Home » Archief » Onze woorden houden het Palestijnse verhaal levend


[23.03.2024]

Onze woorden houden het Palestijnse verhaal levend

Hassnae Bouazza

 

Walking while Black’ in Amerika gaat over het gevaar dat zwarte mensen lopen door simpelweg over straat te lopen. De term werd gemunt na de het zoveelste zwarte slachtoffer door politiegeweld.

In Gaza, en de Westelijke Jordaanoever, kunnen we daar ‘walking while Palestinian’ aan toevoegen, maar eigenlijk gewoon ‘breathing while Palestinian’, ‘being Palestinian’.

De beeldenstroom gaat maar door, de terreur, de blinde haat. Niemand is veilig voor het sadistische Israëlische geweld; onschuldige mannen die helemaal alleen in de totale woestenij lopen, worden, alsof het videogame-poppetjes zijn, voor onze ogen uit het leven geknald. “Zonde van het paard”, schijnt de Israëlische militair te zeggen nadat hij op de knop heeft gedrukt.

Het zoveelste ziekenhuis wordt onder vuur genomen, mensen worden geëxecuteerd. We zien het licht in de ogen van kinderen doven; bovenop het gruwelijke oorlogsgeweld waaraan mensen dagelijks blootgesteld worden, is er de door Israël gecreëerde honger.

Hollywoodproductie

Al maanden wordt de bevolking in Gaza uitgehongerd; hulpgoederen worden tegengehouden door zowel leger als vlaggendragende burgers, terwijl het dodental toeneemt.

Amerika kan zogenaamd niks doen. Dus is ze een soort show-haven aan het bouwen om hulpgoederen aan wal te krijgen, alsof het een Hollywoodproductie is waarbij de Amerikanen de wereld redden. Hoe die noodhaven wordt gebouwd? Met apparatuur en trucks die wél Gaza in mogen van Israël.

Groot materieel naar binnen loodsen waar geen Palestijn wat aan heeft is geen probleem. Maar eten, medicijnen, medische spullen, kleding, alles wat een mens nodig heeft om zich mens te voelen, dat wordt tegengehouden.

Israël en Biden denken dat we achterlijk zijn, dat we niet zien wat hier gebeurt. De uithongering en vernietiging van een volk worden voortgezet terwijl Amerika betrokkenheid veinst. Ondertussen tikt de klok door en stijgt het aantal doden.

Verachtelijk gajes

Die vernietiging wordt trots vastgelegd. Hoe meer slachtpartijen er gedeeld worden, hoe stiller de politiek.

Alsof het normaal is om elke dag honderden mensen gedood te zien worden. Hele families. Journalisten. Artsen. Baby’s. Een weeshuis. Iedereen die van nut is in Gaza, wordt vermoord. Elk bewijs van een Palestijnse aanwezigheid en geschiedenis wordt van de aardbodem weggevaagd.

In Gaza gebeurt het op grote schaal, op de Westelijke Jordaanoever familie voor familie, huis voor huis, stuk grond voor stuk grond.

Volgens Jared Kushner, zoon van de veroordeelde Charles Kushner en schoonzoon van de veroordeelde Trump, biedt Gaza prachtige kansen voor vastgoed. De Palestijnen moeten van hem maar naar de Negev-woestijn.

Heeft niks in zijn leven op eigen kracht gedaan, altijd gesteund op papa’s geld en schoonvaders connecties toen die in het Witte Huis zat. Tuig is het. Crimineel, immoreel, verachtelijk gajes. Hopelijk komt er een dag dat hij net als zijn vader een oranje pak aangetrokken krijgt.

Televised genocide

Dat zijn de mensen die al dat leed zien, en hun schouders erover ophalen. Of nog erger, die het verdedigen, die critici betichten van het sleetse en obscene ‘jodenhaat’ wanneer ze om een staakt-het-vuren vragen. Want het getuigt kennelijk van liefde om voor bloedvergieten te zijn.

Alsof er niet honderdduizenden Joden meestrijden tegen deze oorlog. Dat valt iedere keer weer op: hoe zij worden genegeerd en hun stem wordt geweerd.

Ondertussen zijn de kolonisten al bezig Gaza te verdelen, ze dromen van huizen aan zee. Gebouwd op de graven van de inheemse bewoners wier slachting op beeld staat.

Gil Scott-Heron zong The Revolution Will Not Be Televised; hij heeft ongelijk gekregen. En nu is er ook een genocide televised.

Machteloosheid

Het is moeilijk niet radeloos te worden, maar dan moet ik denken aan een ouder echtpaar dat te midden van de verwoesting een bord eten deelt tijdens de iftar. Zij geven zich niet over aan de machteloosheid, dan wij ook niet.

Ik heb het mis. Woorden zijn niet nutteloos. Woorden verhinderen dat deze genocide zich in stilte voltrekt. Door onze woorden houden we het Palestijnse verhaal levend en kan het niet gewist worden.

Hassnae Bouazza is columnist (NRC, Linda, Harper’s Bazaar), journalist, culinair recensent, documentairemaker en schrijver (Arabieren Kijken, Een Koffer vol Citroenen).

Hassnae Bouazza, 23.03.2024 @ 10:32

[Home]
 

1 Reactie

op 23 03 2024 at 10:32 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS