Home » Archief » Ronald Plasterk, een ijdele draaikont


[09.02.2024]

Ronald Plasterk, een ijdele draaikont

Fons Kockelmans


Scène uit The Great Dictator (Charles Chaplin, 1940).

Zelden ben ik zo verbaasd geweest als toen de PvdA in 2007 haar kandidatenlijst voor het kabinet Balkenende IV bekendmaakte. Ronald Plasterk zou minister worden (van Onderwijs, maar dat doet er in dit verband niet zo veel toe). Plasterk? Had die zich in 2005 als columnist en politiek agitator niet heftig verzet tegen de Europese grondwet? Vond die de Europese Unie niet ‘een bemoeizuchtige en bureaucratische moloch’? Terwijl de PvdA – zowel destijds als nu – toch volledig achter de EU stond en dat als toekomstige regeringspartij ook zou uitdragen (het CDA, waarmee ze een coalitie vormde, trouwens ook). Een royement als lid zou ik voor Plasterk nog begrijpelijk hebben gevonden, maar regeringsverantwoordelijkheid?

Een bewijs dat ik Plasterk slecht kende. Want de nieuwe bewindsman ontpopte zich na zijn toetreding tot het kabinet als een rechtgeaarde opportunist. Hij werd onmiddellijk warm voorstander van het Europese samenwerkingsverband. Al zijn kritiek op de grondwetstekst in de referendumcampagne bleek glad vergeten. Het nieuwe EU-verdrag, dat in de plaats kwam van de gesmade grondwet, werd door hem van harte omarmd.

Nederland had – ja, dat beweerde hij – heel veel binnengesleept met het (als twee druppels water op de Europese grondwet lijkende) document. Er was sprake van ‘een grote verbetering’. Een nieuw referendum zou er niet komen, want ‘je kunt er niet nog eens over onderhandelen’.

Trouwe EU-lakei

Plasterk liet het niet bij deze mooie woorden. Hij liep als minister in Brussel de deuren plat om met een onderdanige glimlach de trouwe EU-lakei te spelen, zoals dat een geboren kameleon betaamt. Hij gedroeg zich al met al als een super-Europeaan.

Het kabinet-Balkenende IV hield het niet heel lang vol, waarna de PvdA op een zijspoor belandde. Plasterk werd Kamerlid (en woordvoerder Financiën). In 2012 probeerde hij partijleider te worden. Hij moest het afleggen tegen Diederik Samsom, maar eindigde met bijna een derde van de stemmen niettemin als tweede. De PvdA – toen nog een grote partij – kwam in het tweede kabinet-Rutte en mocht bewindslieden leveren. Een nieuw ministerschap voor Plasterk lag in het verschiet. Dit keer kreeg hij Binnenlandse Zaken.

Een enorm succes was dit niet. Integendeel zelfs, al werd hij door GeenStijl liefkozend ‘ome Roon’ gedoopt. Zijn plan voor een bestuurlijke herindeling, met superprovincies, mislukte deerlijk.
Veel reden om met nostalgie terug te blikken op zijn politieke carrière had Plasterk dan ook niet toen hij in 2017 Den Haag noodgedwongen de rug toekeerde. Hij ging weer terug naar de biologische wetenschap waar hij vandaan kwam, maar die kennelijk veel minder zijn liefde had dan de politiek.

Leuterpraatjes

Het bloed kroop dan ook weldra op plekken waar het niet gaan kon. In 2020 maakte Plasterk opnieuw zijn opwachting in de politieke arena. Dat wil zeggen: hij werd columnist bij De Telegraaf. Eenmaal per week mocht hij zijn leuterpraatjes kwijt in deze krant van Wakker Nederland.

Vanaf dat moment gingen alle remmen los. Plasterk zorgde voor aanzienlijk anti-links rumoer. Het klimaatbeleid (Europees vormgegeven door zijn aartsvijand Frans Timmermans, met rugdekking van Samsom) deugde voor geen meter. Kernenergie was de oplossing. De redactie van De Telegraaf drukte het graag af, want dat was – allerminst toevallig – ook haar standpunt. En zeker niet dat van de PvdA.

Het migratiebeleid kreeg van Plasterk eveneens een flinke veeg uit de pan. Ook daarmee ging hij lijnrecht tegen de PvdA in. Volgens hem is die partij vervreemd van ‘de gewone mensen’. Gewone mensen zijn volgens Plasterk kennelijk racisten, maar dat schreef hij natuurlijk niet. De Gezond-Verstandskrant zou het vermoedelijk ook niet zonder meer hebben afgedrukt.

Ome Roon

Uit het bovenstaande valt te concluderen dat Plasterk een ijdele draaikont is, altijd bereid zijn zienswijze aan te passen aan de omstandigheden, zeker als dat goed uitpakt in de publiciteit. Ik was dan ook helemaal niet zo verrast dat hij – na het al heel snel mislukken van Eerste Kamerlid Gom van Strien – door de PVV werd aangezocht als verkenner/informateur. Weliswaar is hij formeel – voor zover ik weet – nog steeds lid van de PvdA, maar wat opinies betreft hoort hij veel meer bij de PVV thuis. Van die partij kun je overigens geen lid worden, anders zou hij zich misschien aanmelden.

In zijn column in De T. schreef Plasterk kort na de verkiezingen van november dat de formatie van een centrumrechts kabinet ‘niet enorm ingewikkeld is’ en ‘niet heel erg lang hoeft te duren’. We weten inmiddels dat het tot stand komen van zo’n regering wel degelijk heel wat voeten in de aarde heeft. De formatie zal daarom waarschijnlijk nog vele maanden in beslag nemen. En dan komt er naar verwachting een minderheidskabinet, dat vlug zal vallen. Maar dat ome Roon waarschijnlijk als premier heeft, dat wel. Want wie zou er anders zijn vingers aan willen branden?

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 09.02.2024 @ 11:15

[Home]
 

1 Reactie

op 09 02 2024 at 11:16 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS