Home » Archief » Rutte, geef gewoon toe dat je naar groepsimmuniteit streeft


[19.05.2020]

Rutte, geef gewoon toe dat je naar groepsimmuniteit streeft

Michael Blok


Illustratie: Joseph Kuhn-Regnier

De officiële toespraak tot het volk van premier Mark Rutte op 16 maart werd goed ontvangen. Wel was er kritiek op zijn streven naar “groepsimmuniteit”, wat betekent dat zo’n 60 procent van de bevolking besmet (en vaak ernstig ziek) moet worden om de rest te beschermen. De groepsimmuniteit is kort daarna ingetrokken als doelstelling. Er werd de afgelopen week zelfs gesproken over indammen van het virus, de keuze van bijna alle andere landen. Toch blijven het kabinet en zijn Outbreak Management Team maar praten over het laten “voortkabbelen” van het virus. Wat is de strategie nou? En waarom die onduidelijkheid?

Het is belangrijk zich te realiseren dat een officiële toespraak van een premier (de eerste in bijna vijftig jaar) een enorm gewichtige gebeurtenis is, en dus ook uitstekend voorbereid. Wat hij daar (helder en uitgebreid) heeft gezegd is, tot het door hemzelf wordt herroepen, ons beleid. En als hij daar iets zou zeggen wat hij niet meent, zou dat een enorm schandaal zijn. Ook is in zo’n enorme crisis duidelijkheid over de richting van de strategie wel het minste wat een volk kan vragen.

Semantische woordspelletjes

Toch is er allerlei twijfel. Een flink deel van de air-time in de afgelopen weken werd besteed aan het meegaan in de gedachte van het kabinet dat zijn gecontroleerde verspreiding toch ook wel indammen is. Maar het grootste deel van het bos afgeremd laten afbranden is niet hetzelfde als nu blussen om het vuur zoveel mogelijk uit te krijgen. Gelukkig gaat de linkse oppositie hier niet meer in mee en vraagt ze nu helder of het indammen is of uitrazen. De linkse oppositie werd vorige week boos toen Rutte weigerde kleur te bekennen en beschuldigde onze eerste minister van “semantische woordspelletjes”.

Daarmee blijft de oppositie echter wel meespelen in de andere twijfel die het kabinet lijkt te willen scheppen, over welke strategie er nou eigenlijk wordt gevolgd. Een twijfel die gerust opzij gelegd kan worden. In vrijwel ieder optreden van leden van het RIVM en het OMT in de Kamer en media is geduldig uitgelegd dat het virus moet “voortkabbelen”, dat meer uitgeziekte mensen meer weerstand in de bevolking opleveren (daar is de groepsimmuniteit weer) en dat er gemikt wordt op besmetting van liefst jonge mensen. Doorbranden en blussen als het te snel gaat, niet gewoon uitblussen.

Maskerdiscipline

Woorden spreken zwakker dan daden. En die wijzen slechts één kant op. Als je wilt indammen ga je massaal testen. In Nederland, ondanks de beloftes over meer testcapaciteit, daalt het aantal tests al weken. Maskerdiscipline is een goedkope en doorslaggevend goede maatregel om een epidemie tot stilstand te brengen, zei het RIVM zelf in 2010. Maar het wordt al maanden tegengehouden voor gewone burgers en zelfs zorgpersoneel. En waarom zou je? Bij gecontroleerde verspreiding zijn tests en maskers maar een dure afleiding en stellen het onvermijdelijke uit: de meeste Nederlanders krijgen Covid-19.

Nu gaan de scholen open en worden maatregelen versoepeld, terwijl experts vaststelden dat maar één of twee weken extra volhouden met de strenge maatregelen het land grip op het virus had gegeven. Daarmee is ook niet voldaan aan de voorwaarden voor versoepeling van het OMT: uitgebreid testen en contactonderzoek. Hoewel, er zijn wel een miljoen seropositiviteitstests besteld. Maar die heb je nodig om (groeps-)immuniteit te meten, niet de uitbraak in te dammen. En er is een “kwartslachtig” bron- en contactonderzoeksysteem bedacht met McKinsey, het eerste ooit dat bedoeld is om een epidemie niet in te dammen.

Massale sterfte

De duidelijkste aanwijzing dat het kabinet vol op het uitraasbeleid zit, is het voornemen om 1.700 IC-bedden bij te bouwen. Dit is onderdeel van een berekening over hoe we in drie jaar naar de 60 procent besmetting kunnen raken (is daar die groepsimmuniteit nou weer?). De voornemens betekenen dat het kabinet plant voor een twee à drie keer hogere golf van infecties dan in afgelopen april. Met dus ook dubbel zoveel sterfte. Als indammen onderdeel van de plannen was, zouden we over enkele weken hooguit enkele honderden Covid-IC-bedden nodig hebben, minder dan momenteel.

De twijfel die het kabinet heeft doen ontstaan over het verschil tussen indammen en verspreiden, en of haar strategie indammen of verspreiden is, heeft ons volk tekort gedaan. Het is bedoeld om beleid af te schermen dat vanwege de verwachte massale sterfte denkelijk niet populair zou zijn. Het heeft ook debat en oppositie onmogelijk gemaakt, want je kunt mensen niet van je gelijk overtuigen als mensen niet eens erkennen dat er iets is om tegen te zijn. De woorden van de oppositie geven hoop dat het kabinet aanstaande woensdag helder kleur zal moeten bekennen.

Michael Blok leidt (met Jaap Stronks) de Actiegroep Containment Nu!

Gastschrijver, 19.05.2020 @ 08:12

[Home]
 

1 Reactie

op 19 05 2020 at 08:13 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS