Home » Archief » Schaamte


[05.09.2011]

Schaamte

Hayat Shadied

Paula heette ze. Een klein dun meisje met lange, rossige krullen en een spits neusje. Ik herinner me als de dag van gister hoe ze tijdens gymles in de zesde klas haar ogen wierp op mijn spichtige meisjeslichaam. Ik was naakt, zocht mijn onderbroekje en schaamde me. Want ze zag dat ik al haartjes kreeg.

Mijn ouders waren fel tegen het gezamenlijke douchen na de gymles op school. Want stel je voor dat een jongen mij naakt zou zien. Of dat ik erachter kwam wat er bij jongens tussen de benen hing.

Toch douchte ik mee, al had ik zelf geen handdoek. Paula was lief voor me. Als haar ouders niet bang waren geweest voor voetschimmel, had ik mijn lichaam moeten drogen aan de lucht. Nu mocht ik haar tweede handdoek gebruiken.

Ik had al langer door dat Paula zo nu en dan naar mijn kruis keek. Veel tijd kreeg ze meestal niet. Ik was geprogrammeerd om braaf te zijn, dus ik legde ik mijn hand erop. Ik schaamde me dan zo dat ik zo snel mogelijk mijn kleren aan wilde doen. Als ik mijn onderbroek niet kon vinden, trok ik gewoon zo mijn broek aan. Het geschuur tegen m’n kruis nam ik dan maar voor lief.

Paula kende, in tegenstelling tot mij, geen schaamte. Ze liep voorop in haar lichamelijke ontwikkeling. Haar borstjes werden met veel gegniffel pingpongballen genoemd door de jongens uit de klas. Af en toe was onze klasgorilla Chris zo brutaal om ze als stressballetjes te gebruiken. Ze leek er weinig acht op te slaan.

En toen kregen de jongens ook door dat er bij mij het één en ander veranderde. Paula gaf geen aandacht, dus vestigden ze hun blikken op mij. De schaamte die ik probeerde te overwinnen werd er alleen maar erger door. Ze tuurden, kwamen voor of achter me zitten en probeerden een glimp op te vangen van de kermis die mijn lichaam begon te worden.

Het was ook een periode van ontdekken, met vallen en opstaan. Betrapt worden door één van mijn ouders tijdens m’n lichamelijke ontdekkingstochten. En als het plaatje compleet leek, kwam er weer wat bij.

In die tijd ontdekte ik de pornostripcollectie van mijn vader. Of was die van m’n oom, door m’n vader van harte in beslag genomen? Ik weet niet hoe hij eraan kwam. Ik kon me ook niet voorstellen dat m’n vader in die boekjes bladerde, daar hij, voor zover ik wist, alleen de krant en de koran las.

Als mijn ouders het huis verlieten, sloot ik me op in de WC met zo’n boekje in m’n broekband. Ik bekeek de getekende naakte mannen en vrouwen. Ze waren behaard en net als Paula keek ik naar hun schaamstreek. Vaak schrok ik op tijdens mijn dwaaltocht in de bossen op hun poes. Maar hier hebben mijn ouders me nooit mee kunnen betrappen. Opwinding galore! Tegelijkertijd voelde ik walging… walging van de ongekapte bossen. Immers, hoe kon zo’n getekende, hitsige likkebaard helemaal verdwijnen in dat struikgewas? En wat zag hij daar dan? Ik wilde het weten.

Dus besloot ik, zoals wellicht menig meisje, het scheermesje van m’n vader te pakken en alles te verwijderen. Gelukkig merkte hij niets aan zijn scheermesje. Hij liet af en toe een baard staan, dus viel het niet op. We hebben jarenlang liefdevol hetzelfde scheermes gedeeld, tot ik uiteindelijk m’n eigen mesjes kon betalen.

Wat zouden mijn klasgenoten denken als ze zagen dat ik me geschoren had? Zouden ze denken dat ik misschien… Mijn trots op mijn scheerpraktijken sloeg om in schaamte. Ik wilde dat niemand dat dáár kon zien. Op school liet ik dus weten dat ik niet meer mocht douchen van mijn ouders. De gymleraar had hier begrip voor, want wij waren Marokkanen, moslims mogen niet naakt. Letterlijk zei hij: “Meisjes zoals jij hebben toch niets aan gymles als ze later achter het aanrecht belanden.”

Later kwam ik erachter dat het verwijderen van oksel- en schaamhaar al eeuwenlang een islamitisch gebruik is. Daarmee verdween ook mijn schaamte voor het verwijderen. Waar anderen landingsbanen en babyflamoesjes associeerden met erotiek, kreeg het verwijderen van schaamhaar voor mij pas na jaren een erotische lading. Weg met de schaamte!

Hayat Shadied is een 34-jarige, oer-Nederlandse vrouw van Marokkaanse afkomst, zinnelijk vlees en warm bloed. Steekwoorden: liefde, vrijheid, erotiek, warmte, zin, naakt, gesluierd, prikkelend.

Hayat Shadied, schaamhaar, 05.09.2011 @ 07:48

[Home]
 

13 Reacties

op 05 09 2011 at 08:51 schreef Justme:

Mooi geschreven/beschreven. Meer!

op 05 09 2011 at 12:07 schreef pimmetje:

Heel mooi en erg herkenbaar die beschrijving. Ik ben er echter van overtuigd dat dit dwars door alle religies plaatsvond zelfs dat wegblijven van gymles en dat de koran er weinig mee te maken heeft.
Mannelijk schaamhaar komt niet zo aan bod nog. Zelf moet ik helaas toegeven dat ik over die periode met hetzelfde antwoord kom als dat van Marcel, gespeeld door Ewen Leslie, in het korte filmpje Apricot van Ben Briand.

op 05 09 2011 at 13:02 schreef Salpeterzuur:

Inderdaad erg mooi geschore…oh geschreven bedoel ik natuurlijk. Arme vader, heeft jarenlang zijn baard geschoren zonder te weten dat…ROFL!

En die opmerking van die gymleraar herken ik wel. Er werd/wordt door veel leerkrachten neergekeken op allochtone leerlingen. Sad, but true.

op 05 09 2011 at 15:42 schreef Niek:

Mooi geschreven. Mijn vrouw en ik delen ook wel eens liefdevol het scheermesje :-)

op 05 09 2011 at 17:14 schreef MNb:

Nou, dat gedoe over schaamte dit en schuldgevoel dat is toch typisch Abrahamistisch. Ik heb de gewoonte naakt te slapen. Mijn ex-schoonfamilie had de gewoonte zonder aankondiging slaapkamers binnen te lopenals ik mijn middagtukje deed. Niets om je druk over te maken.

op 05 09 2011 at 18:47 schreef gronk:

Toch een beetje jammer, want schaamhaar is voor mij een duidelijke natuurlijke hint van ‘hier moet je wezen’.

op 05 09 2011 at 18:50 schreef Niek:

@MNb,

Wat je zegt. Het onbekommerd bloot onder elkaar kunnen zijn is een kenmerk van een hogere beschaving.

op 05 09 2011 at 20:33 schreef Hayat:

Ik zou best willen weten wat het verschil is tussen kuisheid en schaamte in verschillende culturen. De betekenissen liggen wellicht ver uiteen.

Ik slaap ook naakt, loop naakt door het huis en sta soms naakt in de achtertuin. Maar zal dit niet snel doen als er bezoek is.

Bovendien Niek, kenmerk van een hogere beschaving? Je bedoelt daar vast wel bepaalde volken in Afrika en andere delen van de wereld mee.

op 05 09 2011 at 22:01 schreef pimmetje:

Hogere beschaving?

op 06 09 2011 at 03:08 schreef MNb:

Oh, Hayat, ik maak er evenmin een gewoonte van overal naakt te paraderen. Maar ik ga me ook niet in allerlei bochten wringen om alle naaktheid koste wat kost te vermijden.

op 06 09 2011 at 09:32 schreef Niek:

De link van ‘pimmetje’ laat zeker geen onbezord en ontspannen naakt-zijn zien zoals dat gebruikelijk is op naturistische campings, naaktstranden en sauna’s.

op 06 09 2011 at 09:45 schreef Niek:

@Hayat,

Ik denk dat ‘kuisheid’ en ‘schaamte’ in relatie tot het lichaam iets zijn dat sterk bij de Abrahamitische religies (Jodendom, Christendom, Islam) hoort. Het lijkt mij zelfs niet onwaarschijnlijk dat preutsheid in de Hindoe- en andere Aziatische culturen er pas goed is ingeslopen onder invloed van Islamitische respectievelijk Christelijke veroveraars.

In de Abrahamitische cultuur is seks iets ‘vies’ en het lichaam iets waar je je voor moet schamen. Het lichaam is geërotiseerd, tot een seksueel object gemaakt, iets dat verborgen gehouden moet worden. Of, wanneer het lichaam wel getoond wordt dit om redenen van erotische prikkeling is. Naar mijn idee is het een teken van vooruitgang om deze Abrahamistische ballast af te werpen en het lichaam weer te zien als iets moois, iets waar men zich niet voor hoeft te schamen.

‘Kuisheid’ hoeft niet persé een seksuele lading te hebben. Ik zou het zelf eerder willen invullen als respect hebben voor het eigen lichaam. En je kunt zeker met respect genieten van je eigen lichaam, ook seksueel. Onkuisheid zou dan eerder iets zijn als je eigen grens overschrijden, dingen doen met je lichaam die je zelf eigenlijk niet zou willen doen. Waar die grens ligt is voor iedereen anders.

op 06 09 2011 at 10:14 schreef pimmetje:

Dat Yawalapiti dorpje is voor mij nu juist het verloren paradijs. Bloot in de achtertuin rondlopen in een dorp waar dat hoogst ongebruikelijk is, zou ik zo niet kwalificeren.
Ik vind naakt niets bijzonders en zou ook niet zo precies weten wanneer ik wel of niet naakt ben. Ik let daar niet zo op. Wel ben ik er voorzichtig mee wanneer ik denk dat het me problemen met mijn omgeving zou kunnen opleveren. Preutsheid of schaamte? Nee, ik wil er eerst wel zeker van zijn dat mijn naakte verschijning binnen de lokale omgeving (naturistenpark, naaktstrand, sauna, woonruimte, …) geaccepteerd zal worden. Daarna is het gewoonlijk alleen maar prettig.
Provocerend naakt waar dan ook vind ik op zijn tijd ook niet onaangenaam, maar toch altijd wel met een minimum aan garanties. Gaan strippen in het middenpad van een vliegtuig leidt alleen maar tot problemen. Ik heb er niets op tegen, maar je kunt op je vingers natellen dat het niet handig is.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS