Home » Archief » Okinawa


[12.08.2023]

Okinawa

Peter Breedveld

Aan naturisme doen ze in Japan niet, integendeel. Japanse badgasten gaan het zwembad of de zee in met T-shirts met lange mouwen, hoodies zelfs, wetsuits, gezichtsbedekking is niet ongewoon. Dat zag ik op Okinawa, waar we van een echte strandvakantie hebben genoten, in een hotel aan zee, tussen Japanse gezinnen met jonge kinderen.

Ze hebben meer aan op het strand en langs het zwembad dan buiten op straat. Mensen vertellen me dat ze dat doen om niet bruin te worden. De enige bruine Japanners die ik zag waren inderdaad de Okinawezen, de bewoners van de eilanden in het tropische zuiden van Japan, die pas in de 16e eeuw door Japan zijn ingelijfd. De bewoners van die eilanden lijken meer op Zuidoost-Aziaten, Molukkers deden ze me aan denken, althans een paar specifieke Molukkers met wie ik in Apeldoorn veel omging, vanwege de grijns die bij veel Okinawezen op hun gezicht gebakken lijkt te zijn. Een charmante grijns die ook een beetje ondeugend lijkt. Ze hebben expressievere gezichten, in elk geval, dan de Japanners uit het noorden, en ze zijn ook minder gereserveerd.

Amerikaanse gasten

Want dat was wel wennen, vers uit Taiwan, die formele, introverte Japanners, die je een beetje proberen te negeren. Nu waren er in het hotel, behalve wij, ook Amerikaanse gasten en die gedroegen zich weerzinwekkend. Steeds als we ze zagen, hadden ze een blikje bier in hun hand en ze praatten op een schreeuwerige manier met elkaar, zelfs in de lift, omringd door andere gasten. We zagen ze nooit zonder bierblikje. Zelfs in zee stonden ze met een bierblikje in de hand tegen elkaar te schreeuwen.

Er waren ook soldaten bij; een groot deel van Okinawa, het hoofdeiland, wordt bezet door enorme Amerikaanse militaire bases. Niet tot plezier van de Okinawezen, want die hebben heel wat te stellen met de Amerikanen. Er zijn meisjes en vrouwen verkracht en zelfs vermoord door militairen, dus ze zien ze liever gaan dan komen. Een van die soldaten in het hotel keek me met een wantrouwend loerende blik aan toen ik langs hem liep en vriendelijk knikte. Bij het zwembad bleek op zijn arm de getatoeëerde tekst “Give War a Chance” te staan.

Gewoon geen sympathieke mensen, dus ik kan me voorstellen dat de Japanners een beetje de kat uit de boom keken wat ons betreft. Na een paar dagen werden ze wat warmer en groetten ze ons in het voorbijgaan, in het Engels.

Dat vond ik leuk, dat we werden geaccepteerd. Ik heb nog nooit eerder vakantie gevierd tussen de andere vakantievierende Japanners. ’s Morgens zagen we elkaar bij één van de drie ontbijtzalen, daarna op het strand en ’s avonds weer in één van de drie uitstekende restaurants, een traditioneel Japans restasurant, een Frans-Italiaans restaurant en een buffetrestaurant met van alles en een all-you-can-drink arrangement.

Beste strand ever

Ik heb plezier als een kind gehad op dat geweldige strand. Het mooiste strand dat ik ooit heb gezien. Omdat de zon nogal stevig scheen, heb ik me er als een Japanner gekleed, in T-shirt, halflange sportbroek en een hoed. Ik heb de hele dag langs de zee gelopen, loerend naar veelkleurige vissen, die gewoon in de poelen tussen de rotsen zwommen, de enorme krabben, die overal waren en snel wegschieten als ze je zien, de heremietkreeften of -krabben, zeekomkommers, creaturen met tentakels en harige poten, het barst daar van het leven. Ik heb schelpen en versteende stukken koraal verzameld en dingen die er fascinerend uitzien maar waarvan ik geen idee heb wat het zijn. Op een gegeven moment kwam Hassnae me halen voor het eten. Heeft ze me een uur moeten zoeken, ik was een kilometer afgedwaald of zo.

Blauwe vissen

Ik luister naar een podcast waarin een Japans meisje over haar leven vertelt. In één van de afleveringen vertelt ze over haar vakantie op Okinawa en een overdekte vismarkt met blauwe, gele, rode vissen die je kunt aanwijzen, waarna ze voor je worden klaargemaakt op de tweede verdieping, door één van de vele restaurantjes die daar zijn gevestigd. Toen we naar Naha gingen, de hoofdstad van Okinawa, wilde ik per se naar die markt en die was precies zoals dat meisje had beschreven. We hebben sashimi van papegaaivis en kreeft gegeten, zeeëgel, oesters, het was geweldig. We hebben ons vergaapt aan de zeemonsters, aliens leken het wel.

Veel culturele en historische bezienswaardigheden hebben ze er niet. We hebben een kasteel bezocht in de buurt van ons hotel, en een museum dat er dichtbij was en dat gericht leek op scholieren, met exposities over de flora en fauna en de geschiedenis van Okinawa. In Naha bezochten we het Shurikasteel, waarvan het houten hoofdgebouw in 2019 is afgebrand en nu weer wordt herbouwd. Maar Okinawa is er vooral voor de spectaculaire stranden, de zee en de muziek. Overal hoor je het vrolijke getokkel van de sanshin, een driesnarig instrument dat op de Japanse shamisen lijkt.

Varkensvlees

Het gekke is dat, ondanks dat Okinawa een hoorn des overvloeds is van lekkernijen uit de zee, varkensvlees de Okinawese keuken domineert. Jammer weer voor Hassnae, want dat beperkte haar keuzemogelijkheden op de menukaarten aanzienlijk. Ik las ergens dat varkensvlees als de oorzaak wordt gezien dat Okinawezen zo lang leven. In een documentaire zag ik Okinawezen eens beweren dat hun geheim was dat ze ervoor zorgden nooit merer dan 80 procent vol te zitten. Ik heb enige moeite gehad me daaraan te houden, gezien al het lekkers om me heen. Ik heb umibudo ontdekt, een knapperige zeewier die ze overal op Okinawa hebben. Ik heb ermee ontbeten, ze serveren het op een kom rijst met een zacht gepocheerd ei. Heerlijk. En gefermenteerde tofu, ook lekker, en nog veel meer. Ik heb de beruchte slangenlikeur habushu geprobeerd, waarin een gifslang levend wordt verdronken. Een wrede dood voor wat ik vond smaken als een laf wijvenlikeurtje.

Nou ja, dat en nog veel meer. Ik heb een leuke vakantie gehad. Wat hebben jullie gedaan?

Peter Breedveld, Reizen, 12.08.2023 @ 15:29

[Home]
 

1 Reactie

op 12 08 2023 at 15:30 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS