Home » Archief » Schuld van woke


[06.12.2022]

Schuld van woke

Peter Breedveld


Illustratie: Norman Rockwell.

Opeens werd er overal gekakeld dat je Hannie Schaft geen held meer mocht noemen, dat het de schuld van woke was. Ik zag Ik Zihni bijna uit zijn jasje knappen van woede. Ik had het zelf gemist, maar het Verzetsmuseum blijkt zijn tentoonstelling te hebben vernieuwd en heeft daarbij de nadruk gelegd op de menselijkheid van Hannie Schaft en Anton de Kom, maar ook op die van types die met de Nazi’s collaboreerden en bijvoorbeeld op Joden jaagden.

Voor een museum vind ik het geen slechte keuze. Het is niet compleet nieuw om af te rekenen met de mythe van de Tweede Wereldoorlog als een clash tussen glanzend schone helden en gitzwarte schurken. W.F. Hermans deed het in zijn romans Het Behouden Huis en De Donkere Kamer van Damocles, Simon Vestdijk in Pastorale 1943. Er is nooit zo’n strikt onderscheid tussen Goed en Kwaad, zelfs niet in de Tweede Wereldoorlog. Er waren grijstinten, alles liep door elkaar.

Daarbij is een held een icoon, iemand die boven ons allen uittorent en eigenlijk niet na te volgen is. Het Verzetsmuseum laat zien dat jij ook Hannie Schaft of Anton de Kom zou kunnen zijn, maar ook een Jodenjager of iemand die voor de Nazi’s aan het Oostfront vecht. Het waren geen archetypen, in die tijd, het waren mensen.

Toch grappig dat een land dat dweept bij het militant naïeve stuk edelkitsch De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman, meteen apestront gaat als een educatieve instelling het waagt te focussen op de menselijkheid van Hannie Schaft en van collaborateurs. Het is het Verzetsmuseum, niet de Dam. Je “mag” gewoon helden blijven vereren, maar mag ik suggereren dat je misschien wat kieskeuriger moet zijn met het predikaat “held”? Tegenwoordig worden zelfs voetballers, honden en wappie-hunters al uitgeroepen tot held.

Christelijke teksten

En kap toch eens met woke overal de schuld van te geven. Vorige week werd ook bekend dat de VU de verplichte christelijke teksten bij academische plechtigheden vervangt door een inclusievere variant en hop, daar was al meteen weer een Trouw-journalist die zat te bauwen over woke. In werkelijkheid is het een groep die-hard wetenschappers, vooral uit de exacte hoek, die zich al jaren verzetten tegen de teksten, die gaan over het scheppen van hemel en aarde door de Here God, terwijl zij een proefschrift verdedigen of een oratie houden over bijvoorbeeld evolutiebiologie.

Bovendien is de VU allang niet meer gereformeerd of evangelisch. Zowel de staf als de studentenpopulatie bestaat uit christenen, moslims, joden, hindoes, boeddhisten, agnosten, atheïsten en ik kom er nog steeds mensen met levensbeschouwingen tegen waar ik nog nooit van had gehoord. Het is absurd dat het zolang heeft geduurd voordat die christelijke teksten eindelijk het archief ingingen en dat er zo hard voor moest worden gevochten.

Maar nu zie ik types bloed huilen van verontwaardiging om de afschaffing van een tekst als ‘Onze hulp is in de naam des Heren, die hemel en aarde gemaakt heeft’, terwijl ze normaliter sneren over “sprookjesboeken” en “denkbeeldig vriendje” als het over religie gaat.

Nieuwe zondebok

Maar iemand zegt “woke” en het halve land krijgt weer een rolberoerte. Woke is de nieuwe zondebok, de schuld van alles wat er mis is met jouw bestaan. Alweer een paar jaar, inmiddels, verschijnen er elke week wel een paar stukken van vooral oude witte mannen in de kranten over de bedreiging van woke, waar je niks meer van mag, die het verbiedt de ongemakkelijke waarheid te zeggen en wetenschappelijk te onderzoeken waarom mensen van kleur zoveel dommer en crimineler zijn dan wij, superieure Übermenschen.

Eén van die ouw knarren heeft er zelfs een dik boek over geschreven en daar wordt die dan natuurlijk overal over geïnterviewd.

N-woord zeggen

In het echte leven zat ik afgelopen donderdag in een panel met onder andere een zogenaamde diversity officer, die vertelde dat ze drie weken lang niet met het openbaar vervoer kon omdat een krant stemming had gemaakt over beleid rond “menstruerende mensen” aan haar universiteit. Medewerkers van universiteiten en hogescholen krijgen voortdurend te maken met intimidatie en bedreigingen omdat diversiteitsbeleid aan onderwijsinstellingen niet mag van al die mensen die dag in, dag uit janken dat van woke niks meer mag. Alle universiteits- en hogeschoolbladen hebben de afgelopen maanden samengewerkt aan een diversiteitsenquête op de Nederlandse campussen, die door GeenStijl is getorpedeerd omdat diversiteit niet mag van de superwoke Roze Khmer.

Maar dat interesseert niemand een bal. Er worden op de campus allerlei dingen verboden: bijeenkomsten voor meer rechtvaardigheid voor Palestijnen, acties voor duurzamer beleid, diversiteitsbeleid en zelfs een fucking enquête. Diversiteitsmedewerkers worden bedreigd! Maar waar gaat iedereen over los? Wat vindt Dilan Yesilgöz de grootste bedreiging van onze democratische rechtsstaat?

Dat een docent in de collegezaal het N-woord niet meer mag zeggen.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 06.12.2022 @ 07:56

[Home]
 

1 Reactie

op 06 12 2022 at 07:56 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS