Home » Archief » Seksisme is dodelijk


[04.03.2023]

Seksisme is dodelijk

Peter Breedveld

De Volkskrant heeft een interview met de Britse criminoloog Jane Monckton Smith die vertelt dat vrouwen negen keer zoveel kans lopen door hun partner te worden vermoord dan door een vreemde. Een man, ‘essayist en publicist’ Ger Groot, kan het dan weer niet laten erop te wijzen dat “mannen veel grotere kans lopen te worden vermoord dan vrouwen.”

Maar niet door hun partner, vriend, en ook niet vanwege seksisme. Mannen lopen meer kans om in een vechtpartij verwikkeld te raken vanwege hun gewelddadige aard. Ze verkeren ook vaker dan vrouwen in het criminele circuit. Dan is vermoord worden risico van het vak. Maar thuis te worden vermoord, door je eigen man (ik durf te wedden dat het zelden een vrouw is die haar vrouw vermoordt) is oneindig veel schokkender. Waarom moet zo’n kerel dat meteen weer proberen weg te relativeren met een jankverhaal dat mannen het zwaarder hebben? En daar dan nog bij te zeggen dat “niemand zich daar druk over maakt”? Dan spoor je toch niet?

Femicide

Ik maak me kwaad om zulke stuitende domheid omdat het juist precies andersom is: “niemand” maakt zich druk om femicide. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 43 vrouwen vermoord, relatief gezien veel meer dan in macholand Spanje, waar gemiddeld 57 vrouwen worden vermoord, maar dat tweeënhalf keer zoveel inwoners heeft.

En in Spanje gaan mensen de straat op om ertegen te protesteren, in Nederland niet. In Nederland staan mannen meteen klaar om femicide weg te mansplainen. Toen ik een aantal jaren geleden een stukje schreef over femicide, ontdekte ik trouwens dat er in de VS in dezelfde periode, dat in Irak en Afghanistan 6,614 Amerikaanse soldaten werden gesneuveld, 11,766 vrouwen waren bezweken aan huiselijk geweld. Bijna twee keer zoveel. Er worden twee keer zoveel Amerikaanse vrouwen vermoord in vredestijd dan er Amerikaanse mannen sterven in een oorlog. Ga daarover meesmuilen, Ger Groot.

Nederland vindt zichzelf geloof ik nog steeds een ontzettend progressief land, waar vrouwen gelijk zijn aan mannen. Toch moeten vrouwen tegenwoordig weer de barricaden op om te strijden voor hun recht op abortus. Toen ik bijna tien jaar geleden dat stukje over femicide schreef, was er ophef over een kerel die workshops gaf in vrouwen aanranden, Julien Blanc. Die werd wereldwijd veroordeeld, maar in Nederland namen intellectuelen als Bas Heijne het voor hem op.

Kuisheid

Dat er nog niks is veranderd, blijkt uit een filmpje dat ik op Twitter zag, een fragment uit een programma van de publieke omroep, waarin een vrouw, die viert dat er eindelijk vrouwentepels op Instagram mogen worden getoond, terecht wordt gewezen door een vlotte jongeman die het egoïstisch vindt dat vrouwen zomaar aan- en uittrekken wat ze willen, zonder rekening te houden met anderen. Hij is namelijk voor “kuisheid” en vindt dat vrouwen hun lichaam niet aan Jan en alleman mogen tonen. Actrice en fotograaf Nienke ’s Gravemade ergert zich aan het feit dat de publieke omroep zulke middeleeuwse patriarchale opvattingen presenteert als een doodgewone ‘mening’ en hop, daar komen weer allerlei riddertjes van de vrije meningsuiting op de proppen om haar de oren te wassen. Er zijn er zelfs bij die het censuur vinden om zo’n kerel zijn mening niet op nationale tv te laten uiten.

Natuurlijk heeft die jongeman recht op zijn achterlijke mening, maar een omroep zou beter moeten weten dan die tegenover de mening van een moderne vrouw te zetten, alsof het een gekijkwaardige is. Dat is die niet, net zomin als de opvatting dat donkere mensen gewelddadiger zijn dan witte mensen. Er gaat dodelijk seksisme achter schuil. Mannen die hun vrouw vermoorden, waar dan volgens Ger Groot disproportioneel veel drukte om wordt gemaakt, vinden ook dat hun vrouwen naar hen moeten luisteren. Ze vinden zelfs dat ze mogen beschikken over de levens van die vrouwen.

Slut-shaming

Dat staat niet los van een omroep die denkt dat het wel aardig is om een feminist tegen te laten spreken door iemand die haar “kuisheid” wil opleggen. Daar wordt een hele voedingsbodem gelegd voor slut-shaming, vrouwen als minderwaardig zien, verstoting en uiteindelijk dodelijk geweld. Geweld dat niet moet worden weggerelativeerd door intellectuelen die vinden dat mannen zieliger zijn, of dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Want dan ben je gewoon medeverantwoordelijk voor femicide.

 

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 04.03.2023 @ 15:49

[Home]
 

1 Reactie

op 04 03 2023 at 15:49 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS