Home » Archief » Verwend in Narisawa


[29.08.2013]

Verwend in Narisawa

Peter Breedveld

tako4
Illustratie: Katsukawa Shunshō

Vorig jaar hadden we een hemelse culinaire ervaring in het Tokiose sterrenrestaurant Narisawa. Een mix van theater, poëzie en gastronomie noemde ik het, geloof ik. Eetbare performances kregen we voorgezet, begeleid door fantastische Japanse wijnen.

Het restaurant werd daarna door Pellegrino uitgeroepen tot beste restaurant van Azië. Wereldwijd is Narisawa volgens Pellegrino het op 19 na beste restaurant.

Strafbankje

Het hele jaar heb ik op die sublieme maaltijd van de vorige zomer geteerd (niet letterlijk, natuurlijk) en we namen ons voor: volgend jaar gaan we wéér!

Dat hadden we niet moeten doen. Toen we het restaurant binnenkwamen, bleek er iets niet goed te zijn gegaan met onze reservering, al hadden we wel een bevestiging ontvangen. Daar werd niet lekker mee omgegaan. We werden in de gang op een bankje gezet, terwijl de gerant ging uitzoeken waar het toch mis was gegaan. Na lang wachten kwam hij vertellen dat ze er een tafeltje in het restaurant hadden bijgezet, maar we kregen gewoon de tafel die we vanaf ons strafbankje al de hele tijd keurig gedekt – en onbezet – hadden gezien.

Reeks teleurstellingen

Dit bleek de voorbode voor een reeks teleurstellingen. Het begon heel aardig met de door een zomers bos geïnspireerde amuses, inclusief een shotje van met cederhout geïmpregneerd water. Daarop volgde een frisse, smaakvolle salade met wagyu-vlees. Ook met de gegrilde paling (Japanners zijn gek van gegrilde paling) met mango was niks mis. Maar het was ook geen klapper.

SAMSUNG

SAMSUNG

Toen begon de ellende. We kregen een plastic zak waar een waterig soepje inzat met stukken vis en groenten. Zeker niet vies – maar sáái. Daarop volgde een reusachtige Japanse, vlezige oester. Ook die was niet vies, en vorig jaar kregen we ‘m ook, maar Japanse oesters zijn net biefstukken. Ik vind ze veel te grof en vet – je moet er echt hard op kauwen. Geef mij maar onze eigenste Zeeuwse oesters, zacht en subtiel.

SAMSUNG

SAMSUNG

Zeeslang

Om ons heen zag ik de gasten allemaal andere gerechten krijgen, al had iedereen hetzelfde lunchmenu. Sommige gerechten had ik ook best willen eten, zoals de inktvis met ‘rokende as’, die we vorig jaar al hadden. Naar sommige gerechten zag ik reikhalzend uit, bijvoorbeeld de zeeslang, die ik nog nooit heb gegeten.

Maar we kregen geen zeeslang. We kregen schildpad.

Je kunt me níet in een ruimte zetten met allemaal mensen die zeeslang krijgen, en mij dan géén zeeslang geven! Ik heb nog nooit zeeslang gehad, het is gek, het is een beetje griezelig, geef me mijn zeeslang! Hier worden gewoon mensenrechten geschonden, ik weet het zeker!

Schildpad hebben we vier jaar geleden voor het eerst gegeten in Kyoto. Het waren onaantrekkelijke stukken blauwig vlees die ze in een grote pot bouillon flikkerden en daarna op ons bord. Ik eet bijna alles, en ik vind nauwelijks dingen vies, maar schildpad is vies. Het is taai en heeft een ranzige smaak, die aan kikker doet denken. Kikker blief ik ook niet.

Blauwige kleur

Ook Narisawa doet niet veel met zijn schildpad. Deze had hij gewoon gefrituurd en werd in een stuk papier opgediend. Alsof we fish and chips aten bij een stalletje. En ik blijf erbij: schildpad is vies. Deze had ook weer die blauwige kleur en een grote gele karbonkel van vet. We mochten het met onze handen eten. Joepie!

SAMSUNG

Het hoofdgerecht was goed: en een lekker stukje wilde eend. Ik vergat een foto te maken. Luister, niks mis met die eend, maar die kun je overal eten. Daar kwamen we niet voor naar Narisawa.

Daarna kregen we al het toetje, een sorbet en daarna een Japanse perzik, die wel verrukkelijk was. Japanse perziken, lieve mensen, behoren tot het lekkerste dat God ooit heeft gemaakt. Maar zoals u op de foto ziet, was het niet veel meer dan dat. Gewoon een lekkere perzik, gevuld met vanillemousse of zoiets.

SAMSUNG

Albert Heijn

Niet alleen kregen we andere gerechten dan de andere gasten, we kregen er ook minder. We vroegen waarom. Omdat we vorig jaar al geweest waren, antwoordde de Australische ober. De chef wilde niet dat we hetzelfde kregen. Maar vorig jaar was er helemaal geen zeeslang! En ik had liever nog een keer hetzelfde als vorig jaar dan die schildpad. En vissoep in een plastic zak. Als ik vissoep in een plastic zak wil, ga ik wel naar de Albert Heijn.

Na het toetje kregen we nog zoetigheden bij de koffie, maar die konden de teleurstelling eigenlijk niet meer verzachten.

SAMSUNG

Japanse wijn

Ook kreeg ik geen Japanse wijnen bij de gerechten, zoals de vorige keer. Niks mis met de Franse en Duitse wijnen die ik wel kreeg, maar Japanse wijn krijg je bijna nergens, en was me vorig jaar enorm bevallen.

En zo werd één van de bijzonderste herinneringen van de vorige zomervakantie bezoedeld.

Kindjes in Afrika

Zijn we verwend? Zeker. We hebben inmiddels in zoveel goede restaurants gegeten dat de kans op een teleurstelling steeds groter wordt. Wat we vroeger exquise gerechten vonden, lijkt nu gewoontjes. Bah, Peter, bah, denk eens aan de kindjes in Afrika, die alleen vliegen te eten krijgen.

Weet ik, weet ik. Maar dit was geen lunch van 35 euro per persoon, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik kan Narisawa zelf niet betalen van mijn salarisje. Dit is een dure tent, dus daar daar mag ik best wat meer van verwachten dan een stuk schildpad in een papiertje.

Lees ook mijn stuk over Tokio op Aicha Qandisha: Tokio voor gierigaards.

culinair, Japan, Peter Breedveld, Reizen, 29.08.2013 @ 08:37

[Home]
 

1 Reactie

op 29 08 2013 at 15:32 schreef sabaroth:

Denk niet dat de chinees van bij mij om de hoek nog weet wat ik een jaar geleden gegeten heb.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS