Home » Archief » Zoek nou eens uit wat er werkelijk in Nederlands-Indië is gebeurd


[30.07.2013]

Zoek nou eens uit wat er werkelijk in Nederlands-Indië is gebeurd

Max van der Werff

lindsay2
Illustratie: Norman Lindsay

Nederlands bekendste oorlogscorrespondent, Arnold Karskens, twijfelt ernstig aan de bekentenis van Indië-veteraan Harrie Nouwen. Karskens pleit voor een ‘juiste geschiedschrijving’. Zijn verhaal rammelt.

Vorig jaar doken voor het eerst executiefoto’s op uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en bijna een jaar later komt het NRC met een verhaal waarin veteraan Nouwen op twee pagina’s uit de doeken doet dat hij bij de executies aanwezig was en onder welke omstandigheden de oorlogsmisdaden plaatsvonden.

De technische kritiekpunten van Karskens’ op het relaas van veteraan Nouwen zijn terecht en de lijst van (gedeeltelijk) onjuiste getuigenverklaringen in vele oorlogen zijn ontelbaar. Het is heel goed mogelijk dat nader onderzoek andere feiten naar boven brengt dan Nouwen beweert. Is Nouwens’ bekentenis de ‘canard van het jaar’, zoals Karskens vermoedt?  Welke onderzoeksjournalist gaat uitzoeken wat er werkelijk in Gedong Tataan is gebeurd? Hoe zit dat met de ossenkarren en vrachtwagens vol met lijken?

 

media_xl_1271734media_l_1271754

 

Nederlandse oorlogsmisdadigers

Het beroep van oorlogschroniqueur verplicht, dus we zetten een aantal kritiekpunten op Karskens maar eens op een rijtje.

Onverbeterlijke veteranen stellen dat de executiefoto’s helemaal niets bewijzen. Het zou best kunnen dat de Nederlandse troepen toevallig het massagraf vonden en de executies door anderen zijn uitgevoerd. Wat vindt deskundige Karskens van de executiefoto’s? Zijn ze echt? Waarom alleen de boodschapper en niet de boodschap ter discussie stellen?

Karskens heeft speciaal voor het opsporen en laten vervolgen van Nederlandse oorlogsmisdadigers een stichting opgericht. Veteraan Nouwen bekent dat hij met mortiergranaten een dorp heeft bestookt waarbij volgens hemzelf zeker slachtoffers gevallen zijn. Waarom doet iemand, die zichzelf een ‘nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers’ noemt, niet onmiddellijk aangifte bij het Openbaar Ministerie? Zo makkelijk krijg je een oorlogsmisdadiger meestal niet te pakken.

Bezetters en onderdrukten

Aan het eind van zijn artikel schrijft Karskens: “Voor alle duidelijkheid. In Indonesië zijn tussen 1945 en 1949 door Nederlanders tal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Dus ik kies niet de zijde van de militairen. Ook niet van de opstandelingen, want ik wil benadrukken dat de terreur ook van de kant van de door Japan opgestookte
Indonesiërs kwam, zoals tijdens de bersiap-periode waarbij duizenden vrouwen en kinderen uit racistische motieven zijn vermoord.”

Karskens hanteert het motto waar-twee-vechten-hebben-twee-schuld. Kom kom, dat is kleuterlogica van groep één: Hunnie deden het ook en zullie begonnen. Hij maakt geen onderscheid tussen bezetters en onderdrukten en dat is hem als telg uit een familie van verzetsstrijders zwaar aan te rekenen.

Een Duitse oorlogsverslaggever die zou schrijven: “In Nederland zijn tijdens de bezetting van 1940 en 1945 door Duitsers tal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Dus ik kies niet de zijde van de militairen. Ook niet van de opstandelingen die jullie ‘verzetsstrijders’ noemen, want ik wil benadrukken dat de terreur ook van de kant van de door Stalin en Wilhelmina opgestookte Nederlanders kwam, die vermomd als burgers aanslagen op de Wehrmacht en het Duitse gezag pleegden”, zal met deze nuancering terecht op een krachtig weerwoord kunnen rekenen.

Racistische motieven

De Indonesiërs waren door ‘Japan opgestookt’, en ‘hebben tijdens de Bersiap-periode uit racistische motieven duizenden vrouwen en kinderen vermoord’, aldus Karskens. De zin nog maar eens nalezen…het staat er echt. De destijds vijftig miljoen inwoners van de eilandengroep die nu Indonesië heet, waren kennelijk niet in staat om zelf te bedenken dat ze onafhankelijk wilden worden van de racistische Nederlandse koloniale uitbuiters. Ze moesten worden ‘opgestookt’ en hadden ‘racistische motieven’.

Oorlogssituatie: alle informatie = propaganda

Voorbeeld
Deze foto uit de privécollectie van ex-marinier Kees Princen kun je als journalist voorzien van verschillende onderschriften:

 

KP

 

1) Dode ‘plopper’, neergelegd tijdens zuiveringsactie van het Korps Mariniers.
2) Gesneuvelde combattant, omgekomen tijdens een vuurgevecht met Nederlandse troepen in omgeving Jember (Oost-Java).
3) Door Nederlandse bezettingsmacht vermoorde Indonesische vrijheidsstrijder.
4) Je kunt als journalist ook besluiten helemaal niets met de foto te doen.

Verder onderzoek niet nodig

In 1969 deed een andere veteraan, Joop Hueting, een boekje open over onze oorlogsmisdaden. [videolink] . Hij werd verguisd en moest een tijd onderduiken. Wel voelde de Nederlandse regering zich gedwongen een onderzoek in te stellen. Dat onderzoek resulteerde in de publicatie van de Excessennota en weer dringt zich een vergelijk met onze oosterburen op.

Stel dat de Duitsers de bezetting van Nederland in de periode 1940-1945 pas in 1969 voor het eerst lieten onderzoeken, dat onderzoek door één Duitse historicus lieten uitvoeren, dat daarbij alleen Duitse archieven mochten worden geraadpleegd en dat de nota binnen drie maanden klaar moest zijn. En dat het onderzoek in het Duitse parlement behandeld werd, met als eindconclusie dat verder onderzoek niet nodig is.

Ondenkbaar dat Duitsland zoiets zou doen. Ze hebben niet voor niets het woord ‘Vergangenheitsbewältigung‘ waar wij Belanda’s niet eens een duidelijke vertaling voor hebben.

Extra rookgordijn

Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog vonden de grootste militaire operaties uit de Nederlandse geschiedenis plaats. In elke oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. In onze oorlog is de waarheid ook het laatste slachtoffer. Nederlandse journalisten, historici en politici houden dat in overgrote meerderheid graag zo. Ze willen niet op één hoop worden gegooid met de Duitsers en Jappen.

Karskens beweert te pleiten voor een juiste geschiedschrijving, maar draagt, met het leggen van een extra rookgordijn, zelf bij aan de tot de tot op de dag van vandaag voortdurende ‘Mist van de oorlog‘.

Max van der Werff strijdt al jaren voor meer openheid over de misstanden in Nederlands-Indië en voor erkenning van de Nederlandse oorlogsmisdaden in de kolonie. Samen met anderen heeft hij een website: 7mei.nl.

Gastschrijver, 30.07.2013 @ 11:36

[Home]
 

10 Reacties

op 30 07 2013 at 12:44 schreef Thomas E:

Een oom van mijn vrouw, Wim Heldoorn, werd als filmer/fotograaf ‘voor zijn nummer’ uitgezonden naar Nederlands Indië. Hij heeft de politionele acties gedetailleerd gedocumenteerd. Na zijn dood vonden wij talloze spoelen met z/w films en dozen z/w foto’s. Tot onze afschuw was er een foto bij van inlanders met hun handen omhoog in een gegraven greppel (eentje kijkt angstig om). Een volgende foto laat de neergeschoten mannen zien. We hebben al het materiaal afgegeven bij het Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Daar moet het dus in te zien zijn.

op 30 07 2013 at 16:48 schreef Bigpete:

Wat er in Indië gebeurt is? 150.000 dienstplichtige jonge jongen die net 5 jaar oorlog hadden meegemaakt en waarvan verreweg de meesten nog nooit buiten Nederland waren geweest (of buiten hun eigen woonplaats) die gedropt werden in een land dat ze niet kenden en daar op moesten boksen tegen een overmacht die het zelf nou ook niet zo nauw nam met het oorlogsrecht. DAT is er misgegaan. Een recept voor ellende.

Foto”bewijs”, ik heb een album vol foto’s van mijn vader in Indië, de foto’s uit die tijd zijn zo klein en vaak vervaagd, ik kan nauwelijks mijn vader herkennen, als de foto’s van de vermeende oorlogsmisdaden net zo zijn dan is nauwelijks te zien wat er op staat. Waarbij ik niet wil beweren dat er geen excessen hebben plaatsgevonden…

op 30 07 2013 at 18:18 schreef MNb:

“Karskens hanteert het motto waar-twee-vechten-hebben-twee-schuld.”
Dat is een veel te vrije interpretatie van het citaat dat je van Karskens aanhaalt. Hij stelt niets meer en niets minder dan dat aan beide partijen oorlogsmisdaden zijn gepleegd.
Nou, dat is zowat een open deur. Britten en Amerikanen (met name Patton) hebben ook oorlogsmisdaden gepleegd van 1943 tot 1945, om van de Fransen nog maar te zwijgen.
Oh – wat de Nederlandse verzetsstrijders betreft, ik zie niet in dat de Duitse bezetting hun moorden overal en altijd bij voorbaat rechtvaardigen. Die op generaal Seyffardt bv. is op zijn zachtst gezegd hoogst dubieus.
En ja, Wilhelmina is door de oproep tot spoorwegstaking in september 1944 mede verantwoordelijk voor de hongerwinter.
Wat er gebeurd is tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog is al lang bekend, zie ook Thomas E. Wie het wil weten kan genoeg vinden. De Nederlandse overheid is alleen maar te bescheten om het falen en de oorlogsmisdaden toe te geven.

op 30 07 2013 at 19:46 schreef Sasha Berkman:

Wat je zegt MNb.

op 30 07 2013 at 22:12 schreef Thomas E:

@Bigpete “Waarbij ik niet wil beweren dat er geen excessen hebben plaatsgevonden”

Natuurlijk hebben er excessen plaatsgevonden, dat weet jij net zo goed als ik. Dat is oorlog, helaas. Het een lokt het ander uit. Je ziet dat je maten gruwelijk vermoord worden, dus doe je hetzelfde of liefst erger terug. En dan ben ik het eens met MNb: “De Nederlandse overheid is alleen maar te bescheten om het falen en de oorlogsmisdaden toe te geven.”
Gewoon omdat NL altijd bang is dat het dan zijn portemonnee moet trekken, want dat is het ergste wat je den Hollander aan kunt doen.

op 31 07 2013 at 01:10 schreef henkjan:

Arnold Karskens is een fundamentalist. Dat wil niet zeggen dat hij ongelijk heeft, maar wel dat er met hem niet te marchanderen valt. Wat lastig is in een wereld die niet altijd zwart-wit is.

op 31 07 2013 at 10:40 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

Wieroe, mijn hindoe kat en ik onderzosken de barbaarse geschiedenis van de mensapen al heel lang en feitelijk is deze stelling absoluut waar op elk instantaan tijdsmoment van de geschiedenis:

‘Survival of the fittest, the strongest will survive and the weak will perish and die’.

Elke bioloog weet dit verdomd goed, en mensapen zijn dus niet anders, deze ene natuurlijke wet bepaalt gewoon alles op aarde sinds de oudheid. Dus dit is de natuur en wij horen erbij als mensaapjes.

Hierom zeg ik van:
mbt kolonialisme:
die gasten moeten het maar verder uitvechten, witte aapjes (blanke draaikonten), gele, bruine en zwarte.

Naoorlogse aanval van nl leger is dus natuurlijk en toevallig verloren die witte hollandse aapjes, maar ze wonnen wel 200 lang jaar daarvoor: koloniale tijd VOC.

dewanand
hindoe fundamentalist
planet of the intelligent hindu apes

op 02 08 2013 at 08:51 schreef Ton Biesemaat:

Waarom zou de liquidatie door het verzet op generaal Seyffardt hoogst dubieus zijn? De man leidde de recrutering van Nederlandse Waffen SS’ers voor de Nazi-genocide/veroveringsoorlog in Oost-Europa. Of komen we weer aan met argumenten zoals represailles waardoor gewapend verzet eigenlijk maar onverantwoordelijk was?

op 03 08 2013 at 06:31 schreef Max van der Werff:

Thomas E…graag contact via info@7mei.nl of maxvanderwerff@hotmail.com

op 07 08 2013 at 14:02 schreef cRR Kampen:

“En ja, Wilhelmina is door de oproep tot spoorwegstaking in september 1944 mede verantwoordelijk voor de hongerwinter.”

O, ik dacht dat de moslims daarvoor verantwoordelijk waren. In elk geval zijn wij het erover eens dat de Duitse bezetter er onschuldig aan was.

(moet hier nog een winkie bij, ga ik anders gelijk terug naar de goelag?)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS