Home » Archief » Taipei


[12.08.2023]

Taipei

Peter Breedveld

De Taiwanese hoofdstad Taipei is niet uitzonderlijk mooi, vaak best wel lelijk, en het is er bloedheet. Er is ontzettend veel verkeer. Er zijn niet uitzonderlijk veel bezienswaardigheden, en het eten viel nogal eens tegen. Vooral Hassnae had het wat dat betreft moeilijk, want ze doen in Taipei zowat overal varkensvlees in. Dimsum, één van haar lievelings, heeft ze om die reden in Taipei nauwelijks kunnen eten.

Toch vind ik het één van de leukste steden die we bezocht hebben. De stad is een Zuidoost-Aziatische versie van de steden op het Chinese vasteland, die we bezocht hebben, met een stevige invloed van de voormalige kolonisator, Japan. Hier en daar doet Taipei ook wel aan Singapore denken, maar dan veel minder gedisciplineerd. Het is een energieke stad, waar jongeren het straatbeeld beheersen. Een bruisende, vrolijke stad. Eén van de beste dingen: weinig westerse toeristen.

Dat zal wel gaan veranderen, want westerlingen zijn altijd op zoek naar nieuwe exotische oorden om in rond te schreeuwen. Ze hebben Thailand al verpest en moeten nu allemaal per se naar Japan om zich daar alles en iedereen toe te eigenen. Zodra bekend wordt dat Taiwan een opwindende kunstscene heeft, een gezellig uitgaansleven, spectaculaire natuur en een levendige LHBTI-gemeenschap, zullen ze de plaatselijke bevolking vast snel in drommen op de proef komen stellen.

Night-markets en tempels

Vermaard zijn in Taipei de “night markets”, waar een zee van mensen door straten vol kraampjes stroomt, waar je heerlijke snacks kunt kopen. Op de Shilin Night Market (de link leidt naar wat foto’s op mijn Instagram) aten we een heerlijke beignet met oester, pasteitjes met zeevruchten en ik ontdekte er hoe verrukkelijk de koningsoesterzwam is, vlezig en sappig en vol van smaak. Er was een sfeervolle tempel met rode lantaarns. Met dergelijke tempels is Taipei bezaaid, het zijn kleine, sprookjesachtige oases van rust met vervaarlijk uitziende goden met lange baarden en fonkelende ogen, soms zien ze eruit als aliens, en soms is er middenin de tempel een tuintje met een vijver en een fontein, midden tussen de winkels en restaurants, waar het verkeer continue langs blijft razen.

Sterrenrestaurants

We bezochten andere night markets, waar we niks durfden te eten, zo smerig en onhygiënisch zag het eruit. Op een van die markets stonk het naar stront, vanwege de varkensingewanden waar ze in Taipei dol op zijn. We hebben in Taipei de ranzigste sushi ooit gegeten, grote hompen vis die we niet weggekauwd kregen, we zijn afgezet in een snobistisch restaurant waar het niveau nauwelijks boven een goed Chin. Ind. restaurant in Nederland uitkwam, maar we hebben er ook van haute cuisine genoten. Taïrroir, de naam een wat vreemde combinatie van het Franse woord ’terroire’ en de naam Taiwan, combineert de Taiwanese keuken met de Franse. Strak, wit restaurant met een keurig beleefde bediening. Mume combineert de locale keuken met meer Scandinavische smaken en accentueert diepe hartigheid met de lichte frisheid van verse kruiden en bloemen. Erg aardige, piepjonge bediening.

We wilden ook naar RAW, van superchef André Chiang, die we in Singapore hebben ontmoet, maar het lukte ons helaas niet er een tafel te reserveren.

Varkensvleesijs

We hebben ijs gegeten bij de Snow King, een totaal pretentieloze ijssalon die smaken heeft als varkensvlees en wasabi. Ik had chilipeper, wasabi en mango. Ongelofelijk lekker. Behalve wij waren er alleen maar jongeren.

Mooie lelijkheid

En verder hebben we veel gewandeld, ik hou zo van door steden lopen, straten in waarvan ik geen idee heb waar die uitkomen, me vergapend aan de collage van vormen die de gevels en gebouwenblokken zijn, aftandse koloniale gebouwen, verborgen tussen lelijke nieuwbouw, vervallen krotten, simpele eettentjes, doorkijkjes. Ik zeg “lelijkheid”, maar ik bedoel niet zoals in een Franse voorstad of een Nederlandse Vinex-wijk. Het is een mooie lelijkheid, een lelijkheid met karakter, een vrolijke lelijkheid, een spannende lelijkheid. Het maakt ook uit welke mensen ertussen lopen, natuurlijk. Ik vind Taipeiers vrolijke, sociale mensen. Nieuwsgierig, ruimdenkend.

Chiang-Kai-Shek

En wat de bezienswaardigheden betreft: ik zag dat er een Chiang-Kai-Shek-monument stond aangeraden als bezienswaardigheid, maar ik had daar geen zin in vanwege het ongetwijfeld ronkende nationalisme van zo’n monument. Toen we er evenwel toevallig langskwamen, gingen we toch kijken en het bleek een machtig mooi ding.

De Longshan-tempel is ook mooi. Met een nep-rotswand met een nep-waterval, echt geweldig. Sfeertje hoor. Kijk, een mooie zonsondergang. Be cute. Volgens mij hebben ze hier meer konbini’s dan in Tokio. En overal Shin-Chan en Hello Kitty.

Peter Breedveld, Reizen, 12.08.2023 @ 13:00

[Home]
 

1 Reactie

op 12 08 2023 at 13:01 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS