Home » Archief » Voor de hebzucht van het neoliberalisme moet alle natuur wijken


[08.07.2020]

Voor de hebzucht van het neoliberalisme moet alle natuur wijken

Jasper Mekkes


Scène uit We Are Little Zombies

Neoliberalisme houdt niet zo van leven dat zich nog verbonden voelt met haar leefgebied.

De ideologie van de hebzucht trekt dan ook alleen in het donker voort, net als de paling. Zelfs het zwakke schijnsel van de maan zorgt er al voor dat ze zich schuilhoudt in de duisternis van de kuddemoraal.

Haar allesvernietigende werk kwam in Nederland pas goed op gang nadat de rechtse PvdA-er Wim Kok in de jaren ’90 de vrije markt omarmde.

De paling, daarentegen, bestaat al miljoenen jaren.

De zeer lange trekroute van de Europese paling van en naar de Sargassozee bij de zuidelijke oostkust van Noord-Amerika is te verklaren door de continentverschuiving, waardoor de Atlantische Oceaan steeds breder is geworden. De soort heeft zich heel geleidelijk kunnen aanpassen aan die steeds langere trekroute naar haar leefgebied in Europa.

In de miljoenen jaren die sindsdien zijn verstreken heeft de paling al heel wat opwarming van de aarde voorbij zien komen en gaan. Na de één na laatste ijstijd trok het ijs zich terug uit het midden van Nederland, en de kale ijzige vlakte begon het landschap te tonen dat de gletsjers hadden gevormd.

Laatste visser

In het Friese Aldemardum (Nederlands: Oudemirdum) kan je bij de Oudemirdumerklif goed zien hoe mooi het landschap is dat de één-na-laatste ijstijd gevormd heeft. Je wandelt er naartoe over een pad waar de laatste visser van Oudemirdum, Minne Minnes de Vries, tot in de jaren zestig van de vorige eeuw ook overheen wandelde, met zijn visnetten, vanaf zijn huis aan de bovenkant van de klif. Een huis dat nog uitkeek over de Zuiderzee toen hij er in 1881 werd geboren.

Minne viste vooral op paling, die door de aanleg van de Afsluitdijk, in 1932 door Rijkswaterstaat, zijn miljoenen jaren oude route stroomopwaarts, via het IJsselmeer steeds moeilijker kon bereiken. In 1939 stopte Minne dan ook met vissen op paling.

Zijn vissershuisje staat er nog; je kunt er nu overnachten in een bedstede waarin hij zelf nog geslapen zou kunnen hebben.

Maar tegenwoordig betekent wonen naast het IJsselmeer hetzelfde als wat wonen naast ieder ander eigendom van de Nederlandse Staat betekent, zeker als dat eigendom wordt beheerd door Rijkswaterstaat, ooit opgericht door de centralistische Jakobijn Napoleon. Het betekent dat de overheid op ieder willekeurig moment kan besluiten je leefgebied planmatig kapot te maken ter ere van haar neoliberale ideologie.

Hebzucht

Voor de IJsselmeerkust van het Oudemirdumerklif wil Rijkswaterstaat nu dan industriële zandwinning toestaan, want voor de hebzucht van het neoliberalisme moet alle natuur wijken, ook in Friesland.

De gemeenteraad van de gemeente waar het Gaasterlandse Oudemirdum onder valt, heeft tegen het bestemmingsplan van B&W gestemd, maar het zandwinbedrijf stapte naar de rechter; ongetwijfeld met meer of minder schimmige toezeggingen van bestuurders van gemeente, Rijkswaterstaat en/of het Ministerie op zak.

Een Rijkswaterstaat dat onder aanvoering van het zoveelste neoliberale kabinet sinds Den Uyl vanuit een ivoren toren over Friese wateren besluit, betekent gevaar voor alle leven dat nog houdt van haar leefgebied; haar land, haar water en haar lucht.

Want niet alleen de palingen hebben niets te zeggen over de wateren die ze al miljoenen jaren bewonen, ook de Friezen, een volk dat ooit de zeekust van Noord-Duitsland tot Noord-Frankrijk bewoonde, hebben niets meer te zeggen over hun voormalige Zuiderzee, die Rijkswaterstaat eerst afsloot om er een meer van te maken, om vervolgens te doen wat ieder neoliberaal instituut in opdracht van neoliberale politici doet: het door de vrije markt laten exploiteren van natuurlijke rijkdommen totdat ze op zijn.

Waarna het land en haar bewoners leeggeroofd achterblijven.

Gevaarlijke overheid

Een overheid die zich anno 2020 nog inspant om in een natuurgebied industriële zandwinning toe te staan op een eiland van bouwwerken van zeven verdiepingen hoog die 24 uur per dag verlicht worden en een hels kabaal maken, dat is een onbetrouwbare en gevaarlijke overheid, die natuurlijk nooit de Friese bewoners van het Gaasterlandse Oudemirdum zou mogen vertegenwoordigen.

Maar het is een oudtestamentische wijsheid dat de mens de aarde van God heeft gekregen om haar te bewerken.

En laat het toeval nu willen dat in de hogere legerleiding van Rijkswaterstaat Midden Nederland, het onderdeel van Rijkswaterstaat dat over het IJsselmeer regeert, bijbelvaste gereformeerden elkaar de mooie baantjes toeschuiven.

Hun rotsvaste geloof in het recht van de mens om de aarde als haar bezit te bewerken en de slaafse horigheid aan de staat – het staatshoofd is immers door God zelf aangesteld – sluiten naadloos aan op de roofzucht van de neoliberale struikrovers die ons vanuit Den Haag denken te regeren.

Oude Testament

Maar ik denk dat God is vergeten een disclaimer toe te voegen aan het Oude Testament. Een disclaimer die zegt dat degenen die besluiten de aarde kapot te laten exploiteren door de neoliberale bedrijven van de superrijke globalisten naar de hel mogen lopen.

Ondertussen ligt het haventje van visser Minne Minnesma de Vries, prachtig verscholen aan de voet van het Oudemirdumerklif, te wachten tot er weer een Fries opstaat om uit te varen en zijn eigen Friese water, de oude Zuiderzee, terug te eisen van het gladde monster zonder geschiedenis, zonder binding met het land, haar bewoners of hun cultuur.

Het monster dat zich verscholen houdt voor het licht in de duisternis van haar neoliberale kuddemoraal – en dat leeft van andermans leefgebied: de neoliberale staat.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 08.07.2020 @ 10:20

[Home]
 

1 Reactie

op 09 07 2020 at 18:27 schreef Gerard Matthijssen:

Het wordt tijd voor een nieuwe vrijheidsstrijd, een tweede slag bij Warns onder de toepasselijke leus: “Leaver dea as slaef”.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS