Home » Archief » ‘Schaf de tolkvergoeding niet af!’


[08.06.2011]

‘Schaf de tolkvergoeding niet af!’

witbalk Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
witbalk

Hassnae Bouazza was afgelopen maandagavond te zien in Uitgesproken Vara om te pleiten tegen de voorgenomen afschaffing van de tolkvergoeding in de zorg. Een rampzalig voornemen, want tolken redden levens omdat ze artsen helpen een goede diagnose te stellen, en ze besparen de zorg enorm veel geld.

Hassnae Bouazza, 08.06.2011 @ 07:50

[Home]
 

141 Reacties

op 08 06 2011 at 07:52 schreef Bigpete:

Er wordt niet gepleit om de tolken af te schaffen maar de vergoeding. Laat mensen die tolk lekker zelf betalen, waarom moet ik dat doen? Ze maken van hun probleem mijn probleem.

op 08 06 2011 at 07:58 schreef Peter:

Zo gaat dat in een samenleving, Piet. Daar zijn andermans problemen van ons allemaal. Zo maakt bijvoorbeeld de PVV van haar probleem, haar hysterische islamofobie, ook mijn probleem. En het kost me als belastingbetaler nog een lieve duit, ook.

op 08 06 2011 at 08:27 schreef Sandro:

Tsja zo bekeken, wat kosten de problemen met de multicul ons allemaal niet? Een veelvoud van wat de PVV ons kost als samenleving.
Als we die 2 kostenposten nu eens gelijk zouden trekken – niet meer geld aan de multicul besteden van het belastinggeld dan aan de PVV…..het zou een hoop geld besparen en daar kunnen we dan weer die leugenaars in Griekenland mee rechtop houden of de banken….wat een puinhoop!

Tolken zijn alleen nodig wanneer men geen Nederlands spreekt. Ik ben van mening dat iedereen die in Nederland een verblijfsvergunning/paspoort krijgt Nederlands moet kunnen spreken, zonder uitzondering! Geef deze mensen een half jaartje Nederlandse les, in dit half jaar kunnen ze gebruik maken van een door de staat betaalde tolk. Na dit half jaar absoluut niet meer, gewoon zelf betalen want je verdomd het om Nederlands te leren.

op 08 06 2011 at 08:29 schreef Bigpete:

Dat jouw vriendin een leuke boterham verdient aan deze vorm van achterlijkensubsidie is natuurlijk bijzaak…

Waarom ga je niet in op mijn punt en wordt het weer een soort jijbak?
Ik neem aan dat je als liberaal de eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebt. Het is toch de eigen verantwoordelijkheid van mensen (die hier al heel lang wonen) om Nederlands te spreken? Als ze dat niet doen of niet willen waarom moeten ze dan op onze kosten een tolk krijgen? Ik ben niet tegen tolken, ik ben er voor dat ze die zelf betalen. En dat heeft niets met de PVV of islamofobie te maken.

op 08 06 2011 at 08:55 schreef hassnae:

Bigpete heeft het over achterlijkensubsidie. Het is dat je er zelf over begint: dan moet de politie de tolken die ze inschakelt voortaan ook maar uit eigen zak betalen.

Ga maar lekker je talen leren, BP, kun je voortaan zelf de tapgesprekken vertalen en de verhoren afnemen zonder dure tolk in te huren. Maar de meeste recherchers kunnen niet eens een PV in correct Nederlands opstellen, laat staan een andere taal spreken. En dan is er nog het probleem van de objectiviteit.

Dat ik er een leuke boterham aan zou verdienen, heeft er helemaal niks mee te maken. Het is al heel lang niet meer mijn voornaamste inkomstenbron. Het gaat om mensen die goede hulp verdienen, niet om mij of de inkomsten van andere tolken.

op 08 06 2011 at 09:07 schreef Bigpete:

Dit is de limit. Ik heb je al heel wat onzin zien verkondigen maar hier overtref je jezelf.
Jij vergelijkt een overheidsinstantie met iemand die hier wel wil wonen maar de taal niet wil leren.
Ik spreek trouwens 5 talen maar dat terzijde. Je kunt niet verwachten dat een rechercheur 180 talen spreekt, ik kan en mag wel verwachten dat iemand die hier 30 jaar woont gewoon Nederlands spreekt.

Ook jij gaat niet in op het punt waar het om gaat. Mensen mogen best een tolk meenemen, maar waarom moet de belastingbetaler die betalen?

op 08 06 2011 at 09:13 schreef Makbouli:

Hahaha, wat Hassnae zegt! Ze heeft zo gelijk.

op 08 06 2011 at 09:24 schreef Ruud Harmsen:

Sandro schreef:
> Ik ben van mening dat iedereen die in Nederland
> een verblijfsvergunning/paspoort krijgt
> Nederlands moet kunnen spreken, zonder
> uitzondering!

Nou! Vandaar ook dat pensionado’s aan de Spaanse Costa massaal naar de Spaanse dokter gaan en er helemaal geen markt is voor Nederlands(talige) artsen daar! Toch?

op 08 06 2011 at 09:27 schreef Ruud Harmsen:

Sandro schreef:
> Geef deze mensen een half jaartje Nederlandse les,

Zelf wel eens geprobeerd een vreemde taal te leren? Ik wel. En dat is dus moeilijk.

Nog een beetje moeilijker is het als je bijvoorbeeld in je eigen taal analfabeet bent, en/of je eigen gesproken taal ook in het oorsprongsland een heel andere is dan de geschreven taal. En dan ook nog een andere taal leren in een ander schrift dat je ook nooit als kind hebt geleerd.

Ga d’r maar aan staan! Je hebt wel makkelijk praten!

op 08 06 2011 at 09:32 schreef Ruud Harmsen:

> iemand die hier wel wil wonen maar de taal
> niet wil leren.

Niet wil leren? Of ondanks forse inspanning wel een beetje spreekt maar niet genoeg om aan een dokter uit te kunnen leggen waar het probleem zit.

> Ik spreek trouwens 5 talen maar dat terzijde.

Ik ook. Of 4 of 7. (Want wat is “spreken” precies? Hoe goed is goed genoeg?)

Maar in allemaal behalve Nederlands zou ik toch niet graag naar een huisarts of tandarts gaan. Lijkt me toch wel knap moeilijk.

op 08 06 2011 at 09:34 schreef Ruud Harmsen:

Wel eens naar programma’s als “Ik vertrek” gekeken? Gezien hoe vaak mensen, met serieus geplande emigratieprojecten, daar lopen te tobben met ‘simpele’ talen als Frans?

Waarom eisen stellen aan anderen waaraan omgekeerd Nederlanders ook niet voldoen?

op 08 06 2011 at 09:51 schreef Bigpete:

Ruud je praat poep.

Krijgen die Nederlanders die emigreren in hun nieuwe land ook overal een gratis tolk? Dan hebben ze dat zeker vergeten uit te zenden…

Ik begrijp best wel dat voor een analfabeet Nederlands leren niet makkelijk is. Afgezien van de discussie wat die mensen hier nu eigenlijk doen wil ik niemand een tolk ontzeggen, de vraag is of die tolk door de belastingbetaler betaald moet worden. En zo ja waarom. Geef daar nu eens antwoord op.

op 08 06 2011 at 10:05 schreef Wazzup:

De afschaffing van de tolkvergoeding in de zorg is natuurlijk een slecht idee; een verkeerde diagnose kost nog veel meer geld. De ouderen van de eerste generatie beheersen de taal vaak onvoldoende, simpelweg omdat de overheid nooit eisen heeft gesteld in de veronderstelling dat ze tijdelijk hier zouden werken.

Wanbeleid heeft gevolgen – maar dit is niet de manier waaop je dat repareert.

op 08 06 2011 at 10:35 schreef Sandro:

Wazzup – dan misschien voor de eerste generatie uit de jaren 60/70 een uitzondering maken.
Nieuwe (te vaak kansarmen) verplichten tot Nederlands leren – half jaar is lang genoeg om je meer dan redelijk verstaanbaar te maken en te begrijpen wat er gezegt wordt.

Ruud Harmsen, je vergelijkt appels met peren – die pensionado’s krijgen geen uitkering en zeker geen tolk ter beschikking gesteld door de overheid. Je praat complete onzin.

op 08 06 2011 at 10:38 schreef Ruud Harmsen:

> Krijgen die Nederlanders die emigreren in hun
> nieuwe land ook overal een gratis tolk?

Paar jaar geleden was er wel een hele rel, met veel verontwaardiging, toen de Nederlandse zorgverzekering geen speciale Nederlandse huisartsen in Zuid-Spanje meer wilde of mocht betalen. Ze moesten in het Spaanse ziekenfonds en dus naar een Spaanse dokter. De wereld stond op z’n kop!

Weet niet meer hoe dat toen afgelopen is.

op 08 06 2011 at 10:39 schreef Ruud Harmsen:

Sandro:
> gewoon zelf betalen want je verdomd het om Nederlands te leren.

Verdomt, stam plus t. Spelling leren is een stuk makkelijker dan een compleet nieuwe taal…

op 08 06 2011 at 10:51 schreef Ruud Harmsen:

Bigpete:
> de vraag is of die tolk door de belastingbetaler
> betaald moet worden.

Het antwoord zit al in het filmpje: we betalen het hoe dan ook met z’n allen, want de zogenaamde besparing leidt elders tot meer kosten: de dokter moet langer doorvragen, tijd is geld; vanwege onduidelijkheid dan maar meer foto’s en bloedonderzoeken, dat is schreeuwend duur, veel duurder dan die tolken met veel te lage tarieven (hoor ik wel eens van collegavertalers die wel tolken; zelf doe ik dat niet).

Hoezo zelf betalen bij mensen met een minimuminkomen?

op 08 06 2011 at 10:51 schreef Sandro:

Ruud – dit zou je me niet nawijzen als je me beter kende en wat vaker hier wat gelezen had.
Overigens met t of d of dt maakt voor de mondelinge communicatie en zelfs de schriftelijke geen reet uit.
Ondanks dat mijn spelling ook in het Duits te wensen overlaat, spreek ik zo goed Duits dat zelfs de Duitsers denken dat ik geboren Duitser ben (schijn zelfs een accent te hebben dat doet klinkt als een Duitser uit Rijnland-westfalen).
Verder spreek ik zeer redelijk Engels en Papiamentu.
Ergo: je lult uit je nek en vergelijkt appels met peren, maar dat had ik al aangegeven.

op 08 06 2011 at 10:53 schreef Ruud Harmsen:

> De ouderen van de eerste generatie beheersen
> de taal vaak onvoldoende, simpelweg omdat de
> overheid nooit eisen heeft gesteld in de
> veronderstelling dat ze tijdelijk hier zouden
> werken.

Veel belangrijker factor: op volwassen leeftijd een vreemde taal leren is veel moeilijker, kinderen komt het spontaan aanwaaien.

op 08 06 2011 at 10:56 schreef Sasha Berkman:

Sandro, zolang jij framend woordgebruik als “de multicul” hanteert vind je het niet erg dat ik jouw een fascistische agitator noem toch?

op 08 06 2011 at 10:56 schreef Ruud Harmsen:

Sandro:
> half jaar is lang genoeg om je meer dan
> redelijk verstaanbaar te maken en te
> begrijpen wat er gezegt wordt.

Groteske onderschatting van de moeilijkheidsgraad.

Heb zelf van 10e tot 16e enkele uren op school Frans gehad. Spreek nu wel redelijk camping-Frans. Maar in het Frans naar een dokter moeten? Lijkt me donders moeilijk. Zou wel woordenboek meenemen en vooraf studeren in Wikipedia.

Maar hoe doe je dat als je nauwelijks kunt lezen en niet met computers kunt omgaan?

op 08 06 2011 at 10:59 schreef André Richard:

@Bigpete: “de vraag is of die tolk door de belastingbetaler betaald moet worden. En zo ja waarom. Geef daar nu eens antwoord op.”

Dat is toch logisch? Om te voorkomen dat ze zelf een tolk meenemen!

op 08 06 2011 at 10:59 schreef Ruud Harmsen:

> die pensionado’s krijgen geen uitkering en zeker
> geen tolk ter beschikking gesteld door de
> overheid.

AOW is ook een uitkering, en bij de zorgverzekering gaat ook een hoop overheidsgeld, dus premie en belasting.

op 08 06 2011 at 11:12 schreef Sandro:

Harmsen – AOW is uitkering uit Nederland en niet uit Spanje in dit geval en dat weet je best.
Dat jij van je 10e tot 16e niet verder bent gekomen dan camping-Frans is absoluut geen maatstaf voor de resterende wereldbevolking.

Geen Nederlands na een half jaar dan geen vergoeding meer van de tolk…punt!
Kunnen beginnen met als eerste de kansarme analfabeten niet meer toe te laten dan hoeven we deze discussie helemaal niet meer te voeren, toch?
Als gebruik van het woord multicul al reden is om iemand fascistisch te noemen – be my guest.

op 08 06 2011 at 11:15 schreef babs:

Krijgen die Nederlanders die emigreren in hun nieuwe land ook overal een gratis tolk?

Het zou niet ter zake moeten doen natuurlijk, maar als je het graag weten wil: ja.

Het is voor Spanjaarden zo volstrekt normaal alleen de moedertaal te spreken dat ze van niemand verwachten zomaar een tweede taal te beheersen. Empatisch volk, daar kunnen Fransen en Nederlanders nog van leren.

Ik ben geen groot aanhanger van subsidies, maar hier gaat het om subsidies die elders kosten besparen. 20M aan tolken die wie weet hoe veel aan extra behandelingen kunnen besparen.

Wel is de gedachte aardig dat Sandro of Bigpete langer op een wachtlijst staan, omdat een Turk extra onderzoek nodig heeft omdat de eerste-aanleg-arts niet met hem kan communiceren.

op 08 06 2011 at 11:24 schreef Ruud Harmsen:

Sandro:
> Geen Nederlands na een half jaar dan geen
> vergoeding meer van de tolk…punt!

We geven jou een half jaar les in Russisch, Vietnamees of Arabisch en dan mag je naar de eentalige dokter, okay? ’s Kijken hoe lekker dat loopt.

op 08 06 2011 at 11:28 schreef Ruud Harmsen:

En dan nog, waar hebben we het over, 19 miljoen, dat is 1 euro 30 per inwoner per jaar.

Zoals die dokter in dat filmpje uitlegde, door het afschaffen van de centrale regeling ontstaat ook nog eens een enorme bureaucratische rompslomp. Dan is 19 miljoen echt zo op, lijkt mij.

Bezuinigen prima, maar doe het wel effectief, niet het ene gat met het andere dichten, als ik hier druk heb ik daar pijn, dat soort nepmaatregelen.

#verkokering

(Huh? is dit geen twitter dan?)

op 08 06 2011 at 11:33 schreef Misantroop:

Bigpete, als jij intellectueel capabel geweest was om 5 talen te spreken, was jij nu echt geen agentje.

op 08 06 2011 at 11:36 schreef Sandro:

babs – dat lange wachten ken ik al.
Huisartsenpost in het weekend.
Druk, Druk – alleen allochtonen in de wachtkamer dus lang-lang wachten. Beetje met de mensen gesproken (zo goed en kwaad als dat ging) blijken ze in het weekend daar te zitten voor een verkoudheidje……. Dus mijn zoontje en ik hebben lekker lang mogen wachten op deze spoedeisende hulp. (zoonlief was van zijn skate-board gedonderd en op zijn mond terecht gekomen, losse tanden, lip kapot veel bloed, blauwe neus enz.)
Dus dat wachten is voor mij geen enkel probleem.

Kun je mij overigens eens een mailadres of telefoonnummer of instantie geven waar ik in Spanje gratis een tolk kan krijgen als ik naar de dokter of tandarts wil. Ik ken namelijk 2 pensionados die daar graag gebruik van zouden maken.

op 08 06 2011 at 11:37 schreef Beukman:

@Bigpete

Elke arts heeft ooit gezworen dat hij – kort door de bocht – zijn patienten zo goed mogelijk zal helpen. We beschouwen dat als een vorm van beschaving.
Om zijn patienten goed te kunnen helpen, moet de arts wel weten wat er met hem of haar aan de hand is. Hiervoor is verbale communicatie noodzakelijk.
Nu is het evident dat een deel van onze bevolking niet bij machte is om zich op het niveau uit te drukken dat minimaal nodig is in contact met de arts.
Sommigen van hen hebben ook geen cent te makken – het gaat immers niet zelden om mensen die laagbetaald werk doen of hebben gedaan, of om hun familie. Zij zouden zo’n tolk nooit kunnen betalen.

Je hoeft dus alleen maar een rekensom te maken. Wil je de poten onder dit stukje beschaving wegzagen? Wil je dat een arts een patient die hij niet goed verstaat naar huis stuurt?
Denk er eens rustig over na wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Ondertussen wil ik je in overweging geven dat een onevenredig deel van mijn belastinggeld gaat naar de behandeling van de kwaaltjes van drinkers, rokers, en vreters – waaronder overigens allochtonen en P.V.V-stemmers oververtegenwoordigd zijn.
Ik doe daar niet moeilijk over, maar dat is alleen maar omdat ik erg van beschaving hou. En dat mag me best wat kosten.

op 08 06 2011 at 11:40 schreef jabir:

Nou Bigpte, de beheersing van de Nederlandse taal is gewoon een probleem bij politiepersoneel. Ik heb ook wel eens volledig analfabete PV’s gezien.

op 08 06 2011 at 11:54 schreef MNb:

Hassnae, je begrijpt het niet helemaal. Grote Piet wil eigenlijk dat zijn verdachten zelf de tolk betalen. Als ze dat niet doen zijn ze automatisch schuldig, want ze hebben hun kans gehad, toch?

op 08 06 2011 at 11:55 schreef Michael Jacobs:

We zullen ons niet overgeven aan immigrant-bezetters. We zullen de Nederlandse taal en andere aspecten van onze cultuur niet afschaffen, niet stapje voor stapje en niet op een sluikse of indirecte manier. Wie onze taal en onze cultuur niet 100% respecteert hoeft hier niet te blijven wonen. Pas je aan, of vertrek!

op 08 06 2011 at 12:07 schreef Bigpete:

@ misantroop
Ik ben ook geen agentje, ik ben inspecteur.

Jammer voor je, weer een vooroordeel door de plee.

op 08 06 2011 at 12:12 schreef yurp:

Kan hier geen vrijwilligersorganisatie voor worden opgetuigd? Tolken die vrijwillig af en toe de telefoon oppakken om iets voor de dokter te vertalen? Tolken die hun taalgenoten helpen zonder daar een vergoeding voor te vragen?

op 08 06 2011 at 12:15 schreef babs:

Was misschien toch handig geweest als iemand al die allochtonen in hun eigen taal had uitgelegd dat verkoudheid niet onder spoedeisend valt…

Voor wat betreft tolken in Spanje: bij de dokter weet ik niet hoe het werkt en of het werkt. Heb zelf tolken gehad op het politiebureau en bij de rechter. En niet als verdachte, maar voor simpele dingen als aangifte van verlies paspoort en bij een administratieve zaak waarvoor ik bij een rechter langs moest. Op het politiebureau werd gewoon een callcenter gebeld, waardoor je dmv een tolk aan de telefoon je aangifte kon doen. Geniaal in zijn eenvoud.

Bij de rechter was minder. Mijn tolk Engels-Spaans sprak eigenlijk nauwelijks Engels. Verontschuldigde zich dat hij vooral Frans tolkte, maar zijn Frans was nog bedroevender. Gelukkig verstond de rechter Engels en was de zaak simpel.

Hoe het precies in de gezondheidszorg toegaat weet ik niet. Dat je binnen een minuut een tolk kunt krijgen lijkt me niet, eerder een niet te volgen stuk verdriet na een maand of 2 langer op de wachtlijst. Of ze hebben ook gewoon zo’n callcenter-tolk. Ik zal eens navragen.

op 08 06 2011 at 12:17 schreef Sandro:

Harmsen – deal!
Jij betaald mijn cursus Russisch en ik ga op jouw kosten naar de dokter in Moskou en leg hem uit dat ik waarschijnlijk een cystitis onder de leden heb.
Graag verneem ik van je de aanvangsdatum van de cursus en wanneer ik naar Moskou kan afreizen.

op 08 06 2011 at 12:20 schreef yurp:

@Ruud Harmsen

“Heb zelf van 10e tot 16e enkele uren op school Frans gehad. Spreek nu wel redelijk camping-Frans.”

Klassikaal Frans leren op school is natuurlijk wel heel wat anders dan in Frankrijk wonen. Had je bijvoorbeeld van je 20e tot je 26e in Frankrijk gewoond en gewerkt dan was je Frans vast een heel stuk beter dan nu.

op 08 06 2011 at 12:24 schreef André Richard:

@Sandro: “Geen Nederlands na een half jaar dan geen vergoeding meer van de tolk…punt!”

Goed Nederlands kunnen spreken duurt minimaal 4 tot 6 jaar, afhankelijk van hoe taalgevoelig je bent. Sommige mensen leren de nuances nooit, die hebben de vereiste talenknobbel gewoon niet.

Iedere buitenlander met een verblijfsvergunning mag in Nederland 3,5 jaar doen over het halen van het inburgeringsexamen. Dan is 3,5 jaar ook de minimum termijn die je daarvoor zou mogen hanteren.

@babs: “Empatisch volk, daar kunnen Fransen en Nederlanders nog van leren.”

Nederlanders zijn ook een empathisch volk. Zo gauw je haperend Nederlands spreekt met een buitenlands accent beginnen ze allemaal automatisch Engels tegen je te spreken. Zelfs als je een Nederlander vraagt dat niet te doen, blijven ze hardnekkig Engels praten. Dit is de voornaamste reden waarom buitenlanders zo langzaam Nederlands leren en waarom de meeste Engelstaligen het vaak helemaal nooit leren.
Het enige wat helpt, is doen alsof je geen Engels begrijpt.

op 08 06 2011 at 12:26 schreef Joris Nahoeve:

Het kan allemaal veel eenvoudiger, en er worden meer levens gered als de dames en heren medelanders nou eens doodgewoon Nederlands zouden leren. Dan zouden ze immers wel met de medici kunnen communiceren. Enneh…, Nou ja, ‘I rest my case’.

op 08 06 2011 at 12:26 schreef Sandro:

Overigens, er van uitgaande dat er zeg maar 3.300.000 allochtonen in Nederland woonachtig zijn kan men deze 19 miljoen ook op hen verhalen.
Zij maken er gebruik van.
Dat zou dan de allochtoon 5 euro en 75 eurocent kosten per jaar…….Noem het tolk-belasting.
Dat zou dan de eerste, directe, bijdrage aan het nieuwe vaderland zijn – mooi toch?

op 08 06 2011 at 12:30 schreef Joris Nahoeve:

@yurp: Een taal laat zich vloeiend leren spreken (‘active and passive command’) binnen 6 jaar; ik was voor de vijfde klas van de middelbare school al vrijwel vloeiend in het Engels. Echter, er lopen hier te lande nog altijd medelanders rond die het gewoon al 40 jaar lang glashard vertikken om Nederlands te leren. Schandelijk! Een zware aanfluiting! Zouden wij eens moeten proberen in Turkije en/of Marokko. Moet jij eens kijken wat er dan gebeurt.

op 08 06 2011 at 12:34 schreef hassnae:

Goed idee, Yurp, tolken gratis laten werken. Misschien kan de loodgieter me voortaan ook gratis helpen bij lekkages; zou wel zo sympathiek zijn als landgenoot. De glazenwasser zal ik het ook vragen en misschien kunnen ambtenaren voortaan hun landgenoten ook maar gratis helpen. Scheelt enorm veel leges.

Ik doe heel vaak klussen kosteloos en als gewone mensen me willen betalen voor het tolken, weiger ik dat, maar het gemak waarmee zoveel mensen dan maar voorstellen dat tolken hun vak voortaan maar kosteloos doen, vind ik stuitend. Ga eerst zelf maar eens gratis werken.

Verder gebeurt er helemaal niks als je in Marokko de taal niet spreekt. Ze praten dan gewoon Frans of Engels tegen je. Niet iedereen is geconstipeerd.

op 08 06 2011 at 12:51 schreef André Richard:

@ Sandro: “Jij betaald mijn cursus Russisch en ik ga op jouw kosten naar de dokter in Moskou en leg hem uit dat ik waarschijnlijk een cystitis onder de leden heb.”

En als je dan in het Russisch kunt antwoorden op de vraag: ‘Waarom denkt u dat?’ én kunt voorkomen dat je meteen onder het mes gaat, hoef je Harmsen niet terug te betalen… :)

op 08 06 2011 at 13:17 schreef Chriske:

Goede zaak om de vergoeding af te schaffen.

Motiveer mensen maar eens echt om Nederlands te leren spreken.

op 08 06 2011 at 13:30 schreef Raoul:

Waar maak ik dan precies gebruik van waarvoor ik 5,75 euro per jaar zou moeten betalen, Sandro?

op 08 06 2011 at 13:33 schreef Doc:

Stop zo’n tolkenvergoeding in een zorgverzekering, dan kunnen mensen zelf bepalen of ze zoiets nodig gaan hebben.

op 08 06 2011 at 13:42 schreef babs:

Verder gebeurt er helemaal niks als je in Marokko de taal niet spreekt. Ze praten dan gewoon Frans of Engels tegen je. Niet iedereen is geconstipeerd.

Of Spaans of Nederlands. En als ze het zelf niet spreken, trommelen ze de hele buurt op om met je te kunnen communiceren.

Nederlanders zijn ook een empathisch volk. Zo gauw je haperend Nederlands spreekt met een buitenlands accent beginnen ze allemaal automatisch Engels tegen je te spreken.

Dat doen ze het eerste jaar. Maar als je dan nog geen Nederlands spreekt, wordt er heel geirriteerd gewoon helemaal niet meer met je gepraat. Helemaal niet zo empatisch vind ik.

op 08 06 2011 at 13:45 schreef J.vanDijkS:

Kostenbesparing in de zorg is een belangrijk issue. Alleen al om deze reden mag de tolkvergoeding niet worden afgeschaft.
Maar ga dat maar aan een PVV-er uitleggen…

op 08 06 2011 at 13:45 schreef babs:

Overigens, er van uitgaande dat er zeg maar 3.300.000 allochtonen in Nederland woonachtig zijn kan men deze 19 miljoen ook op hen verhalen.
Zij maken er gebruik van.

Goed plan, maar laat skaters dan ook een skate-belasting betalen.

op 08 06 2011 at 13:47 schreef J.vanDijkS:

@Chriske
Op 60-jarige leeftijd?

op 08 06 2011 at 13:57 schreef Sandro:

Raoul – en waar maak ik dan gebruik van om die 1 euro 30 te moeten betalen?
Als autochtoon val ik in ieder geval niet in de doelgroep.
Er gaat al zoveel belastringgeld naar alle subsidie’s en uitkeringen van de groep allochtonen dus lijkt het mij niet meer als billijk dat dit gedeelte door de doelgroep zelf wordt opgebracht.

Doc – uit onderzoek is gebleken dat onder de allochtonen een zeer grote groep is die helemaal geen ziektekostenverzekering heeft dus dit idee kan dan niet uitgevoerd worden-jammer.

op 08 06 2011 at 15:20 schreef You On A Gin:

Ik vind dat het in ieder geval afgebouwd, niet afgeschaft zou moeten worden.
Om precies te zijn, zodat de taalbarrière waar de ‘1e generatie’ onder lijdt ondervangen kan worden.
Er is van die mensen nooit verwacht (behoorlijk) Nederlands te leren, dus het zou belachelijk zijn om daar nu over te gaan zeuren. Een beetje flexibiliteit naar die mensen toe lijkt me wel zo beschaafd.

Uitbesteden aan vrijwilligerswerk vind ik zeker een goed idee; er zijn genoeg mensen (herintreders, (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten) die dat met liefde zouden willen doen, zoals er bijvoorbeeld ook onbaatzuchtig computerlessen aan ouderen en allochtonen wordt gegeven in buurtcentra.

Voor de rest zijn tolken natuurlijk nuttig voor toeristen. Niet alleen in de zorg, maar ook bijv. bij de douane.

op 08 06 2011 at 15:29 schreef Sandro:

oeps – dadelijk krijg ik weer op mijn donder omdat ik geen link plaats:
De grote groep die ik noem van obverzekerde allochtonen is 107310 dit tegenover 29130 autochtonen.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71432ned&LA=NL

op 08 06 2011 at 16:19 schreef Misantroop:

Hero Brinkman was ook inspecteur, Bigpete. Dat zegt dus vrij weinig.

op 08 06 2011 at 16:25 schreef jabir:

Er staan wel weer fantastische Hubert Both uitspraken tussen hierboven. Kostelijk. Kijk op de lemma’s voor Nederlands en Inburgering voor nog meer krasse meningen over dit onderwerp.

op 08 06 2011 at 16:50 schreef Bigpete:

Jij je zin misantroop. Wat doe jij eigenlijk voor de kost behalve azijnzeiken?

op 08 06 2011 at 17:02 schreef Gert-Jan:

@Sandro, het is je dan vast niet ontgaan dat er
61720 van deze groep uit ‘overige Westerse landen’ vallen. Wat is nou je punt?

op 08 06 2011 at 17:04 schreef You On A Gin:

Wel geinig, dat Hubert Both. Kende ik niet.
Is er ook al een tegenhanger (“Pol Igor”?) of zal ik zelf even een C-compilertje erbij pakken? ;-)
Nee joh, heb ik geen tijd voor.

Voor erg leuke onderbuik satire (en wie deze nog niet kent):
Hans Teeuwen met “Bosbomen”.
http://www.youtube.com/watch?v=d5b3nSgSAp8

op 08 06 2011 at 17:22 schreef Pyt van der Galiën:

Yup. Hubert Both en vooral Wakkerpedia. Die hebben meer bijgedragen aan het effectief ridiculiseren van de sociopathische PVV-achterban dan alle anti-PVV sites samen.

Wist je trouwens dat het Meldpunt Discriminatie Internet een tijdje geleden een aanklacht tegen Wakkerpedia heeft ingediend bij het OM? Die hadden niet in de gaten dat Wakkerpedia een parodie is…

op 08 06 2011 at 17:40 schreef Raoul:

Maar ik behoor ook niet tot die doelgroep Sandro.
Ik maak geen gebruik van welke subsidie dan ook.

Maar dat maakt voor jou niet uit want het feit dat ik allochtoon ben is voor jou voldoende om mij tot die doelgroep te rekenen.

op 08 06 2011 at 18:05 schreef Rob:

Het is in een modern land, lid van de Europese Unie (23 officiele talen) en met een moedertaal die slechts door zo’n 25 miljoen mensen ter wereld wordt gesproken (i.t.t. het Engels of het Frans, bijvoorbeeld) niet normaal om tolkenvergoeding in de zorg af te schaffen.
Zorg is er in een beschaafd land voor iedereen die dat nodig heeft en ik kan uit eigen ervaring stellen dat het ‘spreken van de taal’ (mijn Italiaans is behoorlijk, dank u) helemaal niet volstaat als het om ingewikkelde kwesties zoals de eigen gezondheid gaat. Met een half jaar (ha, ha) cursus arriveert iemand van boven de 30 niet meer op het niveau “als ik x doe, trekt een vlammende pijn van mijn schoudergewricht via mijn borstkas naar mijn navel.” En dat zijn precies de dingen die artsen moeten weten.

Taal is ook een kwestie van talent. Hoe goed drs. Rabbae ook Nederlands kan schrijven (en dat kan hij) – het spreken ligt hem gewoon niet. Net als de Paus bijvoorbeeld, die na veertig jaar Rome nog altijd een tenenkrommend Teutoons accent heeft (de arme man kan nog niet eens “Jezus” correct uitspreken).

Ikzelf heb dat talent wel, ik ben dan ook vertaler (geen tolk) maar met mijn 41 jaar gaat het toch niet meer van een leien dakje.

Maar natuurlijk moet nu gedaan worden alsof mensen die zich niet goed kunnen uitdrukken allemaal lamlendige uitvreters zijn die van onze centen leven. Harteloosheid is de nieuwe norm.
Ik ben alweer blij dat ik niet meer in dat land woon.

op 08 06 2011 at 18:26 schreef diane van heldermans:

kan dit hysterisch gestoord stuk asielzoeker (= geldzoeker / zelfmedelijden misbruik maken van, etc.). haar gore teringmuil niet effe houden?
anders zorgt de PVV er alsnog voor dat ze het land wordt uitgetyft!!!!

op 08 06 2011 at 18:28 schreef Otto:

Ik ben daar ook blij over Rob. Het enige dat je in de nieuwe situatie hoeft te doen is je tolk zelf betalen, als je er een nodig hebt. Waarom moet ik daarvoor opkomen? Omdat het anders nog meer geld kost is daarvoor geen enkele reden.

op 08 06 2011 at 18:39 schreef Hans Langbroek:

Het wordt tijd om die definitie van wat een allochtoon is eens te veranderen in iets dat de lading dekt, de huidige definitie slaat nergens op. Die 3,3 miljoen allochtonen in dit land is gewoon werkelijk helemaal niet waar.
Voor immigranten of arbeiders uit andere landen die hier via bijvoorbeeld bedrijven gedetacheerd zijn, lijkt het me dat tolken nodig zullen blijven. Zéker in relatie tot medische zorg, je kunt het niet maken de drempel naar iets basaals als medische zorg zo hoog te maken dat mensen er geen efficiënt gebruik van kunnen maken. Dat is onhumaan.

Voor tweede en derde generatie allochtonen vind ik tolken wel raar, dat zou niet nodig moeten zijn. Deze mensen zijn helemaal geen allochtonen.
Maar ik weet ook niet of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

op 08 06 2011 at 18:40 schreef Hans Langbroek:

-inhumaan-

op 08 06 2011 at 19:14 schreef G!:

Zo… diane van heldermans spreekt zo te horen ook vloeiend Duits.

op 08 06 2011 at 19:22 schreef G!:

Geroeptoeter dat iedereen Nederlands moet beheersen, klinkt heel vanzelfsprekend, maar als puntje bij paaltje komt eisen we dat helemaal niet van iedereen. In ieder geval niet van hoogopgeleide Westerse mensen. We kunnen het ook niet eisen, er altijd mensen blijven die ondanks het aanbod van cursussen om redenen die niet binnen hun macht liggen onze taal niet beheersen. Tenzij men wèrkelijk van mening is dat het normaal is om iemand die geen Nederlands spreekt te laten stikken zullen er dus altijd uitzonderingen gemaakt moeten worden. Om die uitzondering op voorhand te proberen definiëren is dom, dat veroorzaakt enkel bureaucratische rompslomp die er voor zorgt dat mensen die geen tolk nodig hebben er wel een kunnen krijgen en dat mensen die er wel een nodig hebben buiten de boot vallen. Met als gevolg allerlei ellende en daarvoor draaien we met z’n allen linksom of rechtsom uiteindelijk toch wel op.
Volgens mij is het vergoeden van tolken véle malen goedkoper dan die cursussen Nederlands die we mensen in de maag splitsen en de ellende die we over ons heen krijgen als we tolken niet meer vergoeden…

op 08 06 2011 at 19:38 schreef babs:

Prachtige post, Rob.

op 08 06 2011 at 19:50 schreef Rob:

“Het enige dat je in de nieuwe situatie hoeft te doen is je tolk zelf betalen, als je er een nodig hebt. Waarom moet ik daarvoor opkomen? Omdat het anders nog meer geld kost is daarvoor geen enkele reden.”
Ah, dus je betaalt graag tienduizenden euro’s meer voor een herstelbehandeling na verkeerde medicatie, maar niet voor een tolk om dat te voorkomen?

Waarom moet jij daarvoor opkomen? Waarom moet ik meebetalen aan al die sportidioten die elk jaar weer al hun botten breken op de zwarte piste? Waarom moet ik meebetalen aan al dat achterbuurtgajes dat mensen ziekenhuizen in rost? Aan al die lui die te veel zuipen en hele gezinnen (bijna) het graf in rijden? Waarom? Zo werkt gezondheidszorg, daarom.

Is nou de tolk het probleem? Nee. Het is gewoon weer allochtoontje pesten. God wat is Nederland een teringland geworden, vol hyperrancuneuze kleine burgermannetjes en -vrouwtjes die elkaar het licht niet in de ogen gunnen.
Dijken doorsteken en laten verzuipen, die hele grafbende.

op 08 06 2011 at 20:02 schreef Hans Langbroek:

Op zich lijkt me het faciliteren van de mogelijkheid om voor weinig geld een cursus Nederlands te krijgen niet beroerd eerlijk gezegd.
Als mensen welke uit andere landen afkomstig zijn actief in deze samenleving willen participeren, is het toch wel handig voor hen om minstens de basis van de taal te leren en daar dan ook laagdrempelig de gelegenheid voor te krijgen.

Maar je kunt dus inderdaad niet zomaar van iedere persoon die hier komt wonen en/of werken, verwachten dat hij of zij het talent heeft de Nederlandse taal zomaar even snel aan te leren. Om de tijd van een half jaar daarvoor als redelijke tijd te noemen is helemaal een gotspé!
Sommige taalgroepen zijn té verschillend om dat zomaar even te kunnen, zéker voor een persoon die weinig gevoel voor taal of talen heeft.
Tolken zullen dus noodzakelijk blijven in een internationaal gericht land dat Nederland pretendeert te zijn. Niet alleen uit humane overwegingen, maar ook gewoon om de samenleving enigszins soepel te laten verlopen.

op 08 06 2011 at 20:47 schreef hj:

Sandro: Tsja zo bekeken, wat kosten de problemen met de multicul ons allemaal niet? Een veelvoud van wat de PVV ons kost als samenleving.
Als we die 2 kostenposten nu eens gelijk zouden trekken – niet meer geld aan de multicul besteden van het belastinggeld dan aan de PVV…..het zou een hoop geld besparen en daar kunnen we dan weer die leugenaars in Griekenland mee rechtop houden of de banken….wat een puinhoop!

Hoe doe je dat precies, geld besteden aan de ‘multicul’? Het is gewoon een feit dat we met meerdere culturen in één land leven, daar kan je weinig aan doen, behalve als je iedereen die er een andere cultuur op na houdt het land uit zet. Ik begrijp dan ook niet zo goed wat men bedoelt als het gaat over het ‘afschaffen van de multiculturele samenleving’. Daarmee schaffen we onze samenleving direct als geheel af en vergeet men bovendien dat al die mensen ons niet alleen geld kosten maar net zo goed een hoop opleveren.

Want waarom denk je anders dat de bedrijven al die gastarbeiders naar Nederland gehaald hebben? Niet omdat ze het zulke aardige mensen vonden en omdat het ze zo gezellig leek om in een multiculturele samenleving te wonen, maar simpelweg omdat het geld oplevert.

op 08 06 2011 at 20:59 schreef Sasha Berkman:

“op 08 06 2011 at 08:29 schreef Bigpete:

Dat jouw vriendin een leuke boterham verdient aan deze vorm van achterlijkensubsidie is natuurlijk bijzaak…”

Jij als agent van de haat- angst- en leugenmachinerie verdient lekker aan een heleboel dingen….

Hebben “jullie” je excuses eigenlijk al eens aangeboden aan die gearresteerde somaliers en aan alle onschuldig opgepakte “terreur-verdachten”?

Over die “kutkrakers” van jouw, hebben jullie, op je “werk”, een interne briefing gehad nav de berichtgeving dat de AIVD nogal druk is geweest met geweldadig akties te organiseren in naam van de AFA? De AIVD probeert de hele tijd om akties van linkse aktoegroepen op moord en doodslag te doen uitlopen. Heb je dat nog meegekregen, inspecteur?

http://www.indymedia.nl/nl/2011/06/76438.shtml
http://www.indymedia.nl/nl/2011/06/76497.shtml

Deze is ook leuk:

http://dnu.nu/artikel/4608-inbeslaggenomen-spullen-1-mei-demonstratie-niet-leverbaar < Liegende agenten in aktie

op 08 06 2011 at 21:23 schreef Chipo:

Ik hoop wel dat al die racisten hier en elders ook geen allochtone dokters en zorgers aan hun bedden willen als ze geen behoorlijk nederlands spreken. Anders zou het wel inconsequent zijn, natuurlijk.

op 08 06 2011 at 21:24 schreef Jabir:

Ik vind het zo’n rare discussie. We zijn een land dat drijft op de handel en internationale contacten. In zo’n land heb je nooit voldoende tolken. De vraag is niet of anderen onze taal wel spreken, maar of wij wel voldoende talen beheersen. Anders gaan we failliet.

op 08 06 2011 at 21:25 schreef Ruud:

Misschien is het wel allochtoontje pesten Rob. En misschien als we ze genoeg pesten, dat ze dan teruggaan naar hun thuisland. je weet wel, dat land waarmee ze zich zo verbonden voelen. Dat land waar alles zoveel beter is dan hier. Dan hoeven ze zich niet meer te ergeren aan homo’s (want die zijn daar natuurlijk helemaal niet), aan vrouwen met een grote mond (want die durven die vrouwen daar dan ook helemaal niet op te zetten), aan onbedekte vrouwen (want die lopen daar niet rond, anders krijgen ze klappen van de baas). Moet ik nog langer doorgaan of heb je het zo wel begrepen?

op 08 06 2011 at 21:30 schreef Rik Goverde:

Het is, en dat is vloeken in deze tijd wellicht, een kwestie van solidariteit volgens mij.
Wij betalen mee aan een tolk, zodat andere mensen geholpen kunnen worden en niet nog zieker worden. Vanuit datzelfde principe betaal ik overigens ook wegenbelasting hoewel ik weinig auto rijdt, en premie hoewel ik zelden ziek ben. En belasting waar (nu nog) pgb’s en de kinderopvang deels van worden betaald. Hoewel ik niet chroisch ziek ben en geen kinderen heb.
Zo zit onze maatschappij in elkaar, gelukkig.

op 08 06 2011 at 22:30 schreef Ruud Harmsen:

> 08 06 2011 at 18:26 schreef diane van heldermans:

Tuig.

op 08 06 2011 at 23:18 schreef You On A Gin:

Chipo, de uitzondering omtrent toerisme was reeds behandeld. Daar zijn bovendien handige reisgidsjes voor (ik noem een Kosmos Uitgevers). Kun je zelfs aan die aardige, helaas onverstaanbare Japanse arts uitleggen wat er scheelt.
(医師、私は陰茎の上に奇妙な場所を持っています。)
Enniewee, wat op zich nuchtere, redelijke taaleisen in vredesnaam te maken hebben met ‘racisme’ is mij een raadsel, maar als ik het meubilair van dit fijne blog mag geloven gaat deze ‘zwartjoekel’ sowieso gebukt onder een hopeloos verwrongen beeld van racisme.

op 08 06 2011 at 23:22 schreef Bakito:

Gewoon aanwijzen waar het auw doet. Zo moeilijk is dat toch niet?

op 09 06 2011 at 00:15 schreef You On A Gin:

Sorry, beetje te obscuur grapje, dat rare geklieder wat ik daar neerzet. Verklaring: zou het resultaat kunnen zijn van zo’n Kosmos gidsje.
Nederlandse toerist meent te zeggen dat hij vreemde bultjes op de penis heeft, maar beschuldigt de dokter van precies hetzelfde, maar dan of-‘ie er zelf niet bij is. Lachen dat hij zou doen. Net zoals wij anderen hun zonden gebrekkig Nederlands vergeven.

@ Bakito
:-D
Auw is ho, niet?
Inderdaad, daarnaast hebben we ook nog medische apparaten, instrumenten, testjes. Komt allemaal wel goed. Dat sommigen zo in de stress schieten van de verwachting dat mensen die zich in een land voor langere tijd gaan vestigen zich een beetje interesseren voor de taal begrijp ik oprecht niet.

op 09 06 2011 at 01:56 schreef Bas Paternotte:

Grappig hoe dom links en dom rechts elkaar hier in de haren vliegen.

We zijn het beste land van de wereld, laten we dan ook de beste gezondheidszorg bieden. Als daar tolken bij horen I don’t care.

Wat Hassnae zegt: je kan mensen de meest basale (en meer) zorg gewoonweg niet ontzeggen. Of ze nou wel of geen Nederlands spreken.

op 09 06 2011 at 02:04 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Ah, we gaan triage doen aan het bed. Bent u toerist? Wel tolk. Bent u immigrant en pas 5 maanden hier? Wel tolk. Bent u immigrant en reeds 7 maanden hier? Ga maar lekker deaud, kankerallochtoon!

Kom. We hebben het nog steeds over zieke mensen die – om welke reden dan ook – de Nederlandse taal niet beheersen en daarom een beroep kunnen doen op een tolk. Dat is een mooie regeling, die op termijn ook nog eens geld bespaart. Wat kan daar tegen zijn?

Overigens, Sandro, over jouw zes maanden… Ik ben met een allochtoon getrouwd. Zij kwam uit de USA naar Nederland en heeft vrijwel direct zo veel mogelijk taallessen genomen. Bovendien is haar partner een Nederlander, die haar thuis kon helpen. Inmiddels spreekt ze onze lastige taal vloeiend. Maar na zes maanden kon ze echt niet zelftandig aan de dokter uitleggen wat er mis met haar was. Hoe kun je dat dan verwachten van een allochtoon die met een landgenoot woont?

Verder vind ik het een beetje vreemd dat mensen hier op hoge toon eisen dat al die buitenlanders maar zo snel mogelijk Nederlands moeten leren, terwijl ze (waarschijnlijk) óók tegen het subsidiëren van taallessen zijn. Allochtonen moeten veel en mogen niks, lijkt het.

Je kunt best van mensen eisen dat ze de taal leren van het land waar ze domicilie kozen. Het is goed voor die mensen zelf en voor de samenleving. Ze worden productiever en kunnen zich makkelijker aanpassen aan de mores (taal is cultuur is begrip). Gratis taalles is welbeschouwd een diepteinvestering. Maar ja, allochtonen helpen, dat is een linkse hobby. Dus verwerpelijk.

op 09 06 2011 at 02:09 schreef Bas Paternotte:

Breedveld,

Kun je niet zo’n timer neerzetten dat je binnen 10 minuten nog wat kan veranderen aan je comment? Ik wil er namelijk nog bijzetten:

“En dat mag best van mijn centen.”

op 09 06 2011 at 08:14 schreef Sandro:

@Raoul – ja dat klopt helemaal.

@Gert Jan – Het maaktr geen reet uit waar de allochtonen vandaan komen, uit westerse of niet westerse landen is in deze niet relevant

@hj – 6 stichtingen en verenigingen onder gebracht op 1 adres, de Moskee, welke allemaal subsidie ontvangen bijvoorbeeld!

@Jabir – De discussie is niet of er tolken nodig zijn, de discussie is of deze betaald moeten worden door de overheid.

op 09 06 2011 at 09:27 schreef You On A Gin:

Bent u immigrant en reeds 7 maanden hier? Ga maar lekker deaud, kankerallochtoon!
LOL. Kan ook tyfus, pleuris of cholera zijn, hè.

Subsidiëren van taallessen, daar betaal ik met plezier belasting voor. Ik ben wel van de linkse hobbies.
En:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_schakelklas

op 09 06 2011 at 09:38 schreef Niek Holtz@ppel:

Iedereen hier heeft recht op de beste zorg, en als iemand om welke reden dan ook de taal niet spreekt heeft hij/zij recht op een tolk. het is in ieders belang dat een juiste diagnose gesteld wordt en een juiste behandeling wordt gegeven. Stel je voor dat door taalproblemen bijvoorbeeld een TBC patiënt niet wordt behandeld en zo veel mensen kan besmetten.

Misschien zou je bij bewuste nalatigheid van de patiënt, bijvoorbeeld iemand die hier al 20 jaar woont, eventueel een bedrag voor de tolk in rekening kunnen brengen. Meestal zullen mensen die hier 20 jaar wonen en de taal niet spreken echter ook op een minimuminkomen zitten en dus niet draagkrachtig genoeg zijn.

Ik zag trouwens weer een tsunami van domrechts geblaat ten aanzien van Hassnae op Twitter uitstromen. Alleen al dat is een extra argument voor gratis tolken voor nederlandsonkundige patiënten, namelijk om domrechts extra te irriteren. Daar heb ik graag wat belastinggeld voor over.

op 09 06 2011 at 09:47 schreef G!:

Het maaktr geen reet uit waar de allochtonen vandaan komen, uit westerse of niet westerse landen is in deze niet relevant
Dat lijkt me wel, want tussen autochtonen en Wetserse allochtonen bestaat dus geen noemenswaardig verschil, als we uitgaan van jouw cijfertjes.

De discussie is niet of er tolken nodig zijn, de discussie is of deze betaald moeten worden door de overheid.
En het antwoord is dat de overheid die tolken moet betalen of dat we met z’n allen opdraaien voor extra kosten in de zorg.

op 09 06 2011 at 09:47 schreef babs:

Ideetje voor de PVV: moslims die ooit mee hebben gedaan aan de Rammadan en die daarna suikerziekte krijgen voor hun eigen behandeling laten betalen.

Rammadan is ongezond, moslims krijgen vaker en eerder suikerziekte en dat zou wel eens door de Rammadan kunnen komen. Zelf betalen dus.

Skaters die kun knieën breken, dikzakken die hun frikadellen in verzadigd vet blijven frituren, raszuiveren die boter op hun brood blijven smeren ipv olijfolie, die mogen wel allemaal normaal behandeld blijven worden, maar moslims… die moet je pakken waar je ze pakken kunt. Net zo lang tot ze weg gaan. Liefst uit zichzelf, maar als het moet helpen we graag een handje. Tuig, allemaal.

op 09 06 2011 at 12:29 schreef You On A Gin:

Nou babs, dat komt vast nog wel. Rokers zijn al jaren aan de beurt (of zeg maar: de lul). De aanpak van ‘ongezonde’ voedingspatronen staat in de steigers, terwijl as we speak dit kabinet vrolijk verder gaat met de afbraak van de gezondheidszorg. Ook hondenpoep op straat vormt een gevaar voor de volksgezondheid – het wachten is op regelgeving vanuit de EU?
Een gezonde balans vinden tussen eigen verantwoordelijkheid en medemenselijkheid lijkt een lastige opgave voor de wetgevende macht.
Deze gouwe ouwe is wat mij betreft nog steeds relevant.

op 09 06 2011 at 12:36 schreef Sandro:

Onzin – het gaat hier over tolken en niet over iemand die frikandellen eet.
Eerst, door de overheid, een half jaartje (of hup dan een heel jaar) Nederlandse les krijgen en verplicht volgen. Tijdens deze periode aanspraak kunnen maken op tolk op kosten van de overheid, na deze periode lekker zelf betalen als je nog steeds niet in staat bent redelijk Nederlands te praten(dus spreken, schrijven kan altijd nog). Zo zie ik het en zo blijf ik het zien.
Of dat nu westerse of niet westerse allochtonen zijn zal me worst wezen het geldt voor elke allochtoon die geen redelijk Nederlands spreekt.

op 09 06 2011 at 13:15 schreef Charles de Gaulle:

Het gaat er in deze discussie niet zozeer om óf er tolken nodig zijn, het gaat erom of deze door de gemeenschap (ziekenfonds of overheid)betaald zouden moeten worden.Wat dat betreft ben ik het roerend eens met BigPete ; nee.
@ Bas Paternotte vind dat dit onder de basale zorg valt (he doesn’t care), nou anderen do care.Het ligt er maar net aan hoe je het woord basaal vertaald.En of dat nou domlinks of domrechts is doet niet ter zake.
Voor mij als chronisch zieke wordt ook niet alles vergoed, en meestal heb ik daar geen probleem mee.En ook ik heb weleens moeite met het begrijpen van vergoedingen.
Voorbeeld;ik ben reumapatiënt,bekend is dat dit hele dure patiënten zijn omdat de medicatie gruwelijk duur is.Wat blijkt nu? Als ik lid wordt van de “reumapatiëntenvereniging” dan krijg ik korting op mijn ziekenfondskosten én het lidmaatschap wordt ook nog eens vergoed!
Voor de slimmerikken onder ons; Ja ik maak er wel gebruik van want ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee,en ja, ik vind het een mesjogge overbodige regeling.

op 09 06 2011 at 16:02 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Kijk eens, Sandro, uit de goedheid van je hart doe je er nog een heel half jaar bij. Zo komen we er wel.

Jij kiest dus welbewust voor hogere kosten op lange termijn, als gevolg van langere consulten en verkeerde behandeling. Met welk argument? Dat die luie en onwillige allochtonen zich aan moeten passen? Zo niet, dan maar ziek en duur. Dat zal ze leren.

Als ik het goed begrijp mag het allochtonenpesten wat jou betreft best een beetje geld kosten? Sorry, maar ik vertik het om mee te betalen aan jouw hobby.

op 09 06 2011 at 16:54 schreef Jabir:

@Babs

Ik breek om het jaar een teen met skaten, nooit een knie. Maar meestal ga ik met dat letsel nog niet eens naar de dokter en andere skaters mijden doorgaans ook de medische stand in geval van kwetsuren. Volgens mij valt het wel mee met de kosten die de samenleving heeft van het letsel van skaters. Bovendien zouden de kosten voor de samenleving veel hoger zijn als ik mijn adrenaline rush ergens anders dan in een halfpipe ging zoeken.

op 09 06 2011 at 18:29 schreef Sonne:

Als wij in een ziekenhuis in Marokko belanden en niet de taal spreken kunnen we dus aangesproken worden in het Frans of Engels, waarom spreken de Marokkanen in Nederland dan geen Frans of Engels?

op 09 06 2011 at 18:33 schreef Sasha:

“De Marokkanen”, klinkt eng zoals jij het zegt

op 09 06 2011 at 18:57 schreef Jabir:

@sonne

Omdat het waarschijnlijk niet bij de eisen hoort om Engels en Frans te spreken voor het Marokkaans staatsburgerschap, terwijl het dan blijkbaar weer wel bij de functie eisen hoort om in een Marokkaans ziekenhuis te mogen werken.

Sinds wanneer moet je Engels en Frans spreken om Nederlander te mogen zijn?

op 09 06 2011 at 18:58 schreef Jabir:

Dan zou je namelijk morgen alle PVV’ers het staatsburgerschap kunnen ontnemen. Niet dat ik daar voor ben hoor, I’m just saying….

op 09 06 2011 at 19:39 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Allochtonen die geen Nederlands spreken, zijn vaak asielzoekers. Die kunnen elk moment het land uit getrapt worden en hebben dus meer aan een cursus kogelontwijken, onderduiken of adem inhouden.

Daarnaast is er een groep laaggeletterde, oudere importarbeiders en hun egaas. Die dames blijven vaak in de huiselijke sfeer en komen zelden onder de autochtonen. Ze hebben geen behoefte aan thee met Henk en Ingrid, en volgens mij is dat behoorlijk wederzijds.

Moet je deze oudere, al lang uitgeburgerde maar verder totaal onschuldige landgenoten nou verplichten Nederlands te leren puur omdat ze dat af en toe bij de dokter nodig hebben? Flauwekul.

In mijn omgeving wonen veel Zwitserse immigranten. Dikwijls laag opgeleide, wat boertige types die in Frankrijk voor hun pensioenrappen een veel groter huis konden betalen. Velen kwamen in de jaren ’80 en spreken nu nog steeds onvoldoende Frans om zich te behelpen bij de dokter. Ik gun ze à raison van € 1,30 van mijn belastingcenten graag een tolk.

En ik vraag me af waarom sommigen hier dat de gastarbeiders en asielzoekers in Nederland niet gunnen. Wat hebben die mensen jullie misdaan?

op 09 06 2011 at 20:56 schreef Sasha Berkman:

“Daarnaast is er een groep laaggeletterde, oudere importarbeiders en hun egaas. Die dames blijven vaak in de huiselijke sfeer en komen zelden onder de autochtonen. Ze hebben geen behoefte aan thee met Henk en Ingrid, en volgens mij is dat behoorlijk wederzijds. ”

Daarnaast is er een groep…. door rechtse lieden geimporteerde….

Niet wederzijds vwm betreft, ik kan goed omgaan met deze gastarbeiders-generatie.

op 09 06 2011 at 21:48 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Voel jij je aangesproken met ‘Henk en Ingrid’ dan?

En hoe vaak drink je thee met ongeletterde, slecht Nederlands sprekende Marokkaanse oma’s?

Je komt in je antirechtse commentaren op me over als een eendimensionaal mens, Sasha. Wat meer nuance en afwisseling zou zowel je geloofwaardigheid als je overtuigingskracht goed doen.

op 09 06 2011 at 22:25 schreef Sasha Berkman:

IK drink thee met oude mensen idd :)

op 09 06 2011 at 23:00 schreef You On A Gin:

@ Sonne
Wikipedia biedt uitkomst:
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Morocco#Background_of_Education_System
Overigens spreken Nederlanders van Marokkaanse oorsprong vaak wel een redelijk woordje Engels, dacht ik.

op 09 06 2011 at 23:46 schreef Marco Knol:

Als verzuimcoördinator bij een groter MKB bedrijf huur ik geregeld een tolk om bij de bedrijfsarts en case-manager te tolken. Ik ben er niet blij mee, zeker niet als het gaat om mensen die al ruim 20 jaar in NL wonen en werken.

Praktisch is het echter wel.

Concreet voorbeeld; een man met vage rugklachten is al maanden arbeidsongeschikt. De bedrijfsarts kan de klachten niet goed plaatsen maar vind ‘m wel arbeidsongeschikt. Zijn zoon komt mee om te tolken. Prima. Zoon kan een keer niet en er wordt een telefonische tolk geregeld. Man blijkt impotentieproblemen te hebben, wat ie natuurlijk niet verteld waar z’n zoon bij is. Toen pas kon eindelijk adequaat actie ondernomen worden en was ie in no-time weer boven jan.

En zo kan ik wel meer praktijkvoorbeelden oplepelen.

Kortom, principieel vind ik wel dat een tolk niet nodig zou moeten zijn, ik denk echter wel dat het praktisch bezien verstandiger is wel een tolk in te schakelen. Ook vanuit kostenperspectief voor de belastingbetaler.

Randvoorwaarde is natuurlijk wel, zoals mijn voorbeeld al aangeeft, dat je dus ook familie lekker op de gang laat wachten.

op 10 06 2011 at 10:42 schreef Saira:

Dan zou ik zeggen, laten we de gulden middenweg bewandelen en de tolk gedeeltelijk voor eigen rekening laten komen. Bezuinigingsmaatregelen moeten gedeeld worden.

Mijn standpunt is dat tolken 100% uit eigen zak zou moeten komen, met misschien wat uitzonderingen.

Buiten dat het normaal zou moeten zijn dat je de taal kunt spreken van het land waar je woont, is het in sommige gevallen domweg onverantwoord.

Mensen moeten 112, de brandweer enz. kunnen bellen. Als er stront aan de knikker is in Nederland, de deuren en ramen moeten worden gesloten, de tv moet worden aangezet, dan is er echt geen tijd voor tolk en ondertiteling in tig talen.

op 10 06 2011 at 12:39 schreef Sonne:

Sasha, ik had het over ‘de Marokkanen in Nederland’. Kan ik er wat aan doen dat de meesten zichzelf zo noemen? Die noemen zichzelf echt geen ‘Nederlander van Marokkaanse afkomst’ hoor!
Maar prima toch?

Mensen hoeven van mij helemaal niet te integreren of een taal te spreken. Maar daar staat tegenover dat ik het onredelijk vind om voor hen allerlei dingen zomaar gratis te maken (en je weet dat dat wel even verder gaat dan de kosten van een paar tolken). Iedereen is wat mij betreft welkom om hier te wonen, als je je eigen broek maar kan ophouden en je aan de wet houdt.

op 10 06 2011 at 13:09 schreef babs:

Saira,
Zo’n eigen bijdrage is helemaal geen slecht uitgangspunt; het laat mensen kosten voelen en stimuleert hen om Nederlands of Engels te leren. Probleem met dit soort eigen bijdragen is alleen dat de administratie ervan meer kost dan de bijdragen opleveren. Het gaat hier om een kostenpost van op termijn hooguit 30M per jaar, in de miljardenkostende gezondheidszorg een schijntje. Het is ook precies daarom dat ik het gevoel krijg dat het hier een geval buitenlandertje pesten betreft. Zo weinig besparing en tegelijkertijd zo veel impact weten te genereren bij een specifieke doelgroep en dat onder een MP die gezegd heeft Nederland te willen teruggeven aan de Nederlanders.

op 10 06 2011 at 14:48 schreef Saira:

Babs, hoe noem je mensen die gestimuleerd moeten worden de taal te leren van het land waar ze wonen? Pestertjes van Nederland?

Ik vind het een mentaliteit van lik me vestje. Volwassen mensen mag je op hun verantwoordelijkheden aanspreken.

Mijn “oude” Nederlandse schoonmoeder nam lessen in Spaans en Frans voor vakanties, mijn Surinaamse moeder was ook geen jonge blom toen ze het in haar hoofd haalde Sanskriet te willen leren.

Oud zijn is geen synoniem voor zwak, ziek, misselijk. (De schoppen onder mijn kont zullen in ieder geval hard aankomen als de moeders er achter komen dat ik ze oud noem)

op 10 06 2011 at 18:00 schreef babs:

Wat wil je nou eigenlijk zeggen, Saira, dat een eigen bijdrage onzin is, omdat mensen die ontvankelijk zijn voor dat soort stimulans, toch niet deugen?

Ik noem mensen die ontvankelijk zijn voor dat soort stimulansen ‘mensen die ontvankelijk zijn voor dat soort stimulansen’. Het kan me niet schelen of ze goed zijn of niet of zielig of niet. Het kan me eigenlijk ook niet heel veel schelen of een buitenlander Nederlands leert of niet. Het stoort me als mensen hun hand ophouden terwijl ze er niet alles aan doen om voor zichzelf te zorgen. Het stoort me dat mensen ambtenaar worden, ‘omdat dat relaxer werken is’ terwijl ze dus op kosten van anderen lopen te relaxen. Van mij mogen mensen die hun hand onnodig ophouden hard aangepakt worden, maar 20 Miljoen bezuinigen per jaar en daarbij bewust het risico nemen dat er doden vallen en er zeer veel meer kosten moeten worden gemaakt in de gezondheidszorg zelf dat is gewoon fout.

Het is al fout als er alleen maar mensen mee gepakt worden die eigenlijk inmiddels wel Nederlands zouden moeten kunnen, het is helemaal dubbel fout als er touristen, net aangekomenen en bejaarden mee gepakt worden. En daar ontkom je niet aan, want (net als een eigen bijdrage is) administreren wie wel en wie niet duurder dan de hele kostenpost voor tolken zelf.

op 10 06 2011 at 23:20 schreef Sasha Berkman:

“Het is al fout als er alleen maar mensen mee gepakt worden die eigenlijk inmiddels wel Nederlands zouden moeten kunnen, ”

Dit is genoeg voor de bruine stront om te schijten

op 10 06 2011 at 23:25 schreef Sjonnie:

Als je in Nederland komt mag van je verw8 worden dat je de taal leert. Laten we dat op z’n minst als eis stellen. En dan stopt na max.1 jaar gewoon die tolkenvergoeding. Dragen we meteen bij aan de inburgering. We moeten eens voor goed af van dat geitenwollensokkengedoe hier in Nederland. Dus een jaar de tijd of je nou 20 of 100 bent. (dan zorg je maar dat je nicht van 50 tolkt)

op 10 06 2011 at 23:28 schreef Sasha Berkman:

My Guess? PVV ers zijn voor. VVDers houden wijselijk hun mond.
CDAers zijn judassen en de rest van de wereld is tegen.

op 11 06 2011 at 00:28 schreef Charles de Gaulle:

Hierbij een waar gebeurd verhaal(tje) om aan te geven dat het zo gek nog niet is om van immigranten te verwachten én te verlangen dat ze zich de taal machtig maken.
Toen mijn moeder (inmiddels helaas overleden) in de zestiger jaren, na lang sparen via OVE (Ouders Van Emigranten) voor het eerst naar Canada zou gaan om mijn zuster,haar man én 2 kleinkinderen (die ze nog nooit gezien had)te gaan bezoeken, heeft zij maandenlang de TV cursus engels met Walter & Conny gevolgd.Dit tot grote hilariteit van ons jongeren omdat er verondersteld werd dat je bepaalde zinnen hardop moest herhalen.
Haar achterliggende motivatie was dat ze graag met haar kleinkinderen wilde praten.Achteraf bleek het enigszins overbodig geweest te zijn, omdat de kinderen weliswaar niet in het Nederlands konden antwoorden, maar haar wel prima verstonden.
Is het nou zoveel gevraagd aan mensen die verdorie een nieuw bestaan in een ander land willen opbouwen, om zich in te spannen om de taal te leren?

Het antwoord is te vaak dat ze dat kennelijk teveel moeite vinden, zo had ik tijdens een revalidatie tijdelijk huishoudelijke hulp nodig.Er kwam toen een Ghanese vrouw die prima werkte maar alleen Ghanees en uitermate moeilijk verstaanbaar steenkolen Engels sprak..Tijdens een gesprek kwam er op mijn vraag hoelang zij al in Nederland woonde het verrassende antwoord; ACHTTIEN JAAR !( Ze was trouwens geen analfabeet)
En werkelijk geen woord Nederlands, hoe krijg je het voor mekaar!

op 11 06 2011 at 01:51 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Ik ben het met je eens dat iedereen de taal van het gastland zou moetne leren spreken.

Maar áls ze het nou niet doen, moet je ze dan de tolk ontzeggen puur en alleen om ze te straffen voor hun onwil? Terwijl je wéét dat dat op termijn meer kost? Dure grap, die schoolmeestermoraal.

Niet iedereen is even taalvaardig, en niet iedereen is in de gelegenheid om een cursus te volgen. Als het aan de PVV ligt worden al die cursussen sowieso afgestraft. Dat zal ze leren, die gelukszoekers.

op 11 06 2011 at 02:57 schreef Saira:

Babs, wat ik zeg is dat mensen proactief zouden moeten zijn in taalverwerving. En als mensen dat niet willen doen, mij best, maar accepteer dan de logische gevolgen.

(Wat je met de 1e alinea van 1800 uur wil zeggen, is mij een raadsel. Waarom schrijf jij dat ik tegen een eigen bijdrage ben, als ik heel duidelijk het omgekeerde heb neergepend.)

Het is niet zo heel moeilijk om erachter te komen of iemand toerist, of inwoner van Nederland is. Voordat je van medische hulp gebruik kan maken gaat er in een heleboel gevallen sowieso een administratief voortraject aan vooraf.

De medische kosten van een toerist zijn voor de rekening van de toerist.

Het kan levens kosten als mensen zich niet zonder tolk kunnen redden in geval van calamiteiten.

op 11 06 2011 at 04:06 schreef You On A Gin:

@ Sjonnie
Als je in Nederland komt mag van je verw8 worden dat je de taal leert.
En dan bedoel je puberale turbotaal of Nederlands? :P
*hIhI* LOL dUsZ

@ Charles de Gaulle
Na achttien jaar nog geen woord spreken vind ik ook belachelijk. Maar kennelijk wordt het dan ook niet van haar verwacht?

op 11 06 2011 at 10:11 schreef Saira:

Buiten dat verw8, SMStaal, schrijft sjonnie gewoon Nederlands en geen turbotaal. Overdreven dat gehihi en LOL.

Of mensen zich verstaanbaar maken in ABN of plaatselijk dialect, maakt m.i. niets uit. Iedereen heeft op een bepaalde manier wel een accent.

op 11 06 2011 at 12:59 schreef Charles de Gaulle:

@Gregor Hakkenberg.Als ze het niet doen mogen ze wél een tolk benutten, maar dan wel zelf betalen graag. Het is onzin om de kosten daarvan dan maar af te wentelen op de maatschappij.Dat is ook een stuk eigen verantwoordelijkheid.
@You On A Gin. Inderdaad, kennelijk niet, maar persoonlijk heb ik daar toch mijn vraagtekens bij.Kortgeleden kwam ik de vrouw tegen in een electronicazaak waar ze werkelijk met handen en voeten een afspraak moest regelen voor de bezorging.Aangezien dat niet ging lukken heb ik haar er zo goed en zo kwaad als het ging wat mee geholpen, maar ik kan mij niet voorstellen dat zo’n vrouw daar prettig mee kan leven.Persoonlijk zou ik er gek van worden.

op 11 06 2011 at 13:12 schreef Saira:

“Bij ons” zijn er relatief weinig allochtonen en eigenlijk spreekt iedereen heel snel Nederlands. Jong en oud.

Dat weet ik, omdat mensen mij als mede-allochtoon vrij snel aanspreken. Zelf of via hun kinderen.

op 11 06 2011 at 15:52 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

@deGaule: en als ze dat niet willen of kunnen betalen en zonder tolk komen of een neefje meenemen? Ben jij dan bereid de extra zorgkosten te betalen, of moeten we dan de zorg maar gewoon geheel weigeren?

Mijn argument blijft dat het schoolmeesterig rigide onthouden van tolkdiensten – omdat jij gelijk hebt en zij niet – een duur standpunt is.

Wil je dit argument blijven negeren of heb je misschien een andere oplossing?

op 11 06 2011 at 19:12 schreef Saira:

De (extra) kosten consequent blijven neerleggen bij degene die van de dienst gebruik maakt.

Mijn crediteuren hebben er geen boodschap aan als ik mijn rekeningen niet wil of kan betalen. Ik kan het me eigenlijk sowieso niet veroorloven ziek te worden, dat komt helemaal voor eigen rekening wat inkomen betreft.

Duizenden euro’s hebben wij de afgelopen jaren betaald voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Als ik het goed begrepen heb, heeft Charles de Gaulle zelf ook het een en ander zelf te betalen aan ziektekosten, onzinnig om te vragen of hij de kosten voor een ander voor zijn rekening zou willen nemen.

En weet jij veel wat hij ervoor moet laten om die kosten op te brengen.

op 11 06 2011 at 21:33 schreef Sasha Berkman:

“De (extra) kosten consequent blijven neerleggen bij degene die van de dienst gebruik maakt.”

Als we als maatschappij de keuze maken om gezondheidszorg gewoon gratis te maken heb je al deze ellende niet.

op 12 06 2011 at 02:28 schreef Saira:

“Gratis” bestaat niet. De algemene pot zal eerst gevuld moeten worden door ons allemaal.

En met het niet ongelimiteerde beschikbare bedrag zullen we het moeten doen.

op 12 06 2011 at 11:20 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Ik ben ook zelfstandige. Zonder verzekering, trouwens. Dat is geen handicap maar een keuze.

Als je mensen wilt laten betalen voor de extra kosten als gevolg van het niet spreken van de taal, moet je die kosten gaan doorberekenen. Hoe doe je dat? Daar moet een ambtenarenapparaat voor komen, met mensen die dat gaan beoordelen. Maar ja, dat kost weer geld hè.

Wil je anders consults per minuut laten betalen? En boven de 10 minuten gaat de meter lopen? Voor iedereen? Of ga je die regel alleen toepassen voor nietNederlandssprekende allochtonen die hier meer dan een jaar wonen? En wie moet dat dan controleren? Misschien een aantekening in verblijfsvergunning of ID-kaart? Of een handige knipperbutton op de revers? “Pas op! Buitenlander die na 1 jaar taal nog net spreekt. Laten bijbetalen.”

Soms is het gewoon het meest praktisch (en goedkoopst) om aan het begin wat extra kosten te maken. Om zo in de rest van het proces te bezuinigen.

op 12 06 2011 at 12:10 schreef Saira:

Het is heel simpel. Als iemand een tolk nodig heeft, huurt hij/zij die in en krijgt de de rekening thuis gepresenteerd.

Ik vraag me af hoe het komt dat mensen altijd wel scherp genoeg zijn om naar Nederland te komen.

Verder kom je met allerlei kanniet argumenten aan, die bijna belachelijk worden.

Als je mij kan aanspreken op mijn keuzes, dan zou je dat ook bij anderen moeten doen.

op 12 06 2011 at 16:04 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Het kán wel. Alles kan. Maar het is niet slim, zoals hierboven al diverse malen uitgelegd. Het gaat vaak om mensen met weinig geld. Die gaan dus in arren moede maar zonder tolk naar de dokter. Daardoor duren de consults onnodig lang (kost geld) en krijgen ze slechtere zorg, waardoor ze later méér zorg (kost geld) nodig hebben.

Dus is het goedkoper om ze gewoon vanaf het begin op een tolk te trakteren. Simpel toch?

Tenzij je ze per se wilt straffen voor hun scherpe komst naar Nederland door ze de tolkdiensten te onthouden. Maar dan moet je ook bereid zijn om voor die extra tijd en zorg te betalen.

op 12 06 2011 at 16:14 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Weet je wat, Saira, bekijk nou dat filmpje gewoon nog eens een keer. Daarin wordt het heel goed uitgelegd door mensen uit de praktijk.

op 12 06 2011 at 23:35 schreef Saira:

Nee. Echt niet. Ik blijf bij mijn standpunt, leer gewoon Nederlands als je in Nederland wonen wil.

En nogmaals, soms is er geen tijd om een tolk te gaan zoeken.

op 13 06 2011 at 00:57 schreef Saira:

Als de tolkdiensten van staatswege vergoed blijven worden, kan ik er niet zo heel veel aan doen.

Maar verwacht niet van mij dat ik afstap van het idee dat ik een bepaalde mentaliteit erg kut vind.

Verwacht ook niet van mij dat ik het acceptabel zou moeten vinden dat extra kosten van gemeenschapsgeld worden betaald. Of dat ik daartoe bereid zou moeten zijn.

Dat gaat gewoon niet gebeuren, al jouw argumenten ten spijt.

Waarom moet ik zoveel van jou?
En stop met die bullshit dat ik mensen wil straffen. Het is eerder andersom.

op 13 06 2011 at 02:03 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Je hebt de video niet bekeken, hè? Anders wist je dat in het huidige systeem binnen 1 minuut een tolk aan de telefoon beschikbaar is. En dan had je ook de steekhoudende argumenten van mensen uit de praktijk gehoord.

Ik vind overigens met jou dat je de taal van het gastland zou moeten leren. Maar vind het ook weer onzin om mensen te straffen als ze dat niet willen of kunnen.

Ik woon al 10 jaar in Frankrijk en spreek de taal vloeiend – zij het niet 100% foutloos. Maar ik ken in mijn omgeving ook heel aardige, welwillende mensen – oudere Zwitsers vooral – die hier al 20 jaar wonen en ook diverse cursussen volgden, maar die het gewoon niet onder de knie krijgen. Ook al omdat ze vooral met andere Zwitsers om gaan. Ze hebben geen behoefte aan Franse vrienden en omgekeerd.

Dat soort mensen heb je in Nederland ook. Die door hun sociale omstandigheden of hun (gebrek aan) vooropleiding simpelweg niet in staat zijn onze taal te leren. Die laat jij dus creperen. Eigen schuld, dikke bult.

op 13 06 2011 at 09:44 schreef Saira:

Ik heb duidelijk gezegd dat ik de video niet zou bekijken.

De taal niet kunnen leren, daar kan ik wel wat begrip voor opbrengen. Maar dan moeten mensen wel met een hele goed motivatie komen.

Maar nog steeds liggen kanniet en wilniet erg dicht bij elkaar.

De taal niet willen leren, sorry, daar heb ik nul komma nul begrip voor.

Steek verder maar een grote veer in je eigen reet, omdat jij geweldig en sociaal bent, en ik blijkbaar niet.

Ik straf mensen af en laat ze creperen, toe maar.

op 13 06 2011 at 11:45 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Tja, als je van tevoren weet dat je er toch niet anders over zult gaan denken en als je niet bereid bent je in het onderwerp te verdiepen, dan is verdere discussie zinloos. Ik ga hier niet aan een dood paard lopen trekken. Succes verder.

op 13 06 2011 at 13:50 schreef Saira:

Wat verwacht je dan? Dat jouw argumenten mij het licht zullen laten zien? Als dat het doel van deze discussie is, dan heeft het inderdaad geen zin.

op 14 06 2011 at 21:31 schreef jan kees:

Het is allemaal kort door de bocht wat de regering wilt. Asielzoekers bijvoorbeeld mogen geen NL taalles volgen als zij nog in procedure zijn. De regering stelt dat iedereen verantwoordelijk is voor het beheersen van de taal. Als je net je land bent ontvlucht ivm politiek geweld dan ben je niet in staat geweest om eerst de NL taal te leren. Voor deze groep is vergoeding van tolken meer van belang, zeker omdat zij vaak lichamelijke en psychische klachten hebben ten gevolge van het geweld en trauma wat zij hebben opgelopen in het land van herkomst. Voor deze groep is vergoeding van tolken niet meer dan logisch en humaan.

op 16 06 2011 at 10:38 schreef Herman:

Een Turkse vriend vertelde me jaren gelden dat bij theorie rijexamen ook tolken beschikbaar waren.
Iedereen sprak/las dan spontaan slecht Nederlands omdat de tolk de antwoorden gaf.

Of dat nu zo nog is of een broodje Aap verhaal dat weet ik niet. Ik vond het in ieder geval een grappig verhaal dat met veel humor werd gebracht.

op 17 06 2011 at 18:05 schreef gerda van den heuvel (82.169.158.54):

ze zouden dat kankerwijf op die kankerffoto moeten afschaffen! vies, parasieterend, subsidieslurpende, op zelfmedelijden drijvende kankermoslima!!!!!!!

op 17 06 2011 at 22:36 schreef @debroervanroos:

gerda, weet dat ik me als volkomen niet linksmensch schaam voor mensen als jij. ongelooflijk. totaalkut die je bent.

op 17 06 2011 at 22:49 schreef Luc:

Gerda gerda gerda! heeee heeee heeee, hoi hoi hoi hoi. Ziektes ziektes. Gerda heb een menig, hoera hoera hoera

op 17 06 2011 at 22:52 schreef Misantroop:

Zet dat wijf nog serieus d’r eigen naam d’r bij? Da’s wel lef hebben. Als ik Peter was zou ik het tot de bodem uitzoeken en d’r werk bellen.

Gewoon, omdat het kan.

op 17 06 2011 at 23:15 schreef Misantroop:

IP address: 82.169.158.54
IP country: Netherlands
IP Address state: Zuid-Holland
IP Address city: Krimpen
IP latitude: 51.9167
IP longitude: 4.6000
ISP: Green ISP B.V.
Organization: Telfort Internet
Host: 82-169-158-54.ip.telfort.nl

op 18 06 2011 at 06:41 schreef Sandro:

Voor dit soort idioten zijn toch gewoon geen woorden meer…..
Gerda ga terug naar je keuken, wereldvreemde drol, en ga lekker koken of zoiets.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS