Home » Archief » Vrouwen, mannen, hoge hakken


[09.11.2010]

Vrouwen, mannen, hoge hakken

Rena Breed

Vrouwen hoeven niet de moeite te nemen om hoge hakken te dragen, omdat mannen dat toch niet opmerken. Dat kopte de Britse tabloid The Daily Mail een aantal weken geleden.

Dit zou één van de uitkomsten zijn van een breder onderzoek van de Northumbria Universiteit naar aantrekkingskracht van vrouwen op mannen. Ondermeer werd onderzocht of de mannelijke proefpersonen reageerden op een veranderd bewegingspatroon als gevolg van het dragen van hoge hakken. De evolutionair psycholoog Nick Neave stelt dat de rol van beweging een belangrijke rol speelt bij de keuze van een partner.

De onderzoekers bestudeerden de reacties van mannen die kijken naar vrouwen die over een catwalk lopen. De vrouwen droegen schoenen met of zonder hakken. Schoenen die overigens niet te zien waren door een scherm dat de schoenen aan het zicht onttrok. De onderzoekers veronderstelden dat de mannen zouden reageren op de verandering in lichaamshouding die veroorzaakt wordt door het dragen van hakken. De mannen die meededen aan dit onderzoek bleken in elk geval niet in staat om aan de manier waarop een vrouw loopt te kunnen zien of zij hakken of platte schoenen draagt. De journalist van het Daily Mail-stuk trekt daaruit de conclusie dat vrouwen geen hakken hoeven dragen om aandacht van mannen te krijgen. Maar is dit ook terecht?

MyFavouriteShoes heeft vorig jaar een onderzoekje gehouden onder bijna 200 mannen waarbij naar hun voorkeur werd gevraagd op het gebied van verschillende modellen vrouwenschoenen. Daarbij speelde weliswaar de lichaamshouding van vrouwen geen rol, maar er kwam wel uit naar voren dat, ondanks het feit dat er op dat moment schoenen met lage hak zoals Uggs, Birkenstocks en sneakers in de mode waren, het grootste deel van de respondenten vrouwen het liefst op hakken ziet lopen.

Wij legden de mannen tien verschillende modellen voor, allemaal in de kleur zwart en vroegen hen een top 3 te kiezen. De uitkomst van het onderzoek liet een duidelijke voorkeur zien voor de schoenen met een hogere hak. Op de eerste plaats eindigde de klassieke slingback hoge hak, op de tweede plaats de iets lagere pump en op drie de puntige laars met stilettohak. Wij weten zeker dat dit menig vrouw niet zal verbazen. De meeste vrouwen krijgen van mannen immers vaker complimenten over hun hakken dan over hun “verstandige” schoenen.

Opvallend was dat de onder vrouwen populaire sleehak op de laatste plaats eindigde. Dat zou een deel van de conclusie van het Britse onderzoek kunnen bevestigen, namelijk dat de gewijzigde lichaamshouding op zich geen invloed heeft op mannen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de vrouwelijke voet kleiner lijkt door het dragen van hoge hakken. Een andere verklaring is dat de stand van de voet een esthetisch aspect is. Wie het weet mag het zeggen!

Voor wie wil meegenieten, publicatie eerder op Frontaal Naakt gaf veel leuk en verrassend commentaar.

Rena Breed (1967) pleit op My favourite shoes voor meer levensvreugde door het dragen van mooie schoenen.

Rena Breed, 09.11.2010 @ 13:53

[Home]
 

30 Reacties

op 09 11 2010 at 14:06 schreef Pierelint:

Als je op hoge hakken loopt, span je de kuitspieren meer aan. Daardoor zijn de benen aantrekkelijker. Voor mannen die op de benen vallen dan.

op 09 11 2010 at 14:14 schreef babs:

Het gaat er niet om hoe het er uit ziet, het gaat om het statement. Strakke hakken zijn een statement, sleehakken niet.

babs (m)

op 09 11 2010 at 14:50 schreef yurp:

Eh.. de schoenen op de laatste plaatsen zijn gewoon lelijk. Dat heeft weinig te maken met hoe het vrouwen staat, hoe ze erop lopen of wat het statement is. Wat zijn de uitkomsten als dezelfde vraag aan vrouwen wordt voorgelegd?

op 09 11 2010 at 14:51 schreef yurp:

Ook de term ‘verstandige’ schoenen is al een voorbode van hoe ze eruit zien. Niet mooi iig vrees ik…

op 09 11 2010 at 14:56 schreef vetklep:

Ik ben het helemaal eens met die grafiek van jou, alleen de eerste schoen die een acht scoort verbaast me. Die vind ik namelijk afzichtelijk.

Volgens en voor mij is het heel simpel: hoe vrouwelijker hoe mooier, hoe lomper hoe lelijker.
Maar dat zullen kappers en vrouwelijke designers wel nooit (willen) begrijpen.

Uggs en Birkenstocks zijn het absolute dieptepunt.

op 09 11 2010 at 15:04 schreef yurp:

@vetklep

‘vrouwelijk’, is dat niet enorm subjectief?

op 09 11 2010 at 15:16 schreef yurp:

Hoe meer ik het ‘onderzoek’ bekijk, hoe raarder ik de conclusies vind. De laagste twee plaatsen worden ingenomen door schoenen met beide hoge hakken. Ok, een sleehak maar die ander heeft toch echt een hoge hak. Sowieso zitten er maar twee paar schoenen tussen met lage of geen hakken (die beiden een middenpositie innemen). De tweede plek, de pump, heeft een stuk lagere hak dan de nummers drie, vier en vijf. Het lijkt mij dat de hoogte van de hak weinig invloed heeft op het mannelijk oordeel. Het model en de uitvoering wellicht meer. Open schoenen met bandjes lijken me weinig populair in dit onderzoek. Bandjes op schoenen zijn sowieso voor mij ook geen pluspunt.

op 09 11 2010 at 15:20 schreef vetklep:

op 09 11 2010 at 15:04 schreef yurp:
Dat valt wel mee, hoor. Zowel mannen als vrouwen weten precies wat je ermee bedoelt.
Hoewel het natuurlijk heel policor is om te doen alsof dat niet zo is.

op 09 11 2010 at 15:32 schreef yurp:

Oh ja, policor. Heerlijk denigrerend bedoeld en vooral gemakkelijk. Maar goed, je bedoelt vrouwelijk als in stereotype, dan snap ik het.

op 09 11 2010 at 15:44 schreef Tjerk:

Alles wat dat Britse onderzoek aantoont, is dat het ‘m niet in de heupbeweging zit die hoge hakken genereren, dat mannen hoge hakken mooi vinden staan bij een vrouw.

op 09 11 2010 at 15:46 schreef Alphonse Scaf:

@Pierelint: “Als je op hoge hakken loopt, span je de kuitspieren meer aan. Daardoor zijn de benen aantrekkelijker. Voor mannen die op de benen vallen dan.”
Wel oppassen dat je niet zelf valt…

op 09 11 2010 at 17:31 schreef Gerard:

Hoge hakken zijn slecht voor de voeten, ze werken hallux valgus in de hand. Daarnaast zijn hoge hakken beperkend in de bewegingsvrijheid en werkt het inklemmen van de voeten negatief op het gehele lichaam. Ze lijken wel uitgevonden om vrouwen te onderdrukken.

op 09 11 2010 at 17:40 schreef Tjerk:

[img]http://7uncle.files.wordpress.com/2009/01/footbinding.jpg[/img]

op 09 11 2010 at 18:01 schreef vetklep:

op 09 11 2010 at 17:31 schreef Gerard:
Als jij bezwaar hebt tegen mooie schoenen en/of vrouwen dan laat je die toch lekker aan mij over?
Ik heb in ieder geval niks te mopperen, behalve over het straatbeeld.

op 09 11 2010 at 19:00 schreef Bigpete:

Voor wat het waard is: Bigpete is een groot liefhebber van hoge hakken. Bij dames dan hè.

op 09 11 2010 at 23:08 schreef Beukman:

Een vrouw die op hoge hakken loopt, benadrukt hiermee bepaalde voor mannen interessante lichaamsdelen. Daarnaast is ze om haar evenwicht te bewaren, gedwongen om op een manier te lopen die als elegant wordt omschreven.

Hoge hakken kunnen echter contraproduktief werken. Dat is het geval als de draagster er niet in slaagt om zich er, bijna nonchalant, op voort te bewegen alsof ze op gemakkelijke pantoffels loopt. Een vrouw die strompelt op haar hakken maakt zichzelf belachelijk.

Een hoge hakster neemt een zeker risico. Haar schoeisel maakt haar immers half tot kwart invalide, en er is steeds de spanning: blijft ze op de been of niet? Komt ze met een hak vast te zitten tussen twee stoeptegels? Hoe komt ze die trap af? Hoe pakt ze die gladde marmeren hal aan?
Ik geloof dat ik persoonlijk die spanning aantrekkelijk vind.
Maar het aantrekkelijkst is voor mij dat een vrouw hoge hakken draagt om aantrekkelijker te zijn.

op 09 11 2010 at 23:10 schreef Tjerk:

Beukman, als je had opgelet, had je gezien dat die “elegante manier van lopen” een mythe in.

op 09 11 2010 at 23:33 schreef Beukman:

Tjerk, met “die als elegant wordt omschreven” hou ik een slag om de arm.

op 10 11 2010 at 00:16 schreef vetklep:

op 09 11 2010 at 23:10 schreef Tjerk:
Dat is onderzocht in een catwalk situatie, waar vrouwen die specifieke catwalk-walk doen.
Op straat of in het uitgaansleven zou het resultaat wel eens heel anders kunnen uitvallen.

Mij valt in ieder geval wel degelijk een groot verschil op in de vorm van de benen.
En een vrouw die hakken gewend is, zie ik liever met dan zonder qua loopje.

op 10 11 2010 at 00:43 schreef Huib:

Hoge hakken? Luister naar dit evolutionaire verhaal.
De missionaris-houding bij de coitus is, evolutionair gezien, slechts een vrij recente variant. Vrouwen lieten zich miljoenen jaren lang van achteren benaderen door een mannelijke soortgenoot. Dat is nog steeds geldig voor de meeste zoogdieren.
Een houding, waarbij de opening van het vrouwelijk geslachtsorgaan beter toegankelijk is of lijkt, wordt bevorderd door het zich bewegen op hoge hakken. Immers, het billengedeelte van het onderlichaam wordt naar achteren gedrongen, waardoor, tussen de benen, de vulva zich opdringt.
Voordat de beschaving toesloeg, gingen begerige wijfjes op de tenen staan en bogen zich voorover.
Nu hebben we Prada.
—-
Deze commentator is op twitter geblokkeerd door Peter, omdat hij goede stukken op Krapuul.nl schrijft. Provincialisme is overal!!!

op 10 11 2010 at 01:22 schreef vetklep:

op 10 11 2010 at 00:43 schreef Huib:
Kort daarvoor droegen zowel mannetjes als vrouwtjes een berenvel. Over het favoriete schoeisel van die tijd is weinig bekend, maar het is wel zeker dat mannen meestal over de schouder een knuppel met zich meedroegen. Als zij een wijfje ontwaarden waarvan zij dachten er een stukje van zichzelf in kwijt te kunnen, sloegen zij het neer met hun knuppel. Vervolgens werd deze weerloze, bewusteloze prooi aan heur haar naar hun hol gesleept.

op 10 11 2010 at 01:26 schreef vetklep:

Nu hebben we nog steeds knuppels.

op 10 11 2010 at 10:56 schreef rena:

Als ervaringsdeskundige kan ik jullie wel laten weten dat de ene hoge hak de ander niet is.
De pasvorm van de schoen is heel belangrijk. Als het gewicht te veel op de bal van de voet komt te liggen is het lopen erg onaangenaam. Het gevoel dat je voeten steeds naar voren glijden zorgt voor een verkrampte houding. Het lijkt dan alsof je bijna naar voren valt. Dan krijg je ook nog eens het gevoel van brandende voeten.
Maar, met name de duurdere schoenen met beter pasvorm en balans, waarbij je gewicht steunt op het gedeelte van de hak maakt een hoge hak schoen beter draagbaar.
Zo had ik laarzen met zeer hoge hak en spekzool, ik kon daar met gemak de hele dag op lopen. Ze waren bijna verend. Ik mis ze nog steeds.

op 10 11 2010 at 14:14 schreef ralf:

Ik val helemaal niet op half invalide vrouwen.

op 10 11 2010 at 16:51 schreef André Richard:

Dat Engelse onderzoek stelt de verkeerde vraag: natuurlijk zie je niet aan hoe een vrouw loopt of ze hoge hakken draagt of niet, dat soort dingen worden alleen onbewust opgemerkt, behalve misschien door een schoenenverkoper.

Wat ze hadden moeten onderzoeken: hoe aantrekkelijk vinden mannen die rondlopende vrouwen (daar hebben ze namelijk wel verstand van). Laat ze een score geven en onderzoek dan een correlatie met de hoogte van de hak.

Waarom een sleehak niet en een stiletto wel? Volgens mij is het optisch: een hoge hak lijkt het naar beneden toe taps toelopende onderbeen veel verder door te laten lopen. Benadrukking van lengte en slankheid dus.

op 11 11 2010 at 02:18 schreef hj:

Hoge hakken zijn gewoon geil en daar verandert de Daily Mail helemaal niets aan.

op 11 11 2010 at 13:33 schreef Beukman:

@Andre
Waarom een sleehak niet en een stiletto wel? Volgens mij is het optisch: een hoge hak lijkt het naar beneden toe taps toelopende onderbeen veel verder door te laten lopen. Benadrukking van lengte en slankheid dus.

Een sleehak wekt bij mij de associatie van een prothese.
Verder snap ik best dat een dame liever op zo’n prothese loopt dan op een enge stiletto, maar het opzichtig van twee walletjes eten ziet er in mijn ogen wat koddig uit.
Als je kind eenmaal aardig kan fietsen, haal je de zijwieltjes er af, zo simpel is het.

op 12 11 2010 at 13:23 schreef froit:

Volgens mijn vrouw worden door het dragen van hoge hakken, (ze is er niet van af te brengen), haar kuiten slanker, haar dijen langer, en, en dat is voor haar het belangrijkste, haar bekkenbodemspieren meer getraind…
Jawel!
Ik klaag niet, laat dat duidelijk zijn!

op 12 11 2010 at 14:34 schreef G!:

Ik zie vrouwen liever op blote voeten…

op 12 11 2010 at 16:23 schreef vetklep:

Ieuw. VOeten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS