Home » Archief » Nederland moet excuses aanbieden én herstelbetalingen doen voor de slavernij


[03.07.2021]

Nederland moet excuses aanbieden én herstelbetalingen doen voor de slavernij

Peter Breedveld


Scène uit Vivre Nu

Het is opmerkelijk dat dezelfde Nederlanders, die excuses voor de slavernij niet nodig vinden omdat het al zo lang geleden is, alle betrokkenen al heel lang dood zijn en zij noch hun voorouders ooit slaven hebben gehad, wel vaak trots zijn op de “superieure” westerse beschaving waar zij deel van uitmaken, want die heeft immers de Verlichting voortgebracht, en de democratische rechtsstaat.

Terwijl zij noch hun voorouders ook daarin enig aandeel hebben gehad, en iedereen die betrokken was bij het leggen van de fundamenten van onze democratische rechtsstaat al honderden jaren onder de groene zoden ligt.

Sterker nog, ik durf te stellen dat het leeuwendeel van de mensen die tegen excuses zijn, happig is op het afschaffen van de rechtsstaat, of in elk geval die delen daarvan die anderen beschermen dan zijzelf. Ze willen af van het vluchtelingenrecht, van het grondwettelijke verbod op discriminatie, de godsdienstvrijheid, de vrijheid van onderwijs en zelfs het recht op abortus staat inmiddels weer ter discussie. De programma’s van de politieke partijen weerspiegelen dat de laatste jaren, want menige partij valt door de mand met antirechtstatelijke verkiezingsbeloften.

Trots zijn

‘Tegenstanders van excuses zijn soms bang dat ze daardoor niet meer trots mogen zijn op wat Nederland door de eeuwen heen heeft bereikt’, las ik op NU.nl.

Ze willen trots zijn op de mooie dingen, de vrijheid die ze af willen schaffen, de cultuur waar ze geen reet om geven, de wetenschap die ze voor geen cent vertrouwen, de boeken die ze willen verbranden, maar ze willen zich niet schamen voor de slavernij die door diezelfde grondleggers van de Verlichting en de democratische rechtsstaat werd gelegitimeerd, de misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd, het gebergte aan lijken dat het fundament vormt van onze superieure cultuur.

Ze willen de mythe van het Grootse Verleden intact houden. De heldendaden van Piet Hein, niet zijn misdaden, de avontuurlijke ondernemingszin van de VOC-mentaliteit, niet de gruwelijke genocides en massaslachtingen die daaruit zijn voorgekomen. Ze willen zelfs trots zijn op de slavernij, getuige de populariteit van een historicus als Piet Emmer, die ons wil doen geloven dat de Transatlantische slavernij het beste was dat de slaven kon overkomen, want bevrijd uit de barbarij en gratis eten, onderdak, kleding en lichamelijke oefening op de katoenvelden, waar ze profiteerden van de geneugten van de plantageklok.

Ongedierte

Er is niks om trots op te zijn. Je mag blij zijn dat je geboren bent in het kleine stukje wereld waar relatief veel vrijheid en welvaart is, maar waar je nog steeds als een tweede- of derderangsburger of zelfs als ongedierte wordt beschouwd als je een donkere huidskleur hebt, dat is alles.

En je moet beseffen, dat besef moet er echt in worden geramd, dat jouw vrijheid en welvaart voortkomen uit de onderdrukking en uitroeiing van volkeren die door de grondleggers van de Verlichting niet menselijk genoeg geacht werden voor mensenrechten. Rechten die ze alleen rijke witte mannen gunden, en niet de arme witte mannen, niet de vrouwen, niet de volkeren in Afrika, Azië en Amerika. Met heel veel geweld, of met de dreiging van geweld (het Spook van de Revolutie) en altijd uit eigen lijfsbehoud hebben de rijke witte mannen het algemeen kiesrecht ingevoerd en hebben armen en minderheden rechten gekregen, vaak heel recentelijk nog (verkrachting binnen het huwelijk is in Nederland pas sinds 1991 strafbaar). LHBTI-plussers en zwarte Nederlanders moeten nog steeds vechten voor de basaalste rechten. En hard ook!

Geen reden voor chauvinistische zelfbevlekking dus, al is de democratische rechtstaat wel iets dat het waard is om voor te vechten. Want we zijn er nog niet.

Toxisch nationalisme

Excuses zijn dus geen loos gebaar, ze zijn essentiëel. Voor de erkenning dat onze beschaving, onze cultuur verantwoordelijk is voor onuitsprekelijke misdaden tegen de menselijkheid, en voor het temperen van het toxische nationalisme dat uitgedragen wordt door vooral rechts (maar vlak de PvdA ook niet uit) en voor het begin van een gezonde relatie tussen witte en zwarte Nederlanders.

De VVD zegt dat je met excuses groepen Nederlanders tegenover elkaar zet, maar juist met het weigeren van excuses zet je groepen Nederlanders tegenover elkaar. Witte Nederlanders houden van de mythe dat iedereen hier dezelfde kansen krijgt en dat is een leugen. Nederlanders van kleur worden actief buitengesloten, door de politie zelfs verwijderd van plekken waar donkere mensen volgens haar niet horen en de kiem daarvan ligt in de slavernij en in de legitimatie daarvan, door de grondleggers van de democratische rechtstaat waarop de tegenstanders van excuses zo trots beweren te zijn, maar die ze het liefst vandaag nog zouden afschaffen.

Herstelbetalingen

Een deel van de weerzin tegen excuses, begrijp ik, komt voort uit de angst voor herstelbetalingen, die Nederland dan zou moeten doen. Wat zou er mis zijn met herstelbetalingen? Met financiële compensatie aan mensen die hun hele leven, wiens voorouders hun hele leven zijn achtergesteld, onderdrukt, met geweld, die daardoor ook in armoede hebben moeten leven, een duizelingwekkend bedrag aan inkomsten zijn misgelopen?

Ik zeg: laat de herstelbetalingen royaal zijn. Het mag best een beetje pijn doen in de portemonnee.

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland, dagelijks belaagd door domrechtse fascisten, domlinkse wokies, rancuneuze politici, klikspanen, psycho’s, agressieve imbecielen, lockdownfetisjisten, obsessievelingen, het openbaar ministerie, de politie, noem maar op. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 03.07.2021 @ 15:13

[Home]
 

1 Reactie

op 03 07 2021 at 15:13 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS