Home » Archief » Turkse afkomst


[05.05.2014]

Turkse afkomst

Suna Floret

ei2

Plaatsvervangende schaamte voelde ik. Mag je op het Hofplein feestvieren omdat een Turkse voetbalclub kampioen is geworden, loopt het nóg uit de hand.

Een competitie waar de Nederlandse voetbalfan weinig mee te maken heeft. Maar voetbal is geliefd en dan maakt het vaak niet uit om welk land het gaat, iedereen toont begrip. Dan staan de honderden fans van Fenerbahçe op het Hofplein dus feest te vieren. Dat hoort er gewoon een beetje bij, feesten op het Hofplein na een kampioenschap in de Turkse competitie.

Klappen met de knuppel

De politie wist hier van en liet de feestende fans dan ook hun gang gaan. Zonder vergunning. Toen het donker begon te worden, vond de politie dat het tijd werd om naar huis te gaan. Daar waren de fans het niet mee eens en ze begonnen tegen te stribbelen. Ze gingen zo ver dat ze met stenen en vuurwerk naar de politie gooiden en de ME moest ingrijpen. Sommigen kregen klappen met de knuppel en een aantal werd tegen de grond gewerkt.

En hoe reageerden sommige Turkse Rotterdammers, vooral op de sociale media? ‘Dit gebeurde omdat het om allochtonen gaat. Ze mogen Turken gewoon niet. Daarom hebben ze zo opgetreden’. Op Twitter reageerde een fan: ‘Als Feyenoord had gewonnen, hadden ze vast tot de ochtend gefeest #turkenhaters’.

Zware vuurwerkbommen

Echt waar? Menen jullie dit nou? Dus het ging niet om de stenen die naar de politieagenten werden gegooid en ook niet om de zware vuurwerkbommen, maar om de Turkse afkomst? Nemen deze fans de Turkse afkomst niet een beetje te serieus?

Als je mag feesten, kun je dat ook op een normale manier doen en om na afloop gewoon rustig naar huis te gaan. Je had simpelweg kunnen luisteren naar de waarschuwingen van de agenten. Maar nee, wacht, het ligt weer aan het feit dat de fans Turken zijn. Slachtofferrol. Bravo.

Feesten tot de ochtend

Nog een verbaasde fan reageerde op Twitter met ‘in Istanbul feesten we tot de ochtend’. Dus? Wat als in Istanbul honderden Nederlanders hadden gefeest op het Taksimplein omdat Feyenoord kampioen was geworden? En de Turkse politie zou hebben opgetreden omdat het te rumoerig was geworden? En de fans zouden vervolgens de agenten bekogelen met stenen? Wat zou er dan zijn gebeurd?

Ik denk dat de Turkse fans dondersgoed weten wat er dan zou zijn gebeurd. Het gaat niet om jullie afkomst, jongens. Maar puur om jullie gedrag.

Suna Floret heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en af en toe klust ze bij voor Frontaal Naakt. Haar weblog is meer dan de moeite waard. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 05.05.2014 @ 08:32

[Home]
 

15 Reacties

op 05 05 2014 at 09:30 schreef Ron:

Ja, zo gaat dat in Nederland. Als je optreedt tegen Turken die overlast veroorzaken ben je een racist. Als je kritiek hebt op criminele Marokkanen ben je een racist. Als je een kinderfeestje viert ben je een racist. Nederland is een fantastisch land waar je alles kan doen en laten en alles kan zeggen zolang je maar niet blank bent.

op 05 05 2014 at 10:13 schreef yurp:

Nee Ron, als je alle Marokkanen als rifapen wegzet omdat een deel van de Marokkaanse jongens niet willen deugen ben je een racist.

op 05 05 2014 at 10:18 schreef Haes:

Toch altijd weer prettig om op Bevrijdingsdag zulke fijne racistische reacties als die van Ron te lezen.

op 05 05 2014 at 11:34 schreef Schuur:

Als Feyenoord kampioen was geworden, dan was de Coolsingel over de gehele lengte weer een slagveld geweest. Nee. Dit heeft niets met afkomst te maken maar met ‘doodgewone’ voetbalhooligans.

op 05 05 2014 at 15:00 schreef Hicham:

Is het niet zo dat een grote meerderheid van het klootjesvolk vindt dat zijn eigen groep ernstig benadeeld wordt? Hadden die ex-PVV’ers niet juist vragen gesteld over het feit dat er zo weinig Turken opgepakt waren in vergelijking met Nederlandse supporters?
Die eeuwige verongelijktheid zie je ook altijd richting ‘de media’. Niks nieuws onder de zon.

op 05 05 2014 at 15:12 schreef Bigpete:

Goed stuk, niets aan toe te voegen.

op 05 05 2014 at 17:24 schreef Pickelhaube:

Mooi stukje inderdaad en volledig mee eens. Maar nu we het er toch over hebben: kan iemand me uitleggen waarom het nodig is om in geval van Turkse bruiloften met lange karavanen auto’s constant toeterend door de straten te rijden? Ik bedoel er niets verkeerds mee te zeggen hoor, maar ik word er helemaal gek van. Dat gaat soms een kwartier achter elkaar door, terwijl ik net geconcentreerd was. Het is een soort van demonstratieve uitbundigheid die ik ook zie bij het winnen van een Turkse voetbalwedstrijd in een heel ander land.

Bovendien ben je als Nederlander toch meer van Galatasaray dan Fehnerbace. Kijk die Wesley gaan dan.

op 05 05 2014 at 17:32 schreef Olav:

Voetbaltuig, geen medelijden mee. Van welke afkomst dan ook.

Kunnen we dat voetballen niet eens een poosje afschaffen? Een jaar of 15 of zo. Kunnen de hoolies een andere hobby gaan zoeken. Jammer voor de oprechte liefhebbers van de sport, die zullen er vast ook wel zijn. Maar ik heb niet de indruk dat ze in de meerderheid zijn.

op 05 05 2014 at 21:01 schreef Thomas E:

Mooi dat iemand met Turkse roots de valse racismekaart eens uit het pak trekt en ontmaskert.

op 05 05 2014 at 21:22 schreef Peter:

Als iemand met Turkse roots dat doet, is dat mooi? En iemand met autochtoon-Nederlandse roots? Niet zo mooi?

op 05 05 2014 at 22:19 schreef Thomas E:

Net zo mooi, maar minder effectief lijkt me. Turken zullen zich door Suna eerder aangesproken voelen dan door, zeg maar, een columnist die Janssen heet. That’s all, zoek er niet meer achter.

op 06 05 2014 at 11:37 schreef Sasha Berkman:

Dat Turkse jongeren geen vrienden zijn van de racistische nederlandse politie is op zich niet vreemd. Veel ongeregeldheden beginnen juist omdat de politie aanwezig meent te moeten zijn en zich wil laten gelden.

op 06 05 2014 at 12:45 schreef cRR Kampen:

Het gaat om de afkomst. Toen Galatasaray in 2000 de EUFA Cup won vierden de Turken in Rotterdam uitgebreid een prachtig feest. Zonder enige wanklank verder.

Dus beklaagde de Rattenvanger (we noemen de naam van de Grootste Nederlander Aller Tijd liever niet) zich over het feit dat Turken een mooi feestje vierden, terwijl alleen kaaskopjes en gristenen dat mogen, natuurlijk.

We zijn veertien jaar van constant racisme verder. Sommige slachtoffers zijn wat assertiever geworden, en terecht.

Daar was een buitengewoon goede tweet: “Als Feyenoord had gewonnen, hadden ze vast tot de ochtend gefeest #turkenhaters.”
Feit. Precies zoals geschiedde in de nacht van 8 op 9 mei 2002.

“Toen het donker begon te worden, vond de politie dat het tijd werd om naar huis te gaan.” Waarom? Snaveltjes toe, kinderen?

op 06 05 2014 at 18:32 schreef Thomas E:

Als inderdaad Feyenoord-fans in 2002 de hele nacht door mochten feesten, en Fenerbahce-fans nu bij het invallen van de duisternis al moesten stoppen, ja dan wordt er met 2 maten gemeten. En dat is dan puur slecht.

Maar hoe was het onlangs met Ajax? Hoe lang mochten die doorfeesten toen ze landskampioen werden? Misschien zijn ze nu gewoon strenger tav supportersfeesten.

op 06 05 2014 at 20:54 schreef Marokkaanse:

Ik ben er ook van overtuigd dat Feyenoord- supporters net zo hard aangepakt zouden worden. Het ingrijpen van de politie heeft dus niets met ras te maken. Denk ik, want helemaal uitsluiten kunnen we niet. Ik snap best dat die Turkse supporters het gevoel krijgen dat ze racistisch werden bejegend.We leven namelijk in een racistisch land en er wordt volop gediscrimineerd (zeker door de politie). Agenten handelen volop op basis van vooroordelen.

-Zelf produceer ik ook geen prachtige stukken, maar toch wil ik zeggen dat ik betere stukken op deze site gelezen heb. Dan heb ik het over de schrijfstijl en vorm. Werk aan je schrijfstijl!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS