Home » Archief » De gevaarlijkste vrouw van Saoedi-Arabië


[24.02.2014]

De gevaarlijkste vrouw van Saoedi-Arabië

Hassnae Bouazza

pos6
Illustratie: Barahona Posollo

‘De baard en de lengte ervan zeggen niets over iemands vroomheid.’ Daar kwamen de tweets van de Saoedische activiste en schrijfster Souad al Shammary op neer.

Niets bijzonders. Miljoenen moslims zeggen het dagelijks als kritiek op de hypocrisie van gelovigen die denken dat uiterlijkheden (korte broekspijpen, baard, constant God gedenken, opzichtig bidden; kortom: religieus exhibitionisme) een goede gelovige van je maken.

Souad al Shammary meent van niet en citeert daarbij vroom de profeet: in het geloof draait het om goede omgangsvormen en goede normen.

Zeshonderd stokslagen

Desondanks ligt ze nu al ruim een maand zwaar onder vuur in haar land vanwege de ‘baardtweets’. Ze zou daarmee de profeet hebben beledigd, beweren boze baardmannen voor wie zij al jaren een doorn in het oog is.

Ze was een van de eerste vrouwen die haar gezicht in het openbaar toonde, de eerste vrouw die rechtszaken bepleitte en zo de weg voor vrouwelijke advocaten vrijmaakte. Ze is medeoprichter van de Saoedische Liberalen die staan voor een seculier Saoedi-Arabië (haar compagnon Raif Badawi werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en zeshonderd stokslagen) en één van de frontvrouwen van de vrouwenbeweging en van Women to Drive, een actiegroep voor het recht van Saoedische vrouwen om auto te rijden.

Crimineel en afvallig

Een vrouw met een missie. Gevormd en getekend door de Saoedische samenleving. Vastberaden om door te gaan, want een weg terug is er niet meer.

De gewraakte tweets zijn inmiddels, zoals dat wel vaker gaat, opgeblazen, uit de context gerukt en verdraaid om de schijn te wekken dat Al Shammary er de islam en zijn boodschapper mee zou hebben geschoffeerd.

Souad is gewend aan controverse. Ze is de meest omstreden vrouw van Saoedi-Arabië dankzij haar felle, maar altijd inhoudelijke optredens. Maar vooral omdat zij de boze baarden bevecht met hun wapens: shariarecht en koranexegese -in beide is ze afgestudeerd. Desondanks is ze ditmaal geschrokken van de felle agressie en het verdraaien van haar tweets door haar vijanden. Het is politiek, zegt ze. Een manier van haar tegenstanders om met haar af te rekenen, want ondertussen wordt ze weggezet als crimineel en ‘afvallig’ en op dat laatste staat in Saoedi-Arabië de allerzwaarste straf.

Om haar dood geroepen

Iedere ambitieuze (vlas-)baard die ook mee wil tellen en bekend wil worden, post tweets en YouTube-filmpjes waarin er om haar dood wordt geroepen, in de hoop dat zij erop reageert.

Wij hebben Souad onlangs in Egypte ontmoet om haar te portretteren voor Femke Halsema’s televisieserie over vrouwen in de islam. Ze is een buitengewoon humoristische en hartelijke vrouw zonder enige gêne en met veel liefde voor de goede dingen van het leven. Haar hotelkamer was bezaaid met chocola. Ik had nog nooit zoveel chocola bij elkaar gezien. Met veel zelfspot vertelt ze over haar tegenstanders die haar aanvallen op haar ‘siliconengezicht’ (ze heeft haar gezicht gebotoxt). Ze doet niet aan valse bescheidenheid en als een presentator haar vraagt naar polygamie, is ze duidelijk: vrouwen zijn virieler dan mannen, dus het is niet logisch om een man toe te staan vier vrouwen te hebben, zoals de koran doet.

De gescheiden moeder van zes kinderen vertelde me hoe ongelofelijk saai ze het leven in Saoedi-Arabië vindt, omdat er niks te doen is, behalve winkelen. Ze woont in een kustplaats, Jeddah, de liberaalste stad van Saoedi-Arabië, waar het strand is afgezet om te voorkomen dat mensen ten onder gaan aan teveel vertier.

Wet aan haar zijde

Toen ik vorige week wat tweets met haar uitwisselde, meldden zich op Twitter ook meteen allerlei ‘gelovigen’ die zich oordeeltjes over ons veroorloofden, kennelijk gesterkt in hun morele superioriteit door de paar plukjes vlas die ze allemaal op hun kin hebben, en die voor een baard moeten doorgaan. Dat ik net zo vervloekt ben als zij, bijvoorbeeld. Aan goede omgangsvormen hebben deze reliproleten een broertje dood.

De Saoedische overheid zou haar burgers moeten beschermen tegen dit soort religieuze extremisten en andere dwazen. In theorie heeft Souad de wet aan haar zijde, maar ze staat er, vanwege de politieke macht van de extremisten, vrijwel alleen voor.

Steun komt op gang

Hoewel het land een machtig koningshuis heeft, moet de koning, Abdullah, laveren en balanceren om zijn positie te behouden en de machtige conservatieven niet de overhand te laten krijgen. Zijn mandaten (vrouwen stemrecht geven, vrouwen toestaan lingerie te verkopen, vrouwen tot de Shouraraad laten toetreden) worden zwaar bevochten door de geestelijke stand. Bovendien zijn sommige rechters op de hand van de extremistische geestelijken, wat haar positie en die van andere activisten (haar compagnon Raif is daar een goed vorbeeld van) zeer precair maakt.

Gelukkig komt de steun voor haar langzaam op gang. De voormalig Koeweitische minister en huidige columnist Ali Ahmad al-Baghli roept in zijn column van afgelopen zaterdag Souad te steunen. Maar in Saoedi-Arabië zelf durven prominente mannen haar niet te steunen, vanwege het simpele feit dat zij een vrouw is.

Hassnae Bouazza schreef een boek over Arabieren, gesnubbed door de blanke Arabierenkenners hier te lande (en daarna geplagieerd), geprezen door Arabische Nederlanders en iets van drieduizend keer genoemd door de Roze Khmer in haar Arabierenhaatstukjes, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 24.02.2014 @ 08:53

[Home]
 

19 Reacties

op 24 02 2014 at 09:51 schreef Thomas E:

Triest. Maar kennelijk is het gevoelde onrecht daar nog niet zo massaal dat er langdurig pleinen bezet worden. De opstand zal toch echt van binnenuit moeten komen; uiteraard gesteund door (digitale) invloeden van buitenaf.

op 24 02 2014 at 10:04 schreef Jabir:

Volgens mij is het probleem bij die vlasbaardjes eerder onverdraagzaamheid en een gebrek aan kennis over de Islam, dan “religieus exhibitionisme”. Ik vind die term evengoed onderdrukkend. Het is een begrip uit een seculiere samenleving, die het niet tolereert dat mensen openlijk hun geloof belijden. Daar moet je je voor schamen ofzo. Gelukkig maar dat gelovigen geen zweepslagen hoeven te krijgen of dood moeten, maar verdraagzaam is natuurlijk anders.

Wel goed dat ze extremistische islamieten binnen hun eigen denkraam aanpakt, want dat is het enige waar ze gevoelig voor zijn. Zo is het volstrekt zinloos om met Jehova’s getuigen een discussie over de evolutie te beginnen, maar kan je ze acuut in een geloofscrisis storten als je hun denkraam van binnenuit deconstrueert, door bijvoorbeeld met bijbelcitaten te komen die haaks staan op hun standpunten.

op 24 02 2014 at 10:54 schreef Thomas E:

“maar kan je ze acuut in een geloofscrisis storten als je hun denkraam van binnenuit deconstrueert, door bijvoorbeeld met bijbelcitaten te komen die haaks staan op hun standpunten.”

Denk je dat nou echt, Jabir? Geen schijn van kans! Het kenmerk van geloofsfanatici is nu juist dat zij niet gevoelig zijn voor de mening van andersdenkenden.

op 24 02 2014 at 11:58 schreef Gerard:

Een hele dappere vrouw

op 24 02 2014 at 12:08 schreef Karim:

Als we dan toch ageren tegen stigmatisering op dit forum, moet Hassnae natuurlijk niet in dezelfde termen gaan schrijven als dom-rechts. “Saoedische-Baarden” …. Beetje jammer.

op 24 02 2014 at 12:33 schreef Jabir:

@Thomas

Yupz, denk ik echt. Mijn ervaring leerde me dat als je redeneert binnen hun kaders, dat ze daar gevoelig voor zijn. Dan is het namelijk lastig om zo iemand als “andersdenkend” weg te zetten. Je moet natuurlijk wel op dezelfde letterlijke manier als die extremisten duiden, maar dan heb je zelfs nog meer tegenstrijdigheden tot je beschikking om lekker theologisch mee te vingerverven. Over de Islam weet ik verder niet zoveel los van een beetje Soefisme, maar hardcore fundie christenen plaagde ik vaak op die manier, met uitstekende resultaten.

op 24 02 2014 at 12:48 schreef Hassnae:

Alsof dom-rechts de term ‘baarden’ heeft gemunt. Die wordt al tientallen jaren gebezigd in het Arabisch. Verder is het een idee eerst op te zoeken wat stigmatisering betekent, voor je ermee gaat schermen.

op 24 02 2014 at 12:51 schreef Peter:

Ik blijf me verbazen over mensen die een tekst als de bovenstaande lezen, waar toch heel wat in staat om je hersentjes minstens drie dagen zoet te houden, maar die dan gaan zitten jeremiëren over een woordje. Of over de ’toon’.

Ga es deaud, zeggen ze dan altijd bij Domrechts.

op 24 02 2014 at 14:25 schreef Hypo-kriet:

En toch, Karim, als de schrijfster met zo veel humor deze ‘plukjes vlas’ weet te profileren (heb even moeten pauzeren…)~ om nog enigszins lucht te geven aan een ernstige kwestie; dan graag! Verder (inhoudelijk) nog iets schokkends gelezen~ of vraagt dit schrijven slechts om een berisping op basis van 2- hooguit drie woordjes?

op 24 02 2014 at 19:20 schreef dewanand:

namaste Hassnae,

Perfecte tekst zeg, treffend, duidelijk standpunt: stuur deze vraag naar die maansikkel regio:

Toos Koedam: ‘Is de vrouw een mens?’ uit jaren zestig, dun boekje met plakkaten.
of schrijf de arabische versie in je eigen woorden in het arabisch.

Wieroe miauwde net deze oude hindoe katten wijsheid:

‘De waarheid en de leugen maken de mensapen zelf en ze geloven in hen eigen fantasieen, als eeuwige dagdromende slapers, miauwallahahahahaha’.

Verder miauwt Wieroe:
‘Zonder de prema, het liefdes gevoel, kan een mens niet bestaan en niet handelen met het eigen koolstof lichaam, dus laat de liefde vrij stromen in de riolen, al raken die verstopt door de volgespoten condooms’.

Dewanand en Wieroe

op 25 02 2014 at 08:28 schreef Natasha Gerson:

@Jabir: Het gigantische verschil tussen extremistische christenen / jehova’s en extremistische moslims is dat iedereen aan Bijbelexegese kan doen, maar de mening van een niet-moslim over de Koran Hull and void is, omdat de niet-moslim sws minderwaardig is en de ongelovige nauwelijks als mens gezien wordt. Jehova’s zijn vrij makkelijk uit het veld te slaan door ze erop te wijzen dat Adam en Eva niet de enige mensen in het universum waren ttv de zondeval, gezien de verwijzing in de Bijbel naar de vrouw van Cain ‘afkomstig uit het land van Nod’,dat de erfzonde dus niet voor ‘de anderen’ die niet van Adam en Eva afstammen geldt, zoals jijzelf. Soms gaat er zelfs een huilen. Bij baarden is dat godsonmogelijk, want inconsequenties doen niet ter zake, en zijn dingen die jij niet begrijpt omdat je een untermensch bent die wel dood mag voor zijn lasterpraat.

op 25 02 2014 at 08:32 schreef Natasha Gerson:

@ Karim: de term baarden zoals in de zin: moet je eens bij ons komen kijken, hoe die baarden mensen lastig vallen op het strand! Hoorde ik in 1999 al van mijn Marokkaanse (gelovige) circuscollega’s…

op 25 02 2014 at 11:05 schreef Jabir:

@Natasha

Voor extremistische Islamieten zal dat wel gelden, ken persoonlijk alleen whiskey drinkende islamitische mystici, liberalen en afvalligen. Terwijl sommige Christenen die ik ken dan weer proberen om tegenstanders om het leven te brengen. Volgens mij moeten alledrie de monotheïsmen nog wat verder gedomesticeerd worden. Kan alleen van binnenuit.

op 25 02 2014 at 14:24 schreef dewanand:

namaste Natasha Gerson,

mooie analyse maak je, erg informatief en verhelderend, die hele bijbel of koran exegese is iets wat ik nu beter kan modelleren en psychologisch kan simuleren. Onze hersenen werken in theorie met een soort kwantum sprongen en elke kwantum toestand kan gefixeerd worden en is dat even statisch, en er zijn oneindig veel van of 10 tot de macht n, met n is eindig. Kan jij schatten op hoeveel manieren mensapen denken nu op aarde? elk mens denkt anders dus zijn er 7 miljard kwantum toestanden, excl die van de andere organismen met hersenen.

zie onder, check this out: ze geven nu een soort islamisering seminars in heel nederland, superieur he, slim van ze. een vriendin tipte mij hierover.

zou een islamitisch nederland nou niet heerlijk zijn? Nooit meer scheren als je man bent, en altijd je gehoofddoekte baargeitje in bed en keuken die jou halal varkenskoppen grilt voor jou bruine koeliehonden in het hondenhok buiten. Doet mij denken aan mijn ex hindoemeid.

dewanand en Wieroe

bezoek de seminars van deze club maar:

boodschap site islam:

stap 1: god bestaat
stap 2: islam is de waarheid
stap 3: boodschap van islam

http://deboodschapvanislam.nl/

op 25 02 2014 at 14:32 schreef MNb:

+1, Jabir. Je bent in mijn achting gestegen.

op 25 02 2014 at 20:11 schreef dewanand:

zie onder: 20 oorlogen in 2013, nu stelt Wieroe dus dit:

‘Miauw, een heerlijke, nauwe, droge, geharsde, besneden kut maakt een man gewoon gelukkiger, zaliger, leidt tot hoogste bevrediging en vrede in het hart en de onderbroek van de man, dus ware wereldvrede zal er komen als alle meisjes besneden worden, zodat alle mannen dan de zaligheid van Allahloka op aarde ontvangen en gezegend zijn door Allah zelve, miauwallahalllahallala, amen, halleluja, om shanti. Ok, dewanand ik heb honger vieze koelieaap pak nou die duitse kattenbrokjes uit 1940 voor mij en honger mij verder niet uit als je koelie kattenslaafje in dit delftste concentratiekamp’.
aldus Wieroe, de slimme hindoe kat uit Delft kennisstad in de Hollandse psycho gaskamer van Dewanand.

zie maar, Wieroe heeft gelijk toch?:

Aantal oorlogen in 2013 gestegen
Het aantal oorlogen in de wereld is vorig jaar gestegen. Wetenschappers van het Heidelbergse Instituut voor Internationaal Conflictonderzoek (HIIK) telden in 2013 twintig conflicten die ze als oorlog bestempelden.

http://www.nu.nl/buitenland/3712046/aantal-oorlogen-in-2013-gestegen.html

op 25 02 2014 at 21:11 schreef Thomas E:

Soms ga je echt over de schreef, dewanand.

op 03 06 2014 at 07:22 schreef J:

In principe zijn alle geloven fout waarbij onschuldige vrouwen worden geslagen. Allah heeft een kleintje.

op 23 09 2015 at 12:01 schreef De vrienden van Willem Alexander en de mensenrechten | Krapuul:

[…] als Rutte of Koenders en voor Alexander Pechtold van de neoliberale club bij uitstek D66 zijn dergelijk weerzinwekkende mensenrechtenschendingen hooguit iets om een als grapje bedoelde kutopmerking over te […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS