Home » Archief » Leunstoelfeministen


[05.08.2019]

Leunstoelfeministen

Hassnae Bouazza

De rit van Caïro naar een van de buitensteden duurde ruim twee uur. Ik had een afspraak met schrijver Naima Robert die in die tijd in Egypte woonde. Ik was er voor opnames van Seks en de Zonde en wilde haar graag ontmoeten om te onderzoeken of ze een van onze geportretteerde vrouwen kon en wilde zijn.

Naima Robert heeft een Schotse vader en Zulu-moeder en bekeerde zich in Engeland tot de islam voor ze met haar man mee verhuisde naar Egypte. En Naima was en is geniqabt. Toen ik aankwam bij haar huis, was ze er nog niet, maar ik werd door haar hulp binnengelaten en wachtte tot ze kwam.

Zodra ze binnen was, ging haar gezichts- en hoofdbedekking af. Ik werd warm onthaald en onvermijdelijk kwam het gesprek op de niqab. Waarom zou je onzichtbaar door het leven gaan en daarmee je eigen bestaansrecht ter discussie stellen? Waarom bedekken wat God zo liefdevol heeft geschapen? Waarom als vrouw voor deze positie kiezen? Hoe rijm je het met je feminisme?

Charismatische vrouw

Onder de sluier zat een beeldschone, charismatische vrouw, kalm en gedecideerd haalde ze al mijn bezwaren en argumenten onderuit. En terwijl ik daar zat, voelde ik me kleiner en steeds meer onbeduidend worden. Tegenover me zat een feministe, moest ik concluderen. Een vrouw die uit eigen beweging had gekozen voor een levensstijl die op mij dan wel onvrij overkwam, maar waar zij uit eigen beweging en overtuiging voor had gekozen en waar ze voldoening uit haalde.

Voor mij stond emancipatie en feminisme juist voor de individuele vrijheid, voor het recht om een bikini te dragen, het recht op (seksuele) vrijheid zonder oordeel en uitsluiting, voor gelijkheid tussen man en vrouw. Maar wat betekent het recht op bloot als het anderen de bedekking ontzegt? Mijn strijd, mijn wensen verschilden van die van Robert, maar dat maakte haar positie niet minderwaardig. Wat betekent feminisme nog als je een rangschikking maakt onder vrouwen en voor hen wilt bepalen hoe zij uiting geven aan hun vrijheid?

Maar deze positie is hemeltergend dom, las ik op Twitter. Islamitische vrouwen die tegen het burkaverbod pleiten zijn leunstoelfeministen, las ik ook. Mona el Tahawy wordt regelmatig aangevallen, maar als ze een keer een standpunt verdedigt dat islamhatend Nederland goed vindt, is ze opeens een ‘echte feminist (een witte man die wel even bepaalt wie zich wel en niet feminist mag noemen) en wordt ze rond geparadeerd als een haan met Palmpasen. Zoals iedere ex-moslim, overigens.

Afwijkende mening

Leunstoelfeministen. Iedere moslima is per definitie ervaringsdeskundige, daar is geen leunstoel in de verste verte te bekennen. Je groeit op in een omgeving vol verschillende krachten die je alle kanten op proberen te trekken, van conservatievelingen die over zonde en verderf preken, seculieren met zendingsdrang die je denken te bevrijden en anti-islam obsessievelingen die geen kans onbenut laten je te beschimpen.

Moslimhaters zijn dol op vrije vrouwen, tot ze vrije vrouwen tegenkomen met een afwijkende mening. Dan hebben ze liever dat ze hun bek houden, want dat kan hun bloeddruk niet aan. En ze komen met drogredenen als zou je vóór de niqab zijn, wanneer je ageert tegen het verbod erop.

Ik ben net zo min voor de niqab als voor een clit-piercing. Beide gaan me geen ruk aan. Vroeger was het ideaal dat mensen individuele vrijheid moeten hebben binnen de kaders van de wet. Nu pleiten zogenaamde vrijheids-fetisjisten voor verboden op individuele uitingen, omdat zij het er niet mee eens zijn, omdat zij zich onprettig voelen of omdat zij er een bepaalde definitie aan geven.

Strand en zwembad

Vrouwen in niqab isoleren zichzelf, las ik ook steeds. Grappig dan dat vrouwen die zich juist niet willen isoleren en in burkini willen mengen op het strand en in het zwembad ook geweerd worden. Je mag van een dominante groep alleen meedoen als je hun levensstijl omarmt en hun codes overneemt. Dat is geen vrijheid, dat is tirannie.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 05.08.2019 @ 07:56

[Home]
 

1 Reactie

op 05 08 2019 at 07:57 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS