Home » Archief » La Jenny (2)


[24.07.2009]

La Jenny (2)

Lydia Vermeer

In de jaren 30 was er een splintergroepje, rond een zekere Jonkheer Fokko van Till. In het Gooi had hij een terreintje voor zijn FKK-clubje. Ze gebruikten de Duitse term Frei Körper Kultur, klinkt wel wat hoogdravend. Mijn grootmoeder had nauwe relaties met mensen die daar bij hoorden. Daar was zij heel positief over. Zou in mijn voorkeur om, als het even kan, naakt te zijn, een genetisch element zitten? Kan zo iets in je genen zitten? Of is die voorkeur er het gevolg van dat ik mijn grootouders onbewust wil eren? Ik vind het heel goed van ze dat zij in die preutse en puriteinse jaren erg vrijzinnig waren.

Aparte naturistenterreinen zijn misschien minder nodig dan vroeger, maar ik vind ze belangrijk omdat ik graag naakt aan sport doe. Heerlijk, naakt te tennissen.

Eenvoudig is het niet om alles tegelijk te hebben: goed gezelschap en een temperatuur die noch te koud noch te warm is om naakt te zijn. Maar ik ben wel tamelijk gehard. Ik wil tot aan de grenzen van het mogelijke een naakt Spartaans meisje zijn.

Wanneer zou ik weer eens naar La Jenny kunnen gaan, dat naturistenterrein met een golfbaantje. Het was fantastisch leuk, vorig jaar. Verrukkelijk, naakt golf te spelen. Er waren helaas slechts drie holes en je moest soms lang wachten. Toch kun je daar best wat voor over hebben. Je voelt je volstrekt vrij, de wind speelt om je lichaam, je voelt nergens iets knellen, je belichaamt iets absoluuts, ik kan het niet precies uitdrukken, een emotie als intuïtie van het absolute.

Klinkt wel goed, die kreet van Sartre, maar je moet er niet over nadenken, dat deden zijn aanhangers dan ook niet. Toch had ik toen echt ogenblikken waarop ik alles weg voelde vloeien dat me hinderde. Je voelt de instroom van een nieuwe toekomst. Klinkt pathetisch, maar het was zo, vooral als ik er aan terugdenk. Sterke emoties zijn dikwijls zo verbonden met de situatiebeleving bij hun ontstaan, dat je ze daarbuiten niet echt kunt navoelen.

Op het moment zelf is iets nooit zo mooi als het later schijnt te zijn. Achteraf ga je idealiseren. Je poetst alles mooi op en verlangt ook terug naar iets wat er in feite niet voor in aanmerking komt. Was ik maar weer een lijk, zuchtte het skelet. Of je vergeet wat je niet aanstond. Het verleden is de tijd, ontdaan van de stekels. In werkelijkheid is er altijd wel iets aan te merken geweest. Het was bijvoorbeeld te warm. Of je had de verkeerde mensen om je heen. Of je sloeg te veel balletjes in de rough. En vooral: er ligt een onzekere toekomst voor je. Je weet niet hoe alles verder zal gaan. Hoe het de volgende dag, zelfs het volgende uur, zal zijn. Je kunt je toekomst niet volgens eigen wensen regisseren. Als je het prettig hebt wens je misschien dat het altijd zo blijft. Of je wilt meer, iets wat niet kan. Menselijk, al te menselijk.

Als je tussen die geurige dennenbomen, op het zachte mos, nu eens met je geliefde de liefde kon bedrijven. Zoals ik me daar, naakt door dat bos dwalend, opgenomen voel worden door de serene atmosfeer – de kruidige geuren om me heen dringen diep binnen in mijn longen – zo zou ik hem diep in me willen voelen, mijn tedere en krachtige minnaar, daar in de natuur, de mooiste omgeving om te oefenen voor mijn verjaarsgeschenk. Maar: wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.

LydiaJenny (105k image)
Foto: Lydia Vermeer

Fragment uit Terug naar Ariadne: bespiegelingen van een naaktmodel, uitgeverij Panta Menei, 1998.

Lydia Vermeer, 24.07.2009 @ 12:51

[Home]
 

27 Reacties

op 24 07 2009 at 14:14 schreef God (de eerste en de beste):

“Je voelt je volstrekt vrij, de wind speelt om je lichaam, je voelt nergens iets knellen, je belichaamt iets absoluuts, ik kan het niet precies uitdrukken, een emotie als intuïtie van het absolute.”

Je moet wel een godsgruwelijk rotleven lijden de rest van het jaar. Wat een hysterisch gedoe. Dat je de drang voelt naakt te lopen, daar wil ik best overheen kijken, maar de sektarische euforie die ik hier lees, is niet normaal. Rare jongens, die naaktlopers.

op 24 07 2009 at 14:33 schreef Loesje:

@God,
U is psychiater begrijp ik? Zodat U een soort mandaat hebt om te bepalen wat normaal is?
Goh, spannend zeg.

op 24 07 2009 at 14:35 schreef René v D.:

Ik las het stuk geheel anders, vond het meer richting té zelfverontschuldigend. Alsof ze schrijft “ik vind naaktlopen nu eenmaal heel fijn, ja sorry kan er ook niets aan doen hoor”. Met name richting de laatste alinea’s gaat dat halfgeforceerde zelfrelativeren irriteren. Dat gezegd: “Was ik maar weer een lijk, zuchtte het skelet.” is een van de fraaiste zinnen die ik recent gelezen heb.

op 24 07 2009 at 14:51 schreef Onwijsgeer:

Als je die roemruchte stelling van Wittgensteins Tractatus er zo nodig bij moet sleuren, zou je gewoon hebben moeten zwijgen. Praten erover kun je immers niet.

op 24 07 2009 at 17:16 schreef Peter:

@God, het zit je nogal hoog hè? En zit je nou de hele zomer al deze site te F5en, om tot de eersten te behoren die onder een nieuw stuk een zeikreactie kan plaatsen?

@Onwijsgeer, als je niks zinnigs te zeggen hebt, waarom dan reageren? Types als jij en God lijken te leven om te kankeren. Maak er een eind aan. Iedereen blij.

op 24 07 2009 at 17:30 schreef Peter:

Typisch hoe mensen kankeren dat het om ‘sektarische euforie’ zou gaan en ‘zelfverontschuldiging’ als iemand probeert onder woorden te brengen hoe fijn het is om naakt te zijn. Niemand zou dat zeggen als iemand het plezier van voetbal zou beschrijven, of van wijn.

Het tekent de gemiddelde bezoeker van deze site. Alles wat anders is, haat en minacht hij hartstochtelijk. Hij kan niet verdragen dat mensen iets doen dat hij nooit zou doen. Dan volgt altijd hetzelfde patroon: afzeiken, belachelijk maken en verdacht maken.

Ontzettend zielige, gehandicapte types.

op 24 07 2009 at 18:10 schreef Bas:

wippen doet men naakt.
Niet om da ene Peter het fijn vind, maar gewoon om he gaatje te vinden.
Het is altijd een hij, nooit een zij die het ontdekt.
zij pretendeert altijd dat er geen gaatje is wat tot wederzijdse verbazing leid als een gaatje gevuld word wat niet bestond .

op 24 07 2009 at 18:37 schreef Jan van Dijk:

Het mooiste zijn mannelijke naturisten in Nederlandse zomers. Echt een lullig gezicht:
geitenwollen slobbertrui, maar principieel zonder broek.

op 24 07 2009 at 18:41 schreef God (de eerste en de beste):

Je begrijpt het niet, Peter. Ik duik ook wel eens in m’n blote reet in het zwembad. Maar dat vind ik zo normaal, dat ik er geen hyperventilerende stukjes over schrijf.

op 24 07 2009 at 22:28 schreef René v D.:

Ik vond het verder juist een interessant stuk, Peter, alleen voelde het toch wat zelfverontschuldigend aan en dat vond ik juist jammer. Was niet zeikerig bedoeld, ik had het enkel wat enthousiaster gezien graag… Als ze het toch zo geweldig vind, hoor ik graag wat er geweldig aan is zonder zinsnedes als “Klinkt pathetisch” – ik maak zelf wel uit of dat pathetisch klinkt, als relatief intelligente lezer, toch ? Het was maar een voetnoot, waarbij ik ook meteen aangaf dat een andere zin uit het stuk prachtig was. Wellicht lees je zelf ook een beetje gemankeerd af en toe ? ;) kus kus

op 24 07 2009 at 22:35 schreef MNb:

Mevrouw Vermeer wil helemaal geen naakt Spartaans meisje zijn. Zulke meisjes tonen geen emotie als hun pasgeboren kind gedood wordt omdat het een zwakkeling is. Zie Bertrand Russell, Geschiedenis der Westerse Filosofie, Hoofdstuk 12.

op 25 07 2009 at 01:58 schreef jantjepietje:

Ik vind naturistencampings ed meestal gewoon onsmakelijk terwijl ik weinig tegen naakt heb toch opvallend dat het voor 90% lelijke mensen zijn die daar rondlopen

op 25 07 2009 at 07:16 schreef bertino:

Ik vindt het een mooi stukje, voel het zelf ook zo.

op 25 07 2009 at 12:56 schreef Bert Brussen:

Ik vind naakt per definitie lelijk, dus mij zie je niet op zo’n camping.

Verder vind ik de reacties van God (de eerste en beste) sneu, typerend, vermoeiend en voorspelbaar.

op 25 07 2009 at 14:17 schreef irrie:

@jantjepietje
“toch opvallend dat het voor 90% lelijke mensen zijn die daar rondlopen”

Wat heb jij al aan jezelf laten verbouwen? Lukt het jou te vrijen met een vrouw met grijs schaamhaar of met een man met een dikke buik?
Prachtig juist, onvolmaaktheden. Ik gruwel van een perfect lijf. Dat vind ik werkelijk afzichtelijk en zo verschrikkelijk dom. Ik hou ook niet van mannen die van perfecte lichamen houden. Die vind ik ook zo dom, zo leeg, zo niets.

Dus Pietje, niets verbouwen hoor!

op 25 07 2009 at 22:13 schreef God (de eerste en de beste):

En waarom, beste Bert?

op 26 07 2009 at 01:04 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

Met mijn tampeloeris in de hand fiets ik door het hele land. Da’s dan weer mijn liefhebberij: fietsen.

op 26 07 2009 at 01:33 schreef Peter:

Maar dat vind ik zo normaal, dat ik er geen hyperventilerende stukjes over schrijf.

Sommige mensen kunnen zo enthousiast schrijven over de meest banale dingen, dat hun lezers die banale dingen opeens heel anders gaan zien, en net zo enthousiast raken. Anderen kunnen alleen maar afzeiken.

toch opvallend dat het voor 90% lelijke mensen zijn die daar rondlopen

Ik vind de meerderheid van de mensen daar van een ontroerende schoonheid. Lelijk ben je zelf. Oerlelijk.

Ik vind naakt per definitie lelijk

Nooit gefantaseerd hoe het object van je liefde er naakt uitziet? Echt niet.

René, nu begrijp ik je beter. Dat ‘klinkt pathetisch’ is inderdaad zelfverontschuldigend. Ik weet ook allang dat jij niet één van de afzeikers bent. Dat ik jou inbegreep, is onterecht en ik bied er mijn excuses voor aan.

op 26 07 2009 at 12:22 schreef vander F:

Hoe kan een naakt lijf nu lelijk zijn?
Lelijk is een arbitrair mentaal gegeven.
Een lijf is, niks arbitrairs aan.

op 26 07 2009 at 12:49 schreef Bert Brussen:

Ik ben sowieso nooit van het naakte geweest. Ik keek in mijn roerige puberjaren liever naar de geklede dames in de Wehkamp-catalogus dan naar het naakte in de Playboy. Naakt zegt me gewoon niet zo veel en kleding maakt het spannend er over te fantaseren. Als dat weg is, valt het altijd tegen.

@God (de eerste en beste):

Ik ga niet uitleggen waarom ik je sneu, typerend, vermoeiend en voorspelbaar vind. Dat is een gevoel, kan ik niet uitleggen. Toch durf ik er op te zweren dat de meesten hier dat met me eens zijn.

Persoonlijk hoop ik dat je hier weggaat en wegblijft. Doe de rest een plezier en kom gewoon nooit meer op het internet.

op 26 07 2009 at 21:06 schreef René v D.:

Wat ben je toch een lieverd, Peter. :)

op 27 07 2009 at 00:59 schreef God (de eerste en de beste):

Kom, Bert. Gooi het er allemaal uit. Maar weet dat er heel wat mensen zijn die van mij houden. Heb jij die ook om je heen?

op 27 07 2009 at 02:30 schreef VVV:

Peter,

Heb je echt zo’n hekel hebt aan anonieme reaguurders dat je er een leeg vat als Westbroek voor moet citeren?

Waarom stop je dan niet de mogelijkheid tot anoniem reageren?

Nu noem je de meerderheid van je bezoekers ‘lafhartige luizen’ en ‘laag’.

Niet iedereen heeft een politiek correcte mening zonder risico tot rituele afslachting. Of anders wel onze overijverige overheid die even je computer in beslag komt nemen. Wil je van iedereen een Gregorius of Theo maken? Ben je zo politiek correct deze dagen?

op 27 07 2009 at 09:00 schreef Peter:

Heb je echt zo’n hekel hebt aan anonieme reaguurders dat je er een leeg vat als Westbroek voor moet citeren?

Een hol vat ben je zelf, en ik heb een hekel aan anonieme reageerders die anderen verrot schelden en belasteren, niet aan alle anonieme reageerders. Babs, Yezkilim, Asmodeus, Wampie, Molrat en vele anderen heb ik hier graag. Jij mag van mij doodvallen.

op 27 07 2009 at 09:02 schreef Peter:

Of nee, ‘ritueel worden afgeslacht’.

op 27 07 2009 at 11:50 schreef Bert Brussen:

Nu noem je de meerderheid van je bezoekers ‘lafhartige luizen’ en ‘laag’.

Dat is in het geval van FrontaalNaakt dan ook VOLLEDIG terecht.

op 27 07 2009 at 14:14 schreef Wichard:

@BB Dus jij gaat naar een textielcamping omdat daar dames in kleding rondlopen en je kan fantaseren? Ieder z’n hobby, ik hou zelf wat meer van rust en goed eten als ik op vakantie ben.

Wel leuk om hier weer eens te zijn. Niet alleen vanwege de stukjes, maar de sfeer is ook hetzelfde.

Mensen die te schamper reageren, worden belaagd met onweerlegbare argumenten als “jij bent lelijk, sneu, Doe de rest een plezier en kom gewoon nooit meer op het internet. etc etc”

Bert voelt zich een hele peer en durft, gedekt door grote broer Peter, heel onaardig te doen tegen “God”. Helaas komt hij niet veel verder dan een @Populum, “Het is een gevoel, dat kan ik niet uitleggen. Toch durf ik er op te zweren dat de meesten hier dat met me eens zijn.”

Zo gek is God’s commentaar toch niet? Zo prettig als naturisme ook mag zijn, waarom zou je er spontaan over in katzwijm vallen en dit soort lyrische stukjes schrijven? Wat mij betreft: Hoe meer reclame voor het naturisme hoe beter, maar ik kan me de opmerking van God wel voorstellen.

Normaal gesproken vind ik Bert Brussen scherp en gevat, dus dit komt wat vreemd over. Is het niet iemand anders die onder Bert’s naam dit schrijft? Nouja, het zal wel aan mij liggen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS