Home » Archief » Ondergang


[24.10.2010]

Ondergang

Hassnae Bouazza

Kent u Cheb Mami nog? De Algerijnse Rai-zanger die meezong op Stings Desert Rose en met wie Madonna ook een duet zou opnemen? Cheb Mami (Mohammed Khelifati) was de Prins van de Rai en generatiegenoot Cheb Khaled de Koning. Als kind danste ik boven op zolder met mijn zus op zijn opzwepende muziek.

Die Cheb Mami, goedlachs, niet al te eloquent (op een vraag van een Egyptische acteur wat meer over zijn geboortestad Oran te vertellen, antwoordde hij ‘Oran ligt in Algerije’. – ‘Maar dat weten we toch al’, antwoordde de acteur), maar altijd goed voor een sympathiek optreden, is niet meer. Nu ja, hij is er nog wel, maar niet als de zanger die uit menig gettoblaster schalde.

Toen zijn ex hem in 2005 vertelde dat ze zwanger van hem was, liet hij haar overkomen naar Algerije, waar ze werd ontvoerd, gedrogeerd en geaborteerd door twee vrouwen. Eenmaal terug in Frankrijk deed zij aangifte tegen hem en meldde hem, terwijl de politie meeluisterde, dat de abortus mislukt was. Het kind zou gewoon geboren worden. Zijn reactie werd opgenomen en werd aangevoerd in de strafzaak.

Mami vloog eind 2006 terug naar Frankrijk en werd daar gearresteerd. Nadat hij op borgtocht werd vrijgelaten in afwachting van zijn zaak, vluchtte hij naar Algerije, waar hij een rustig leventje leidde en als makelaar bijkluste. Nooit had ik gedacht dat hij terug zou gaan naar Frankrijk voor de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak, maar dat deed hij wel. In juni 2009.

Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De berichten hierover verschilden per krant: de ene meldde dat Mami in tranen was, de andere dat hij het vonnis onaangeroerd aanhoorde.

Dit jaar alweer kwam hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. In Frankrijk is het namelijk zo dat als je nog vier jaar celstraf te gaan hebt en een gezin hebt, het belang van het gezin en het recht van een kind op zijn of haar ouder zwaarder wegen. En zo kon het dus gebeuren dat Cheb Mami gratie zou krijgen dankzij het kind dat, als het aan hem had gelegen, nooit was geboren. In september van dit jaar werd bekend dat Sarkozy hem die gratie zou verlenen.

Deze maand werd echter duidelijk dat zijn ex en haar advocaat dat alsnog hebben weten te verhinderen. Cheb Mami moet zijn straf uitzitten en een flinke alimentatie aan zijn ex en zijn dochter betalen. Zijn ex laat bij monde van haar advocaat weten geen gevoelens van wrok jegens Mami te koesteren.

Wat een ontzettende zonde dat iemand zijn carrière zo verkwanselt en zijn nalatenschap zo bezoedelt.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. Vorig jaar was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 24.10.2010 @ 11:12

[Home]
 

15 Reacties

op 24 10 2010 at 11:19 schreef Rob:

Triest, en ik begreep van mijn Algerijnse vrienden in Tunesië destijds (1990) dat raï iets rebels had, iets van tegen de heersende cultuur in gaan, kortom iets dat niks van al die traditionele onzin moest hebben.

op 24 10 2010 at 11:43 schreef Fizgig:

Rob, “die traditionele onzin”? Ik wist niet dat het in Algerije tot de goede gewoonte hoorde om vrouwen te ontvoeren en aborteren?

op 24 10 2010 at 12:05 schreef Rob:

Die traditionele onzin, Fizgig, is dat een man een vrouw als een ding ziet waar hij naar goeddunken mee kan doen wat hij wil, en dat een man geen enkel recht van een moeder erkent. Ontvoering van kinderen uit stukgelopen huwelijken komt wél regelmatig voor.
Kortom, ik bedoelde niet dit specifieke geval, maar de onderliggende gedachtegang.

op 24 10 2010 at 17:20 schreef Mas Rob:

Hassnae, kun je nog onbevangen luisteren naar zijn liedjes? Of is het plezier eraf?

op 24 10 2010 at 22:30 schreef Tjerk:

Hij is inderdaad niet erg snugger als hij dacht daarmee weg te komen. Maar wat was nu eigenlijk het motief? Geld? Geen zin voor zijn kind te dokken?

op 25 10 2010 at 21:48 schreef hassnae:

Mas Rob, ik heb al heel lang zijn muziek niet meer beluisterd. Zijn nieuwere nummers vond ik niet zo bijzonder. Maar ja, ik leg wel meteen de link met wat hij gedaan heeft.

Hetzelfde geldt voor de zanger van Noir Désir, Bertrand Cantat, die zijn vrouw Marie Trintignant doodsloeg. Iedere keer als ik ‘Le Vent Nous Portera’ hoor, denk ik eraan. Het geeft het nummer een verdrietige lading, maar maakt het niet minder mooi.

Tjerk, over het motief is niet veel duidelijk geworden: ze waren uit elkaar, hij wilde geen kind van haar en zij wel van hem. En nu betaalt hij meer dan hem lief is.

op 26 10 2010 at 03:06 schreef hj:

Toch vind ik dat er nog wel een verschil is tussen het in een dronken bui je -ook dronken- vriendin per ongeluk te hard slaan en het bewust ontvoeren, drogeren en aborteren van je ex.

op 26 10 2010 at 07:02 schreef hassnae:

O man, altijd maar die vergoeilijkingen als het zo uitkomt. Daar ging het toch niet om, wie erger is?

Marie Trintignant is er niet meer, dus ja, er is een verschil. En zo per ongeluk was het niet, hij sloeg haar wel vaker. Maar ik begrijp je wel, hj, jij bedoelt dat het minder erg is als een blanke zijn vrouw mishandelt.

op 26 10 2010 at 12:53 schreef Mas Rob:

@ HJ
“per ongeluk TE hard slaan” – dus niet te hard slaan is wel goed? Je lijkt Yusuf al-Qaradawi wel.

op 26 10 2010 at 17:41 schreef yurp:

Nou, nou is dat niet wat hard voor hj? Wordt hij hier als racist én als moslimfundementalist neergezet. Ik neem aan dat het hem gaat om het verschil tussen een benevelde gewelddadige impulsieve uitbarsting en een bewust uitgedachte en uitgevoerde actie. Ik zal niet zeggen dat ik een erger vind dan de ander maar jullie lezen wel héél veel meer in zijn reactie.

op 27 10 2010 at 12:57 schreef Peter:

Ik moet zeggen dat ik het pretty unfuckingbelievable vind dat nu al twee mannen een moord bagatelliseren met het argument dat die werd gepleegd door een impulsieve dronkaard.

op 27 10 2010 at 23:30 schreef hassnae:

Volgens de artsen sloeg hij haar ‘per ongeluk’ minstens negentien keer ’te hard’ in het gezicht.

op 28 10 2010 at 04:21 schreef hj:

hasnae: Maar ik begrijp je wel, hj, jij bedoelt dat het minder erg is als een blanke zijn vrouw mishandelt.
Je begrijpt er helemaal niets van, met je lachwekkende insinuatie.

Mas Rob: @ HJ
“per ongeluk TE hard slaan” – dus niet te hard slaan is wel goed?

Schrijf ik dat? Te hard = harder dan bedoeld, met de dood als gevolg zonder dat dat de intentie van de dader was.

Ik vergoeilijk verder helemaal niets en iemand doodslaan -ook al was dat niet de bedoeling- is behoorlijk sick, maar als dat tijdens een benevelde ruzie gebeurt kan je nog aanvoeren dat je in the heat of the moment te ver bent gegaan en het achteraf niet zo bedoelde.

Van dat soort verzachtende omstandigheden is geen sprake als je een ontvoering en gedwongen abortus organiseert. Dan is het pure kwaadwillendheid in cold blood.

op 28 10 2010 at 09:59 schreef Peter:

Ik vind dat je je nogal onnodig in de soep aan het draaien bent, HJ. Hassnae haalde het voorbeeld van Cantat aan in antwoord op een vraag van Mas Rob of je nog onbevangen kunt luisteren naar de liedjes van iemand die op zo’n grandioze manier over de schreef is gegaan. Ze vergeleek Mami’s slechte daad niet met die van Cantat, ze haalde alleen nog een voorbeeld aan van iemand wiens liedjes ze kende, waar ze nu niet meer hetzelfde gevoel bij krijgt.

Jij moest de twee zaken zo nodig vergelijken, en haalde bij Cantat de ‘verzachtende’ omstandigheid aan dat-ie beneveld was en daarom harder sloeg dan de bedoeling.

Cantat sloeg Tritignant negentien keer. Hij sloeg niet een keer in woede, en raakte haar verkeerd. Ze viel niet ongelukkig na een onhandige manoeuvre. Nee, hij bleef net zolang rammen tot-ie er moe van werd. Hij is als een razende tekeer gegaan. Ik denk dat hij haar precies zo hard sloeg als de bedoeling was. En het is misselijkmakend, zoals Mami’s daad ook misselijkmakend is. Het verschil is dat Mami’s ex nog leeft, en Tritignant niet meer.

En dat is alles wat er over te zeggen valt.

op 29 10 2010 at 02:35 schreef hj:

Daar heb jij ook wel weer gelijk in. :) Fraai is het allemaal sowieso niet.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS