Home » Archief » Sluitende scholen zullen de overheid dwingen haar corona-beleid te herzien


[11.06.2020]

Sluitende scholen zullen de overheid dwingen haar corona-beleid te herzien

Michael Blok


Scène uit Do The Right Thing

Nu scholen enkele weken open zijn en leerkrachten vaker getest worden op het coronavirus verschijnen bijna dagelijks berichten over besmettingen. Iedere school en regio reageert daar anders op, maar meerdere scholen zijn al tijdelijk dichtgegaan. Dat gaan er meer worden. Kunnen open scholen en het kabinetsbeleid van gecontroleerde verspreiding van het virus eigenlijk wel samengaan?

Scholen plaatsen beleidsmakers voor moeilijke keuzes. Dichte scholen zijn ingewikkeld en kostbaar voor kinderen, ouders en de economie. Maar scholen zijn ook drukke binnenlocaties waar een besmetting al gauw is opgelopen. Het kabinet ziet daar niet per se nadelen in, want besmette kinderen kunnen met hun immuniteit ouderen helpen beschermen. Deze gedachtegang werd ook door OMT-lid Ann Vossen in het TV-programma Jinek helder uiteengezet.

Maar daarmee is niet gezegd dat leerkrachten en ouders zo’n besmetting verwelkomen. Aan het begin van de uitbraak in maart was er eerst weinig commotie rond het besmettingsgevaar in scholen. Maar toen het aantal besmettingen opliep, begonnen veel ouders hun kinderen thuis te houden. Het kabinet gaf op 17 maart aan dat scholen vooral open moesten blijven als kinderopvang, en daarmee was het hek van de dam. Ouders, waaronder ondergetekende, hielden massaal hun kinderen thuis en de scholen gingen noodgedwongen dicht. In de afgelopen maand is steeds duidelijker geworden dat kinderen wel degelijk schade kunnen ondervinden van het coronavirus, bijvoorbeeld door (heel soms) het gevaarlijke Kawasaki-syndroom op te lopen; Chinees onderzoek wijst ook op sterfte bij geïnfecteerde basisschoolkinderen, misschien zelfs zoveel als 1 op de 1.000 infecties.

Maximale controle

Daarmee is het openen van scholen een heet hangijzer voor iedere regering. In Italië blijven de scholen dicht tot eind september en zullen daarna waarschijnlijk een half rooster draaien. In Frankrijk gingen scholen recent weer open, maar weigert ongeveer een kwart van de ouders hun kinderen naar school te laten gaan. Duitsland opent de scholen met een intensief testregime, ook voor leerlingen. In vrijwel alle landen gaan scholen meteen dicht als er een besmetting is geconstateerd.

In Nederland is het beleid juist om de scholen zoveel mogelijk open te houden. Omdat leerkracht als essentieel beroep is gekenmerkt, is de RIVM-richtlijn zelfs dat ze moeten doorwerken bij klachten als een snotneus. In principe worden corona-besmettingen niet gemeld aan ouders. Dit alles past bij het kabinetsbeleid van gecontroleerde verspreiding van het virus, de bekende “maximale controle”.

Om leraren te beschermen zijn op scholen maatregelen genomen om het besmettingsrisico te beperken, maar het onvermijdelijke gebeurt nu. Na de incubatietijd van enkele weken en dankzij het ruimere testbeleid voor leraren verschijnen nu bijna dagelijks berichten over scholen met een besmetting. Bijzonder is dat de situatie in iedere school anders is, van scholen waar niemand van de besmetting wist tot een scholen in Den Haag en Amstelveen die dicht moeten omdat veel leerkrachten in quarantaine gaan. Het is aannemelijk dat er meer scholen dicht zullen gaan.

Meerdere scenario’s

En zo is de kans groot dat het openen van de scholen in combinatie met versoepeling van andere maatregelen en ruimer testen het Schip van Staat zullen doen keren. Dit kan via meerdere scenario’s. Leerkrachten, of breder hun vakbonden, kunnen werk weigeren als er een perceptie van gevaar is. Een meerderheid van docenten heeft al aangegeven volle opening van de scholen niet te verwelkomen. Als ouders uit angst weer massaal hun kinderen thuis gaan houden zijn open scholen ook een wassen neus.

Met de opschaling van testen en serieus bron- en contactonderzoek worden scholen ook al gauw gedwongen gesloten, want veel leraren en/of leerlingen zullen in quarantaine gaan. De publieke opinie zal door de tijd heen ook beïnvloed worden door de helaas waarschijnlijke toekomstige berichten over sterfte onder leraren en helaas misschien ook enkele kinderen. Kinderen besmetten vinden Nederlanders misschien acceptabel (als ze voldoende verkeerd worden voorgelicht over de risico’s), maar sterfgevallen concentreren de aandacht.

Zorgeloos open

De conclusie is dat je simpelweg niet een gevaarlijk virus kunt laten verspreiden én breder testen én de scholen tegelijkertijd open houden. Dat dacht het kabinet misschien wel, maar het zit nu in de tang. De hoge covid-sterfte in Nederland in maart/april, de chaos in de verpleeghuizen en de verwarring over maskers en testen dwongen het kabinet nog niet tot inkeer. Maar als er regelmatig scholen gaan sluiten is dat hopelijk wel voldoende reden de pandemie effectief te gaan indammen richting een zeer laag besmettingsniveau. Alleen dan kunnen scholen duurzaam en relatief zorgeloos open, naast de vele andere voordelen van indammen op economisch en maatschappelijk vlak.

Michael Blok strijdt met Containment Nu! voor een Corona-beleid dat lijkt op dat van onze buurlanden.

Gastschrijver, 11.06.2020 @ 07:43

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS