Home » Archief » Nu is het moment om ook het racisme in Nederland aan te pakken


[05.06.2020]

Nu is het moment om ook het racisme in Nederland aan te pakken

Mirwais Sarwary


Scène uit Do The Right Thing

Het moeten uitleggen en verklaren. De kroeggesprekken, de discussies en anekdotes die vooral luchtig en grappig moeten zijn, zodat het niet te ongemakkelijk wordt. Het moet allemaal natuurlijk wel gezellig blijven. Het wegkijken, het negeren, zodat je zelf niet geraakt wordt. Je er niet mee bemoeien, er boven staan, omdat je wel beter weet. Nee, fuck dat!

Ik zie met trots rapper Akwasi, journaliste Glarice Gargard en presentatrice Sosha Duysker aan tafel zitten in het praatprogramma M. Ik hoor het vuur in de stem en zie de vlammen in de ogen van Akwasi. Later zal hij het zeggen: “Ik ben helemaal klaar.” En ik snap volledig wat hij bedoelt.

Eén van de grote voordelen van alle aandacht voor het protest van de zwarte gemeenschap in de VS (waar de wereld ongelofelijk dankbaar voor moet zijn) tegen het racistische politiegeweld in de VS van dit moment is dat ik HET in mijn eigen omgeving niet meer hoef uit te leggen (de fucking olifant in de kamer die racisme heet). We zijn een stap verder. In alle gesprekken die ik nu voer, is de eerste reactie: “Ja, dat is fout en spijtig dat het nog steeds gebeurt.” Het enige juiste antwoord.

Racismeprobleem

Schuin tegenover Akwasi aan tafel de zelfverzekerde en onbevreesde blik van Clarice Gargard. Met grote overtuiging wijst ze op het racismeprobleem hier bij ons in Nederland. Waar het nu nog meer over zou moeten gaan. De solidariteit met en aandacht voor de gruwelijke situatie in de VS is goed, maar leeg als we niks willen doen aan soortgelijke problemen in onze achtertuin.

Akwasi slaat op tafel bij het horen van het zoveelste voorbeeld van racisme in Nederland. Ik voel die klap in mijn huiskamer. Ik ken die klap. Hoe vaak hebben wij niet op tafel geslagen bij het missen van dit soort stemmen aan de Nederlandse debattafels. Wanneer ze het over ons hadden aan de witte tafels. Wanneer stemmen die eigenlijk gehoord zouden moeten worden juist geframed en totaal gemarginaliseerd werden.

Want vergis je niet: die stemmen, die strijders tegen het racistisch gif in onze samenleving, die zijn er al heel lang, voor wie heeft opgelet. En ze vangen al lange tijd de klappen voor ons op. De mensen die ik heb zien opkomen voor de gemarginaliseerde groepen in onze samenleving. De mensen die opkwamen voor de meest basale mensenrechten van ons allen of die hun nek durfden uit te steken, werden het hardst en wreedst geraakt. Van politiegeweld tot sociaal geweld en mainstream-mediageweld en regelrechte juridische vervolging en politieke marginalisatie.

Nek uitsteken

Tegen deze stemmen wil ik nu zeggen: ze kunnen niet meer om je heen. Zelfs de meest ruggengraatloze mensen uit mijn directe omgeving moeten nu kleur bekennen. Er is een kantelpunt bereikt en er is momentum. Tegen de stemmen die stil bleven of die vanuit mijn eigen gemeenschap, die me waarschuwden niet aan politiek te doen: die keuze bestaat niet. Niet aan politiek doen is ook aan politiek doen, of de politiek over je laten beslissen. En waarom moeten anderen hun nek uitsteken voor jou? Als het jou niet veel doet, doe het dan voor je familie, voor je vrienden, voor toekomstige generaties.

Akwasi zei daarom ook in M: “Wie je ook bent en wat voor huidskleur je ook hebt, hou je alsjeblieft nooit meer in”. En iedereen kan wat doen. Politiek is wat je ervan maakt. Politiek is op straat, in gesprekken met je familie, vrienden en buren en in het opkomen voor je medemens. Check je eigen privilege, vooroordelen en racisme. Kijk dus niet weg, trek je ‘mind’ en mond open en steek je fucking nek uit bij onrecht: klein en groot.

Zwarte Lente

Eis je plek op en wees op je vierkante meter een vorst, zoals Ramses Shaffy zong. ‘We gaan niet meer vragen om onze menselijkheid’, zoals Clarice Gargard zei. Die hebben we al en als je het er niet mee eens bent, dan eisen we die vanaf nu onbeschaamd op. De zwarte lente is hier: “Laat dit dus Amerika’s Lente zijn. Een Zwarte Lente, vol hartstocht, veerkracht en levenslust.” zoals Hassnae Bouazza krachtig beschreef. Black lives matter and we will fuck you up!

Mirwais Sarwary verhuisde zes jaar geleden naar België om filmregie te studeren. Is filmmaker in spe en parttime koffie- en theeverkoper in Gent.

Mirwais Sarwary, 05.06.2020 @ 08:45

[Home]
 

7 Reacties

op 05 06 2020 at 09:44 schreef Sharon:

Wat heerlijk om te lezen dit!! Dank je wel!!

op 05 06 2020 at 11:45 schreef Ikzelf:

“[…] dat ik HET in mijn eigen omgeving niet meer hoef uit te leggen”

Ik ben heel blij voor u dat u HET niet meer hoeft uit te leggen — ik heb helaas heel andere ervaringen. Ik moet het telkens weer uitleggen en ik krijg nog steeds al te vaak als antwoord: “Maar ik voel dat niet zo”, waarna ik nog maar eens moet gaan uitleggen dat het er geen ruk toe doet wat een (al dan niet bewuste — wat er overigens ook niet toe doet) racist erbij voelt.
Er is in dit land nog een héél lange weg te gaan vooraleer er gewaarwording optreedt bij wie gewaar dient te worden.

op 05 06 2020 at 12:15 schreef nayakosadashi2020 ( anti racist ):

Leuk dat je dan reacties blokt hahaha

op 05 06 2020 at 12:25 schreef nayakosadashi2020 ( anti racist ):

Waar het op neer komt. Iedereen is anti racist, als je het hem/haar vraagt

Vraag één is dan, vanuit de filosofie gezien. Wat is racisme en wat niet ? En wie mag dat bepalen ?

Ik heb gemerkt dat verschillende zwarte mensen allemaal anti racist zijn, uiteraard. Maar, wat wel en niet racisme is, daar zijn ze over verdeeld.

Het is dus een stekelige kwestie.

op 05 06 2020 at 21:49 schreef Artin Besart:

U schrijft dat de wereld ongelofelijk dankbaar moet zijn voor alle aandacht voor het protest van de zwarte gemeenschap in de VS.
Mee eens. En wat het overwinnen van primitief racisme betreft: de rest van Europa kan een voorbeeld nemen aan Nederland en Scandinavië.

op 09 06 2020 at 23:05 schreef Badia:

Gekleurde Nederlanders zouden de hand in eigen boezem moeten steken en het eigen racisme aan de kaak moeten stellen. Slechts blijven klagen over witte racisme als zou het een soort hoogstaande vorm van racisme zijn, en blind zijn voor het eigen racisme, getuigt van een minderwaardigheidscomplex.
Daar lossen we met z’n allen niets mee op.

op 10 06 2020 at 08:29 schreef Bertje:

https://www.youtube.com/watch?v=p_MxhPKPAqA

Ter illustratie dat verandering mogelijk is…..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS