Home » Archief » Wilde hordes


[08.07.2023]

Wilde hordes

Hassnae Bouazza

Een paar jaar geleden was ik in Parijs voor research voor een documentaireserie. Daarvoor was ik ter plekke op zoek naar ongedocumenteerde jongeren. Je herkent hen in bepaalde wijken meteen: ze staan dan bij de uitgang van metrostations sigaretten te verkopen. In het gemoedelijke Belleville bijvoorbeeld, maar ook in het rauwere Barbès, waar de sfeer rommelig en lawaaiig is en soms zelfs best bedreigend kan aanvoelen, niet in de laatste plaats door de zwaar bewapende agenten die er rondlopen en die willekeurig jongemannen intimiderend ondervragen of aanhouden.

Het was geen pretje om in Barbès mannen aan te spreken. Ik voelde me er niet bijster op mijn gemak. En dan had ik het privilege dat ik een vrouw ben en geen doelwit was van de agenten. Ik sprak een jonge Tunesische jongen aan. Nog maar 19 jaar jong en met een bootje overgestoken voor perspectief in Frankrijk. Terwijl hij zijn verhaal deed, werd een andere jongeman door een stel agenten tegengehouden. “Zie je wat ze doen”, zei hij, “ze pesten ons de hele dag, ook al doe je niks”.

De dagen dat ik er was, sprak ik meerdere jongemannen. Het was duidelijk dat ze het fijn vonden dat ze aanspraak hadden, hun verhaal konden delen en niet op hun hoede hoefden te zijn. Of zoals schrijver Abdellah Taïa, die ik daar ook ontmoette, zei: “ze worden niet als mensen gezien, dat maakt je schichtig en je gaat je ernaar gedragen”.

Racistische commentaren

Ze vertelden over hun irritaties, de hoop die ze koesterden (“Weet je nog een meisje voor me?”) en kletsten gewoon. Het meest verrassend was een zestienjarige jongen, zo piepjong nog, met wie ik weinig had gesproken, maar die me nog een paar jaar appte om te kletsen. Hij wilde graag Oud & Nieuw in Nederland vieren, zei hij vaak. De laatste keer dat ik hem schreef, bleek zijn nummer niet meer te werken en ik vraag me af hoe het met hem is. Onder dat jeugdige masker van bravoure, school een zachte jongen. Hij woonde samen met een andere, verlegen jonge twintiger, die dolgraag terug wilde naar zijn moeder in Algerije – dat is ook gelukt.

Ik moest weer denken aan deze jongens na de onlusten in Parijs nadat een agent de jonge Nahel doodschoot. Aan jongens als Nahel lopen de mensen voorbij zonder hun een blik waardig te gunnen. Jongens die vanaf hun prilste jeugd al te weten krijgen dat ze er niet bij horen, niet goed genoeg zijn, een last zijn. Jongens die tot eendimensionale karikaturen worden teruggebracht in de gesprekken, analyses en ijzingwekkend racistische commentaren.

Want natuurlijk zijn ze slechts ‘tuig’, ‘ongedierte’. De mensen in de banlieues zijn al die jaren ontmenselijkt en toeschouwers zijn daadwerkelijk gaan geloven dat je hen straffeloos mag vertrappen. En dat deed me weer denken aan de schrijver Valentin Gendrot, die ik daar ook ontmoette. Hij ging undercover bij de politie en schreef er een boek over. Hij vertelde, om de hiërarchie te schetsen, hoe agenten jongens in de banlieus behandelen als uitschot, maar zich vol gevoel bekommeren om huisdieren.

Belangrijke waarden

Online zag ik screenshots van een betoog van een Frans-Algerijnse die gretig gedeeld werden, dat het aan ‘de cultuur’ ligt, dat ‘school, serieuze zaken, eerlijkheid: dat zijn bij ons Algerijnen geen belangrijke waarden.’

Racisten zijn dol op dit soort gasten, die hun racisme legitimeren, maar het is schokkende onzin. Alsof Algerijnen niet het beste van hun leven willen maken. Alleen in Frankrijk al zijn er ontelbare voorbeelden die dat aantonen.

Bovendien, de mensen die in Parijs de straat opgingen, zijn Frans. Ze zijn daar geboren, hun ouders zijn daar geboren. Frans is hun enige taal. Frankrijk hun enige land. Niet zelden hebben ze Algerije nooit gezien. Ik ken er zoveel die er nooit komen, die geen woord Arabisch spreken. En als ze er wel komen, maakt hen dat niet minder Frans, niet minder ontwikkeld, minder ‘eerlijk’ of minder mens.

Wilde hordes

Het ligt zeker aan de cultuur dat de jongens auto’s in brand steken en de boel vernielen: de Franse cultuur waar ze deel van uit willen maken, maar die op hen spuugt. Die hen tig keer per dag aanhoudt, vernedert en inprent dat ze een last zijn, er niet bij horen en gewoon weg moeten. En als ze dat niet doen, krijgen ze een kogel en als je daar dan tegen in opstand komt, eist de politiebond dat ze nog harder mogen optreden tegen de ‘wilde hordes’.

Wilde hordes. Als witte mensen een misdaad begaan, komen er uitvoerige analyses, argumenten en verklaringen voor hun gedrag. Als bi-culturele mensen uiting geven aan hun verdriet en woede, is dat cultuur. Heel overzichtelijk. De één is een mens in al zijn complexiteit, de ander is een wilde. Heel veel meer heb je niet nodig om te snappen wat er mis is.

Recentelijk heeft Hassnae drie boeken uit: ‘Een Koffer vol Citroenen‘, ‘Arbeidsmigranten in Nederland‘ en ‘Streetfood‘, met Soenil Bahadoer. Bezoek haar eigen website, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 08.07.2023 @ 08:37

[Home]
 

1 Reactie

op 08 07 2023 at 08:38 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS