Home » Archief » Racisten vervolgen is niet genoeg


[03.06.2020]

Racisten vervolgen is niet genoeg

Fréderike Geerdink


Scène uit Do The Right Thing

“Veel, veel dank aan de wereldwijde Koerdische gemeenschap voor de krachtige woorden van liefde en steun voor onze mensen op dit moment”, twitterde het account van de Black Socialists of America dit weekend. “Zwarte en Koerdische mensen kunnen zoveel van elkaar leren in onze strijd voor bevrijding. Laten we doorgaan met de macht de waarheid vertellen en samen strijden.” Het was een reactie op een tweet van de Koerdische activist Delal Bakur, die namens de Community of Kurdistan Women liet weten: “De moord op George Floyd in de VS moet niet terzijde worden geschoven als een geïsoleerd incident. Racisme en nationalisme vormen een systeem en zijn een extreem efficiënt ideologisch instrument van de staat, macht en heerschappij.”

De solidariteit tussen de Zwarte socialisten in de VS en de Koerdische beweging in Turkije (en Syrië) is allesbehalve verrassend. Niet alleen zijn zowel Zwarte mensen in de VS als Koerden in Turkije al decennia lang het slachtoffer van extreem gewelddadige onderdrukking door de staten waarin ze leven, beide bewegingen maken ook dezelfde analyse over de situatie waar ze inzitten en de manier waarop ze daaruit bevrijd kunnen worden. En guess what: in Nederland is het de intersectionele anti-racismebeweging die dezelfde analyse maakt.

Luister naar de indrukwekkende speech van de Amerikaanse activist Tamika Mallory, waar ik graag een paar zinnen uitlicht: “Jonge mensen zijn woedend. En er is een makkelijke manier om die woede te stoppen: arresteer de politieagenten. Klaag ze aan. Klaag ze allemaal aan.” Koerden in Turkije zeggen al decennialang hetzelfde: om de Koerdische kwestie op te lossen, moet de staat zijn misdaden tegen de Koerden recht in het gezicht kijken en de schuldigen voor het gerecht brengen. Ook in Nederland wordt opgeroepen tot het vervolgen van degenen die zich schuldig maken aan racisme.

Racistische karikatuur

Hoe makkelijk dit op het eerste gezicht ook lijkt, voor de staten waar het om gaat, is het bijkans onmogelijk. Rechtszaken organiseren en legercommandanten, politieagenten en leden van doodseskaders veroordelen en opsluiten, betekent dat de macht zelf op losse schroeven komt te staan. Dat is niet wezenlijk anders dan dat we in Nederland nog maar af moeten wachten in hoeverre alle schuldigen van de Belastingdienstmisdaden worden gestraft. Veel hoop geven ervaringen tot nu toe niet. Er wordt bijvoorbeeld nog altijd geen actie ondernomen tegen in eindeloze reeksen onderzoeken aangetoonde discriminatie op de arbeids- en woningmarkt en in het uitgaansleven. Politiegeweld richt zich ook hier vooral tegen zwarte mensen en mensen met een migratieachtergrond en tot bevredigende strafrechtelijke uitkomsten leidt dat nooit. De politie profileert etnisch dat het een lieve lust is, de meerderheid van de Nederlanders vindt dat prima en heeft geen flauw benul van het onderwerp. Klokkenluiders over racisme bij de politie worden ontslagen. Om nog maar te zwijgen over de racistische karikatuur die Sinterklaas vergezelt en die – en ik denk niet dat mijn ogen mij bedriegen – elk jaar alleen maar zwarter wordt, terwijl blackfacen tot vervolging zou moeten leiden want racisme is verboden.

En als de lopende zaken al niet eens worden aangepakt, hoe gaan we dan herhalingen in de toekomst voorkomen? Het materiaal voor het volgende schandaal dat zal worden onthuld en het volgende onderzoek waarover we verontwaardigd gaan doen, speelt zich nú af. Er zijn nú zwarte mensen die voor de zoveelste keer zonder aanleiding gecheckt worden door de politie en misschien met politiegeweld te maken krijgen, er zijn nú jongeren die geen stage kunnen vinden door hun achternaam, er zijn nú mensen die door de een of andere overheidsdienst extra in de gaten worden gehouden omdat ze een tweede paspoort hebben. Het is dweilen met de kraan open.

Gezamenlijke strijd

De kraan moet dicht. Rechtszaken helpen. Niet een rechtszaak hier en een ontslag daar, maar een beleid waarin van het vervolgen van racisme een prioriteit wordt gemaakt – Tamika Mallory: “All the cops.” Dat lukt pas als we wit Nederlands superioriteitsdenken onder ogen zien, en wat het de afgelopen honderden jaren heeft aangericht en nu nog steeds, elke dag opnieuw, aanricht. Met andere woorden: de roep om strafrechtelijke vervolging staat voor veel méér dan slechts de wens de schuldigen te straffen. Dat eeuwenoude systeem waarin racisme en kapitalisme elkaar in stand houden, moet vervolgens niet worden ‘gerepareerd’, maar met vereende krachten afgebroken. Strakke slogan, dat “Kom aan de macht”.

Dat is de analyse die de Black Socialists in de VS, de Koerdische beweging in Turkije en de anti-racismebeweging in Nederland (en daarbuiten) maken. Dat is waar de gezamenlijke strijd over gaat. Dat is waar groepen die het systeem onderdrukt en zij die solidair zijn met hen, elkaar ontmoeten.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 03.06.2020 @ 08:26

[Home]
 

1 Reactie

op 04 06 2020 at 22:52 schreef Waldo Dewanand & Wieroe:

1) Citaat:
Dat is de analyse die de Black Socialists in de VS, de Koerdische beweging in Turkije en de anti-racismebeweging in Nederland (en daarbuiten) maken. Dat is waar de gezamenlijke strijd over gaat. Dat is waar groepen die het systeem onderdrukt en zij die solidair zijn met hen, elkaar ontmoeten.

2) 3 organisaties van onderdrukte minderheden noemt u in USA, Turkije en Nederland, maar de desbetreffende onderdrukkers zijn alledrie verschillend, ook qua LEITMOTIV bij moorden.

3) Foute analyse ok, snijdt geen hout. Samen klagen lost niets op geloof ik. Waarom NOOIT massa demonstraties na bloedige bombardementen op weerloze Koerdische dorpen en zelfs ziekenhuizen waar zieke Koerden verpleegd worden, incl couveuse babies???

4) THERE IS NO JUSTICE!!! AFRICA DESERVES BETTER!!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS