Home » Archief » Lippenstift


[05.05.2013]

Lippenstift

Fréderike Geerdink

SAMSUNG

Hoe is de lippenstiftaffaire eigenlijk in het nieuws gekomen? Niet door een persbericht van Turkish Airlines, want die reageerde pas nadat er commotie was ontstaan. Het was denk ik het groepje stewardessen dat protesteerde tegen het nieuw lippenstiftbeleid door foto’s van zichzelf met knalrode lippen online te zetten. Hoe dan ook, feit is dat lippenstift op de politieke agenda staat. Het is zelfs – geloof het of niet – wereldnieuws dat Turkije’s nationale luchtvaartmaatschappij haar personeel verbiedt nog langer knalrode lippenstift te dragen.

Naar journalistieke maatstaven is het geen nieuws dat een vliegmaatschappij bepaalt welke make-up het personeel wel en niet gebruikt. Behalve dan als een maatschappij haar stewardessen verplicht tot zwarte lippenstift en nagellak, of haar mannelijke pursers opdraagt het werk voortaan ook belipsticked te doen, want dan is het uitzonderlijk.

Make up-les

Het is niet meer dan normaal dat een vliegmaatschappij bepaalt hoe haar personeel erbij loopt. Dat weet je als je als stewardess wilt werken. Je wordt niet eens aangenomen als je niet voldoet aan de doorsnee schoonheidsidealen. Voor je de lucht ingaat, krijg je make up-les, zodat je precies weet wat de maatschappij op het gebied van uiterlijk van je verwacht en dat perfect in de praktijk kunt brengen. En je krijgt een uniform om aan te trekken, en of dat pakje je individuele smaak is, doet niet ter zake. Want in de lucht, en hetzelfde geldt voor grondpersoneel, word je niet geacht je eigen persoonlijkheid uit te stralen, maar het visitekaartje van het bedrijf te zijn.

Dus waarom is het lippenstiftbeleid van Turkish Airlines (Türk Hava Yollari, THY) nieuws? Omdat het in het hoekje van ‘islamisering in Turkije’ gestopt kan worden. Stel je even een Turkije-correspondent voor die zijn krant of persbureau mailt met: ‘Nieuws! Turkish Airlines doet rode lippenstift in de ban!’. Geen redacteur die daar warm voor loopt, het gaat de krant niet halen. Maar wat nou als je mailt: ‘Nieuws! Turkish airlines doet rode lippenstift in de ban en dat wordt door sommigen gezien als teken van Turkije’s islamisering!’ Bingo.

De vraag is: heeft het inderdaad met islamisering te maken? Daar is geen enkel bewijs voor. Turkish Airlines wil blijkbaar dat haar personeel er natuurlijk uitziet, en lippenstift en nagellak in knalkleuren passen niet in dat plaatje. Ik wed dat er honderden luchtvaartmaatschappijen zijn met soortgelijke regels. Nooit een nieuwsbericht over gelezen.

Logische economische beslissing

Niet zo lang geleden gebeurde er iets soortgelijks: THY kondigde aan geen alcohol meer te serveren op sommige binnenlandse en internationale vluchten. Drie keer raden hoe dat in het nieuws kwam. Wie echter even een beetje dieper spitte, kwam erachter dat alcohol alleen niet langer werd geschonken op vluchten waar de vraag naar alcohol toch al nihil was. Lijkt mij dus gewoon een logische economische beslissing om dan al die flessen en blikjes ook niet meer mee de lucht in te slepen. Op vluchten waarop wél vraag naar alcohol was, zoals van Istanbul en Ankara naar kustbestemmingen als Antalya, Bodrum en Izmir, bleef alcohol gewoon beschikbaar.

En de internationale vluchten? Turkish Airlines breidt haar aantal bestemmingen rap uit, ook in de Arabische wereld. Op sommige bestemmingen mag je alleen landen zonder alcohol aan boord. Dus wat doe je dan als je geld wilt verdienen? Je schrapt alcohol van het menu. Er was toch al geen pelgrim op weg naar Medina die een wijntje had willen bestellen. Buiten dat: er zijn wereldwijs ontelbare maatschappijen die geen alcohol schenken op korte vluchten. Daar ooit een ronkend nieuwsbericht over gelezen?

Islamiseringshysterici

Maar het uniform, het uniform! Ja ja, het uniform. Eerder dit jaar lekte er een foto naar de Turkse pers van ‘het nieuwe THY-uniform’. Lange rokken tot de enkel, overjassen die eruit zagen als kaftans. Zie je wel, islamisering! Al snel bleek dat het helemaal niet het nieuwe uniform was, maar één van de vele mogelijke nieuwe uniforms die Turkish Airlines had laten ontwerpen, en dat het bedrijf nog helemaal geen keus had gemaakt. Dat hebben ze nog steeds niet, voor zover ik weet. Maar de islamiseringshysterici kan het niet schelen, die zien alleen wat ze willen zien.

De islamiseringshysterici zeggen dat dit één van de stappen is richting het onzichtbaar maken van vrouwen en het inperken van vrouwenrechten. Wacht maar af, voor je het weet mag je op straat ook geen rode lippenstift meer dragen! En daarna ook geen hoge hakken meer! En voor je het weet is de boerka verplicht! Ze vergeten even dat dit een legitieme bedrijfsbeslissing is, dat er geen wet aan te pas komt en de AKP-regering van premier Erdogan er helemaal niets mee te maken heeft.

Trouwens, sinds de AKP aan de macht is, en dat is nu tien jaar, heeft de partij geen enkele wet aangenomen die op welke maneir dan ook kleding in Turkije reguleert. Ja, de hoofddoek heeft meer ruimte gekregen, dat wel. Wat leidt tot een hoger opleidingsniveau voor vrouwen die de hoofddoek dragen. Dat lijkt me prima voor de vrouwenemancipatie, en het is in lijn met de vrijheid van religie. En het heeft niets, maar dan ook niets te maken met lippenstift bij Turkish Airlines.

Gevarieerdere groep klanten

Het lipstickbeleid van THY heeft te maken met de snelle groei van het bedrijf. Dat vliegt al lang niet meer alleen naar Amsterdam en Berlijn, maar tegenwoordig ook naar Addis Abeba, Jeddah, Beijing, Bahrein, Kaapstad, Sapporo, Sao Paulo, Ndjamena en Islamabad – noem een plek in de wereld en THY vliegt er naartoe. Het bedrijfsprofiel moet aansluiten bij een steeds gevarieerdere groep klanten. En dus hou je het zo basic en naturel mogelijk. Je tolereert geen uitzonderingen op de regels, en je draait vrijheden terug die individuele werknemers zich waren gaan permitteren. Logisch, want hoe groter je bedrijf wordt, hoe belangrijker het is dat al je personeel het profiel van je bedrijf naar behoren uitdraagt, zodat je merk goed herkenbaar is.

De mensen die dit beleid beoordelen alsof het alleen Turkije en de binnenlandse markt van Turkish Airlines aangaat, snappen niet dat THY al lang een wereldwijde speler is. Dit is geen islamisering, dit is kapitalisme. Je weet wel, dezelfde ideologie die het bedrijf in botsing bracht met de vakbonden.

En de stewardessen die bij wijze van protest foto’s van zichzelf online zetten met roodgeverfde lippen? Ik zou zeggen: als je een carriere wilde waarin je het recht zou hebben je persoonlijkheid uit te dragen met je kleding- en make up-stijl, had je een ander vak moeten kiezen.

Fréderike Geerdink is sinds 2006 freelance journalist in Turkije. Ze woont in Diyarbakir en werkt aan het ultieme boek over de Koerdische kwestie. Volg haar op Twitter! Deze blog verscheen eerder op haar website Journalist in Turkije.

Fréderike Geerdink, 05.05.2013 @ 08:24

[Home]
 

8 Reacties

op 05 05 2013 at 09:08 schreef Jona Lendering:

Zo ben ik de mist eens ingegaan toen ik meende dat verbod op het roken van waterpijpen in restaurants in Iran iets van doen had met de hardere islamistische aanpak onder Ahmedinejad. Maar het was een gewone gezondheidsmaatregel van de soort die, toen Ab Klink haar in Nederland nam, niet in verband werd gebracht met christelijke normen en waarden.

op 05 05 2013 at 09:54 schreef Rob:

Alles is politiek. Hét kenmerk van een totalitaire denkwijze.

op 05 05 2013 at 10:29 schreef justHarry:

De krant (media) moet gevuld!!

op 05 05 2013 at 13:59 schreef MNb:

“THY kondigde aan geen alcohol meer te serveren”
Er zijn westerse vliegmaatschappijen die ook geen alcohol meer serveren wegens de overlast die teveel passagiers veroorzaken. Uiteraard zijn deze vliegmaatschappijen dhimmi’s, die zich onderwerpen aan de voortschrijdende islamisering van de gehele Aardbol en goedwillende PVVers en aanverwanten het recht willen ontzeggen zich te gedragen als

http://www.youtube.com/watch?v=mBBhaRMxsn8

Tuig aller landen, verenigt u en verdedig het recht op onbeschaving!

Hé, wisten jullie dat de Nederlandse politie ook al mee doet aan de islamisering? Politie agenten mogen niet surveilleren in deze uniforms:

http://www.alibaba.com/product-gs/341114934/Poplar_Cop_Uniform.html
http://www.sparklingstrawberry.com/products/Armed-and-Dangerous-Sexy-Cop-Costume.html
http://www.3wishes.com/mens.asp

Ik verwacht binnenkort kamervragen van Wilders.

op 05 05 2013 at 19:44 schreef Bertje:

@ mnb

“Sergeant Dick Amazing”

Even je linkje geclickt….en erg moeten lachen.

op 06 05 2013 at 15:37 schreef Boe! Ik ben een moslim:

THY is vaker doelwit ook vanwege commerciële redenen.

op 10 05 2013 at 00:23 schreef MNb:

De Almeerse voetbalclub Buitenboys (die van de doodgetrapte grensrechter) heeft het weer te verduren. Deze keer is een jeugdspeler tot bloedens toe in het gezicht getrapt. De jongen moest naar het ziekenhuis.
De bekende kopstukken blijven muisstil. Dikke kans dat de dader een kaaskop is. Dat is het zoveelste staaltje woestijnnomadenmoraal.

op 10 05 2013 at 18:18 schreef Ralph van der Geest:

“Trouwens, sinds de AKP aan de macht is, en dat is nu tien jaar, heeft de partij geen enkele wet aangenomen die op welke maneir dan ook kleding in Turkije reguleert.”
In welk ´vrij´ land ook al weer wordt kleding wél door de (xenfobe) overheid aan dwangmaatregelen onderworpen?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS