Home » Archief » Sterke vrouw


[21.10.2022]

Sterke vrouw

Jasper Mekkes

Wat pijnlijk is voor Vera Bergkamp is dat ze voor het oog van de camera zo duidelijk laat zien wat het probleem is van onze illiberale democratie: dat mooie baantjes niet worden verdeeld op basis van kennis, talent en ervaring, maar op basis van vriendjes- en machtspolitiek in een hiërarchisch georganiseerd land.

Bergkamp heeft overduidelijk geen talent voor het leiden van een open en transparant, intelligent debat. Een debat met als doel het analyseren van oorzaken van problemen, het bedenken en op hun mate van effectiviteit rangschikken van oplossingen en het bediscussiëren van die oplossingen om te komen tot een keus voor de beste oplossingen. Het voorzitten van de Tweede Kamer is een vak en Vera Bergkamp beheerst dat vak overduidelijk niet. Dan zou je natuurlijk kunnen zeggen: “Laten we het nog een tijdje aanzien, laten we haar nog een kans geven”, maar misschien is dat wel wat te risicovol voor de toch al niet zo florissante staat van de democratie.

Groot ego

Bergkamp maakt er als voorzitter zo’n potje van dat je bijna geneigd bent een dubbele agenda te vermoeden bij het – door Hoffman bedrijfsrecherche (!) – laten doen van onderzoek naar de vorige kamervoorzitter, Arib, die het in ieder geval laten we zeggen een beetje minder slecht deed dan Bergkamp. Zou Bergkamp bang zijn dat ze schril zou afsteken bij Arib als die nu weer hoge ogen zou gooien als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie corona? Een ongezonde dosis ijdelheid en een overdreven groot ego kun je bij politici van het formaat Bergkamp natuurlijk nooit helemaal uitsluiten.

Overigens kan je dat bij Arib natuurlijk ook niet. Dat Arib haar macht misbruikte om een zeker gewenst effect te bereiken kan ik me dan ook goed voorstellen. Dat mensen zich daardoor onheus bejegend voelden ook. Als ik het goed heb begrepen liet ze ambtenaren zelfs een soort van stoelendans doen.

Sterke vrouw

Dit specifieke voorbeeld van de stoelendans, maar ook andere voorbeelden van sarcastisch en hufterig gedrag in werksituaties, zijn echter schering en inslag in Nederland bij mensen met macht. De oorzaak voor dit soort huftergedrag door vaak breed gerespecteerde mensen lijkt me, behalve genoemde vriendjes- en machtspolitiek, zoals gezegd ook het feit dat organisaties in Nederland centralistisch en hiërarchisch zijn georganiseerd.

Alle retoriek over dualisme, participatie, zelfsturende medewerkers, draagvlak of initiatief van onderop ten spijt leven we over het algemeen nog steeds in de illusie van die ene sterke man of vrouw die als door God gegeven als enige zou beschikken over het juiste analytisch vermogen om alle problemen voor ons op te lossen.

Want hoewel een echte staatsman van het niveau Joop den Uyl in een echte democratie best wat gedaan zou kunnen krijgen, denk ik dat we af moeten van het misverstand dat sinds de Christelijke theocratie van keizer Constantijn (dat wil zeggen sinds de vierde eeuw na Christus) heerst in onze cultuur, en dus ook in de politiek. En dat is het misverstand dat naar analogie met het Christendom één providentiële man (of vrouw) ‘als door de voorzienigheid beschikt’ alles zou kunnen oplossen, bijvoorbeeld als voorzitter van een Tweede Kamer.

Cultuurverandering

Zoals keizer Constantijn in de vierde eeuw na Christus de ‘heidenen’ met een niets- en niemand ontziende machtspolitiek dwong te geloven dat hij ‘als door God gezonden’ de enige was die kon bepalen wat de beste oplossingen waren, zo dwingt Bergkamp net als iedereen in een machtspositie in ons land, anderen naar haar pijpen te dansen.

Als we daar iets aan willen doen, is er iets anders nodig dan een nieuwe Kamervoorzitter. Dan is er een heuse cultuurverandering nodig in de politiek. Dat die verandering niet door de Kamerleden zelf geïnitieerd kan worden, mogelijke duidelijk zijn. De soap op het Binnenhof zal dus nog wel een tijdje voortduren, met of zonder Vera Bergkamp.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 21.10.2022 @ 09:14

[Home]
 

1 Reactie

op 21 10 2022 at 09:14 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS