Home » Archief » Voetbal is fascisme


[13.06.2012]

Voetbal is fascisme

Peter Breedveld


Illustratie: Adolf Heinrich Hansen

Afgelopen zaterdag stond ik bij de slijter, die samen met een andere klant stond te foeteren op “voetbalhaters, die dan expres tijdens een voetbalwedstrijd boodschappen gaan doen.” De slijter zag dit kennelijk als een soort statement, een dikke middelvinger naar de voetballiefhebber, een vorm van sabotage om voetbalminnende middenstanders bij de televisie weg te houden. “Ach”, verzuchtte hij, “ik ben gestopt me eraan te ergeren.”

Het was niet lang meer voor de wedstrijd tussen Nederland en Denemarken zou beginnen, en ik was inderdaad van plan om tijdens die wedstrijd mijn wekelijkse boodschappen te doen. Niet omdat ik voetbalhater ben, maar omdat het dan lekker rustig is in de winkels en ik niet in de rij hoef te staan.

Ik hield mijn mond en rekende mijn wijn af. Daarna rende ik naar de supermarkt om haastig mijn boodschappen te doen, daarbij lichte paniek veinzend, alsof ik bang was het begin van de wedstrijd te missen. Daarna ben ik mijn huis ingevlucht, heb de lamellen dichtgedaan zodat de overburen niet zouden zien dat ik niet in een oranje uitdossing aan de buis gekluisterd zat.

Natuurlijk was ik door mijn gehaast weer van alles vergeten – mijn vuilniszakken zijn bijvoorbeeld op, zodat ik nu plastic draagtassen gebruik – maar ik dorst niet meer naar de supermarkt te gaan, bang om voor een landverradende voetbalhater te worden aangezien. Ik beneed mensen niet, die zich tijdens de wedstrijd gewoon op straat durfden te begeven. Dachten zij dan niet aan hun kinderen, die op het schoolplein zeker het haasje zouden zijn als bekend werd dat hun ouders voetbalhaters waren? Of aan hun familie en vrienden, die geen andere keus zouden hebben dan zich openlijk van hen te distantiëren?

Met een schok realiseerde ik me dat ik niet één oranje kledingstuk in huis heb.

Overdreven? Ik dacht het niet. De sfeer in Nederland tijdens de Europese- of de wereldkampioenschappen voetbal doet denken aan die in de landen die met elkaar in oorlog waren in de Eerste Wereldoorlog. Het nationalisme is één ding, het alomtegenwoordige, lelijke oranje valt met een beetje concentratie ook nog wel te negeren, maar de verstikkende sociale controle wordt alleen maar erger.

Ik heb al eens geschreven over het sociale isolement, waarin ik in 1988 terechtkwam toen bekend werd dat ik de beslissende wedstrijd had gemist waarmee Nederland Europees kampioen werd (en alle wedstrijden daarvoor, for that matter). Ik werd uitgemaakt voor homo en landverrader, soms werd ik domweg niet geloofd. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat er mensen zijn die niet geïnteresseerd zijn in voetbal. Ook niet als Nederland speelt.

Het is er in de loop der jaren niet beter op geworden. Afgelopen zaterdag werd mij en andere voetbalonverschilligen door normaliter sympathieke en redelijke mensen op Twitter te verstaan gegeven dat we moesten sterven en een GroenLinks-meisje vroeg zich af wat mensen, die niet van voetbal hielden, eigenlijk op Twitter deden. Dat was volgens haar hetzelfde als een sportkroeg inlopen als je niet van sport houdt (wat afgelopen zaterdag in elk geval wel een beetje waar was). Wij mogen simpelweg niet bestaan van de Oranje-fans.

Vorige week las ik op de opiniesite van de Volkskrant een stuk van een zekere Johan Fretz. Die vindt mensen, die niks willen weten van de oranjehysterie, eigenlijk maar asociaal. ‘Ironisch genoeg zijn het vaak de gemeenschapsdenkers, de mensen die straks hopen op ‘een ander Nederland’, die hier niks van willen weten’, aldus Fretz.

Volgens Fretz bevordert voetbal namelijk de wereldvrede. Zelfs Wilders danst volgens hem de polonaise als allochtoon Affelay een doelpunt scoort. Over de feeststemming tijdens het WK voetbal in 2010 schrijft hij: ‘Volslagen onbekenden sprongen elkaar in de armen, de tramchauffeurs drukten onafgebroken op hun luidruchtige bellen, jongens vroegen op straat wildvreemde meisjes ten huwelijk, vingen allerminst bot en vonden dienstdoende agenten eenvoudig bereid de plechtigheden te voltrekken. Wonderschoon.’

Wat een Utopia! Fretz is als een ouwe Stalinist die staatsvijandige elementen uit foto’s wegpoetst en de hemel een tintje blauwer schildert. Weg zijn de zinkende woonboten, de brandschattende voetbalsupporters, de oerwoudgeluiden, de homofobe sneren richting voetbalonverschilligen in zijn socialistisch-realistische schildering van de werkelijkheid. Van het Heizeldrama heeft Fretz nog nooit gehoord, de naam Carlo Picornie zegt ‘m niets, hooligans bestaan niet in het universum van Fretz. Er zijn nog nooit bananen naar zwarte spelers gegooid. Zodra er gevoetbald wordt, verdwijnt racisme als sneeuw voor de zon. Alle Männer werden Brüder.

En wie dan probeert zich te onttrekken aan de dictatuur van Koning Voetbal, terwijl hij toch zegt voor wereldvrede te zijn, is volgens Fretz eigenlijk een miezerige hypocriet. Hij vergelijkt voetbalonverschilligen met ongedierte dat ‘onder stenen vandaan komt gekropen’.

Van Fretz moeten we allemaal gewoon gezellig het Wilhelmus meezingen als het Nederlands elftal speelt en als Nederland verliest, mogen we de volgende dag niet met onze goedgemutstheid te koop lopen. Dan moeten we meerouwen met de Oranjefans.

Doe jij eens even lekker normaal, Fretz. Dit is ook mijn land. Ik eis mijn recht op om niet aan de oranjehysterie mee te doen, zonder te worden verdachtgemaakt of uitgescholden. Voetbal is fascisme en ik zeg nee.

Steun deze site met een kleine donatie (grote mag ook!) via Paypal of stort op rekeningnummer 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, Voetbal, 13.06.2012 @ 07:46

[Home]
 

86 Reacties

op 13 06 2012 at 08:11 schreef Voetbal is fascisme | SportSquare:

[…] Voetbal is fascisme Peter Breedveld Ik durf me niet meer op straat te vertonen als Nederland een wedstrijd speelt. Mensen zouden me eens voor een voetbalhatende landverrader kunnen houden. Peter Breedveld Illustratie: Ad… […]

op 13 06 2012 at 08:13 schreef Turiddu:

Ik had het niet beter kunnen zeggen. (Of misschien toch.)

op 13 06 2012 at 08:15 schreef Bigpete:

Overdrijf toch niet altijd zo. Je houdt niet van voetbal, lekker belangrijk. Bij anderen gebeurt er niks maar jij wordt altijd uitgescholden en bedreigt. Wie neem je nu in de maling?

PS wat jij met voetbal hebt hebben anderen met kunst. Maar dat zijn volgens jou pvv stemmende tokkiebarbaren…

op 13 06 2012 at 08:30 schreef Sandro:

Wat een zwaar overtrokken verhaaltje zeg. Zoals al gezegd heb ik een tienerzoon die wel kan kotsen van voetbal en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo ken ik overigens wel meer mensen in mijn vrienden en kennissenkring die niets van voetbal moeten weten. Allemaal nog nooit bedreigd of uitsgescholden of anderszins onheus bejegend omdat ze niet van voetbal houden.
Misschien heeft het wel niet te maken met je anti-voetbal houding maar met je, woest, aantrekkelijke voorkomen ;-)
Weet je wat het met PB is? Die verafschuwd gewoon alles wat “volks” is en is besmet met het berkmanvirus – alles wat niet in zijn straatje past is fascistisch.

op 13 06 2012 at 08:38 schreef Peter:

Ik zie precies dezelfde reflexen als bij de Zwarte Piet-discussie.

op 13 06 2012 at 08:47 schreef Ralph van der Geest:

‘Voetbal is fascisme en ik zeg nee’. Hier ben ik het hartgrondig mee eens en de Volkskrant kan net zo goed fuseren met die andere krant van debiel Nederland.

op 13 06 2012 at 08:53 schreef Smeets:

Voetbal is behalve fascistisch ook net een bank. Maken voetbalclubs winst dan zijn het commerciele ondernemingen, maken ze verlies dan hebben ze een publieke functie en willen ze taxpoet.

op 13 06 2012 at 09:02 schreef Frank:

Ik mag op zijn tijd graag een wedstrijd op TV zien, maar daar houdt het op. Zou nooit tientallen Eurofanten betalen voor een kaartje, net zoals ik nooit in een heel erg duur restaurant zou eten. Zelfbeheersing is een mooie zaak.

De oranje-terreur op straat stuit me tegen de borst, en dat wat van Fretz geciteerd is, dat is absurde nonsens. Overigens wordt zulks (Fretz) eveneens altijd, mutatis mutandis, beweerd over revoluties. Met andere woorden: het is iets minder dan de halve waarheid, eufemistisch gesproken.

En mensen die menselijk contact afwijzen, om voetbal, da’s afschuwelijk – ik zou de Hollanders die een telefoontje van een ziek familielid, tijdens een wedstrijd, niet opnemen, niet de kost willen geven. Dat gedrag is in mijn optiek trouwens ook: ziek.

op 13 06 2012 at 09:17 schreef Martin:

grappig, ik heb ook weinig tot geen interesse en steek dit ook niet onder stoelen of banken. sterker nog, als oranje verliest draag ik juist de volgende dag mijn oranje shirt. Toch herken ik het beeld dat Peter schetst niet echt. Geen doodsbedreigingen, geen gescheld.

Ik snap echter wel weer volledig de hysterie die
Peter beschrijft zodra een EK of WK nadert. Heel nederland gek. Denk maar zo Peter, vanavond verliezen ze en zijn we snel weer verlost dan dit (tijdelijk extra) gekkenhuis.

op 13 06 2012 at 10:03 schreef Roel:

Ik heb het nog een graad ¨erger¨: ik kijk nooit naar een wedstrijd, en ben daarom altijd voorstander van de tegenstander van het Nederlands voetbal-elftal. Duitsland is dan nog de leukste. Al moet je natuurlijk oppassen tegen wie je wat zegt.

op 13 06 2012 at 10:03 schreef Rob:

“Maar je kijkt toch wel als Oranje speelt?”
“Maar je kunt toch gewoon gezellig méédoen?”
“Maar hou je dan niet van je land?”
“Maar je kunt toch wel een vlaggetje ophangen?”

Nee.

op 13 06 2012 at 10:15 schreef matxil:

Ik had vroeger een Duitse collega. Op een dag, tijdens een WK, net nadat Duitsland een wedstrijd verloren had, stonden we in de kantine. De kantinevrouw, bezig met de kroketten, boog zich voorover, wees hem aan en siste venijnig: “you have lost!”.
“No, I haven’t,” zei de jongen, gespeeld zijn broekzakken aftastend om te laten zien dat hij alles nog had: sleutels, portemonnee.
De ironie ontging haar want nogmaals zei ze vol haat: “Yes! You have lost”.
We haalden onze schouders op en rekenden af. Hij hield overigens wel van voetbal en woonde toen in Amsterdam. Omdat hij thuis geen t.v. had keek hij naar de wedstrijden in cafés maar alleen in cafés van buitenlanders (“Brazil Bar”, etc…) want in Nederlandse cafés was het geen doen.

Boodschappen doen tijdens wedstrijden heb ik nooit een probleem mee gehad. Lekker rustig. Binnen mijn (voetbalminnende) vriendenkring heb ik ook nooit last gehad van mijn voetbalafkeer. Zelfs niet als ik tussen Ajacieden plagend beweer voor Feyenoord of tijdens een EK of WK beweer voor Duitsland te zijn. Maar ik zit er ook niet bij tijdens een wedstrijd. En met een Feyenoord of Duitsland WK 1974 t-shirtje op het Leidseplein rondlopen begin ik ook ni

op 13 06 2012 at 10:22 schreef Sasha Berkman:

“PS wat jij met voetbal hebt hebben anderen met kunst. ” hahaha. Wat laat die man zich toch in de kaart kijken.

op 13 06 2012 at 10:54 schreef Bigpete:

welke kaart?

op 13 06 2012 at 10:56 schreef Ruud van Gerrevink:

Ik ga vanavond tennissen.

op 13 06 2012 at 11:12 schreef MarcodB:

Ik zou gewoon een andere slijter nemen, Peter! Ik weet er wel een paar die je mooi zult vinden.

Hoe dan ook, de stelling voetbal = fascisme is natuurlijk onjuist. Zelfs als je alle incidenten die door voetbalsupporters zijn gepleegd in ogenschouw neemt krijg je dit niet over de Buehne. Slechts een klein percentage van de voetbalfans, begaat wandaden, en stelt zich associaal op.

Het voetbal heeft natuurlijk wel een karnavaleske broeierigheid. Maanden wordt er gewerkt naar een climax, die eigenlijk nooit komt. Dan gaan de vlaggetjes de kast in, om er over 2 jaar weer uit te komen.

Veel meer dan de groepsdwang, en de ‘je houdt toch wel van holland sfeer’ valt mij het volgende op: Tijdens een voetbaltoernooi kan iedereen een andere rol aannemen, verkleed en met vlaggetje, net even minder formaal, en er common values in het anders zo verdeelde Nederland. Nu kan de directeur ineens -oranje das!- meepraten met de portier over de trainer, de opstelling, en over Huntelaar. Ook dat is een karnavalesk aspect.

Hoe dan ook: ik geef de voorkeur aan samabameisjes met draaiende heupen, gekleed in wat glitter en een veer boven het sambavoetbal.

Je gaat toch wel kijken vanavond, he? ;

op 13 06 2012 at 11:17 schreef jackknowsbest:

Ik weet niet in wat voor supermarkten jij komt Peter, maar bij mij kun je boodschappen doen wanneer je wilt,kom je veel mensen tegen die ook niet van voetbal houden en de sfeer is prima. Gemoedelijk zelfs zo al die mensen onder elkaar die niet van voetbal houden en lekker veel ruimte hebben. En ik, iemand die van voetbal houdt heb het toernooi van 88 gemist omdat ik werken moest, nooit van iemand ook maar iets over gehoord,nee het is simpelweg niet waar!Bananen naar zwarte spelers is fictie, niet waar. Wel eens naar een blanke speler (Postma van Ado Denhaag) maar dan had hij op you tube maar niet moeten staan met een banaan in zijn kont. En Fretz die deporteren we naar Noord-Korea, kan hij elk jaar met de militaire parade mee doen omdat het moet!

op 13 06 2012 at 11:30 schreef Bertje:

@ Peter

Ik vroeg me van de week al af: waar blijft het anti voetbal stukkie van Breedveld.
Voilà daar is tie dan!
Moest er erg om lachen.

“mijn dag is goed als niet alleen het stadion afbrand maar ook de winnende ploeg”. (F. de Jonge)

op 13 06 2012 at 11:33 schreef Sjak van de pvda:

Ongeloofwaardig zwamverhaal, net als het geleuter van zijn Marokkaanse vrindin, die zogenaamd door PVV ‘ers wordt bedreigd.

op 13 06 2012 at 11:55 schreef Peter:

Is dat van dat bananen gooien niet waar Jack? Reality-check!

En ja, verschillende mensen hier kijken ook niet naar voetbal en ze zijn nog nooit uitgescholden voor homo. Gefeliciteerd! Als ik klaag over de KLM, komen mensen altijd vertellen dat ze nooit iets te klagen hebben gehad over de KLM. Heb ik problemen met Ziggo, dan komen ze vertellen dat hun Ziggo-Internetverbinding heerlijk soepel en supersnel is.

Als ik straks meld dat ik ernstig ziek ben en nog maar drie maanden te leven heb, komen jullie vast opscheppen over je blakende gezondheid.

op 13 06 2012 at 11:56 schreef Sasha Berkman:

Big Pete: verdiep je eens in de relatie fascisme en kunst…

op 13 06 2012 at 12:01 schreef MNb:

“want in Nederlandse cafés was het geen doen”
Inderdaad. Zolang er supportertreinen zijn en dergelijke veiligheidsmaatregelen heeft voetbal wel degelijk een fascistisch trekje. Bekijk eens wat oude foto’s: niet eens hekwerk.

Wat de bananen betreft:

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/item/zenit-beboet-na-banaan-voor-roberto-carlos

Ik kan me niet herinneren dat zulks ooit in Nederland gebeurd is, maar weet wel dat Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse profvoetballer in Nl, te maken heeft gehad met racisme.

PB mag overdrijven, de ogen sluiten deugt nog veel minder.

op 13 06 2012 at 12:13 schreef jackknowsbest:

Ok, er zijn bananen gegooid, 20 jaar geleden niet goed en ik heb ongelijk, dank voor je link. En dat er racisme is in voetbal(net als overal) ontken ik ook niet, maar er zijn zovele zwarte spelers die op handen gedragen worden, daar kijk ik liever naar. Er is veel te zeggen over het moderne voetbal, ik ben ook anti modern football zoals dat heet, maar voetbal facistisch noemen gaat mij te ver, en niet over straat kunnen als oranje speelt is belachelijk.Ik weiger oranje te dragen zowel op koninginnedag als met het Nederlands elftal, en ik zie er om me heen vele in het niet oranje. Dat is gewoon geen enkel probleem.En mocht er iemand wel wat zeggen: that s life idiooten zijn overal, in alle kleuren en vormen.

op 13 06 2012 at 12:21 schreef Ryan:

Punt begrepen. Maar Peter, deze hype heeft heel Europa in de greep. Verzet is zinloos. Tenzij….. je nu een (sport)evenement bedenkt waarin iedereen poedelnaakt participeert. Denk aan nude soccer, modderworstelen, nudistentennis…. of nog beter, organiseer een flashmob-orgie op het Binnenhof tijdens een EK-wedstrijd van Nederland. Geen wetsdienaar die er naar zal kraaien. En dat 90 minuten lang. A statement has born. Use your imagination.

op 13 06 2012 at 12:22 schreef Mart:

@MarcodB:

Het valt mij wel op dat die ‘carnavaleske broeierigheid’ behoorlijk wordt aangejakkerd door de commerciële belangen.

En het is dat laatste dat er voor zorgt dat er zo’n verstikkende sfeer komt te hangen in dit land. Aangezien iedere grootgrutter mee wil doen in het commerciële circus kun je geen stap zetten zonder bedolven te worden onder dringende aanzoeken om toch maar mee te doen met die gekte.

Als je geen radio of tv kunt aanzetten, en zelfs geen boodschappen meer kunt doen, zonder geconfronteerd te worden met sociale druk om toch maar ‘gezellig mee te doen’, dan vind ik dat Peter groot gelijk heeft. En ik zeg dit als iemand die vanavond zeker gaat kijken.

Mart

op 13 06 2012 at 12:31 schreef Peter:

Marco, ik zeg niet dat voetbal fascisme is vanwege de ‘incidenten’ (mijns inziens is er evenwel echt sprake van een patroon), nee, ik zeg dat voetbal = fascisme omdat die incidenten worden weggepoetst in de socialistisch-realistische schildering van voetbal als de hemel op aarde, waaraan je moet deelnemen of anders sterven, het nationalisme, het ‘Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer‘-gevoel, de gevulde stadions, de sociale verstoting van andersdenkenden. VOETBAL! IS! FASCISME!

op 13 06 2012 at 12:40 schreef MNb:

Opmerkelijk trouwens hoe genuanceerd onze PVVers zijn. Vervang in dit stukje voetbal door islam en ze gaan er nog eens flink overheen.

op 13 06 2012 at 12:44 schreef jackknowsbest:

@Mnb, mijnals was idd de eerste Surinaamse voetballer in Nederland, hij haalde zelfs het Nederlands elftal, toch was hij niet de eerste donkere speler, dat was steve mocone een Afrikaan bijgenaamd de zwarte parel, op handen gedragen in Almelo waar hij een superster was bij Heracles, en dat wil ik graag onthouden. Een zwarte held in boeren Almelo en dat in de jaren 50.

op 13 06 2012 at 12:51 schreef Martin:

“Als ik klaag over de KLM, komen mensen altijd vertellen dat ze nooit iets te klagen hebben gehad over de KLM.”

tsja, logisch toch dat mensen hun ervaring delen als jij jou ervaring vertelt. tenzij je alleen mensen wilt horen die het roerend met je eens zijn.

op 13 06 2012 at 12:51 schreef Niels van Lobberegt:

Dus omdat Peter altijd als laatste gekozen werd tijdens het partijtje voetbal op straat, ben ik een fascist?

op 13 06 2012 at 12:56 schreef jackknowsbest:

@ peter, ik begrijp nu wat je bedoelt met voetbal is fascisme door je uitleg om 12.31 uur. maar dan heeft koninginnedag dus ook fasistische trekjes?

op 13 06 2012 at 13:03 schreef Peter:

Zo is dat, Niels, heel goed gelezen. Has, Niels heeft een IP-ban, juist door dit soort gezuig. Doe es effe handhaven, schatje?

Als Martin onderweg iemand met autopech tegenkomt, stopt hij even om te vertellen dat zijn auto het geweldig doet. Voetballiefhebber, ongetwijfeld. Want de empathie van een vrouwelijke bidsprinkhaan.

op 13 06 2012 at 13:25 schreef Frank:

‘Voetbal Is Oorlog’ (R. Michels).

Wat ik nog zeggen wilde: met het ouder worden heb ik toenemende moeite met de hoge frequentie van ordinair toneelspel en matennaaierij, ook bij dit EK.

Waar dan de commentator van dienst zegt dat het allemaal opvallend sportief is, zie ik hoe doelman Neuer van de Duitsers een Portugees een gele kaart bezorgt, door een 100% simulatie van getrapt te zijn en krimpend van pijn op de grond te rollen. Alleen de duo-verslaggevers van de BBC stelden dit onomwonden vast. En dit komt elke wedstijd veelvuldig voor, evenals het spelen van de vermoorde onschuld (na gemene overtreding, handen ten hemel, tranen in de ogen, etc.).

Behalve de BBC-mannen speelt ieder zijn rol in het sprookje (‘Sommermärchen’ is een officieel Duits woord geworden voor: voetbaltoernooi in de zomer).

Niets gezien, niets gehoord, niets gezegd. Zoiets.

op 13 06 2012 at 13:39 schreef vander F:

Totaal geen last van dat foebal gedoe, net zo min als van carnaval, koninginnedag, sinterklaas, ramadan en al dat andere fascistoïde gedoe waar hele volksstammen zich aan overgeven.
Al vind ik het allemaal tamelijk idioot als je het mij vraagt, zeker met die belachelijke totaal oranje versierde straten nu, maar mensen gaan hun gang maar, men valt mij er in iedergeval niet mee lastig.
Daarbij zit ik nu in Parijs, een stad geheel verstoken van tekenen des foebals, heerlijk.

op 13 06 2012 at 14:24 schreef Doc:

Peter B. dient zich voortaan tijdens nationale evenementen te vervoegen bij het dichtstbijzijnde politiebureau waar gecontroleerd zal worden of zijn kledij het voorgeschreven minimumgehalte aan commiterende elementen bevat. Want we willen het natuurlijk wel gezellig houden met elkaar.

op 13 06 2012 at 14:25 schreef MarcodB:

Peter, ik begrijp je punt natuurlijk volledig.
Echter, drie van de wezenskenmerken van fascisme zijn
-1-de autoritaire structuur met
-2-een duidelijke leider, aan wie
-3-charismatische eigenschappen worden toegekend.
Die elementen ontbreken hier volledig.

Voetbal is juist het ultieme bottom-up feest, waarin iedereen mag fantaseren een beetje de trainer te zijn, zijn mening over de opstelling mag twitteren (I couldn’t care less!), en weet dat die mening belangrijk gevonden wordt door anderen (Waarom? Geen idee).

Ik krijg het echt op mijn heupen als ik in de auto van Aken naar Eindhoven geen radiostation kan vinden (DE-NL-BE) waar niet over de wedstrijd wordt gesproken, over Affelaay en Huntelaar, en dat Robben op scherp staat ‘volgens de Duitsers.’ Het komt me mijn neus uit. Met als absoluut dieptepunt: een interview met de ‘zanger’ die DE EK hit heeft gescoord met een of ander prutlied.

Ik heb er uit een morbide fascinatie naar geluisterd…

Broeierig, klef, ongenuanceerd, plat, oninteressant… Klopt allemaal. Maar het is geen Fascisme, want er is geen charismatische leider.

Over de Braziliaanse meisjes en de mooie wijnen praten we een andere keer ;-)

op 13 06 2012 at 14:47 schreef kevin:

WTF Peter?! Er zijn genoeg mensen die niet om voetbal geven, ook niet als Nederland speelt. Verstikkende sociale controle, waar héb je het over?? Waar de fuck woon jij? Je pakt er een paar incidenten uit (het kan je toch geen reet schelen wat de slijter van je vindt, wat zullen we nou krijgen!) en je doet net alsof dat inherent is aan voetballiefhebbers. Nou, hier is daar niks van te merken en er zal ook hier genoeg voetbal gekeken worden deze dagen. Als je in een achterlijke wijk woont waar mensen geen respect voor mekaar kunnen opbrengen dan is dat inderdaad een probleem, maar met voetballiefhebberij heeft het weinig te maken.

op 13 06 2012 at 14:54 schreef Peter:

Ik was niet van plan er een checklist van Robert Paxton naast te leggen, Marco, maar die charismatische leider is er wel degelijk, en hij heet Koning Voetbal. De autoritaire structuur is die van het tribalisme, waarbij elke stam Koning Voetbal in zijn eigen kleuren schildert en het puur een kwestie van overleven is om dissidenten uit te stoten, elkaar in het gareel te houden en het moreel hoog te houden met strijdliederen, (gesublimeerde) geweldsverheerlijking een persoonlijkheidscultus.

op 13 06 2012 at 15:42 schreef Bertje:

Absoluut eens met MarcodB!
Maar dat domme zingen van het volkslied en de reacties van het publiek hierop riekt toch wel heel sterk naar trots nationalisme op smaak gebracht met een vleugje facisme.

op 13 06 2012 at 15:43 schreef Sandro:

Op het risico af dat ik gelanceerd wordt, en svp niet beginnen over stokpaardjes enz.
Maar volgens de redenering van Peter 14:54 kan ik de Islam dus wel degelijk fascistisch noemen.
“die charismatische leider is er wel degelijk, en hij heet “Koning” Mohammed/Allah.De autoritaire structuur is die van het tribalisme,waarbij elke stroming binnen de Islam zijn eigen uitleg van de Koran nastreeft en het een kwestie van overleven is om dissidenten uit te stoten, elkaar in het gareel te houden en het moreel hoog op te houden met strijdliederen, geweldsverheerlijking en persoonlijkheidscultus.”

op 13 06 2012 at 15:57 schreef Peter:

Ja nee, natuurlijk, de ISLAM! Hoe kónden we die vergeten! Veertig reacties en dan geen ISLAM! Gelukkig houdt Sandro ons bij de les.

op 13 06 2012 at 16:03 schreef Sandro:

Voetbal fascistisch noemen is voor wat mij betreft oké hoor, lig er niet wakker van.
Vreemd blijft het dat de criteria waar fascisme aan zou moeten voldoen voor het één wel van toepassing zijn en voor het ander niet.
That’s alle folks!
Waarschijnlijk hou ik daarom al vanaf mijn 6e levensjaar zoveel van voetbal want toen was ik al een nationalistische fascist.

op 13 06 2012 at 16:19 schreef jos:

Voetbal fascisme noemen = gelul. (“Koning Voetbal als charismatisch leider”, tjongejonge, ik had PB veel en veel hoger ingeschat). De islam fascisme noemen: ook gelul.

Fascisme is een vrij precies gedefiniëerde moderne staatsvorm (dus niet toepasbaar op een 1400 jaar oude religie of op wat zich rondom een bepaalde sport afspeelt). Fascisme wordt veel te veel gebruikt als scheldwoord zodat we werkelijke fascisten niet meer als dusdanig kunnen duiden.

op 13 06 2012 at 16:26 schreef Thomas E:

Hoewel ook ik niks heb met de massahysterie die Oranje heet, vind ik het wat gezocht om dit fenomeen met een politiek systeem te vergelijken. Het is gewoon een tijdelijke volksgekte, zoals ook carnaval en de rouw om Pim Fortuin nationale gektes zijn/waren. Mensen raken opgefokt emotioneel, soms bijna in trance.

Ik geniet 90 minuten van voetbal in mijn eigen huiskamer en laat alle randverschijnselen als water van me afglijden. Al dat oranje op straat doet me net zo weinig als de rode rotzooi, die je op 1 januari op straat ziet. Het hoort er kennelijk bij. Het zal wel.

op 13 06 2012 at 16:36 schreef Peter:

Man, man. Als jullie de aflevering van Seinfeld zien over de Soup Nazi, ga je dan ook met een bedenkelijk gezicht op zitten sommen waarom het historisch gezien niet klopt die fascistische (wat zegt-ie nou!) soepverkoper een nazi te noemen?

Kweek een gevoel voor humor, verlies vooral niet uit het oog waar het bovenstaande stuk over gaat en Sandro, rot op met je islamobsessie. Nog één keer een discussie, die niks met de islam te maken heeft, proberen om te buigen naar een islamdiscussie en je kunt het hier shaken. Voorgoed.

Voetbal = fascisme.

op 13 06 2012 at 17:11 schreef yurp:

Peter, als jij geen voetbal wilt kijken is dat je goed recht. Ik ben dan weer zo’n slappe hypocriet die slechts naar Oranjewedstrijden kijkt en verder voetbal compleet oninteressant vindt. Als de atheist die met Kerst plots wel naar de kerk gaat. Om het sféértje.

op 13 06 2012 at 17:30 schreef Bertje:

@ Peter

Wat Niels schreef vond ik wel humoristisch, jij blijkbaar niet dus. Humor is dus heel persoonlijk.
“voetbal=fascisme” ik kan om zo een stelling erg lachen of het nu ironisch of ernst bedoelt is doet er voor mij niet zoveel toe.

Tip : pak vanavond de trein richting IJmuiden of een kustplaats uwe keuze en geniet tussen 20:00 en22:30 de absolute stilte in de duinen en op het strand en na einde der wandeling neem je een borrel in strandtent “Woodstock “

op 13 06 2012 at 17:45 schreef Martin:

“”Als Martin onderweg iemand met autopech tegenkomt, stopt hij even om te vertellen dat zijn auto het geweldig doet. Voetballiefhebber, ongetwijfeld. Want de empathie van een vrouwelijke bidsprinkhaan.”

als je mijn 1e reactie in deze draad terugleest, zul je lezen dat ik dus juist geen voetballiefhebber ben. verder vind ik je reactie grappig bedacht, ik val denk ik echter in de categorie mensen die de auto zou stoppen en vragen ik ergens mee kan helpen. helaas Peter… je hebt me verkeerd ingeschat.

op 13 06 2012 at 17:54 schreef cRR Kampen:

Als er alleen maar oorlog ware en dan nu eens het Eerste Spel van de Wereld bedacht zou worden, dan zou dat spel voetbal zijn. Het is eenvoudig en logisch, intuïtief en rationeel zonneklaar en aldus van grote schoonheid.
En dus is, geheel in tegenstelling tot het fascisme, voetbal geen theater, maar echt. Oorlog. Iedereen sterkte gewenst vanavond :)

op 13 06 2012 at 17:56 schreef MarcodB:

OK: for the sake of the discussion denk ik nu even mee met Peter.

Wat vinden we dan van de symboliek op de voorpagina van kwaliteitskrant SPITS van vandaag? Ik zag ‘m net, en was nogal verbaasd…

http://krant.spitsnieuws.nl/spits/_main_/2012/06/13/001/index.html

op 13 06 2012 at 18:03 schreef jetze:

Onvoorstelbaar dat hele volksstammen een “stamkroeg” blijven bezoeken waar ze aangeven zich niet thuis voelen.

Ongenuanceerd; fuck you, bigpete, doe eens werken voor je geld, infantiele sukkel. Los de problemen binnen jouw eigen organisatie eens op…….

Jammer dat de brandweer de moeite nam om de brandveiligheid bij die oranje “fans” te onderzoeken.

Affikken die zooi.

op 13 06 2012 at 18:10 schreef mango:

Ik erger me vooral aan Johan Fretz en zijn driestuivermeninkjes.

op 13 06 2012 at 18:18 schreef vetkleppert:

Toen Mevrouw Klep en ik naar een huis zochten, was er toevallig ook een EK gaande.
We hebben gekozen voor het huis in de oranje-vrije buurt.
Echt, die bestaan.

op 13 06 2012 at 18:28 schreef Jan van Dijk:

Ach Peter, de een houdt wat meer van klagen dan de ander. Dat is het probleem, als je een probleem zoekt.

op 13 06 2012 at 18:31 schreef Lex:

Peter, je bent m’n held.

Ik krijg acute spasmes van voetbal en de verplichte gezelligheid eromheen. En vooral omdat je ergenissen door mensen worden weggewuifd alszijnde ‘gezeur’. Voetbal: sterf. Oranje: fuck off.

op 13 06 2012 at 18:55 schreef MNb:

cRR: nou klets je onzin. De Pre-Columbiaanse Indianen en de Ouwe Grieken voerden enthousiast oorlog en beoefenden tussendoor allerlei sporten – maar geen voetbal.
OK. Fascisme. Volgens Wikipedia: één persoon heeft alle macht; anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch.
Dat zijn toch twee van de vier goed. Want vrije meningsuiting wordt onder voetballiefhebbers niet erg op prijs gesteld. In 2000 won Oranje met 5-1 van Joegoslavië. Scepticus als ik ben was ik niet onder de indruk. Ik wees op de zwakte van de tegenstander. Nou, dat was helemaal fout. Wat was ik een zuurpruim. Mijn mond moest ik dichthouden en dat heb ik maar gedaan, want ik was op het werk.
Een paar dagen verloor datzelfde Oranje met 0-1 van tien Italianen.
Ik vind voetbal soms erg leuk, maar ontken de fascistische trekjes niet.

op 13 06 2012 at 19:06 schreef Jeroen:

Neem vanavond om 20.45 een pilletje ecstacy of een truffeltje psilocybe en fiets naar het Amsterdamse Bos en maak een wandeling en misschien bedenk je wel dat stellige meningen fascisme zijn of dat gecultiveerde angstfantasieën fascisme zijn of dat fuck you fascisme is.

op 13 06 2012 at 19:21 schreef Ger:

Hahaha…heb dit stuk met een glimlach gelezen. Ik denk dat de meeste dit veel te serieus nemen.
Ik ga i.i.g. Vanavond lekker Game of Thrones kijken. Bijna klaar met seizoen 1.

op 13 06 2012 at 19:36 schreef Bertje:

@ marcodb

Ach ja, van alle nationale symbolen hebben de nieuw zeelanders de beste en de knuffeligste: De kiwi.
Eigenlijk zou het nationaal dier der Nederlanden een nijlpaard moeten zijn: heeft een enorme grote bek! (ja ik weet oude grap)

Hè maar pas op als de Duitsers een cynische grap maken, oei dan is Nederland te klein. ( kan me nog goed het gemekker herinneren toen de Duitse Lotto reclame brieven naar Holland verstuurde met op de omslag: “de moffen komen”)

op 13 06 2012 at 20:27 schreef Peter:

Als ik zeg dat je met wat gevoel voor humor moet omgaan met mijn stelling dat voetbal fascisme is, bedoel ik niet dat ik een haha-grapje maakte, slimbims. Ik bedoel dat jullie met een dikke, stekelige stok in je reet achter jullie toetsenbord zitten.

Fascisme is een grote, agressieve beweging waar niet aan te ontkomen valt, en wie het toch probeert, zal het bezuren. Bij nader inzien heeft fascisme helemaal geen charismatische leider nodig, zoals Marco beweert. Waarom eigenlijk? Omdat Mussolini en Hitler charismatische leiders waren? Met een groep oude lelijke mannen lukt het ook, aan China te zien.

Alles wat je nodig hebt is een ideaal.

Voetbal = fascisme

op 13 06 2012 at 20:39 schreef Jan Koert:

Jeetje, Peter schrijft gewoon een leuk stuk over iemand die het voetbal veel te serieus neemt. Hij heeft het nog niet eens over de idiote salarissen gehad, die deze gasten krijgen voor broddelwerk. Terwijl de rest van Nederland zit te schrapen, zitten Sylvie van de Vaart te mauwen dat ze geen goed afscheid van haar Rafael, denkt van Persie na of hij bij 320.000 euro per week!!! naar aan andere vereniging kan. Driehonderdentwintigduizend euro per week……Balkenende norm? En dan gewoon niet geconcentreerd over een bal heenmaaien!!!
Nee, niet zo hypocriet, Peter heeft gewoon gelijk!

op 13 06 2012 at 21:06 schreef Sasha Berkman:

Ter vergelijking:
http://www.youtube.com/watch?v=BCRFVk4pz04

op 13 06 2012 at 21:33 schreef Rob:

Boze reacties van fans die zich voor de zoveelste keer hebben laten opjutten om “er in te geloven” in 3, 2, 1…

op 13 06 2012 at 21:40 schreef Thomas E:

braak braak braak wat een laffe 1e helft van Oranje! Van Stekelenburg is vaker aangespeeld door NL dan Van Persie. Angsthazengeschuifel op eigen helft. Boe!!

op 13 06 2012 at 22:01 schreef Sasha Berkman:

Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar ik ga er gewoon vanuit dat de beste gewonnen heeft zoals het hoort in sportieve kringen.

op 13 06 2012 at 22:44 schreef MNb:

Of de slechtste verloren. Nou, we liggen er uit. Dit jaar laat het me koud.
Omdat PB uit de aard zijner afkeer minder goed op de hoogte zal zijn geef ik enige feitelijke ondersteuning:

http://www.vi.nl/nieuws/143175/Tsjechische-speler-beboet-voor-nazigroet.htm

http://www.youtube.com/watch?v=mMr2PphDt7E&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=iwQIB35VCaA

http://www.youtube.com/watch?v=qw0kgk2qkDc

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2144811/Paulo-Di-Canio-board-backing-racial-abuse-investigation.html

http://www.clint.be/sport/voetbal/doet-van-persie-de-nazigroet-video

Voetbal kan heel leuk zijn, maar dit dus niet.

op 13 06 2012 at 22:45 schreef Thomas E:

Klopt helemaal, Sasha.

op 14 06 2012 at 00:08 schreef Huib:

Het is: “Alle MENSCHEN werden Brüder”, dus niet alleen de “Männer”. En verder is het oranje kuddegedrag best eng, maar voor fascisme is er nog wat meer nodig.

op 14 06 2012 at 10:27 schreef yurp:

@Huib

Ik neem aan dat Peter die fout expres heeft gemaakt. Voetbal blijft toch een mannendingetje.

op 14 06 2012 at 14:04 schreef Mart:

En mensen als Bertje en Jeroen bewijzen mooi het punt: Als je je ergert aan de massale dwang om toch maar mee te doen, dan rot je toch gewoon op?

op 14 06 2012 at 18:40 schreef MNb:

Of je moet minstens tijdelijk verhuizen:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4508/Sport/article/detail/3270964/2012/06/14/In-Wesley-s-oude-buurtje-blijft-het-stil.dhtml

Enig leedvermaak kan mij niet ontzegd worden.

op 14 06 2012 at 20:57 schreef hiek:

tering, ik hou van voetbal. oranje vlag buiten; alles. en ik ben gevoelig, eigenlijk alleen geschikt voor de kunst. zou ik dan de de uitzondering zijn op peter’s meedogenloze stelling?

op 14 06 2012 at 21:02 schreef hiek:

niet doen: a. hitler was gesjeesde kunstemaker.

op 15 06 2012 at 09:16 schreef Sasha Berkman:

Sport verbroedert: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10896/EK-Voetbal/article/detail/3271535/2012/06/15/Duitse-auto-s-in-brand-gestoken.dhtml

op 15 06 2012 at 10:42 schreef Sandro:

Edo – eens, van der Gijp is inderdaad een held!

op 15 06 2012 at 12:06 schreef jackknowsbest:

Tja en dan lijkt Peter toch weer een punt te hebben.
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3271536/2012/06/15/Duitse-circusfamilie-bekogeld-met-glazen-en-flessen.dhtml

op 15 06 2012 at 12:10 schreef MNb:

Nou heb ik Van der Gijp altijd een innemende persoonlijkheid gevonden, maar wat heeft hij precies gedaan om nu de heldenstatus te verdienen?

op 17 06 2012 at 17:03 schreef You On A Gin:

Dan kijk je lekker niet. Ieder z’n ding. Wat mensen op internet ervan vinden dat jij geen zin hebt om mee te doen aan de gekte zou je geen zak moeten interesseren. Zonde van je energie. Net zoals het mij niet boeit wat anderen ervan vinden dat ik het wél leuk vind om te kijken.

Onze Turkse Nederlanders vinden het plezierig/nodig om massaal in hun auto’s toeterend rond te rijden n.a.v. van het balspelletje. Is misschien even vervelend, maar gebeurt toch maar eens in de zoveel tijd. Aan vrolijk buiten spelende en gillende kinderen erger je je als het goed is ook niet zo. Nogmaals, ieder z’n ding.

op 17 06 2012 at 23:17 schreef Peter:

Heb je het stuk eigenlijk wel gelezen?

op 18 06 2012 at 06:57 schreef You On A Gin:

Ervan uitgaande dat je het tegen mij hebt; ja. En wat ik zeg gaat net zo goed op voor mensen die je ‘in het echt’ voor wat dan ook willen uitmaken omdat jij er toevallig niets mee hebt. Wat kan het jou deren.

op 18 06 2012 at 09:06 schreef Bigpete:

Je kunt tevreden zijn, je mag de straat weer op. Vergeet je paraplu niet.

op 20 06 2012 at 05:11 schreef You On A Gin:

Je bent er een beetje verdrietig over he, Bigpete? Ik ook, hoor. Maar het leven gaat door. :)

op 20 06 2012 at 07:39 schreef Bigpete:

Tja YOAG, ik begrijp niet dat een groep die voor 80% hetzelfde is als 2 jaar geleden zo’n collectieve wanprestatie kan leveren.

op 16 07 2012 at 18:05 schreef aquatic:

Waarom emigreert u niet?
Mars misschien? Daar is blijkbaar niemand om aan te ergeren!

op 15 06 2014 at 12:31 schreef F-J:

Ik kan mij hier volledig op aansluiten, dat hele ellendige wk van nu heeft een enorme ruzie ontketent tussen mij en mijn “beste” vrienden. Toen ik zei dat ik het allemaal leuk voor ze vond en het die jongens van harte gunde maar het mij zelf mn reet zou roesten werden ze hysterisch. Ik moest mijn mond houden, en ze werden er misselijk van, en ik moest respect hebben voor voetbal, en ben ik dan niet trots op mijn land, en waar is de leeuw in mij, oranjehater. Het deed mij allemaal erg denken aan de film the wave. Door voetbal fascisme te googlen ben ik ook op dit artikel uit gekomen, en sluit me volledig aan bij de ervaringen van de schrijver. Ik kan niet geloven dat mensen zich zo ontzettend druk kunnen maken om zo’n tournooi en dat vervolgens voor vriendschappen en de jaarband plaatsen. Ondertussen ben ik ook maar uit onze jaar-app gegaan aangezien ik een demotivator en een kneus was en fokking normaal moest gaan doen.

op 18 06 2014 at 19:28 schreef dirkwiedijk:

voetbal is inderdaad massahysterie en gebrek aan intellegentie en een gevaar voor de toekomst.
belangrijke dingen worden door dit spelletje over het hoofd gezien heelaas

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS