Home » Archief » Pesten


[05.11.2012]

Pesten

Peter Breedveld


Illustratie: Geen Idee

De Roze Khmer ging vanochtend nat met een schijnheilig stukje over Tim Ribberink, de jongen die zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest. De roze krokodillentranen schoten veel mensen in het verkeerde keelgat en in de reaguurdersruimte en op Twitter kreeg de redactie de wind flink van voren.

Fijntjes werd er gewezen op een onversneden oproep om dikke jongetjes te pesten die GeenStijl minder dan een maand geleden plaatste en moraalridder Chris Klomp schreef een streng stukje waarin hij donderpreekte dat ‘wij’ geen haar beter zijn dan pestende kinderen omdat ‘we’ lachen om het leed dat GeenStijl anderen berokkent.

Walgelijk, zielig en ongepast

Dit nu werd de nihilistische Twitter-clown Willem Bosch teveel. Boos foeterde hij dat de ‘pogingen om de dood van een jongen voor u geenstijl-haat te spannen walgelijk, zielig en ongepast zijn’.

Wrang. Willem Bosch trok zijn grote scheur nooit los als GeenStijl weer eens een arme sukkel aan de virtuele schandpaal nagelde, een onzedelijke vrouw vernederde voor het oog van de ganse natie of de leden van een Amsterdams jongerencentrum de stuipen op het lijf joeg, maar nu één van zijn kroegmaatjes gewezen werd op het enorme pak boter op zijn hypocriete hoofd, was Bosch er als de kippen bij om dat te veroordelen als ‘walgelijk, zielig en ongepast’.

Schuldgevoel verdrijven

Uiteraard volgde daarna GeenStijl spin-off De Jaap, virtuele parenclub voor PVV-rukkers die liegen dat ze D66 of GroenLinks stemmen. Daar mispelt een zekere Esther Nauta dat ‘het getuigt van héél weinig empathie om de dood van een jong iemand te gebruiken om GeenStijl de les te lezen’. Onvermijdelijk op Twitter is dan altijd het wapperende vingertje van Joyce Brekelmans, die vroom maar in ietwat krakkemikkig proza debiteerde dat ‘proberen een schuldige aan te wijzen of zogenaamd ‘awareness’ creëren doe je niet uit preventie, maar om schuldgevoel te verdrijven.’

En BAM! Waren de rollen van dader en slachtoffer alras omgedraaid, zoals dat echt zonder uitzondering gaat. Daarmee volgde de discussie braaf de Twitter-dynamica, waarbij juist de types, die altijd wegkijken als er op het virtuele schoolplein van het Internet weer eens iemand vermalen wordt tussen de kaken van een bullebak, opeens hun ethiek hervinden op het moment dat die bullebak een paar welgemikte klappen terugkrijgt. Dat is dan ‘walgelijk, zielig en ongepast’. Als je dan protesteert dat die bullebak toch begon, dan doe je dat om je eigen schuldgevoel te verdrijven.

Hollandse ziekte

Ja, lieve lezers, GeenStijl is niet degene die pest, jullie zijn dat zelf. Jullie publiceren privégesprekken van mensen op het Internet om ze lekker af te laten zeiken, jullie lachen mensen uit dat ze dood zijn omdat ze geld wilden besparen op winterbanden, jullie publiceren de contactgegevens van andersdenkenden zodat ze duizend doodsbedreigingen voor hun kiezen krijgen. De Hollandse ziekte: een slachtoffer wordt hier altijd binnen een dag dader en de dader slachtoffer.

Dit gaat steevast zo, altijd. Ik durf er inmiddels vergif op in te nemen, mijn hand voor in het vuur te steken en de klok op gelijk te zetten. De grootste lafbekken en meelopers, die je nog liever zouden laten doodbloeden dan dat ze uit de gunst zouden raken van Marck Burema en zijn clubje dyslectische teringlijers, hebben meteen de mond vol van fatsoen en ethiek als je voor jezelf opkomt.

Laffe schapen

Van mij kunnen ze de tiefus krijgen, de Brekelmansen en de Bosschen en de Nauta’s. Wie iets wil doen voor de Tim Ribberinks van deze wereld, moet zijn mond opendoen tegen de pesters, openlijk en nadrukkelijk zijn afkeuring laten blijken, in opstand komen. Tegen de pesters, welteverstaan, niet tegen hun slachtoffers. Pesters gedijen altijd, ALTIJD, bij de stilzwijgende goedkeuring van hun omgeving. Die zichzelf wijsmaakt dat je een pestslachtoffer niet helpt door voor hem op te komen.

Bullshit. En ik kan het weten, ik werd zelf gepest. En Joyce Brekelmans hééft gepest. Dat weet ik omdat ze me vol ongeloof vroeg of ik echt nooit ook maar iemand heb gepest. Ja, ongelofelijk, ze bestaan, mensen die andere mensen niet pesten. Jij bent er niet één van. Jij bent een wegkijker. Een medeschuldige.

Levens kapotmaken

En ik niet. Ik heb altijd gevochten tegen pesters. Altijd. Ik hoor niet bij de ‘wij’ in Chris Klomps stukje. Ik ben degene die alle stront over zich heen krijgt omdat ik al jaren waarschuw tegen de praktijken van GeenStijl, die levens kapotmaakt, mensen psychisch knakt, mensen helemaal gek treitert ‘gewoon omdat het kan’.

En jullie laten het gebeuren, iedere keer weer. Jullie, jullie zijn die wij van Chris Klomp. En ik niet. Ik heb geen schuldgevoel om te verdrijven.

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Doneer via Paypal of met een storting op rekeningnummer 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Peter Breedveld, Roze Khmer, 05.11.2012 @ 22:35

[Home]
 

69 Reacties

op 06 11 2012 at 00:24 schreef Colani:

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. (zei mijn oma altijd)
En die had altijd gelijk!

op 06 11 2012 at 00:30 schreef Mark:

Peter

Je bent er weer ‘boenk’ recht op. Heel goed geschreven.

op 06 11 2012 at 00:34 schreef Lex:

Die steen treft in Peter’s geval altijd z’n doel. En terecht.

op 06 11 2012 at 00:35 schreef Sasha Berkman:

Ik geloof je.

op 06 11 2012 at 00:56 schreef Maarten:

Raak stuk!

op 06 11 2012 at 01:50 schreef Aaron:

Pesten is niet een simpel gegeven waarbij goed en kwaad makkelijk van elkaar te scheiden zijn. Veel jongeren hebben niet eens door dat ze pesten, zijn hyperactief, denken dat ze zelf gepest worden, zien alles als een grapje… Er spelen zoveel dingen mee.
Een lage positie in de pikorde betekent niet altijd dat men de ‘goede’ is. Mijn grootste pester bleek in werkelijkheid een hele bange jongen te zijn die mij als een bedreiging zag en daarom met hulp van stoere oudere jongens naar mij toe kwam.
Het ligt allemaal zo eenvoudig niet. Ik denk dat ze bij GS met hun pleidooi voor ‘functioneel pesten’ echter wel een illusie armer zijn.

op 06 11 2012 at 01:52 schreef p.wielaard:

Ik ben nooit gepest. Nergens ! Was ik altijd op het juiste moment op de juiste plek in het juiste gezelschap ? Ik weet het eenvoudig niet. Ben ik dan zo gemiddeld, saai of angstaanjagend of sociaal behendig ? Geen idee. Ik nam het wel altijd op voor kinderen die gepest werden en had schijt aan de vraag of ik daar populair door werd of niet. Maar soms was er iemand waarvan ik stiekum dacht: “ja maar het is ook een lul of trut ook”. Die vraagt er bijna om. Ik vermoed dat jij tot die laatste categorie behoort!

op 06 11 2012 at 02:35 schreef hallo:

Niet alles kan ik volgen van deze column, het is een beetje specialistisch.
Maar ik krijg op een of andere manier nu echt zin om deze website eens te gaan sponsoren.

op 06 11 2012 at 06:51 schreef Hennekam:

U trekt een lijn, en dat is volkomen terecht. Wat u niet wilt wat U geschied…. Met GS hebben we iets in huis gehaald waar elk geciviliseerd land zich voor kapot zou schamen.

op 06 11 2012 at 08:51 schreef Peter:

Pesten is niet een simpel gegeven waarbij goed en kwaad makkelijk van elkaar te scheiden zijn.

Ja, dat is het wel. Als je pest, ben je een nazi, als je gepest wordt, ben je een slachtoffer. Niemand vraagt erom gepest te worden, niemand verdient het.

Veel jongeren hebben niet eens door dat ze pesten, zijn hyperactief, denken dat ze zelf gepest worden, zien alles als een grapje… Er spelen zoveel dingen mee.

Ja, nazi’s hadden vaak ook niet door dat ze iets heel slechts deden. Ze werden nazi uit idealisme, of uit angst, of omdat ze gewoon dom waren.

Fuck ‘em, het zijn nazi’s.

op 06 11 2012 at 09:07 schreef Ralph van der Geest:

“Met GS hebben we iets in huis gehaald waar elk geciviliseerd land zich voor kapot zou schamen”.
‘We’? Ik dacht het niet. Ik heb niet gevraagd om die site en soortgelijke van (nog) virtuele SA’ers die niettemin heel veel ellende aanrichten in het échte leven.
Maar ik ben het zeker met je eens: elk normaal mens beziet types als Buruma en hun haatsites met walging.
Het is echter niet genoeg: schrijf bedrijven aan die op dat soort sites adverteren met het verzoek zich terug te trekken.
Vertel in je omgeving dat mensen, en vooral jongeren, niets van dat soort gifsites te verwachten hebben en hoe gevaarlijk of ze zijn.
Want inderdaad: pesters en gif in het algemeen gedijt alleen maar in een omgeving die passief is, toekijkt, wegkijkt of dom is.
En dat kán een keer uitdraaien op medeplichtigheid aan hele verschrikkelijke dingen.

op 06 11 2012 at 09:30 schreef zonder opleiding.:

Bolle steek een vinger in je kont dan kun je tolle!

op 06 11 2012 at 09:31 schreef zonder opleiding.:

vreselijk vond ik dat, maar ik ben er goed uitgekomen hoor!

op 06 11 2012 at 09:36 schreef Ralph van der Geest:

“op 06 11 2012 at 00:24 schreef Colani:

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. (zei mijn oma altijd)
En die had altijd gelijk!”
Die oma zei zeker ook ‘wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen’ toen er letters “J” in Ausweisen gestempeld werden.
Er is principieel inderdaad niet veel verschil tussen een omgeving die wegkijkt bij pesten en een omgeving die meehelpt mensen op de trein te zetten…
Er is principieel inderdaad niet veel verschil tussen een GeenStijl dat oproept ‘dikke jongentjes’ te pesten een ‘der Stürmer’ dat oproept tot het uitroeien van joden danwel een stel malloten in hun versie van de Wewelsburg aan het Leidseplein dat zich verkneukelt over wat Breivik heeft aangericht.

op 06 11 2012 at 10:07 schreef Ch1po:

Ik sloeg mijn pesters altijd (dik meisje met bril en achternaam die op wc rijmde o wat fout) en kreeg dan thuis op mijn donder, want “je moet er boven staan”. Dat is wat we vaak hoorden: schelden doet geen zeer maar slaan veel meer” alhoewel je dat dan niet in de praktijk mocht brengen.
Niet om hier een klaagmuur te starten hoor, maar het is een heel complex probleem.
Hm en in Engeland is het natuurlijk ook een gekend fenomeen: the schoolroom bully.

op 06 11 2012 at 10:19 schreef Aaron:

@Ralph van der Geest
En als we dan toch ongepaste vergelijkingen aan het maken zijn… juist Breivik werd door zijn oude klasgenoten herinnerd als iemand die opkwam voor de slachtoffers.
http://www.thestar.com/news/world/article/1032793–as-a-teen-breivik-stood-up-to-schools-bullies-and-as-a-man-saw-his-duty-to-murder-of-dozens

op 06 11 2012 at 11:08 schreef babs:

Veel jongeren hebben niet eens door dat ze pesten.

Extra rede ze dat duidelijk te maken dan. Pesters zijn (net als nazi’s volgens Mosco sr) vast geen inherent slechte mensen. De meesten hebben vast een minderwaardigheidscomplex en ze pakken dan het liefst iemand die wel iets kan, maar die ook een zwakke plek heeft.

Het zijn niet voor niks vaak de slimsten die gepest werden.

(Heb zelf op voetbal tot mijn 14e de rest wijs weten te maken dat Gymnasium een soort LTS was, toen dat niet meer lukte was het beter te vertrekken. Anders dan op school kan dat gelukkig bij voetbal: gewoon weg gaan.)

op 06 11 2012 at 11:09 schreef Bertje:

@ Ralph

O jeetje het hele arsenaal aan wo 2 vergelijkingen wordt er weer eens bij gehaald.(familie van Herrn Berkman?)

@ Peter

Pesten op scholen is een probleem. Zolang scholen weigeren om hier iets aan te doen of zich verschuilen achter:”daar kunnen we weinig of niets aan doen” blijft dit probleem bestaan.
Wat opvalt is dat bij scholen waar het thema pesten actief in de les-stof is opgenomen er minder gepest word en het eerder herkend word en zodoende er wat aan gedaan kan worden.
Mijn kinderen zitten op de Waldorf school ( Steiner / vrije school model) pesten word besproken en er word veel aandacht besteed aan wenselijk sociaal gedrag met als resultaat dat er nauwelijks of niet kinderen buiten de boot vallen.
Maar ja daar de meeste mensen het belangrijker vinden dat hun kind goed is in Wiskunde, Natuurkunde etc. en de nadruk leggen op presteren en “goede” cijfers halen en sociaal gedrag op school als iets secundair zien zal het probleem blijven bestaan. Mijn vrouw en ik zien toch liever een kind wat zich sociaal prima weet te gedragen.( o voordat de vooroordelen weer van stal gehaald worden over de vrije school: Ja ze leren rekenen, en mijn zoon kan erg mooi zijn naam danse

op 06 11 2012 at 11:26 schreef Peter:

En als we dan toch ongepaste vergelijkingen aan het maken zijn… juist Breivik werd door zijn oude klasgenoten herinnerd als iemand die opkwam voor de slachtoffers.

Ja, en? Is Breivik nou je held?

op 06 11 2012 at 11:29 schreef Ralph van der Geest:

“op 06 11 2012 at 10:19 schreef Aaron:

@Ralph van der Geest
En als we dan toch ongepaste vergelijkingen aan het maken zijn… ”
Ach ja? Welnu meneertje die wel even bepaalt wanneer iets blijkbaar gepast is, verschrikkelijke dingen gebeuren zonder uitzondering in een omgeving waar mensen toekijken, passief zijn of wegkijken.
Dat kán tot medeplichtigheid leiden aan diezelfde verschrikkelijke dingen.
En voor GeenStijl,Marck Buruma, Bert Brussen en dergelijke drek maakt het geen zak uit of hun slachtoffers ‘dikke jongetjes’ zijn danwel joden, moslims of homoseksuelen.
Als ze maar ongehinderd door de omgeving slachtoffers kunnen maken.
Inderdaad, Hollandse ziekte. ’t Manifesteerde zich zeventig jaar geleden (hoeveel opa’s en oma’s van al die ‘helden van het internet’ zaten eigenlijk in het verzet of waren medeplichtig aan wat er gebeurde doordat ze passief waren of misschien wel actief meehielpen hun buurten ‘Judenrein’ te maken..), ’t manifesteerde zich in Srebrenica en het manifesteert zich op de nederlandse schoolpleinen en op het internet in de vorm van GeenStijl, @Superjan en dergelijke bagger.

op 06 11 2012 at 11:59 schreef Aaron:

@Peter
Ik probeer slechts aan te geven dat pesters in hele lieve mensen kunnen veranderen en vice versa. Je jeugd is niet eeuwig geldig als bewijs van hoe moreel ok je wel niet was.
Ik ben meer benieuwd naar wat jij ervan vindt, jij vindt tenslotte het feit dat je vroeger een halve Jezus was relevant voor dit verhaal. Ralph beweert vervolgens nog even dat er ‘principieel’ geen verschil is tussen het oproepen tot het vermoorden van joden en dat stukje op GS. Dan ben ik ook benieuwd hoe hij of jij het feit dat Breivik een anti-pester was ziet. Is er ook ‘principieel’ geen verschil tussen hem en andere anti-pesters?

op 06 11 2012 at 12:15 schreef Deh Haagh:

GS werkt eigenlijk voor de meubelindustrie, met name de kastenbranche… de volslagen inhoudsloze stukjes zijn alleen maar bedoelt om in het wilde weg tegen iedere scheen te schoppen die ze raken kunnen. Voor mij is tandartsenwachtkamerlectuur, niet alleen het tandvlees verdooft voor het trekken maar ook het brein.
Ik zit en zat niet te wachten op een GS-blog. Maar euh… de pesters pesten… is dat dan een oplossing? Als ik gepest werd, negeerde ik mijn kwellers en later sloeg ik ze gelijk op hun bek. Geen oplossing maar luchtte wel lekker op.

op 06 11 2012 at 12:19 schreef Peter:

Aaron, het interesseert me geen donder of Breivik een held of een pester was op school. Breivik is interessant omdat hij tachtig kinderen heeft doodgeschoten.

Ik was vroeger geen halve Jezus – ik pestte gewoon niet. Ik werd gepest. Het kan me niks schelen of mijn pesters wisten waar ze mee bezig waren of niet – ik denk van wel. Er zijn geen verzachtende omstandigheden. Als pester ben je schuldig, punt.

op 06 11 2012 at 12:20 schreef cRR Kampen:

No way, Peter, ik ben niet ‘jullie’, maar wij. Volledig solidair. Ik kan het weten. Zelfde reden.
Jacht op pesters geopend in het jaar 1999. Happy hunting, mateys :)

op 06 11 2012 at 12:25 schreef Aaron:

@Ralph van der Geest
Ik denk dat de schrijver bij GS er wel anders over denkt als het gepeste kind een zoon of een neefje is. Ik ben ook wel eens gepest vroeger, zelfs door eigen familieleden, maar dat wil nog niet zeggen dat ik ze allemaal als potentiële nazi’s beschouw…
Pesten is niet iets typisch Nederlands en de jodenvervolging ook niet, dus hou maar op met je domme drek.

op 06 11 2012 at 13:02 schreef babs:

Aaron,
Pesters lijken me wel degelijk de protentiële nazi’s en potentiële Rode Khmer executeurs. Het gaat om de mensen die bereid zijn anderen zo zwaar mogelijk te beschadigen om zelf een stapje op de maatschappelijke ladder te stijgen. Soms bestaat die ladder alleen maar in hun hoofd.

Het hangt puur van tijd en plaats af hoe ver de pesters mogen gaan. Hebben ze de tijd mee, dan vermoorden ze de dorpsintellectueel, hebben ze de tijd tegen dan komen ze niet verder dan het leiden van hun treurige leventje.

op 06 11 2012 at 13:47 schreef Colani:

@Ralph van der Geest:
Die oma zei zeker ook ‘wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen’ toen er letters “J” in Ausweisen gestempeld werden.

Nee haar gelukkig niet, maar welke mensen in die tijd dachten daar echt over na? Nu wij de geschiedenis kennen maken we daar dankbaar gebruik van, zeker nu onze (r)overheid weer een dergelijk systeem 2.0 aan het bakken is.

Maar wat ik bedoelde en ook vaak heb gezien, de hiërarchie, dus ik wordt gepest met een kutgeintje, en een dag later doe ik hetzelfde met iemand die lager op de ladder staat, niet goed te praten, maar zo werkt het, degene helemaal onder aan de ladder wordt natuurlijk tot op het bod vernederd!
Fijne dag nog

op 06 11 2012 at 13:49 schreef vetkleppert:

Op de middelbare school zat er een ontzettend lelijk, dik en sloom meisje bij me in de klas. Je kreeg er echt de kouwe kriebels van als je haar zag. Maar ze werd nooit gepest. Te zielig, denk ik.
Toch heeft ze zelfmoord gepleegd.

op 06 11 2012 at 14:00 schreef Rob:

het ergste vond ik (ik weet het, mosterd na de maaltijd) dat de twee laatste scholen van Ribberink zich haastten om te verklaren dat het niet bij hun was, dat pesten.
Scholen moeten tegenwoordig concurreren op aantallen inschrijvingen dus dat wordt nòg meer wegkijkende schoolbesturen.

op 06 11 2012 at 14:23 schreef Smeets:

Toch kun je bij kinderen pesters niet allemaal “schuldig” veklaren. Sommige mensen zijn gewoon rotzakken. De Klaar. Maar veel kinderen die op school pesten komen ook uit een thuissituatie van fysiek en geestelijk geweld.
Zo heb ik ooit weer eens een pester gesproken over het pesten op mijn lagere school. Het bleek dat hij thuis elke dag mishandeld werd. Niemand wist dat. Voor hem was geweld en intimidatie op die leeftijd een normaliteit.

op 06 11 2012 at 14:50 schreef Bertje:

@ Smeets

Zolang “wij” volwassenen presteren en score als prioriteit laten gelden en sociaal wenselijk gedrag niet zo belangrijk vinden voor onze kinderen blijft het “pest” probleem bestaan.
Zie ook mijn reactie op 11:09.
Helaas zijn de meeste scholen leer fabrieken waar er met de pap lepel wordt in gegoten : als je maar goede cijfertjes haalt dan ben je top en de rest doet er niet toe.(ik overdrijf wat)
De werkbijen moeten ten kosten van alles gecreëerd worden, hoger klimmen op die ladder en leer maar vroeg naar onder trappen en wij ons maar af vragen hoe het nu toch kan dat er zoveel gepest wordt.
(wij en dat zijn mijn vrouw en kinderen hebben besloten om daar dus lekker niet aan mee te doen and damm it feels so right!)

op 06 11 2012 at 15:47 schreef Esther:

Pesters weten echt wel dat ze pesten. Ze doen het namelijk om zelf niet gepest te worden. Zij zijn erger dan het gajes, het gribus. Ze zijn de meelopers, die niets zullen zeggen wanneer iemand het leven zuur gemaakt wordt. Meelopen en zwijgen. Dat zijn de ergsten. Laffe honden.

@vetkleppert – ze werd wellicht niet gepest, maar ik vermoed dat ze werd buitengesloten. Dat is net zo ellendig.

En nog wat: elke pester wens ik levenslang gordelroos toe.

op 06 11 2012 at 16:25 schreef Brenda van der Veer:

Er zijn van die typetjes die zeggen dat je er boven moet staan. Dat je het van je af moet laten glijden alsof je van teflon bent. Soms beweren die typetjes dat niet zij, de pesters, maar jij een probleem hebt omdat jouw weerbaarheid te zwak zou zijn. Ga maar lekker aan jezelf werken! Die typetjes zijn te kortzichtig om te begrijpen dat zij met hun gebeuzel een cultuur creëren waarin de onbehouwen onbeschofteling het laatse woord heeft. Aan die typetjes zou ik wel een klaagmuur willen wijden.

Over misbaksels die beweren dat onbehouwen onbeschoftelingen ook recht hebben op een vrije mening begin ik al niet eens meer.

op 06 11 2012 at 16:34 schreef Aaron:

“Aaron, het interesseert me geen donder of Breivik een held of een pester was op school. Breivik is interessant omdat hij tachtig kinderen heeft doodgeschoten.
En dat maakt zijn jeugd, karakter of ontwikkeling minder interessant? Als ik ook Babs nu mag geloven zijn de jeugdige pestkoppen de potentiële nazi’s en executeurs. “Een pester” is hier al bijna een soortnaam, een onverbeterlijk wezen. Met dat soort claims lijkt de case Breivik me toch denkvoer…

op 06 11 2012 at 16:40 schreef Maarten:

Op de lagere school nam ik het ook nog wel eens op voor mensen die gepest werden. Maar ik bleek ook wel eens zelf te pesten. Ik en anderen werden eens bij de leraar geroepen. Het bleek dat ik mijn dikke vriend had gepest. Ik was perplex, ik had geen idee. Het was mijn vriend.
Later betrapte ik mezelf op wat pesterijtjes, die waren uit afgunst. Ik had er wel spijt van.
Het is ook zo conflicterend, het zit in mijn aard op te komen voor de zwakkeren, maar soms blijkbaar niet.
Het zijn dan ook onbewuste handelingen, want als ik er over denk dan zal het nooit gebeuren.

op 06 11 2012 at 16:46 schreef Sasha Berkman:

Bertje: (familie van Herrn Berkman?) bizar dat te horen uit de mond van iemand die zich niet geneert om de “anti-semiet” kaart te spelen. Minderwaardig type!

op 06 11 2012 at 16:51 schreef zonder opleiding.:

@ Smeets : zo is het,

@ Esther : Wat moet jij gepest zijn, wat een haat waar jij mee rond loopt, en levenslange straffen die je graag uitdeelt. En jij bent nog wel volwassen mag ik aan nemen.

op 06 11 2012 at 17:30 schreef vetkleppert:

op 06 11 2012 at 15:47 schreef Esther:
Ik zou eerder zeggen dat ze zichzelf buitensloot. Ze viel in ieder geval niet te betrappen op een poging tot contact.

op 06 11 2012 at 17:51 schreef babs:

Maarten,
Mooi zoals dat bij jou gegaan is. Het doet stom, wordt er op aangesproken, hebt spijt en verbetert. Prima.

Aaron is aan het kronkelen, ik zet pesters niet weg als onverbeterbaar, wel dat het type hetzelfde is dat bij een pogrom zijn kans schoon ziet. Maar als dezelfde persoon van jongs af aan merkt dat pesten niet loont is dat prima te veranderen.

Breivik is een ander verhaal, dat is duidelijk geen pestkop die misbruikt maakt van omstandigheden, dat is iemand die voor gaat in de strijd, net als Bouyeri.

op 06 11 2012 at 17:51 schreef Ralph van der Geest:

op 06 11 2012 at 16:46 schreef Sasha Berkman:

“Bertje: (familie van Herrn Berkman?) bizar dat te horen uit de mond van iemand die zich niet geneert om de “anti-semiet” kaart te spelen. Minderwaardig type!”

Dank!

op 06 11 2012 at 18:18 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Nou ja omdat jij ook te pas en te onpas de tweede wereld oorlog erbij haalt(de vaste gasten alhier kunnen dit beamen).
Als het gaat over “slagroom taartjes” weet jij het zo te draaien dat het vast weer eens de schuld is van de zionisten en Israël. En tussen de regels door meurt het dan naar Amerika haat afgewerkt met een vleugje Joden verachting.
Dus mijn anti-semiet kaart (die ik overigens maar 1 keer heb getrokken) is dan niet zo raar.

op 06 11 2012 at 18:53 schreef Benedictus:

Docenten doen niet zelden mee met pesten, omdat het gemakkelijk is om voor de sterkste te kiezen. Ik werd vroeger zelf niet echt gepest, maar heb wel gezien hoe laf de verantwoordelijke “volwassene” kon reageren als een ander werd gepest. Natuurlijk moet de school daar ook iets van gemerkt hebben.

Op internet-pesten heeft de docent geen invloed, maar zal de school daar nooit iets over gehoord hebben van leerlingen die daarover liepen op te scheppen?

Volwassenen kiezen in de regel ook voor de sterkste, daar heb ik wel ervaring mee opgedaan. Een ASO krijgt alle ruimte om iemand overlast te bezorgen. Zolang dat beperkt blijft tot 1 familie houdt de rest zijn mond om zodoende zelf geen overlast te krijgen van de betreffende ASO. Pas als de ASO is vertrokken krijg je alle steun en is iedereen het met je eens.

Je mond opentrekken als eenling is niet gemakkelijk en heeft altijd negatieve consequenties. De mentaliteit moet veranderen.

op 06 11 2012 at 18:59 schreef Sasha Berkman:

Pesters maken vaak hele goede carrieres helaas.

op 06 11 2012 at 19:30 schreef Sasha Berkman:

Bertje, je ben een kletsmajoor.

op 06 11 2012 at 20:08 schreef Fridjof:

Mooi stuk! Dit zou ergens als column in een grote oplage veel meer podium moeten krijgen.

Pesten is traumatisch en levert levenslange schade op.

op 06 11 2012 at 20:14 schreef Aaron:

Aaron is aan het kronkelen, ik zet pesters niet weg als onverbeterbaar, wel dat het type hetzelfde is dat bij een pogrom zijn kans schoon ziet. Maar als dezelfde persoon van jongs af aan merkt dat pesten niet loont is dat prima te veranderen.
Ja, en ik heb dus moeite met deze invalshoek, want ook hier worden jonge pesters als inherent slechte personen die ‘begrenst’ moeten worden, terwijl ik ook echt gevallen ken die over tijd leerden te begrijpen wat ze aangericht hadden en daardoor later veranderden in hele andere personen.
Geloof me, dit komt van een persoon die mensen doodgewenst heeft vanwege hun gepest. Maar goed, jullie houden het liever simpel, zoveel is me duidelijk…

op 06 11 2012 at 21:38 schreef Fridjof:

Nee hoor, Aaron, ik houd ook van nuance. Dat is de andere kant van het spectrum m.b.t. de principiële zwart/wit statements van PB. Ik zie het meer als complementair. Ik hou zelf erg van zwart/wit met een genuanceerde toepassing…

YOAG en zijn poes verdenk ik van verregaande kennis van het taoisme en zij hebben hier wellicht iets zinnigs aan toe te voegen.

op 06 11 2012 at 22:03 schreef MNb:

“Er zijn van die typetjes die zeggen dat je er boven moet staan.”
Dat kreeg ik ook altijd te horen. Dat probeerde ik dan toe te passen. Tot ik er niet meer tegen kon om gepest te worden, dan sloeg ik er op. Mede dankzij onderschatting won ik meestal, dat was mijn geluk. En ik ontdekte tot mijn afgrijzen (want ik heb een instinctieve afkeer van geweld) dat ik er respect mee afdwong.

Aaron, je moet de boel niet omdraaien. De pester die op welke manier ook en om welke reden dan ook verandert is geen pester meer en dus niet inherent slecht. Zolang de pester doorgaat met pesten moeten we er rekening mee houden dat dat wel zo is.

op 07 11 2012 at 09:30 schreef You On A Gin:

Uh, ik ben nog nooit op de Jaap geweest, maar waarom zouden die mensen pretenderen op D66 en zo te stemmen terwijl het PVV-ers zijn? Zal vast wel weer een domme vraag zijn, maar ik ben niet zo thuis in die dingen, vandaar.

op 07 11 2012 at 09:52 schreef babs:

over tijd leerden te begrijpen

Ook dat kan, maar dat betekent niet dat je daar maar op moet wachten.

op 07 11 2012 at 13:01 schreef Vanes:

“De Jaap, virtuele parenclub voor PVV-rukkers die liegen dat ze D66 of GroenLinks stemmen.”

Sinds Bert Brussen daar moderator is mag ik er niet meer reageren, maar ik lees het wel (Marcel Hulspas is zeer de moeite waard). Ik ben D66 maar stem nog liever Partij voor de Dieren dan PVV. Dus dit lijkt me typisch zo’n generalisatie waar ik dacht dat Thierry Baudet er patent op had..

op 07 11 2012 at 14:31 schreef vander F:

@MNb,
inderdaad, ‘er boven moeten staan’ is een afschuwlijk foute invalshoek, opvoedkundig gezien, als je gepest wordt zijn dit soort opmerkingen, soms letterlijk, dodelijk.
Zeker als ouder zoiets zeggen, als je kind gepest wordt laat je hem gewoonweg in de steek door zo’n opmerking.
Zelf m’n zoon verteld dat hij mijn permissie had terug te meppen, wèl duidelijk gemaakt zelf niet de eerste klap uit te delen maar ook zeker niet over hem, en anderen, heen laten lopen, nou heeft m’n zoon, net als z’n vader, een bloedhekel aan geweld en hoefde gelukkig hier zelden gebruik van te maken, ik denk dat het idee dat je terug mag slaan en hierdoor gesteund wordt door je vader al het halve werk is. Zelf nam ik het altijd al op voor gepeste jochies, kan slecht tegen onrecht.

Ik denk ook dat veel ‘meelopers’, diegenen die het pesten niet actief stoppen en/of wegkijken zelf eenvoudigweg bang zijn, blij dat ze zelf niet onder aan de pikorde staan, en zich uiteindelijk voor deze lafheid schamen. De echte terroristen,mtja, soms sociopaten in de dop maar soms ook, zoals Smeets al zei, van huis uit zo ‘opgevoed’, weten niet beter en zullen dit later (h)erkennen en zich aanpassen, mag je hopen..

op 07 11 2012 at 15:06 schreef Ralph van der Geest:

op 06 11 2012 at 18:18 schreef Bertje: “Dus mijn anti-semiet kaart (die ik overigens maar 1 keer heb getrokken) is dan niet zo raar.”
Wat is dit voor een ontstellend gelul.
Eén keer een racistische opmerking en het zet iemand te kijk als een racist…simple as that.
Misschien kun je beter op een andere site gaan als het intellectuele gehalte hier boven je pet gaat Bertje.
Wie noemt zich trouwens in het openbaar nou in godsnaam Bertje. Belachelijk natuurlijk maar dat geheel terzijde.

op 07 11 2012 at 15:19 schreef Edo:

@Vanes “De Jaap, virtuele parenclub voor PVV-rukkers die liegen dat ze D66 of GroenLinks stemmen.”

Dat klopt inderdaad niet. Het is gewoon het afvoerputje van de journalistiek. Als je echt niks kan dan kan je daar terecht.

op 07 11 2012 at 15:45 schreef Sasha Berkman:

Ow ja Bertje nog iets: ik ben sasha berkman en niet hern berkman. Ik noem jouw toch ook gewoon bij je nick? Verder zou ik het op prijs stellen als je je zijdelinkse sneren aan mijn persoontje in de toekomst zou laten. Spreek me gewoon aan op de inhoud van mijn postings.

op 07 11 2012 at 16:10 schreef Esther:

@zonder opleiding – Gordelroos, dat vind ik tamelijk mild. Op zich.

op 07 11 2012 at 19:44 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Ik noem jou Heer en wel doel bewust, hier in Duitsland creëer je een bepaalde afstand door iemand met Herrn aan te spreken en dat is iets wat ik graag wil hebben bij jou.
En de zijdelingse sneren zijn terecht dus nee deze ga ik zeker niet laten.

@ Ralph

Als het kwaakt, loopt en vliegt als een eend dan is het vast wel een eend.
Verder hoef ik Herrn Berkman niet te kijk te zetten dat kan hij prima alleen.
O en Ralph, mijn naam is Bert maar ik wordt sinds jaar en dag Bertje genoemd.

op 08 11 2012 at 07:17 schreef Ralph van der Geest:

” op 07 11 2012 at 19:44 schreef Bertje:
Als het kwaakt, loopt en vliegt als een eend dan is het vast wel een eend.”
Veel meer intellect dan dat van een eend komt er niet te pas waarschijnlijk aan uw bijdragen.
Dat de moderator dezes geheel soeverein de beslissing blijkbaar genomen heeft bijdragen van uw niveau toe te laten hier, is uiteraard geheel aan hem. Ik heb echter geen enkele behoefte om verdere discussie te voeren met u. Goedendag verder.

op 08 11 2012 at 10:15 schreef Bertje:

@ Ralph

De gebruikelijke “Ralph ” strategie dacht ik zo.
Iets past niet in zijn straatje of bevalt hem niet dan snel de andere betichten van een gebrek aan intellect.
We hebben het al vaker gezien bij onze Ralph.
Veder einde discussie, of zoals wij domme boeren graag zeggen “klaar, tamp in je mond en karre maar”

op 08 11 2012 at 10:56 schreef Ralph van der Geest:

@op 08 11 2012 at 10:15 schreef Bertje:
Jij mag uiteraard het laatste woord hebben hoor Bert….je. Fijne dag nog hè.

op 08 11 2012 at 12:01 schreef Fizgig:

Zonder de hele discussie bij dit stuk te willen lezen: Mensen die niet gepest zijn, weten vaak ook niet zo goed wat pesten inhoudt. Die denken dat onaardig tegen iemand doen gelijk staat aan pesten. En dat iedereen weleens onaardig is geweest tegen iemand. En tsja, dan kom je al snel tot de conclusie dat iedereen weleens iemand pest.
Zij zijn ook degenen die zeggen dat iedereen weleens gepest wordt. Je wordt niet weleens gepest, het is pas pesten als het systematisch gebeurt.

In die zin kun je je afvragen of Joyce daadwerkelijk ooit iemand heeft gepest, maar is ze ook geenszins een autoriteit als het op de schuldkwestie aankomt.

op 08 11 2012 at 14:07 schreef Sasha Berkman:

“Iets past niet in zijn straatje of bevalt hem niet dan snel de andere betichten van anti-semitisme”

op 09 11 2012 at 07:01 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Ook dat is een dooddoener, zoals een godwin dat is. Is daar al een benaming voor? Zoniet, dan moeten we kijken of we er één kunnen bedenken. :)

op 09 11 2012 at 15:00 schreef Sasha Berkman:

YoaG: whattabout “een bertje doen”?

op 09 11 2012 at 20:43 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Je kan draaikonten wat je wilt mijn beste maar het feit blijft bestaan dat vele van jou comments rieken naar anti-semitisme.Helaas pindakaas daar kom je echt niet onder uit.
:-)

op 09 11 2012 at 21:23 schreef Peter:

Hé hallo, zo kan-ie wel weer. Ik word een beetje moe van dit gezeik. Sasha is geen antisemiet.

Kappen nu.

op 18 11 2012 at 22:13 schreef Boy A (2007) | Rhapsody in blue and other colors:

[…] op zijn minst lastig blijkt. En op zulke moment ben ik weer helemaal klaar met rechtse rukkers die impliciet oproepen om te pesten. Ja, deze film roept een heleboel redelijkheid en tegelijk een heleboel zeer divers gekleurde […]

op 15 11 2013 at 05:14 schreef Vrouwen die kapot maken wat je lief is – tibaert:

[…] leest u even mee? En, Jeroen van de Heuvel, niet om te pesten, maar lees eens de stukjes van Peter Breedveld. Kun je beslist wat van […]

op 12 03 2014 at 04:37 schreef Vrouwen die kapot maken wat je lief is – tibaert:

[…] leest u even mee? En, Jeroen van de Heuvel, niet om te pesten, maar lees eens de stukjes van Peter Breedveld. Kun je beslist wat van leren. […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS