Home » Archief » Pim Fortuyn was een racistische volksmenner die soms een punt had


[06.05.2022]

Pim Fortuyn was een racistische volksmenner die soms een punt had

Peter Breedveld


Illustratie: Seong Ryul.

De belangrijkste erfenis van Pim Fortuyn is dat media en politiek zich hebben laten gijzelen door de hedendaagse equivalent van de NSB: een beweging van boze Nederlanders die minderheden en linkse mensen de schuld geven van alles wat er mis is in hun eigen leven: Domrechts. Fortuyn mobiliseerde die beweging, maar werd versmaad door de gevestigde orde die zich, het moet gezegd, verschrikkelijk arrogant opstelde. Fortuyn werd vermoord omdat hij, volgens het Domrechtse evangelie, was gedemoniseerd door de media en de volkswoede daarna was zo indrukwekkend dat journalisten noch politici het ooit nog hebben aangedurfd een Domrechtse politicus te bekritiseren, uit angst ‘demonisering’ te worden verweten. In plaats daarvan worden de pijlen al 20 jaar op minderheden gericht, vooral op moslims.

Wilders die in de Tweede Kamer Hitleriaanse speeches staat te houden waarin hij vluchtelingen ontmenselijkt tot hyena’s uit achterlijke zandbaklanden, zonder dat iemand ingrijpt, dát is de erfenis van Fortuyn.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat Fortuyn werd doodgeschoten, aanleiding tot een tv-serie, docu’s, terugblikken en 1000 analyses, dit is de 1001ste, en er staat niets in wat ik niet al eerder heb geschreven, maar het is goed om het eens in de zoveel tijd weer op rij te zetten.

Achterlijke cultuur

Ik zie veel analyses waarin Fortuyn op revisionistische wijze zo’n beetje wordt heiligverklaard en waarin wordt beweerd dat hij niet zo erg was als Wilders. D66-Kamerlid Salima Belhaj zegt bijvoorbeeld in een interview met Trouw dat het verschil tussen Fortuyns partij Leefbaar Rotterdam en de PVV is dat ‘de PVV moslims wegzet en Marokkanen het liefst wil verwijderen uit Nederland’, maar vergeet blijkbaar dat Fortuyn schreeuwde dat wat hem betrof er geen vluchteling meer toegelaten zou worden in Nederland en dat de islam een achterlijke cultuur was. Dat Nederlandse moslims een ‘vijfde colonne’ vormden in ons land.

Zihni Özdil beweert dat Fortuyn “de laatste sociaal-democraat” was. Die vergeet dat Fortuyn een leger louche makelaars en penozige zakenmensen om zich heen had verzameld die niet bepaald hypocriet waren over het feit dat volgens hen “landsbelang” een synoniem was voor “eigenbelang”. We hebben ook nog nooit zo’n elitaire anti-elitaire politicus gehad, met zijn paleis en zijn Daimler en zijn hondjes alsof ie een James Bond-schurk uit de tijd van Roger Moore was en zijn geaffecteerde spraak. Bij mij ging overigens het kwartje vallen toen ik hem op de autoradio hoorde fulmineren tegen een Japanse pianiste die Bach had geïnterpreteerd, en dat ging op z’n Oriëntaals: dat “deze mensen” geen gevoel voor de verfijning van westerse klassieke muziek hadden en zo. Fortuyn had zich de rol van 19e-eeuwse witte dandy-snob perfect eigengemaakt.

Duivelsverzen

Aan de andere kant wordt van Fortuyn een duivel gemaakt, dat extreemrechts en islamofobie met hem is begonnen en zo. Dat is niet waar. De huidige islamofobie in Nederland begon met De Duivelsverzen en een GroenLinkser die zei begrip te hebben voor mensen die dat boek wilden laten verbieden. Natuurlijk is die islamofobie ingebed in eeuwenoude racistische clichés over Arabieren die witte vrouwen roven en zo, maar dat er ook in Nederland mensen waren die achter de fatwah van een Iraanse islamitische geestelijke stonden en om de dood van Salman Rushdie schreeuwden, bracht in mij ook een enorme schok teweeg.

En verder had Fortuyn vaak gewoon een goed punt, dat werd weggehoond door regenteske types als Ad Melkert. Bijvoorbeeld: toen Fortuyn beweerde dat er door de wachtlijsten in de zorg meer doden waren gevallen dan Osama Bin Laden op zijn geweten had, was dat demagogisch, maar ook wáár. Melkert vroeg waar Fortuyn dat op baseerde, Fortuyn noemde een rapport van een VU-hoogleraar, en Melkert smaalde dat dat zeker net zo’n professor was als Fortuyn zichzelf waande.

Doden door wachtlijsten

Iedereen vond dat prachtig, maar er was geen journalist die op het idee kwam te achterhalen wat dat precies voor rapport was. Behalve één journalist en dat was ik. Die VU-professor, die had ik na twee, drie telefoontjes al aan de lijn, 300 meter lopen van mijn werkplek zat die. Een uur later had ik dat rapport op mijn bureau liggen. Twee dagen later was het landelijk nieuws: door de wachtlijsten in de zorg waren er alleen op de KNO-afdeling al honderden kankerpatiënten die hun geneesbare vorm van kanker zagen ontwikkelen tot een ongeneeslijke vorm.

En die stuitende arrogantie, die onwil om naar Fortuyn te luisteren, met twee jaar later nog eens de gruwelmoord op Theo van Gogh, waar al net zo krampachtig op werd gereageerd, die heeft ons gebracht waar we nu zijn.

 

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 06.05.2022 @ 11:00

[Home]
 

1 Reactie

op 06 05 2022 at 11:01 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS