Home » Archief » Waarom moeten zoveel mensen sterven voor de luimen van megalomane mannetjes?


[25.02.2022]

Waarom moeten zoveel mensen sterven voor de luimen van megalomane mannetjes?

Hassnae Bouazza


Scène uit: Halfaouine (Férid Boughedir, 1991)

Een paar jaar geleden leidde ik op het Haagse Winternachtenfestival een gesprek tussen de schrijvers David van Reybrouck, Ian Buruma en de Amerikaans-Mexicaanse Jennifer Clement over de staat van de wereld en de politiek. Kunnen burgers hun lot wel toevertrouwen aan lokale politici of zijn er nieuwe vormen van bestuur nodig?

Het kwam vooral tot een treffen tussen de twee heren. Van Reybrouck pleitte voor een nieuwe vorm van democratisch bestuur en terug te gaan naar het oude Athene waar de belangrijkste bestuursorganen werden ingevuld door loting. Doel daarvan was om gelijkheid te bevorderen en zoveel mogelijk burgers deel te laten nemen aan het bestuur. Buruma liet zich niet overtuigen en vond de huidige vorm van democratie het beste werken.

Illegale oorlog

Het werd een fantastisch gesprek waarin ze niet nader tot elkaar kwamen, maar elkaar wel dwongen hun standpunten overtuigend te onderbouwen. Het was een discussie zoals we die zelden zien: op inhoud, zonder rancune of lage stoten onder de gordel en met humor.

De vaststelling dat de huidige vorm van democratisch bestuur het beste is wat we hebben, is wat makkelijk. Het zijn democratieën als de VS en Groot-Brittanië die overal ter wereld gruwelijk huishouden en het Midden-Oosten ontwricht hebben met hun illegale oorlog in Irak.

Maar ik twijfelde ook over de loting: als je mensen mee laat beslissen, wint al te vaak de onderbuik, zie bijvoorbeeld Brexit. Daar had Van Reybrouck een antwoord op: wanneer je mensen betrekt bij beslissingen en juist informeert komen ze tot weldoordachte beslissingen. Hij noemde als voorbeeld de legalisering van abortus in Ierland.

Megalomaan staatshoofd

Een andere vorm van bestuur. Ik moest er deze week weer aan denken na de inval van Putin in Oekraïne. De zoveelste actie van een megalomaan staatshoofd dat over lijken gaat. Een despoot die denkt dat de wereld hem toebehoort, zijn speeltje.

Ik ben geen historicus, maar ergens in de loop van de geschiedenis hebben landen besloten dat regeringen het monopolie op geweld hebben en dat regeringsleiders dus bloed mogen vergieten. Allemaal ingepakt in voorwaarden en mitsen en maren en heel veel kleine letters, maar het geweldsmonopolie blijft.

De meesten vinden dat prima en logisch, maar als je erover nadenkt is het raar: waarom moeten mensen sterven, omdat hun politiek leiders besluiten dat ze de macht niet kwijt willen (Assad in Syrië), denken dat Jezus hen heeft verteld Irak binnen te vallen (Bush) of terugverlangen naar een ingebeeld groots verleden (Putin).

Oorlog tegen het terrorisme

De zogenaamde oorlog tegen het terrorisme die Bush muntte, heeft despoten over de hele wereld een vrijbrief gegeven om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen onder het mom van ‘terreurbestrijding’ en ‘nationale veiligheid’.

Ik pleit hier niet voor anarchie. Wetten en regels helpen om samenlevingen te structureren en bij elkaar te houden, die zijn essentieel. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee we geacht worden bloedige beslissingen van onze overheden te accepteren, is achterhaald. Zeker voor wie gelooft in mensenrechten en vrede.

Natuurlijk, we hebben het Internationaal Strafhof, maar we hebben gezien wat dat in de praktijk betekent: kleine leiders worden opgepakt, vooral uit Afrika, Westerse daders worden ontzien. Bush en Blair zijn oorlogscriminelen met honderdduizenden slachtoffers op hun geweten. Waarom zitten die nog niet achter de tralies? Laat Assange vrij, sluit Blair op en gooi de sleutel weg.

Omdat het Westerse leiders zijn die hun misdaden verpakken in mooie woorden als ‘democratie en vrijheid’. Omdat de politiek vergeven is van de hypocrisie, opportunisme en belangen. Teveel politieke leiders kunnen hun goddeloze gang gaan, omdat hun belangen zwaarder wegen dan mensenlevens.

Mannelijkheid demonstreren

En nu is er dus oorlog. Weer een. Wederom nodeloos bloedvergieten, leugens, ellende, verlies. Omdat een kleine geest zijn mannelijkheid wil demonstreren. Niet door zelf in de arena te stappen, maar door onschuldige mensen als kanonnenvoer naar voren te schuiven.

Aan het einde van het gesprek citeerde Van Reybrouck de Duitse politicus Frank-Walter Steinmeier: ‘Er kan geen democratie zijn zonder een gedeelde definitie van wat de waarheid is.’

Als we de feitelijke waarheid en mensenrechten als uitgangspunt nemen, kunnen we misschien beginnen aan een nieuw systeem, dat consequent vóór de mensen is en tegen politieke psychopaten en oorlog.

Dit voorjaar verschijnt Hassnae’s nieuwe boek Een Koffer vol Citroenen. Bezoek haar eigen website, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 25.02.2022 @ 11:32

[Home]
 

1 Reactie

op 25 02 2022 at 11:32 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS