Home » Archief » Onze gedachten zijn niet vrij


[24.05.2018]

Onze gedachten zijn niet vrij

Jasper Mekkes


Scène uit ‘Elysia, Valley of the Nudes‘ (1935)

Onze gedachten zijn alles behalve vrij. Ze worden gestuurd door onszelf, de mensen om ons heen en door de media. De foute inzichten die ons brein op basis van gedachten van anderen voor waar aanneemt zorgen er vervolgens voor dat allerlei onjuiste ideeën steeds vastere vorm aannemen in de loop van een mensenleven.

Gedachten van anderen zouden dan ook slechts moeten dienen als bron van vermaak of, op zijn best, als herkenningspunt.

Xenofobe haatpredikers

De nihilistische gedachten van de xenofobe haatpredikers onder ons kunnen op geen enkele manier als logisch herkenningspunt dienen. Het is slechts de chaos en de onnatuurlijke zelfvernietigingsdrang van de fanatieke xenofoob waarvan we de echo denken te horen in onszelf – als we onszelf niet zijn.

Maar dergelijke gedachten zijn zo langzamerhand wel mainstream aan het worden in politiek en media.

Daarom is het hoog tijd voor een protestbeweging tegen al die ezels die onophoudelijk op het podium worden gehesen.

We zijn het een held als Rudolf Valkhoff, die ten koste van zichzelf durfde opstaan tegen het neoliberale systeem, verplicht. We moeten het gevaarlijk achteruitwerkende neoliberale (crypto)fascisme op de knieën zien te krijgen – door het betere alternatief te schetsen – en daarmee de nieuwe fascisten hun podium en hun macht te ontnemen.

Ondertussen moeten we gedachten van anderen, die wel als nuttig herkenningspunt kunnen dienen, koesteren – en actiever onder de aandacht brengen.

Fanatieke behoudzucht

Neem nu bijvoorbeeld eens de traditionele bestanddelen van het (filosofische) leven: de wapening voor het leven, de zorg voor zichzelf, de nuttige kennis en het leven conform de regels.

Deze bestanddelen van het filosofische leven vormen het ultieme herkenningspunt, een aspect van het instinct van de mens; iedereen gaat gedurende zijn leven door deze fasen heen.

Een filosoof, of een liefhebber van de waarheid, kijkt als het goed is niet af om dergelijke concepten te bedenken; hij onderscheidt en destilleert ze op logische wijze uit het verleden en de toekomst van het natuurlijk ecosysteem.

Het nihilisme van ‘denkers’ als Peterson bestaat niet voor niets uit het koesteren van het verleden en het leven in het ‘nu’; weinig zo bedreigend voor fanatieke behoudzucht als het met nuttige kennis willen realiseren van de kans op een betere, beschaafdere toekomst.

Sociale hygiëne

Maar kunnen wij eigenlijk nog wel aan het nihilisme ontsnappen? Het ongemakkelijke antwoord is dat het merendeel van de mensen hiervoor niet vrij genoeg is – en dat niemand echt vrij kan denken. We zullen echt wat meer sociale hygiëne moeten opbrengen om de onfrisse gedachten van haatpredikers geen kans meer te geven.

Kenmerk van mensen als Peterson is dat ze slordig denken, omdat ze zichzelf niet zijn. Het is de reden dat zijn fanatieke en xenofobe conservatisme tegennatuurlijk is voor ieder mens – en z’n aangeboren wil tot waarheid.

Ezels hebben hun instinct onderdrukt met een ondergangsreligie die Jordan voor ze schetst en waarin ze zich herkennen doordat ze zichzelf niet optimaal hebben ontwikkeld tijdens de traditionele fases van het leven.

Net zoals ze zich soms per abuis denken te herkennen in het neoliberale roofkapitalisme van fascistische staten als Israël – en het ermee samenhangende lastigvallen van Palestijnen, die slechts hun individuele doelen willen bereiken.

Slordige denkers

Of in slordige denkers die de parallellen niet zien tussen hun ‘vrij linkse’ manifest en de gevaarlijk Jacobijnse vorm van onverdraagzaamheid die uitgaat van het lastigvallen van individuen in het bereiken van hun individuele religieuze doelen.

Het neoliberale roofkapitalisme is niet voor niets vaak een geaccepteerd onderdeel van de ideologie van de zogenaamd vrij-denkende zich links noemende xenofoben.

Maar hoe funest het ook is voor de vooruitgang van de mensheid dat zoveel mensen niet zichzelf zijn, het biedt ook hoop.

Er is dus misschien wel een manier om degenen die in hun ontwikkeling dezelfde stadia doorlopen als ieder ander mens, tijdens die stadia te helpen zichzelf de goede kant op te ontwikkelen – met behulp van goede docenten in de geesteswetenschappen bijvoorbeeld.

Namelijk door hen te leren zichzelf doelen te stellen voor de toekomst; op basis van een goede analyse van heden en verleden. Het stellen van natuurlijke doelen is een teken van cultuur, van beschaving; een manier om jezelf te verheffen boven de dieren om je heen; om het onmogelijke mogelijk maken.

Individuele vrijheden

Het zullen doelen moeten zijn die kritiek op slordig denkende individuen in achterhaalde systemen centraal stelt. Om te zorgen dat het fascisme van de elite van roofkapitalisten die de politiek in veel landen ter wereld heeft overgenomen, gebroken wordt, moeten die elite en haar door demagogie verblinde volgers veel scherper gewezen worden op goed en fout – en de manier om je de goede kant op te ontwikkelen; door jezelf te worden.

Kritisch naar jezelf en het systeem kijken kan alleen als je je eigen regels en doelen optimaal hebt opgesteld. Doelen die niets te maken hebben met de vaak slordige gedachten van anderen in een achterhaald systeem dat individuele vrijheden wil beperken. Maar doelen die je helpen jezelf te worden, met de nuttige kennis die je opdoet nadat je jezelf met kritiek hebt gewapend tegen het hedendaagse fascisme, dat vrije individuen neerdrukt.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 24.05.2018 @ 07:18

[Home]
 

1 Reactie

op 24 05 2018 at 07:24 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS