Home » Archief » Turken en Koerden: tijd om te praten


[24.06.2016]

Turken en Koerden: tijd om te praten

Tayfun Balçik

serge17
Illustratie: Serge Baeken.

De afgelopen dagen hebben zich een aantal incidenten voorgedaan tussen Turken en Koerden. Zo is de schrijver Celal Altuntaş met de dood bedreigd, omdat hij verlekkerd commentaar heeft geleverd op de mogelijke uitschakeling van Turkije op het EK. Daarnaast is een Koerdische familie in haar eigen woning belaagd in Dordrecht, omdat ze een vlag op haar raam had geplakt. En waarschijnlijk als vergelding daarop is een Turkse moskee aangevallen.

Schokkende gebeurtenissen, maar helaas niet verrassend. Wat op het oog heel triviaal lijkt, kan tussen Turken en Koerden ontvlammen in een heftige confrontatie met alle gevolgen van dien. Hoe komt dit?

Land van herkomst

Dit is onmiskenbaar het gevolg van de strijd in het land van herkomst. De oorlog tussen Turkije en de PKK houdt de gemoederen hier constant bezig en leidt tot spanningen. Turken en Koerden, of ze nou willen of niet, worden gedwongen om partij te kiezen. Ben je voor of tegen Erdoğan? Zijn we islamitische broeders of niet? Wat is jouw mening eigenlijk over een onafhankelijk Koerdistan?

Dit zijn enkele van de vele ‘controlevragen’ die vanuit de andere kant worden afgevuurd om te checken: is deze Turk/Koerd zuiver op de graat of niet? Een bijzonder frustrerende bijkomstigheid van het collectieve Turk of Koerd zijn.

Natuurlijk zijn loyaliteitskwesties geen typische verschijnselen van deze volkeren. Zo werden katholieken lange tijd in Nederland als ‘lange arm van de paus’ gewantrouwd, werden joden met een scheef oog aangekeken en is het tegenwoordig geen pretje om een moslim te zijn in Nederland.

Praten met elkaar

We moeten accepteren dat er tussen Turken en Koerden spanningen bestaan vanwege een politiek conflict dat ons tot hier en in de rest van de wereld zal blijven achtervolgen. De vraag is hoe gaan we hiermee om? Het is niet gezond om te doen alsof er niks aan de hand is. Maar we moeten ook waken voor opfokkerij. Veel media doen hier bewust of onbewust aan mee door eenzijdige berichtgeving waar Turken en Koerden slechts incidenteel aan het woord zijn. Er is geen ownership. Alsof we speelballen zijn van machtsstructuren waar we niks tegen kunnen doen of klakkeloos voor waar moeten aannemen. Daarom vraag ik: gaan we het vuur der tweedracht opstoken of is het tijd om te praten met elkaar?

Sinds de zomer van 2015 zijn Turkse en Koerdische Nederlanders met elkaar de dialoog aangegaan. Hoe pijnlijk sommige gesprekken ook waren, langzaam maar zeker ontstond er iets wat weinig voorkomt tussen Turken en Koerden. Dat je elkaar in de ogen kunt aankijken en in volledige vrijheid en veiligheid kan zeggen wat je denkt.

Turks-Koerdische vrede

We zijn ons ervan bewust dat er veel meer nodig is dan een paar bijeenkomsten om Turks-Koerdische vrede te bereiken. Maar wij houden in ieder geval dingen niet onder de pet. Ook niet komende zaterdag in het Humanity House.

Doe jij ook mee?

Zaterdag 25 juni: Turken en Koerden: tijd om te praten, in het Humanity House aan de Prinsegracht 8 in Den Haag, van 14 tot 17:30 uur. inloop vanaf 13:30 uur, toegang gratis, wel reserveren.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 24.06.2016 @ 08:45

[Home]
 

4 Reacties

op 24 06 2016 at 15:14 schreef dewanand:

miaauw, miaauw, namastiaauw Tayfun Balçik,

N1: Dit is de zoveelste tekst van jou over de vete tussen koerden en turken. Voor Wieroe en mij is de biologische wetmatigheid van dit mensapen konflikt het belangrijkste.

N2: ja, eigenlijk is het wel goed dat twee mensapen clans, kasten of stammen oorlog met elkaar voeren. Immers oorlogen en conflikten zijn vanuit biologisch oogpunt natuurlijk en noodzakelijk. Dit is iets wat al miljoenen jaren zo is en het zal nooit veranderen, omdat het juist voordelig is voor alle erbij betrokken soorten.

N3: Maar welke krachten in de hele MO gebied zijn voor of tegen een zgn Koerdistan??? Ik had ooit een kaart gekocht van Koerdistan en ben het kwijt geraakt, maar dit verhaal is toch bijzonder en het ligt gevoelig.

N4: islamitische eenheid is zoek, Osama Bin Laden wilde een Groot Kalifaat, net als vroeger, dus zijn natte vingerfantasieen kon hij niet waarmaken, dan maar de hoop vestigen op Isis of Iran??? Ja wat is het zuiver biologisch voordeel van al die oorlogen?

op 24 06 2016 at 21:16 schreef leo schmit:

Goed initiatief. Als ik even voorbij mag gaan aan de eerste reactie van FN’s huisidioot, pik ik een zinssnede uit bovenstaand betoog eruit:
‘Zijn we islamitische broeders of niet?’ Deze vraag lijkt mij niet relevant voor de komende discussie. De geschiedenis van de mens staat bol van moordpartijen tussen geloofsgenoten, om nog maar niet te spreken van moordpartijen tussen geloofsgenoten met een afwijkende interpretatie van hetzelfde geloof. Zo heb ik me altijd verbaasd over de slachtingen die in zuid- en midden Amerika plaatsvonden onder en door katholieken, notabene allemaal behorend tot de zelfde kerk van Rome. Dus daar zit het probleem niet. Waar dan wel? Laten de Nederlandse en Kurdische Turken daar maar eens over praten. Het zou iets te maken kunnen hebben met buitenlandse interventie, zoals ook toen in Midden-Amerika. (een idiote theorie, natuurlijk, maar dat zijn we wel gewend van Leoschmit)

op 25 06 2016 at 02:11 schreef Murat:

Nee Leo, helemaal geen idiote theorie.

Ik adviseer je Noam Chomsky boeken te lezen (bijv. “Failed States” en “Who rules the world?”) die altijd haarfijn uit de doeken doet hoe zijn land (lees de VS) door middel van buitenlandinterventie landen compleet de afgrond inwerkt.
En vervolgens wordt dat altijd heerlijk weggewerkt als een gevalletje “complot denken”.

Ps. De huisidioot probeer ik al heel lang pertinent te negeren.

op 25 06 2016 at 07:46 schreef Ernst:

Het is duidelijk dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat mensen met geweld conflicten uit de landen van herkomst op Nederlandse bodem gaan uitvechten.

Als dat met praten kan, prima. Graag. Als dat op niets uitloopt zullen andere maatregellen getroffen moeten worden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS