Home » Archief » Raffles


[26.09.2009]

Raffles

Hassnae Bouazza

essaydi33
Foto: Lalla Essaydi

Smultijdschrift SpecialBite roemt the Indonesische restaurant The Raffles op de Haagse Javastraat als ‘stiekem nog altijd de beste Indonees van Den Haag’ en concurrent Lekker gaat zelfs nog een stap verder en bekroont het restaurant met het predikaat ‘beste Indonesische restaurant van Nederland’ alsmede een 78ste plek op de lijst van honderd beste restaurants. Met zulke loftuitingen waren de verwachtingen hoog toen we eindelijk eens een bezoek brachten aan het etablissement.

Het Wedgewood servies kon de ongemakkelijke kilte van de bediening niet weghalen. Het interieur is maar zozo, vooral vergeleken bij de fantastisch koloniale sfeer van Tampat Senang, het Indonesische restaurant verderop waar ik straks op terug kom.

Sippend van een uitstekende alcoholvrije cocktail en een glas witte wijn voor mijn tafelgenoot, bestelden we het menu Surakarta, dat begint met een selectie kleine hapjes. Het begin was zeer goed: originele, verfijnde hapjes die je, met uitzondering van de saté, niet bij de gemiddelde Indo krijgt.

De soepen vielen enorm tegen. De pompoensoep met garnalen was een waterig en olieachtig goedje zonder enige smaak. Ik had meteen spijt dat ik niet ook de soto ayam had besteld: die was in ieder geval smaakvoller, hoewel lang niet zo smakelijk als in menig ander Indonesisch eethuis.

De rijsttafel bestond vervolgens uit reepjes eendenborst in kunjit, lamsvlees dat behoorlijk taai was, gestoomde vis in bananenblad en kip in tamarinde saus. De kip en de vis vond ik nog wel lekker, maar de eend en het lamsvlees liet ik maar voor gezien.

Wat een teleurstelling, meer nog als je de gepeperde rekening onder je neus geduwd krijgt. We hebben vele malen lekkerder gegeten bij het heel eenvoudige, maar bijzonder fijn geprijsde eethuis Soenda Kelapa in Amsterdam, Istana in Den Haag en het eerder genoemde Tampat Senang.

Als je bij Tampat Senang binnen stapt, voel je je meteen in Oosterse, koloniale sferen. Een prachtig, warm interieur vol geweldige traditionele kunstwerken, die vast enorm veel geld waard zijn. Het eten was altijd fantastisch. Maar de laatste keer dat we er waren, is inmiddels anderhalf jaar geleden: toen was er opeens andere bediening en het eten was enorm achteruit gegaan. Ontzettend zonde, want Tampat Senang was een parel.

We hebben gehoord dat Tampat inmiddels zijn verloren glorie weer heeft herwonnen, dus wellicht binnenkort daarheen. The Raffles was genoeg voor één keer. Voor wie, tot slot, een van de beste satés wil proeven, raad ik Coffee & Jazz in Amsterdam aan. Een klein, maar bijzonder eethuisje met de meest relaxte eigenaar.

Hassnae is vanaf vrijdag 2 oktober wekelijks te bewonderen in Vrouw & Paard!

Hassnae Bouazza, restaurants, 26.09.2009 @ 10:02

[Home]
 

12 Reacties

op 26 09 2009 at 13:06 schreef Percy Zuiverloon:

Het wordt hoog tijd dat je eens naar Suriname komt om in de Javaanse wijk Blauwgrond (Paramaribo Noord) een vorkje te prikken. Hier bevinden zich talloze warungs die gerechten opdienen van een kwaliteit die je Den Haag onmiddellijk doen vergeten en die zelfs je recente culinaire ervaringen in Singapore spoedig laten vervagen.

De bekendste en waarschijnlijk de beste is het intieme restaurant Mirosso. In een ander deel van Paramaribo (Verlengde Gemeenlandsweg) kun je terecht bij het wat meer chique Sarina. De bediening is oosters vriendelijk en ingetogen en de kok is altijd bereid om je speciale wensen te vervullen. Voor als je thuis nog eens lekker wilt nagenieten, er is een lange lijst hartige en zoete heerlijkheden beschikbaar om mee te nemen. De echte fijnproever kijkt niet op een paar kilometer: go west girl!

op 26 09 2009 at 18:18 schreef diadorim:

Toch een beetje raar dat een indonesisch restaurant zich naar een koloniaal bestuurder vernoemt.

op 26 09 2009 at 19:38 schreef bart:

wij eten regelmatig bij BOGOR in den haag
daar hebben ze nog de echte indische smaken
kan ik van harte aanbevelen

op 27 09 2009 at 02:28 schreef MNb:

Percy Zuiverloon weet waarover hij praat. De warung waarover hij het heeft ken ik niet, maar Blauwgrond is terecht beroemd in geheel Suriname.
Sarina is inderdaad ook uitstekend. Ik heb een paar jaar op 15 minuten loopafstand gewoond en heb daar heel lekker gegeten. Geloof me, daar kunnen de flauwe nasi’s en bami’s in Nederland niet tegenop, evenmin als de waterige pindakaas die jullie satesaus durven te noemen.
Maar de lekkerste Indonesische keuken is nog altijd te vinden in Moengo, preciezer gezegd bij mijn vriendin. De vele overtollige kilo’s die ik moet meedragen zijn daar een overtuigend bewijs van. Pampoen met garnalen of met zout vlees, beide met veel ui, knoflook en tomaat en natuurlijk een verse adjoema, ai baja, het water stroomt uit mijn mond bij de gedachte alleen al.

op 27 09 2009 at 09:27 schreef Peter:

Tjeempie, jullie maken Suriname wel èrg aantrekkelijk. Nu baal ik dat ik voorlopig niet in de gelegenheid ben er het vliegtuig naartoe te pakken.

op 27 09 2009 at 10:28 schreef hassnae:

Dank voor de tips, Percy en Bart.

Vorig jaar waren een vriendin en ik van plan om naar Suriname te gaan, maar het kwam er helaas niet van. Van iedereen die er is geweest, hoor ik hoe leuk Suriname en de Surinamers zijn.
Niemand die me echter ooit heeft verteld dat je er ook zo geweldig kunt eten. Nu ik dat weet, wil ik er dolgraag heen.

op 27 09 2009 at 19:44 schreef Percy Zuiverloon:

Hassnae, Wanneer het gaat om lekker eten, dan is Suriname jouw land! Want Javaans -of Indisch zoals jullie zeggen- is niet de enige specialiteit in deze republiek van melk en honing. Zo heeft Suriname de allerbeste Chinees van het westelijk halfrond: restaurant Chi Min aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo.
En vergeet vooral onze roti´s niet. In een eenvoudige omgeving geniet je van de heerlijkste bijdrage van de Hindoestanen aan Paramaribo bij Roti Shop Joosje aan de Zwartenhovenbrugstraat die al jaren in een moordende concurrentiestrijd is verwikkeld met Roopram Roti met die ondermeer is gevestigd aan de Watermolenstraat. Sinds enige tijd heeft Roopram ook twee vestigingen in Nederland. In Rotterdam aan het Mathenesserplein 89 en in Amsterdam aan de 1e van Swindenstraat 4. Neem hier een voorproefje waarna je uiteindelijk nog maar één keuze hebt: kom zo snel mogelijk naar Swietie Sranang!

op 28 09 2009 at 04:16 schreef MNb:

Inderdaad en zorg dan dat je ook een eigengemaakte joods-creoolse pom voorgeschoteld krijgt. En ga eens ’s ochtends vroeg de stad in om een lekker broodje te eten, bv kouseband-garnalen of levertjes-gebakken aardappelen. Natuurlijk wel met alles er op en er aan, zuurgoed, peper en weet ik wat nog meer. Aan de Zwartehovenbrugstraat, niet zo ver van Star Shoes, en aan de Hofstraat, niet zo ver van het postkantoor zitten verrukkelijke zaakjes.
Tenslotte moet je iemand opsporen om een gevulde sopropo voor je klaar te maken. Zelf ga ik nooit meer naar restaurants. Mijn vriendin wil niet. Haar motto is: wat een restaurant kan, kan zij lekkerder.
En dank jullie Peter en Hassnae voor de ruimhartige gelegenheid om mijn vriendin de hemel in te prijzen! Dat is slechts één van haar voortreffelijke kwaliteiten.

op 28 09 2009 at 08:31 schreef Peter:

Hoezo duiken er opeens allemaal Surinamers op?

Geen zin om regelmatig een bericht uit Suriname te schrijven voor FN?

op 28 09 2009 at 10:04 schreef hassnae:

Oei, Percy en MNb, jullie maken het wel erg verleidelijk.

MNb, als je aanprijzing van je vriendin een verkapte uitnodiging is, neem ik hem graag aan, dus pas maar op.

Percy, ik zal Roopram eens proberen. Kan niet wachten!

op 29 09 2009 at 12:24 schreef Sherida Martha:

Het eten in Suriname is inderdaad heerlijk. Maar laat nu niet het beeld ontstaan alsof het in de andere voormalige wingewesten maar aanmodderen is. Zo ligt het duidelijk niet, dus Hassnae, mocht je overwegen om naar Suriname te gaan, reis dan via Curaçao en maak hier kennis met onze heerlijke specialiteiten als fungi, stoba van gabritu en sopi di mondongo. Dan heb je tenminste een eerlijk vergelijkingsmateriaal voor als je je hierna tegoed gaat doen in Paramaribo. Bon bini (welkom) zeggen ze bij ons.

op 29 09 2009 at 17:38 schreef hassnae:

Dank je, Sherida! Ik zal je advies zeker opvolgen als het zover is. Wat een heerlijk vooruitzicht. Nu nog kijken wanneer het zou kunnen, zal helaas niet op korte termijn zijn.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS