Home » Archief » So what als meisjesbesnijdenis islamitisch is?


[25.02.2014]

So what als meisjesbesnijdenis islamitisch is?

Hassnae Bouazza

pos14
Illustratie: Barahona Posollo

“‘Ja, meisjes besnijden is islamitisch’. Lees vooral vandaag het ijzersterke betoog van shariakenner Maurice Blessing”, twitterde Elma Drayer, de huisislamofoob van dagblad Trouw, euforisch.

Arabist Maurice Blessing werd voor de gelegenheid gepromoveerd tot shariakenner, om het nieuwe mantra kracht bij te zetten: ‘vrouwenbesnijdenis is wél islamitisch! Wél islamitisch!’ De islamcritici krijgen er maar geen genoeg van dit steeds te herhalen.

Onomstotelijk bewijzen

Et alors? Stel dat het islamitisch is. Wat dan? Wat gaan de islamcritici er eigenlijk aan doen, behalve genoegzaam vaststellen dat het islamitisch is? Wordt er ook maar één met besnijdenis bedreigd meisje geholpen? Natuurlijk niet. Ze gaan over naar het volgende onderwerp waarmee ze weer voor de zoveelste keer onomstotelijk gaan bewijzen dat de islam zo verderfelijk is en de wereld beter af is zonder.

Zet hem op! Veel succes daarmee!

Het blijft raar: in plaats van islamitische bronnen te zoeken die vrouwenbesnijdenis verbieden en die gebruiken om de traditie te bestrijden, doen types als Drayer niks liever dan bewijs verzamelen waarom het wél islamitisch zou zijn. Een cynicus zou bijna gaan denken dat Elma en co zich al te graag verlustigen aan die gruwelijke verminkingen, zolang die hun gelijk bevestigen. De vrouwen kunnen barsten.

Besnijdenis is verboden

Gelukkig denken ze daar in de islamitische wereld anders over: daar hebben geleerden (shariakenners!) zich ook gebogen over de praktijk van besnijdenis en het meest gezaghebbende islamitische instituut, de Egyptische Al Azhar, heeft de praktijk een aantal jaar geleden op basis van islamitische bronnen verboden. In het gros van de Arabische landen kwam de praktijk sowieso al niet voor.

Bij ons thuis was de traditie van meisjesbesnijdenis totaal onbekend, tot er in de buurt een Somalische vrouw met haar kinderen kwam wonen. Op een dag vroeg zij aan mijn moeder waar ze haar dochter kon laten besnijden. Mijn moeder schrok er enorm van en probeerde de vrouw ervan te overtuigen dit niet te doen en dat het niet-islamistisch was.

Seksuele bevrediging is verplicht

Diezelfde zomer waren we in Marokko en kwam het onderwerp weer ter sprake. Een moeder van een vriendin gruwde van de verhalen en vervloekte de mensen die in meisjes snijden.

In die tijd leerde ik dat de praktijk makrouh is , dat betekent dat ze wordt afgeraden. Bovendien is het de islamitische plicht van de man zijn vrouw seksueel te bevredigen. Dat laatste wordt wat lastig als er niks meer is om te prikkelen, nietwaar.

Kwaadaardig en misselijkmakend

Een ander, al vaker aangehaald, punt is dat vrouwenbesnijdenis ook onder christenen in Afrika voorkomt en andere stammen. Het is een pre-islamitische praktijk die in sommige van de islamitische landen helaas nog voortduurt.

Wil je er een eind aan maken? Overtuig de mensen, die veelal ongeletterd zijn, dat het tegen de islamitische leer ingaat.

Maurice Blessing en Elma Drayer bevestigen mensen juist in hun waan dat het islamitisch is om hun dochters te verminken. Dat is kwaadaardig en misselijkmakend.

Hassnae Bouazza schreef een boek over Arabieren, gesnubbed door de blanke Arabierenkenners hier te lande (en daarna geplagieerd), geprezen door Arabische Nederlanders en iets van drieduizend keer genoemd door de Roze Khmer in haar Arabierenhaatstukjes, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 25.02.2014 @ 07:54

[Home]
 

38 Reacties

op 25 02 2014 at 08:51 schreef Jabir:

Waarom krijgt zo’n dom figuur als Drayer de ruimte om een column te schrijven? zo ingewikkeld is het toch niet om de wiki over vrouwenbesnijdenis erbij te pakken en te constateren dat het helemaal geen Islamitsch gebruik is?

Wat bereikt ze ermee? Dat Nederlandse mensen op basis van een leugen een nog grotere hekel krijgen aan Islamieten. Dat heet toch haatzaaien? Ik snap er niets van wat zo iemand bij een krant als Trouw doet.

op 25 02 2014 at 09:57 schreef Estherrosa:

Zoals altijd een goed onderbouwd stuk. Lazen ze dit soort dingen nu maar eens…
Dankjewel, Hassnae!

op 25 02 2014 at 10:09 schreef jos:

Blessing en Drayer hebben dus bepaald dat het gros van de moslims in Nederland (Turken, Marokkanen, Surinamers, enz. die hun dochters niet besnijden) geen goede moslims zijn.

op 25 02 2014 at 11:28 schreef Natasha Gerson:

Hoor es even, daar gaat het hierbij niet om. En ik ben ook geen fan van Drager cs, maar doe niet aan “shooting the messenger”. Waarom er nu benadrukt wordt dat besnijden wel islamitisch is, althans dat het meer aan de islam verbonden is dan altijd ontkend, is simpelweg de constatering hoeveel wijder verbreid het is dan eerst aangenomen en wel in islamitische streken. En dat het steeds meer een neofundamentalistische hobby is ook. Wat de wortels van deze wantraditie is doet er niet toe. Dat er ook christenen en animisten zijn die er aan doen is de lege mantra. Het zijn vooral moslims en het neemt toe, niet af. In Nederland worden alleen Somalische meisjes sporadisch gecontroleerd op besnijding. Elke vroedvrouw of kraamzuster kan je vertellen dat ze ook besneden en zelfs dichtgenaaide Egyptische en Iraakse vrouwen tegenkomt, met allerlei problemen van dien. Het grote zwijgen hierover omdat de koppeling islam en besnijdenis nauwelijks gemaakt mocht worden is n feit. Gisteren moesten we bij de postcodeloterij weer eens een item zien over een project tegen vrouwenbesnijdenis “onder de Masaivrouwen in Kenia”. Er zijn minstens 40 organisaties die zich bezighouden met de verbetering van he

op 25 02 2014 at 11:51 schreef Peter:

Natasha, het doet er juist wel toe waar die besnijdenis vandaan komt. Het doet er ook toe dat Al Azhar, zich beroepend op de sharia, de besnijdenis heeft verboden.

Als het over besnijdenis gaat, worden er altijd allerlei rookgordijnen opgeworpen en lijken de media alleen maar geïnteresseerd te zijn in het bewijs dat meisjesbesnijdenis islamitisch is. En zoals Hassnae terecht vraagt: “Oké, ze is islamitisch, en wat ga je er dan aan doen?”

Dit gaat niet over de islam, dit gaat over de gruwelijke verminking van meisjes. Die meisjes, die moeten op de eerste plaats komen te staan. Triomfantelijk lopen rondtoeteren dat het toch echt wel de islam is, dat dient slechts ter zelfbevrediging.

op 25 02 2014 at 11:59 schreef Hassnae:

Ja, er is een enorm groot zwijgen, Natasha. Oorverdovend die stilte over meisjesbesnijdenis. Op de tig stukken in de kranten en bladen na en de reportages, waaronder de Postcodeloterij notabene.

op 25 02 2014 at 12:37 schreef Marco Meijer:

Alle religieuze en culturele besnijdenis van kinderen moet de wereld uit. Te beginnen bij de meisjes.
Het is een vorm van verminking van weerloze kinderen.
Wat volwassenen doen met hun eigen lichaam mogen ze zelf weten. Maar kinderen hebben recht op bescherming van hun lichamelijke integriteit.

op 25 02 2014 at 12:38 schreef Thomas E:

Ik herhaal nog maar eens wat ik op 6 febr jl ’s avonds op BRT1 gezien heb: een zeer interessant, maar ook schokkend, programma over vrouwenbesnijdenis in Kenya. Ik zie nog die arme jonge meiden die onder een paraplu tegen de zon, en bloed druppelend over het zandpad, teruggeleid werden naar hun hutten. Om daar 3 weken lang in afzondering te genezen – áls ze al het geluk hadden dat een infectie hun leven niet in gevaar bracht.

Niemand scheen te weten waarom het eigenlijk moest gebeuren. De Islam werd niet genoemd. Maar als je het als ouders niet liet doen, dan kreeg de dochter geen man en de ouders geen bruidschat (vee) waarvan voor de zonen een opleiding bekostigd moest worden. De oude vrouwen die de besnijdenis uitvoeren doen het alleen voor het geld. Ze vinden dat ze goed werk verrichten door een traditie in ere te houden. En wie zich verzet kan klappen krijgen van de mannen. Tja. Officieel is het in Kenya verboden, maar stiekem wordt het nog op grote schaal gedaan.

op 25 02 2014 at 14:03 schreef Jabir:

Het is denk ik waar dat ondanks het feit dat het niet meer bij de hedendaagse Islam hoort, het wel degelijk in meerderheid Islamitische vrouwen zijn die deze verminking moeten ondergaan. En ondanks recentere Fatwa’s, staat er wel degelijk in de Reliance of the Traveller:

Circumcision is obligatory (for every male and female)
by cutting off the piece of skin on the glans of the penis of the male,
but circumcision of the female is by cutting out the clitoris
(this is called HufaaD).

Maar wat ik ook zat te denken; er zijn veel verschillende, nog veel ergere manieren om vrouwen te verminken, zodat ze gecontroleerd kunnen worden door hun angstige mannen. Denk hier bijvoorbeeld aan het Birmese Kayan volk en de ringen die vrouwen daar om hun nek krijgen. Of onze verminking van vrouwen met borstimplantaten. De eenzijdige focus van islamofoben op dit gebruik laat zien dat het eerder te doen is om de haat tegen de islam, dan een oprecht mededogen met die vrouwen.

dimbeau

Dat bijvoorbeeld Zimra Geurts zich voor het plezier van de roze horde liet mutileren, daar hoor je verder niemand over.

op 25 02 2014 at 14:29 schreef MNb:

Om de vraag in de kop te beantwoorden: wat mij betreft helemaal niets. Ik ontleen mijn normen en waarden niet aan enig geloof, ook niet aan de islam. Waar ik wel geïnteresseerd in ben is hoe we een eind kunnen maken aan deze verminking. Omdat de wereld nu eenmaal niet alleen uit hardcore atheïsten als ik bestaat ben ik bereid daarvoor een tijdelijk bondgenootschap te sluiten met elke sharia geleerde die de Koran zo uitlegt dat vrouwenbesnijdenis verkeerd is.
Dat laat ED allemaal koud.

op 25 02 2014 at 17:15 schreef wiske:

Mee eens, met het artikel. Maar, en altijd maar wijzen naar anderen, ondertussen groeit hier het aantal meiden en vrouwen wat zich chirurgisch van uithangende lippen laat afhelpen. Er was een goed programma van de BBC over, maar dat is weer van de YT verdwenen.
De onzekerheid van de dames met hun eigen geslacht schaamteloos uitgebuit door een medisch onethisch handelen, wat van deze onzekerheid een nieuw verdienmodel maakt, achter het schaamdoekje van geestelijk lijden.

op 25 02 2014 at 17:29 schreef wiske:

http://unaskedadvice.wordpress.com/2010/05/26/the-perfect-vagina-a-documentary/

op 25 02 2014 at 18:00 schreef boris:

‘Een aantal jaren geleden heeft Al Azhar het verboden’. Is dat niet rijkelijk laat in besnijdenis topper Egypte? Waarom nu pas en niet een tig aantal eeuwen terug? Misschien omdat omdat het juist in opmars is, zelfs in Indonesië en Maleisië waar het helemaal niet gebruikelijk was. Dus toch duidelijk een link met het oprukkende islamisme met zijn vrouwenhaat.

op 25 02 2014 at 18:11 schreef Marco Meijer:

@ Jabir:

Of die Birmese Kayan (Karen ?) vrouwen vrijwillig of gedwongen die nekringen dragen is me niet bekend. Zimra Geurts is voorzover mij bekend door niemand gedwongen tot een operatie. Vrouwen met borstimplantaten: idem.
Daarentegen kan me niet voorstellen dat er meisjes zijn die zich uit vrije wil laten besnijden. Voor mij ligt de grens bij gedwongen verminking van weerloze kinderen. Waar volwassenen (ik reken voor het gemak Zimra Geurts daar ook onder) vrijwillig voor kiezen, daar kan ik me niet druk o maken.

En om borstimplantaten te bestempelen als een nog veel ergere verminking dan een clitoris verwijdering, dat lijkt me discutabel.

op 25 02 2014 at 18:57 schreef jvdheuvel:

Die Drayer heeft gewoon exact dezelfde agenda als Eddy Terstal, Bottehond, Joost Niemoller en noem al dat geteisem maar op.

Haat zaaien. Liefst in VERZETS-bladen zoals Trouw en VN. Ik heb me zelf al jaren een straatverbod opgelegd voor straten waar winkels zijn waar ze kranten verkopen.

Uiteraard is meisjesbesnijdenis vreselijk en laten we er uiteraard wat aan doen.

Ben het dus uiteraard helemaal eens met dit stuk. Moeten we soms eerst een miljard moslims bekeren tot Het Ware Geloof voordat we iets aan besnijdenis kunnen doen of gaan we gewoon iets aan besnijdenis doen?

op 25 02 2014 at 18:57 schreef Boudewijn:

Excessen binnen gemeenschappen worden vaak omhuld door allerlei vormen van omerta. Zoals in Kenia wordt gezwegen over de genitale verminking van meisjes zo wordt ook over het op grote schaal seksueel misbruiken van jongetjes in de orthodox joodse gemeenschap gezwegen. Recent werd een tipje van deze verschrikkelijke sluier opgelicht door Tom Kleijn van Nieuwsuur:

http://www.nieuwsuur.nl/onderwerp/609997-grootschalig-misbruik-bij-orthodoxe-joden.html

(geheel conform verwachting werd Kleijn daarna uitgebreid uitgemaakt voor antisemiet, werd gesuggereerd dat hij geregeld bijdragen zou leveren aan stormfront en dat hij de holocaust zou ontkennen)

Zeggen dat meisjesbesnijdenis iets puur islamitisch is net zo bezijden de realiteit als te zeggen dat seksueel misbruik van jongetjes iets is dat alleen binnen de joodse gemeenschap voorkomt. Ook binnen andere gemeenschappen zien we deze verschrikkingen immers terug.

op 25 02 2014 at 19:17 schreef Jabir:

@Marco

Niet verplichter dan vrouwenbesnijdenis met als bijkomende walg, dat als een man besluit om zijn vrouw te verstoten, dat hij die ringen terug wil hebben. Overleven ze niet. Hebben we het daar ooit over? Nee, want dat gaat niet over de Islam. En natuurlijk werd Zimra wel gedwongen tot het aanvullen van haar C naar een D-cup, want anders had ze haar roze pooiers niet dienstbaar kunnen zijn met haar buste, was haar carrière ten einde geweest. Die houden nou eenmaal niet van ongelijke tietjes.

Het is de terreur van een schoonheidsideaal, dat verder niets verschilt van de terreur van een religieuze opvatting. Iets waarvoor “gekozen” wordt onder sociale/ economische/ religieuze druk. Dat is verder om het even. En los van het feit dat ik niet schreef dat borstimplantaten erger zouden zijn dan clitorisbesnijdenis, kan dat toch echt gruwelijk misgaan en in sommige gevallen inderdaad erger uitpakken dan een clitorisbesnijding.

op 25 02 2014 at 20:06 schreef Jabir:

Het valt me al een weekje op dat Boudewijn consequent Joden aanvalt. Is het de bedoeling dat hij daar een platform voor heeft? Hij doet het ook zo gluiperig.

op 25 02 2014 at 20:20 schreef Peter:

Ik heb Boudewijns bijdragen eens bekeken en consequent Joden aanvallen doet hij niet, maar zijn voorlaatste reactie zit mij ook niet lekker.

op 25 02 2014 at 21:01 schreef Ralph van der Geest:

De artikelen van Hassnae evenals haar boek ‘Arabieren kijken’ zijn behalve informatief en leerzaam een verademing om te lezen.
Arme degene die meent een buiten de beschaving staande muts als Elma Drayer of de rest van wat de sheeple-media vol blaat nodig te hebben…

op 25 02 2014 at 22:44 schreef edo:

Zo is dat. Lekker boos doen op een abstract begrip als de ‘islam’ en voor de rest geen ene reet geven om de situatie. Boeiend of veel moslims het afwijzen, het kan geschaard worden onder de ‘islam’ en die is slecht, zo luidt de redenering. Lekker boos zijn. Tofik Dibi je mag dan wel tegen vrouwenbesnijdenis zijn, maar het is toch echt islamitisch, en jij bent moslim.
Nou applaus Elma en co. Hoera!

op 25 02 2014 at 23:12 schreef boris:

Boudewijn lees Eva en Allah eens van Betsy Udink. Dan kom je erachter dat al die madrassa’s voor jongetjes in Pakistan niets anders zijn dan pedo hoerekitten voor Pakistaanse mannen.

op 26 02 2014 at 00:07 schreef MNb:

@Wiske: “het aantal meiden en vrouwen wat zich chirurgisch”
Daar kan ik ook niet enthousiast van raken. Antipropaganda (of ontmoedigingsbeleid) tegen lichamelijke verminking eeehhhh cosmetische correctie zou ik toejuichen.

op 26 02 2014 at 09:45 schreef Boudewijn:

@Jabir,

Dit is nu de tweede keer dat je me hier vals beschuldigd. Vorige week beschuldigde je me al valselijk van antisemitisme. Je moest dat terug nemen omdat je mijn reactie niet goed had gelezen of verkeerd had begrepen. Nu beschuldig je mij, alweer ten onrechte van het aanvallen van joden. Dat dat wederom niet waar is heeft ook Peter inmiddels bevestigd.

Mag ik je misschien vragen waarom je maar steeds valse beschuldigingen aan mijn adres blijft uiten?

Als je bezwaar hebt tegen mijn reacties heb ik liever dat je met inhoudelijke argumenten komt om mijn standpunten te weerleggen dan dat je me persoonlijk aanvalt met valse aantijgingen en defamistische tactieken.

op 26 02 2014 at 10:34 schreef Jabir:

Sorry Boudewijn, het patroon is verder evident. Je past je taalgebruik aan omdat je haat anders de moderatie niet zou halen, maar het spelletje dat je speelt is me verder glashelder. Hitlergroeten en lolletjes over de holocaust zijn in jouw beleving “kritiek op Joden”, toch? En nee, ik heb verder geen behoefte aan een dialoog met je, want ik denk oprecht dat voor jouw spelletjes repressievere oplossingen nodig zijn en wil je daarnaast geen valse illusie van gelijkwaardigheid geven. Waar zag je me trouwens iets terugnemen? Ik neem niet iets terug, alleen maar omdat je op een achterbakse manier formuleert.

op 26 02 2014 at 12:22 schreef dewanand:

namaste Hassnae,

mooi betoog, ok maar ik mis toch wat literatuur onderzoek erin om eea krachtiger te maken, je bronnen? Ik las wel ooit in een betrouwbare tekst dat meisjes besnijdenis niet genoemd is in de authentieke Koran. En het ergste is voor islamofoben dat ver voor de oprichting van Islam door profeet Mohammed (respect: VZMH) het fenomeen van meisjes en vrouwen besnijdenis al wereldwijd werd gepraktizeerd, in Afrika, en sommige bronnen vermelden dat dit ook in christelijk Europa normaal was tijdens de duistere middeleeuwen.

Kwestie v besnijden van de vagina, los van enig geloofs gedoe is gewoon totale onwetendheid en nulkennis van hoe een kutje en clitje werken en hoe je ermee moet omgaan (er is geen internationale handleiding om met een kutje om te gaan en die miljoenen online porno demo’s zijn ook niet echt zaligmakend om toe te passen).

Even nog dit:
zie onder iets over gedrag van een onderdrukte minderheid tov een meerderheid. De stellingname is niet compleet in wetenschappelijke zin.

zie:

De wetten van het progressieve denken – 2. De wet van de onderdrukte minderheid

Bart Croughs 30 maart 2006

http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1427

op 26 02 2014 at 19:40 schreef Astrid:

Praatjes over het niet gelijkwaardig zijn van mensen en repressieve maatregelen doen mij eerlijk gezegd altijd een beetje gruwen.

op 26 02 2014 at 21:54 schreef Jabir:

@Astrid

Jodenhaters die stiekeme opmerkingen maken zijn nou eenmaal niet gelijkwaardig en waarom repressie nodig is in een klimaat waarin arische hollanders steeds agressiever antisemitisch worden, daar kom ik nog uitgebreid op terug. Beloofd.

op 26 02 2014 at 22:01 schreef Sneebal:

Ik dek me eerst in: ik heb geen belang bij vrouwenbesnijdenis wel of niet koppelen aan islam. Ik heb wel een voorliefde voor (samen) helder hebben wat wel en niet de feiten zijn.

Nou daar gaat ie dan. Sinds wanneer dekt een groep geleerden de islam af? Ik dacht dat ook deze religie multi-interpretabel was. Oh ja dat is ie ook blijkt in dezelfde bron http://leiden-islamblog.nl/articles/sharia-en-meisjesbesnijdenis-bijles-nodig die Hassnae aanhaalt: ‘Aan de invloedrijke tv-prediker Yusuf al-Qaradawi worden zelfs twee verschillende standpunten toegeschreven. In het ene zou hij expliciet hebben verklaard .. de vier bronnen van de sharia .. geen bewijs bevatten dat besnijdenis zou zijn voorgeschreven.. In het andere geval zou hij .. hebben gezegd: “ieder die denkt dat besnijdenis de beste manier is om haar dochters te beschermen, moet dat doen.” ‘

Ik denk dat Hassnae bedoelt: niet exclusief van de islam. Daar ga ik in mee. Maar erken ook dat er moslims zijn die wel claimen dat de religie vrouwenbesnijdenis toestaat/voorschrijft. Ga zelf ook op zoek naar tegenspraak zoals je Drayer voorschrijft. Dat scheelt geloofwaardigheid.

op 27 02 2014 at 01:42 schreef MNb:

Eeehhhh Sneebal, waar precies erkent Hassnae niet dat er zulke moslims zijn?
Oh wacht – je bent één van die lui die keer op keer, steeds weer, tot in het oneindige toe, moet horen wat de kwalijke kanten van de islam zijn. Want daar krijg je maar geen genoeg van.
Nou vooruit, om je een plezier te doen:

2:228, 2:282 en 4:3. Je kunt ze hier vinden:

http://skepticsannotatedbible.com/Quran/index.htm

Met nog veel meer.
Nu tevreden?
Heb je dan ook nog iets constructiefs te melden hoe aan vrouwenbesnijdenis een eind te maken? Zou leuk zijn.

op 27 02 2014 at 21:38 schreef Sneebal:

MNb
Paar dingen. 1. Verzoek voor de zoveelste keer om mij niet op een hoop te gooien met andere mensen die jij tot mijn groep denkt te moeten rekenen. 2. Vraag me waarom ik hier zo op reageer. 3. Jij wil een verbond sluiten met shariageleerden om het te verminderen. Ik pleit ervoor shariageleerden geen extra aanzien te geven, ook niet om tijdelijke pragmatische redenen. Vrouwenbesnijdenis dan maar op een anders manier loskoppelen van religieuze claims.
Ad 2. Voor wat het bij jou waard is – je hebt me immers al gecategoriseerd – ik heb zeer weinig met religie en zeker weinig met geschriften en schriftgeleerden die waarheid claimen in geschriften. Interpreteer mij zo en je begrijpt me misschien. De islam op basis van de boeken bestaat niet. Het is wat de mensen er zelf van maken. En er is dus een groep, dat moet erkend worden, die zegt dat besnijden islamitisch is. Wat shariageleerden daar ook tegenin brengen. Als Hassnae anderen beschuldigd het tegendeel niet te zoeken, moet ze zelf expliciet haar tegendeel ook noemen. Noem me een zeikerd. Noem jezelf en Hassnae dat dan ook.

op 27 02 2014 at 23:32 schreef vander F:

Kijk, hier iemand die dus actie onderneemt, om er wat aan te doen:
http://www.oneworld.nl/vrouwenbesnijdenis
https://www.change.org/en-GB/petitions/educationgovuk-tell-schools-to-teach-risks-of-female-genital-mutilation-before-the-summer-endfgm

Gatverdamme, ‘cutting parties’…..’cutting season’

Er merkt iemand op dat ‘I wonder if the reticence against reporting the practise is because it’s a ‘cultural thing’ and we must be aware of ‘cultural sensitivities’?
Iets teveel ‘begaan’ met culturen en dat je je niet mag bemoeien met iemands cultuur etc.
Wat mij betreft is ernstige mishandeling never nooit niet goed te praten door te verwijzen naar ‘cultuur’.

Ik vind een ‘designer kut’ overigens ook absurd, alhoewel ik het niet op hetzelfde niveau van geweld vind staan als FGM,
maar goed, ik vind het geheel kaal scheren al onzin

op 01 03 2014 at 02:01 schreef Henk ten Doeschate:

Meisjesbesnijdenis wordt niet door de islamitische geleerden bevolen, moslims die daar anders over denken moeten van deze gewoonte worden weerhouden door religieus onderwijs. Deze conclusie trek ik uit dit artikel en daar ben ik het mee eens.

Hoe zit het met jongensbesnijdenis? Is dat wel een verplicht religieus ritueel, gebaseerd op de uitleg van religieuze geschriften door dezelfde geleerden?

op 01 03 2014 at 12:13 schreef Sneebal:

Henk ten Doeschate (en MNb)
Als ik het goed begrijp gaat het Hassnae erom dat Drayer de islam regelmatig in een kwaad daglicht stelt. Het verwijt in deze is dat Drayer het tegendeel niet heeft gezocht binnen de islam. Hassnae geeft dat wel: ze haalt een grote groep shariageleerden aan en een ervaring uit haar verleden. Punt gemaakt: Drayer was eenzijdig.

Wat mij opvalt is dat Hassnae de door haar genoemde geleerden het meest gezaghebbend instituut noemt. Voor wie dan? Ik wist niet dat er een meest gezaghebbend instituut bestond en hoor juist vaak dat er geen ‘de islam’ is.

Heb het gewraakte artikel toch maar even precies gelezen http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3601826/2014/02/23/Meisjesbesnijdenis-heeft-wel-degelijk-met-de-islam-te-maken.dhtml Er staat niet: ‘de islam is voor besnijdenis’, maar de schrijver geeft aanwijzingen in geschriften en handelen die laten zien dat er altijd al moslims zijn geweest die het oudere gebruik van besnijdenis verbinden aan de islam.

Nogmaals, discussies binnen een religie volg ik op grote afstand. Probleem is juist vaak de multi-interpretatie-ellende, waardoor iedereen kan cherry picken.

Wat ik van Hasnae niet chique vindt is dat ze zich beroept op een instituut waarvan verder onbekend blijft voor wie dat gezaghebbend is. In het gewraakte artikel lees ik vervolgens: dat ene Rudy Kousbroek met een Sumatraanse arts sprak die zei dat de ‘opmars van de islam op Java gepaard ging aan een opmars van de vrouwenbesnijdenis. Het ging niet om een ‘symbolisch kerfje’, [..] maar om clitoridectomie naar Arabisch voorbeeld. Deze besnijdenis kwam weliswaar niet voor in de Koran, maar was niettemin een ritueel dat behoorde bij de bekering, in parallel met de besnijdenis voor mannen.’ Volgens de schrijver wordt er in islamitische leefregels wel naar besnijdenis verwezen. Hij geeft voorbeelden.

Kortom: verzoek aan Hassnae om ook volledig te zijn. Bovenstaande staat in een stuk waarnaar ze verwijst en dat geeft inhoudelijk een andere claim op islamitische gebruiken en waarheid. Ik verdedig Drayer en Blessing niet, juist niet, maar word graag volledig geïnformeerd.

op 01 03 2014 at 12:21 schreef Peter:

Ik zou zeggen, Sneebal, breedsprakerige, bombastische, aanmatigende zwatelaar, lees eens een boek, google eens wat, sla eens een krant open (maar niet Trouw) in plaats van dat je anderen de opdracht geeft jouw schrijnende lacunes in je algemene ontwikkeling te verhelpen.

op 01 03 2014 at 12:45 schreef Sneebal:

Over aanmatigend gesproken.
Als ik een stuk lees met claims mag ik verwachten dat ze onderbouwd zijn. Het gaat Hassnae natuurlijk vooral om Drayer en consorten. Dat snap ik en dat punt maakt ze sterk. Maar haar claim dat besnijden niet des islams is trek ik in twijfel, met aanwijzingen. Mijn algemene ontwikkeling gaat inderdaad niet diep de islamitische wereld in. Daarom lees ik onder meer Hassnae. Ik wil kunnen begrijpen en vertrouwen wat ik dan lees.

op 01 03 2014 at 13:27 schreef Peter:

Een pompeuze blaaskaak ben je, Sneebal. En extreem dom ook nog. Je vat Hassnae’s stuk verkeerd samen, je vat Blessings stuk verkeerd samen en je neemt maar van alles aan op grond van helemaal niks, maar als Hassnae de Al Azhar een gezaghebbend instituut noemt, moet je helemaal aan het handje worden begeleid naar de bron waar dat als in marmer gebeitelde waarheid staat te lezen.

Hassnae heeft er verstand van, en jij niet. Jij hebt helemaal nergens verstand van en zwatelt maar en zwatelt maar, in zoveel woorden als je op kunt. Pompeuze. Blaaskaak.

op 01 03 2014 at 18:48 schreef Sneebal:

Hassnae stelt voor om vrouwenbesnijdenis te bestrijden via overtuigen dat het niet tot de islamitische leer behoort. Het komt door kennisachterstand. Noem me dom en een zeikerd, maar daar geloof ik niks van en dat gaat het niet oplossen. Tenzij iedereen het instituut erkent en volgt.

Vat jij Blessing en Hassnae eens samen dan. Of zeg waar ik fout zit. Zonder ad hominem en op inhoud. Ben met name benieuwd of je Blessing inhoudelijk kan samenvatten. Dus zijn stelling, zijn onderbouwing, los van zijn vermeende bedoeling en jouw dwingende beeld van goed en fout.

Maar goed dat doe je niet want ik ben te dom (want praat niet exact in jouw koker). En als ik te lang doorga, dan ban je me wel of zeik je me af in een van je artikelen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS