Home » Archief » Weg met de blinde adoratie van het Angelsaksisme


[03.08.2019]

Weg met de blinde adoratie van het Angelsaksisme

Jasper Mekkes

Het zou mooi zijn als het teruggeven van de Amerikaanse ‘D-Day-vlag’ tijdens het laatste onderonsje van Rutte met de steeds openlijker fascistisch wordende Trump, symbool zou staan voor het einde van Europa als vazalstaat van Amerika.

Ieder jaar op 4 mei herdenken we de doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe goed het ook is om stil te staan bij de mogelijke gruwelijke gevolgen van het toelaten van rechtse fanatici als kandidaat volksvertegenwoordigers, een beetje hypocriet is het wel.

Vijf mei wordt pas echt een Bevrijdingsdag als we op die dag ook stil durven staan bij het feit dat vergelijkbare (hoewel tot nu toe minder dodelijke) rechtse fanatici inmiddels gewoon – en zonder noemenswaardig protest van de gevestigde orde – tot de hoogste regionen van onze democratie; de eerste en tweede kamer doorgedrongen zijn.

Want zoals de propagandaminister van Hitler, Joseph Goebbels, al met zoveel woorden zei: ‘de democratie was zo dom om ons toegang te verlenen’. En hoe het afliep met de Duitse democratie weten we inmiddels wel.

Ongemakkelijke waarheden

Maar het herdenken van de slachtoffers van het fascisme van de nazi’s is om meer redenen hypocriet, of op zijn minst nogal tegenstrijdig. Bijvoorbeeld vanwege het feit dat in de nog steeds voortdurende overwinningsroes van het verslaan van het fascisme van de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw, niet alleen andere vormen van fascisme welig tieren, zoals het neoliberalisme en haar noodzakelijke buitenlandse (handels- en milieu-)oorlogen, maar ook allerlei met dat domineren van zwakken samenhangende ongemakkelijke waarheden hardnekkig onbesproken blijven.

Neem bijvoorbeeld het feit dat tijdens D-Day en de daarop volgende geallieerde bevrijdingsacties onnodig veel burgerslachtoffers vielen in Normandië en de rest van Europa, omdat Amerikaanse politici en hun generaals meer bezig waren met een geostrategisch machtsspel met Rusland dan met de Europeanen die ze kwamen bevrijden. Ook in Nederland vielen de meeste burgerslachtoffers na 1944, in de periode van de geallieerde bevrijdingsacties.

En wie durft nog onder ogen te zien dat mensen als Churchill volkomen ten onrechte tot held gebombardeerd zijn in de na-oorlogse bevrijdingsroes?

Over bombarderen gesproken: wat is Churchills besluit tot het jarenlang en massaal platbombarderen van Duitse steden met de dood van vele duizenden onschuldige Duitse burgers tot gevolg anders geweest dan het ook nu onder politici nog zo wijd verbreide groepsdenken dat hen er uit blinde xenofobie toe brengt individuen op te offeren aan de obsessie met de vernietiging van hun politieke baas?

Franse cultuur

De na-oorlogse blinde adoratie van de Angelsaksische cultuur in het onderwijs, waar gedegen maar ongemakkelijke analyses, bijvoorbeeld van die negatieve kanten van de geallieerde bevrijdingsstrategie, ontbreken, is symptomatisch voor de vrijwillige vazallisering van Europa – en ze beperkt individuen in hun ontwikkeling tot kritische wereldburgers.

Een ontwikkeling die veel breder, dieper en dus beter zou zijn wanneer ze vroeger en beter kennis zouden nemen van andere talen en culturen dan de Engelse, bijvoorbeeld van de Franse taal – en daarmee van de veel diepere Franse cultuur.

Zoals onderwijs in de Griekse (en in mindere mate ook de Latijnse) taal ons kennis laat maken met de mooie inzichten die de Griekse en Romeinse cultuur te bieden heeft, zo geldt dat ook voor een levende taal als de Franse taal en de bijbehorende cultuur. Die op belangrijke onderdelen haar eigenheid beter bewaard heeft tegenover de Engelse en Amerikaanse overmacht aan leegte dan de Nederlandse cultuur.

Misschien komt het doordat men in Normandië wel bewust van nabij meemaakte op welke wijze Amerika Europa tot een vazalstaat maakte. Bijvoorbeeld doordat iemand als De Gaulle daar openlijk tegen in opstand kwam, of doordat de nuanceringen van een bevrijdingsroes in Frankrijk wel openlijk besproken worden, door een Noorman als Michel Onfray, die zich verdiepte in het verloop van de oorlog en het aantal burgerslachtoffers in zijn geboortestreek als gevolg van de strategie van de geallieerden.

Geketende eend

Laten we in Europa dus net als vroeger jonge mensen maar weer massaal Frans gaan leren op de lagere, middelbare en hogere scholen en universiteiten. Zodat die jonge mensen kunnen lezen en horen hoe je ook kan omgaan met de agressieve en achteruitwerkende ideologie van de nieuwe bezetter die het neoliberalisme van het verdrag van Maastricht is.

Zodat ze zich in de toekomst beter kunnen ontwikkelen met de kennis van een veel minder oppervlakkige cultuur dan de Angelsaksische. De verbreding van hun horizon en daarmee de kans op verdieping van hun inzichten zou er bij gebaat zijn. Er gaat een wereld voor je open als je een grote buitenlandse taal als de Franse machtig bent; Baudelaire, Foucault, Onfray en de cartoons van Le Canard Enchaîné vormen alleen nog maar het topje van de Franse ijsberg.

Het zou de moderne versie van D-Day kunnen worden; een dag waarop we onszelf bevrijden van een Amerikaanse droom, die inmiddels een nachtmerrie van een kwantiteit-, geld- en macht-gedreven cultuur is geworden, en die Europa – ondanks alles wat we nooit meer zeggen te willen – nog steeds stevig in zijn greep houdt.

Als het ons lukt wil ik Rutte de Franse vlag wel overhandigen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 03.08.2019 @ 08:07

[Home]
 

1 Reactie

op 03 08 2019 at 08:07 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS