Home » Archief » Onze neokoloniale oorlogen leiden slechts af van het onvermijdelijke


[30.01.2020]

Onze neokoloniale oorlogen leiden slechts af van het onvermijdelijke

Jasper Mekkes


Scène uit Sex and Fury (Suzuki Norifumi, 1973)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven mensen geloven in de overwinning van de zachte krachten; krachten van sociaal gevoel voor het zwakkere.

Om de wereldwijde neokoloniale oorlogen van nu te beëindigen, moeten we ook weer gaan vertrouwen op die zachte krachten, en het linkse alternatief schetsen voor de rechtse ondergangsdroom.

Het momentum moet gebruikt worden om een breed plan voor sociale, economische, ecologische en politieke duurzaamheid op te stellen.

Daarbij moeten we ons bewust zijn van het feit dat alleen het idee al, dat links de politieke dienst uit gaat maken, tot enorme onrust leidt bij rechtse fanatici; zij die niet zonder macht kunnen om invloed te krijgen.

Hierdoor ontstonden sinds mensenheugenis op de hoogtepunten van vooruitgang en emancipatie van zwakkeren telkens weer dieptepunten van achteruitgang.

Greta Thunberg

Maar ook pas geleden nog riepen rechtse fanatici in het Spaanse parlement op tot een staatsgreep door het leger – vanwege het simpele feit dat links in Spanje de verkiezingen had gewonnen.

En zou het feit, dat neoliberale oligarchieën momenteel over de hele aardbol neokoloniale oorlogen aan het voeren zijn, iets te maken hebben met de hoopgevende opleving van internationale solidariteit onder de paraplu van Greta Thunberg?

Hoe dan ook, de oude wereld van de superrijken met hun belangen in olie, gas en kolen, staat op het punt te verdwijnen. En dat begrijpt de gevestigde orde maar al te goed.

Door mensen wijs te maken dat ‘onze’ eigenheid en manier van leven in gevaar is, in plaats van de portemonnaie van de superrijken, probeert die gevestigde orde de onvermijdelijke verandering te vertragen naar een ecologisch verantwoordwoordelijke omgang met de planeet. En zoveel mogelijk mensen mee te sleuren in hun oorlogen.

Oorlogen die ook nu weer gestopt kunnen worden door de zachte krachten van het gezonde verstand in stelling te brengen. Een strategie die naast veel rust, nadenken, vredelievendheid en vrijmoedig de waarheid spreken – ook het schetsen van de details van het duurzame alternatief betekent.

Boze boeren

Ondertussen wordt ook dichter bij huis door rechtse fanatici koortsachtig gewerkt om het achterhaalde ten koste van alles te behouden, nu de natuur het onvermijdelijk lijkt te gaan winnen van de hebzucht.

Neem nu bijvoorbeeld zo’n Aalt Dijkhuizen, die man die zichzelf schaamteloos uitriep tot woordvoerder van de boze boeren.

Schaamteloos omdat hij persoonlijke belangen heeft bij het behouden van het achterhaalde. Als voorzitter van het bestuur van de Wageningen Universiteit was hij bijvoorbeeld jarenlang persoonlijk verantwoordelijk voor door het bedrijfsleven gesponsord onderzoek dat zich monomaan richtte op steeds verdere schaalvergroting en industrialisering van de landbouw. Met als neveneffect roofbouw op de aarde en vervuiling van land, lucht en water met stikstof, pesticiden en (kunst)mest.

De Wageningse vakgroep biologische landbouw werd onder de bezielende leiding van Aalt vakkundig de nek omgedraaid nadat ze zich met iets anders dan flauwekul (wichelroedelopen, homeopathie en zelfs kabouters) was gaan bezighouden.

Logisch nadenken over de duurzame landbouw van de toekomst paste ook toen al niet echt bij de massa = kassa-mentaliteit van Aalt.

De rechtse fanatici onder de boeren komen in opstand tegen beleid dat een eind moet maken aan volstrekt onhoudbare landbouwpraktijken die Aalt decennialang op het obsessieve af heeft laten voorzien van een wetenschappelijk sausje. En iedereen die het platteland een beetje kent weet hoeveel macht de Wageningse agribusiness daarmee heeft over de voortploeterende boeren.

De verwoesting van mens, dier en milieu nam Aalt al die tijd willens en wetens voor lief. Alles om de macht te behouden.

Neokoloniale afbraakpolitiek

Een verschil met de laatste twee wereldoorlogen is dat de gevestigde orde haar oorlogen om grondstoffen als olie, gas, kolen, uranium, goud, soja en palmolie, nu niet meer dicht bij huis maar ver weg in de voormalige koloniën uitvecht.

Achterhoedegevechten die gevoerd worden tegen de natuur, inheemse bewoners, kleine boeren en opstandelingen die zich verzetten tegen de neokoloniale afbraakpolitiek van de visielozen die beweren ons te vertegenwoordigen.

De ‘vrije’ markt en de ‘vrijhandel’ zorgen ervoor dat westerse landen elkaar er niet meer direct voor hoeven aan te vallen. Althans niet meer met wapens – maar met handels- en milieuoorlogen.

Wat dat betreft, verschilt het criminele gedrag van Trump of Dijkhuizen niet zoveel van het terrorisme van IS. Ook IS zoekt heel gericht haar doelwitten uit: olie-rijke landen met zwakke overheden.

Veel zich links noemende politici bleken tot nu toe niet in staat om het zachte alternatief te steunen door ‘nee’ te zeggen tegen dit soort oliedomme oorlogen. In tegendeel: ze lieten zich er telkens weer in meesleuren onder het mom van precisiebombardementen, het brengen van ‘democratie’, ‘ontwikkeling’ of ‘voedsel’.

Dit mag dan het moment zijn om het linkse alternatief te schetsen, voorzichtigheid is geboden. De geschiedenis leert dat de voorbode van politieke macht voor links, de opkomst van emancipatiebewegingen, ook het sein is voor rechtse fanatici om te gaan proberen de macht – ten koste van alles – te behouden.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 30.01.2020 @ 08:32

[Home]
 

1 Reactie

op 30 01 2020 at 08:32 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS