef Peter:

Ja, en nou klaar met dit oeverloze gezeik.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS