Home » Archief » Marktwerking (2)


[08.06.2013]

Marktwerking (2)

Obscuro

strand1
Naakt omdat het moet

Het is mij gelukt om het niet langer door Zilveren Kruis Achmea vergoede middel Epivir voorlopig te blijven krijgen. Dit alleen omdat de generieke, goedkopere versie niet leverbaar was en de apotheker dan het duurdere middel moet meegeven.

Over de werking van generieke pillen versus merkpillen weet ik nog niet genoeg, dit zal ik in een volgende afspraak met de internist bespreken. Op de opmerkingen van sommigen, in reactie op mijn vorige stuk, dat ik mij aanstel en aan ‘tranen trekkend populisme’ doe, dat het allemaal een ‘consequentie’ is van mijn onchristelijke levenswijze, en dat een ‘eigen bijdrage’ (uw geld of uw leven?) niet onterecht zou zijn, ga ik nu graag in.

Seks- en moraalpolitie

Eén: als twitteraar Hondaluza een seks- en moraalpolitie wil invoeren, die bepaalt welke aandoeningen wel en niet vergoed horen te worden, alvast een betekenis: Nee, ik heb niet half Amsterdam geneukt, ben zelfs nooit in een dark room geweest noch heb ik meegedaan aan al die duivelse homo-mythes de de ronde doen.

Ik heb gewoon hiv opgelopen binnen een vaste monogame (van mijn kant tenminste) relatie. De meeste besmettingen vinden plaats binnen vaste relaties, als partners denken elkaar te kennen en vertrouwen (terecht of niet) een rol gaat spelen. Waant u zich dus veilig binnen uw vertrouwde partnerschap, maar ken uw klassiekers. Een bezoek aan de lokale GGD kan ook helpen.

Tenenkrommende domheid

Ook hebben ik en mijn werkgevers mijn hele leven aan zorgpremies betaald, vorige maand nog vijfhonderd euro voor de maandelijkse premie plus verplichte eigen bijdrage (dank PvdA en VVD), dus ik begrijp niet waarom ik vaker dan anderen zou moeten bedelen om een vergoeding van mijn ziektekosten. Moet iemand met een afwijkende levensstijl dan maar dood? Dit is van een tenenkrommende domheid.

Twee: ‘populisme’? Dat het verschil tussen een merkpil en een generieke pil nul moeten zijn, hoor ik graag, maar dan liever van een internist dan van een pedante twitteraar of reageerder, als u het niet erg vindt.

Therapietrouw is essentieel

Iemand merkte op dat als er verschillen zijn in werking, dat dan zit in de ‘formulering’ waardoor de oplossingssnelheid (en dus de concentraties van het medicijn in je bloed) anders kunnen zijn bij het generieke middel dan bij de merkpil?

Laat dat nou precies mijn punt van zorg zijn. Vanaf het begin wordt ons er door alle hiv-behandelaars ingeramd dat therapietrouw essentieel is, dat je je medicijnen dagelijks op een vast tijdstip moet innemen, zodat de ‘concentratie in je bloed’ constant is, en om resistentievorming te voorkomen. Als resistentie optreedt, zul je gedwongen zijn naar een andere combinatie over te schakelen, met dito zorgen over werking, gewenning, bijwerkingen, et cetera.

Winst van zorgverzekeraars

Zelfs Henk Jan Out, hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het UMC St Radboud (en als ik het goed begrepen heb, werkzaam voor de farmaceutische industrie), schrijft in een artikel waarin hij zich uitspreekt voor generieke middelen:

‘aan de andere kant zou het in principe mogelijk kunnen zijn dat sommige generieke preparaten consistent op de ondergrens (80 procent) van bio-equivalentie scoren en patiënten dus elke keer een vijfde minder geneesmiddel krijgen’.

Ik vind dus dat ik in dit geval best vragen mag stellen over de werking van generieke middelen, en een minimale garantie van artsen mag eisen en niet als proefkonijn hoef te dienen ten behoeve van de winst van zorgverzekeraars.

Economische oorlog

Want dat het Zilveren Kruis Achmea om winst gaat gaat, moge duidelijk zijn. Al probeert ze haar handen in onschuld te wassen met de dooddoener ‘de apotheker bepaalt‘.

Het is mij uit dit avontuur duidelijk geworden dat wat een zaak zou moeten zijn van de arts en zijn patiënt, in feite een economische oorlog is tussen zorgverzekeraars en apothekers, waarbij apothekers meestal aan het kortste eind trekken.

Wurgcontracten

Twee apothekers hebben mij uitgelegd hoe het zit met wat zij ‘wurgcontracten’ noemen. De ene apotheker kiest voor een ‘preferentiecontract’ met de zorgverzekeraar, waarbij hij in principe alle middelen vergoed krijgt (hoeveel daarvan de apotheker werkelijk in handen krijgt, weet ik niet – hij moet de leverancier nog betalen), dus voor een middel van één euro krijgt hij één euro van de verzekeraar en voor een middel van honderdvijftig euro krijgt hij honderdvijftig euro. Dat betekent dat hij zoveel mogelijk patiënten met dure middelen moet hebben om winst te maken en om zijn personeel te kunnen betalen.

De andere apotheker, met een grotere klantenkring, kiest voor een ‘pakjescontract’, hij krijgt voor alle middelen een gelijk bedrag per pakje, namelijk twee euro zestig. Als hij veel klanten heeft die middelen van één euro gebruiken, maakt hij daar zijn winst mee, maar voor middelen van honderdvijftig euro krijgt hij ook slechts twee euro zestig.

Zilveren Kruis Achmea liegt

Deze contracten worden door zorgverzekeraars opgelegd aan apothekers, uiteraard met de zegen van onze volksvertegenwoordigers, ze kunnen slechts kiezen welk contract het beste voor ze uitpakt. Hoe dan ook, beiden apothekers zijn verplicht het generieke middel aan de patiënt te leveren zodra dit beschikbaar is, al schrijven artsen in het ziekenhuis altijd het merkmiddel voor.

Dus Zilveren Kruis Achmea liegt keihard door te beweren dat apotheker of arts bepalen wat het wordt, generiek of merk. De zorgverzekeraar bepaalt dit.

Wat is mijn leven waard?

Mij resten als patiënt twee keuzes: of de arts vragen om een verklaring van ‘medische noodzaak’, of mij door de arts laten overtuigen dat het generieke middel werkt.

Ik sta daar open voor, op voorwaarde dat feiten en niet cijfers bepalen wat mij gezond houdt. Voor de belastingkrenten onder u, die al met bevende handen naar de calculator grijpen, wil ik nog vermelden wat de totale maandelijkse kosten zijn van alle drie middelen die ik moet nemen. U mag dan ook uw oordeel vellen over wat mijn leven waard is (niet dat ik daar echt naar zal luisteren).

Afsterven van botweefsel

Per maand kosten de middelen in totaal € 847,12. Maar leest u ook de lijst van mogelijke bijwerkingen mee? ‘Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn, diarree, koorts, hepatitis (leverontsteking), in het bloed aantoonbare tekenen van leverproblemen, ernstige bijwerkingen zoals het syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse (een levensbedreigende allergische reactie van de huid en slijmvliezen), ernstige hepatitis en leverfalen.’

‘Ernstige allergische reacties, braken, slapeloosheid, hoesten, neusklachten, huiduitslag, spieraandoeningen, pijnlijke gewrichten, haaruitval, buikkrampen, malaise, lipodystrofie (veranderingen in de verdeling van lichaamsvet), osteonecrose (afsterven van botweefsel) en immuunreactiveringssyndroom (ontstekingsreacties veroorzaakt door het zich herstellende immuunsysteem).’

Ernstige nierproblemen

‘Verhoogd risico op leverbeschadiging, melkzuuracidose (ophoping van melkzuur in het lichaam), duizeligheid, hypofosfatasemie (lage fosfaatconcentraties in het bloed), asthenie (zwakte) en in zeldzame gevallen ernstige nierproblemen.’

Als iemand nog met me wil ruilen, hoor ik het graag.

Obscuro is een creatuur van de nacht, een feestbeest, een relnicht. Snoeihard, maar ook heel gevoelig.

Obscuro, 08.06.2013 @ 12:02

[Home]
 

10 Reacties

op 08 06 2013 at 12:45 schreef PS:

Sinds de privatisering van de zorg is het in die zorg snel bergafwaarts gegaan wat de kwaliteit van die zorg betreft, alleen de salarissen van de managers van die zorg is beter geworden. Het ziekenfonds was niet gebaseerd op het maken van winst maar het doel was het mogelijk maken van zorg,de verzekeringsmaatschappijen zijn uit op winst en proberen dat te doen door de mensen de mogelijkheid van de zorg te ontnemen De zorgverzekering moet maar weer gauw ziekenfonds worden dan komt het hopelijk weer goed met de zorg.

op 08 06 2013 at 13:35 schreef sjaak:

Ikke ikke ikke, en iedereen die dure zorg nodig heeft moet zo snel mogelijk stikke! Ik heb het al vaker gezegd en ook hier past maar 1 antwoord: HET KOMT ECHT NOOIT MEER GOED!

op 08 06 2013 at 14:58 schreef MNb:

“Moet iemand met een afwijkende levensstijl dan maar dood?”
Daar komt het op neer, ja. Trots op Nederland met zijn judeo-christelijke wortels, ieder voor zich en de Grote Blonde Leider voor alle kaaskoppen is weer helemaal in tegenwoordig.

“Dit is van een tenenkrommende domheid.”
Sorry, maar ik kan me niet meer verbazen.

“Wat is mijn leven waard?”
Dat zullen we pas weten als jij en nog een paar voortijdig het loodje hebben gelegd. Zo gaat dat in Nederland.
Nee, ik pas, ik wil beslist niet met je ruilen. Ik wijk al genoeg af van mezelf.

op 08 06 2013 at 17:49 schreef Brenda van der Veer:

In zijn vorige stuk schreef Obscuro over het antwoord dat hij kreeg van Zilveren Kruis Achmea. Dat klonk zo: “soms moet je een middel proberen om te kijken of het werkt.” Is dit een onhandig antwoord van een callcenter medewerkster? Of werd ze verkeerd geciteerd door Obscuro? Het wekt in ieder geval de indruk dat Zilveren Kruis Achmea haar klanten gebruikt als proefkonijn.

Het zal je maar gebeuren zeg, dat je door jouw zorgverzekeraar wordt gebruikt als proefkonijn. Zonder dat je daar ooit toestemming voor hebt gegeven. Maar ook dan ligt er een typische dooddoener voor je klaar: “U bent niet de enige, meer mensen hebben dat probleem.”

op 08 06 2013 at 21:19 schreef dewanand:

namaste obscuro,

Ja, triest hoor, je bent ongeneeslijk ziek, hiv, ik zit met hetzelfde probleem, niet hiv, gewoon ik ben al overbodig op deze wereld en mijn hindoe kat, Wieroe ook he, en hij heeft geen recht op enige verzekring of zorg op zijn oude dag. Ja, jongen die arme Wieroe is zieliger dan jou, want ze geven hem en zijn unterkatten broeders hier gewoon een spuitje bij de eerste tekenen van ouderdom, na jarenlang geestelijke misbruik, mentale onderdrukking, slecht voer, eenzame opsluiting, enz. Jongen wat heb jij te klagen als mensenzoon op twee poten en met zulke grote hersenen, een abnormaal groot geslachtsorgaan en een evengrote achteringang als homo?

Wieroe wil met je ruilen hoor, kom maar in Delft dan doen wij een geestelijke ruil met een Vulcan geestelijke voor je. Wieroe is hindoe homokat dus je zal hier dolgelukkig mee zijn zo een behaarde lijf he, wel is zijn kattenreet wat kleiner en moet je een kleinere maat pikken zoeken van homo dwergjes of mini dildo’s.

dewanand en Wieroe

op 09 06 2013 at 08:36 schreef babs:

Ook iemand die wel af en toe een dark room bezoekt heeft recht op zorg waarvoor hij zelf premie heeft betaald. Je mag ook autorijden, voetballen en bij McDonald eten trouwens.

op 10 06 2013 at 15:43 schreef Jessica de Vente:

Het grote verschil in kosten tussen generieke en merkmiddelen zit ‘m in het patent: bij generieke middelen is het patent verlopen, waardoor deze voor ver onder de ‘merkprijs’ aan kunnen worden geboden. De generieke middelen behoren qua farmacologische opbouwniet onder te doen voor de merkmiddelen. In gesprek gaan met een professionial om je hierin goed voor te laten lichten, lijkt me een goede zaak: niet alle generieke middelen zijn namelijk gelijk qua toegevoegde hulpstoffen, die een iets andere werking (en bijwerkingen!) op kunnen leveren.
De farmacologische wereld houdt de zorg op meerdere wijzen in een wurggreep: de zorgverzsekeraars maken contractafspraken met farmacologische bedrijven, waar wij als consument van merken dat wij dus alleen de goedkope middelen vergoed krijgen.Kapitalisme alsom dus. Aan de andere kant van de scheidslijn staat dat ook de wetenschappelijke wereld (je weet wel, al die wetenschappers die onderzoek doen naar o.a. de werking van nieuwe geneesmiddelen)onder hetzelfde principe gebukt gaat: de farmacologische bedrijven zijn namelijk de grootste organisator van die onderzoeken, dus hoppatee, heb je al meteen je bias.

op 10 06 2013 at 15:46 schreef Jessica de Vente:

En daar komt nog eens bij dat je, als je als wetenschapper mee wil tellen, jouw onderzoek binnen de belangrijkste databanken moet zien binnen te sljuizen, die beheerd worden door, u raad het al: een bedrijf dat zijn financiering voor een groot gedeelte krijgt uit de farmacologiche hoek. Dat er iets serieus mis zit, moge duidelijk zijn. Niet alleen op nationaal vlak, internationaal gezien breidt deze problematiek zich uit. Daar heb jij natuurlijk niets aan, maar het schetst wel hoe diep en breed dit verankerd zit in onze Westerse kapitalistische structuur. Hoera marktwerking! Ik wens je heel veel sterkte, blijf kritisch (maar dat is wel aan jou besteed)!

op 10 06 2013 at 20:52 schreef sabaroth:

Ik heb een poosje een soort maagzuurremmer gebruikt omdat ik regelmatig s’nachts wakker schrik omdat ik geen lucht meer krijg. het maagzuur schijnt dan omhoog te komen en in je luchtpijp te kunnen komen die zichzelf automatisch afsluit.
Het voorgeschreven middel vanuit het ziekenhuis werkte goed, die was op dus naar de apotheek, met geen macht ter wereld kreeg ik dat origineel nog terug.
Stuk of 3 andere (goedkopere soorten dat zei de apotheker zelf) gebruikt, vergeet het maar werkt niet.
Moest dan onder ede afgelegde verklaring van het ziekenhuis halen of zo zei hij, laat maar.

op 17 06 2013 at 07:05 schreef Ralph van der Geest:

Goed stuk. En ja, niet je gezondheid of jij als mens staat centraal maar de winstenen van de farmaceuten en de zorgverzekeraars zijn allesbepalend.
Wat de imbeciele reacties aan jouw adres betreft: die zijn symptomatisch voor het gebrek aan niet alleen hersens en de meest elementaire normen van moraal en fatsoen maar ook voor het steeds schrijnender wordende gebrek aan empathie met een medemens.
En dat alles is een rechtstreeks gevolg van die diep mensvijandige ideologie van het neoliberalisme.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS