Home » Archief » Speeltuin


[02.04.2018]

Speeltuin

Jasper Mekkes


Scène uit Les Indes Galantes.

Ik zit op een bank in een speeltuin te kijken naar mijn kinderen. Naast mij zo te horen twee voormalige leden van een damesdispuut, ook met kinderen. Alles is bij hen “heerlijk”, “superslim”, “waaaanzinnig” en “cool”.

“Eén van mijn warmste herinneringen aan pasen is het paasontbijt” zegt de vrouw die het dichtst bij mij in de buurt zit. “Mijn broer kreeg meestal een grote chocolade limousine met een paashaas aan het stuur.”

Ja, je woont in het Gooi of niet, dus dan kunnen dit soort dingen gebeuren denk ik nog. Maar om de een of andere reden bevreemden deze mensen mij toch wat meer dan gebruikelijk. Een broer die meerdere jaren achter elkaar met pasen een grote limousine met een paashaas erin van zijn ouders kreeg. En daar dan nog steeds “warme” herinneringen aan hebben.

De meest banale privédetails worden vervolgens zo luidkeels met elkaar besproken dat ik me afvraag of deze alumni van het corps misschien denken dat de andere ouders in de speeltuin speciaal voor hun hier naartoe zijn gekomen, om te kunnen luisteren naar hun toch echt wat oppervlakkige gesprek.

Onwijze mattie

Ondertussen zoekt één van de dochters rozijntjes die ze op de grond heeft laten vallen. Daar tussendoor wisselen de meisjes elkaar af met huilbuien. De eerste reactie hierop van hun moeders is telkens: “deed hij dat expres?” – er blijkbaar vanuitgaande dat het enige jongetje in de speeltuin – naast mijn zoontje – wel de boosdoener geweest moest zijn.

Haar dochter blijft in alle hectiek onvermoeibaar de grond afspeuren naar rozijntjes. “Ze is op zoek naar iets eetbaars”, zegt haar moeder. “Een echt natuurkind.” Inmiddels heeft een andere dochter iets verderop “een onwijze mattie gemaakt.” Hetzelfde jongetje staat wat verveeld naast haar.

Volgens de twee moeders met Gooise R hebben hun kinderen “allemaal dezelfde kledingsmaak.” Terwijl de meisjes, nota bene uit twee gezinnen, verrassend genoeg vrijwel hetzelfde èn vrij stijlloos zijn aangekleed. In het voorbijgaan zegt een moeder desondanks tegen één van de meisjes: “wat heb je een mooie rok aan!” en dan tegen elkaar: “Dat wordt echt zo’n festivalmeisje.” Geen idee wat dat is eigenlijk, een festivalmeisje.

Donker jongetje

De meisjes zijn dan alweer bezig het jongetje weg te sturen bij de wipwap. Die was immers van de meisjes en niet van hem. Eén van de meisjes komt haar gedrag verklaren bij haar moeder. “Dat donkere jongetje moet weggaan.” Het jongetje houdt desondanks een tijdje moedig vol bij de wipwap, terwijl zijn moeder er bij hem op aandringt om mee naar huis te gaan.

De speeltuinervaring eindigt zo’n beetje zoals ik inmiddels al wel had verwacht; de toekomstige leden van het damesdispuut proberen inmiddels ijverig het zandbakspeelgoed van mijn kinderen af te pakken, wat mijn zoontje af en toe knap weet te voorkomen, terwijl mijn jongste dochter zonder dat ze het zelf doorheeft door één van de meisjes met een stok achterna gezeten wordt, zo op het oog met het doel haar er mee te gaan slaan.

De alumni negeren dit alles vrij obsessief, zoals ze al eerder tijdens wat vreemde opstootjes tussen de jongere garde onderling, de ongeinteresseerde woorden “ja, dat leren ze zo vanzelf” hadden gesproken. Hun kroost was natuurlijk gewoon wat aan het brassen.

Eén van de meisjes komt nu haar moeder met een trotse glimlach vertellen dat de bloemen die mijn dochter heeft gevonden door haar zijn “geplukt”.

Grootste lol

Ik sta maar eens op om onze door de corpsmeisjes-in-de-dop toegeëigende schepjes, vormpjes en emmertjes weer in de tas te stoppen, vraag het ene meisje om voorzichtig te zijn met haar stok en vertel het andere meisje dat de bloemen die ze in haar handen heeft toch echt door mijn dochter zijn gevonden.

De moeders naast mij springen nu ineens op, als door een adder gebeten. Mogelijk was er toch iets wat hun niet zo zinde aan de situatie. “We gaan zo naar papa om te spelen”, zeggen ze tegen hun kinderen – en voor ik het doorheb zijn ze weg, lege rozijnendoosjes achterlatend onder hun plek op de bank.

Ik heb me ondertussen erg vermaakt in de speeltuin, niet in de laatste plaats omdat mijn kinderen de grootste lol hadden. En wat betreft de mede-speeltuin bewoners; die speelden hetzelfde fascinerende schouwspel dat ik in een iets andere vorm vaker had gezien tijdens mijn studententijd, wanneer ik naar een feest ging “bij de corpsballen”.

Onbeschaafd gedrag

Vrijwel altijd waren die bezig de mogelijkheden te verkennen om je uit de tent te lokken. Of ze hingen simpelweg luidkeels de barbaar uit terwijl ze oppervlakkige rommel produceerden, met woorden en lege plastic bierglazen. Ook toen al vond ik het fascinerend om te zien, die leegte, dat ego en de ermee gepaard gaande rommel.

Wat er veranderd was? Dat ik inmiddels de behoefte kon onderdrukken om de illusie bij de corpsballen door te prikken dat je boven iemand zou kunnen staan door oppervlakkigheden als de hoeveelheid bier die je dronk of de club waar je bij hoorde.

Maar het belangrijkste was natuurlijk dat mijn kinderen een top-middag hadden gehad, hoewel ik ze wel een keer alledrie licht geschrokken vrijwel tegelijkertijd van de corpskindjes naar de corpsmoeders en weer terug had zien kijken, vol verbazing over zoveel onbeschaafd gedrag. Alsof ze wilden zeggen: mogen zij dat van jullie?

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 02.04.2018 @ 09:14

[Home]
 

1 Reactie

op 02 04 2018 at 09:20 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS