Home » Archief » Wie moet Yeşilgöz opvolgen?


[02.02.2024]

Wie moet Yeşilgöz opvolgen?

Fons Kockelmans

De VVD is nog niet van plan Dilan Yeşilgöz af te zetten als partijleider. De liberalen wachten daar liever even mee. Ze moet eerst nog een einde maken aan het nieuwe kabinet, als dat er tenminste een keer komt. Pas als de volgende verkiezingen onontkoombaar zijn, zal ze te horen krijgen dat ze moet vertrekken.

Want haar weer een keer de lijst laten trekken, dat kan natuurlijk niet. Daarvoor heeft ze bij de vorige stembusgang en daarna te veel schade aangericht. Eerst de deur op een kier (dus open) zetten voor Geert Wilders en zijn PVV-bende. Daarna jammeren en janken als die vervolgens met ruime voorsprong eerste wordt. Verkondigen dat je nooit onder hem zult dienen. Om hem dan – als dat heel slecht valt bij je partijgenoten – op je blote knieën gedoogsteun aan te bieden.

Zoveel tactische blunders achter elkaar zouden voor iedere lijsttrekker fataal zijn. Zeker voor de beoogde opvolgster van Mark Rutte, de man die met terugwerkende kracht door zijn partijgenoten is uitgeroepen tot de VVD-zonnekoning aller tijden en wiens aanvallen van geheugenverlies (om niet te zeggen leugens) zijn vergeten en vergeven.

Motie van wantrouwen

Dat betekent dus dat Dilan de fractie gaat aanvoeren. Vanuit de Tweede Kamer zal ze na een redelijke tijd (zeg ongeveer een jaar) een motie van wantrouwen steunen om het kabinet-Wilders (of het kabinet-Plasterk, of hoe dan ook een kabinet waarin de PVV de baas is) naar huis te sturen. En daarna aftreden graag. In de hoop dat de VVD onder de nieuwe lijsttrekker de verkiezingen wint. Volgens de allerlaatste peiling is dat niet een volledig kansloos streven, want de PVV begint alweer te zakken. De schade die die partij heeft aangericht – vooral financieel uiteraard – kan na het verdwijnen van het kabinet nog vrij simpel hersteld worden.

De vraag is alleen: wie moet Yeşilgöz straks opvolgen? Wie neemt in vredesnaam het stokje van haar over? Eigenlijk is de VVD helemaal niets opgeschoten sinds de Grote Mark er zat. Sterker nog: toen waren de liberalen de eerste partij van het land, nu nummer drie. Zelfs de aartsvijanden van Verenigd Links moeten ze laten voorgaan.

Ruttes voetsporen

Vrijwel iedereen die lezen en schrijven kon en bij benadering wist hoeveel twee maal twee was, is al kandidaat geweest voor het leiderschap van de VVD. Edith Schippers. Halbe Zijlstra. Klaas Dijkhoff. Sophie Hermans. Bente Becker. Ja, zelfs Dennis Wiersma is hier en daar genoemd. Maar ze vielen allemaal af. Dijkhoff naar het schijnt omdat hij niet wilde. De rest bleek te licht. Van Yeşilgöz werd in eerste instantie gedacht dat ze dat niet was, maar helaas.

Sommigen hopen tegen beter weten in op de terugkeer van Dijkhoff, in de verwachting dat die voor nieuw elan kan zorgen. Maar die schijnt allang blij te zijn dat hij is ontsnapt aan de opdracht om in Ruttes voetsporen te treden. Ook de kans dat Mark zichzelf opvolgt, kan als verwaarloosbaar klein worden bestempeld. Hij gaat binnenkort de lakens uitdelen bij de NAVO. Nog los daarvan wil hij niet meer.

Meer smaken zijn bij de VVD niet aanwezig. De partij kan toch moeilijk aankomen met Eelco Heinen of zo iemand? Om nog maar te zwijgen over als links bekend staande types als Eric van der Burg of Christianne van de Wal.

Strepen trekken

Nee, wat nodig is, vinden veel liberalen, is een draufgänger. Iemand die Wilders aankan, maar ook Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA en die vervelende zeur van een Pieter Omtzigt. Die strepen trekt waar het nodig is. Een soort Frits Bolkestein als het ware, maar die is veel te oud. Hij schijnt trouwens ook aardig de kluts kwijt te zijn. Dat krijg je op die leeftijd.

Maar goed, de VVD laat Dilan nog even haar gang gaan. Een jaartje, hooguit twee. Rutte I, dat gedoogsteun kreeg van de PVV, heeft het anderhalf jaar uitgehouden, dus aan zo’n termijn moet je denken.

Dan kan Yeşilgöz de VVD nog zo lang presenteren als een rechtse, maar wel beschaafde, of in elk geval quasi-beschaafde partij. Vanuit de gedoogpositie uiteraard. En dan kan intussen even nagedacht worden wie haar positie overneemt.

Dat hoeft Dilan nu nog niet te weten hoor, schijnen veel partijgenoten te vinden. Maar als straks de bijl voor haar valt, is het te laat.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 02.02.2024 @ 10:42

[Home]
 

1 Reactie

op 02 02 2024 at 10:43 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS