Home » Archief » Zomertijd


[29.03.2016]

Zomertijd

Jona Lendering

cr5
Illustratie: Raphaël Collin

“Een paar dagen en dan ben je eraan gewend”: dat heb ik de afgelopen dagen dus een paar keer gehoord als de zomertijd ter sprake kwam. Het is op zich al een verbetering dat mensen zeggen dat aanpassen wel meevalt, want dat betekent dat ze tenminste niet meer komen aanzetten met argumenten vóór de zomertijd.

Die zijn er immers niet. De New Scientist somde de problemen dit weekend allemaal nog even op. Lees maar hier: dat er energie zou worden bespaard, is kwestieus en de nadelen zijn reëel. De verandering van dagritme vergroot bijvoorbeeld het risico op hartaanvallen. Meer informatie hier. Die nadelen zijn bovendien al heel lang bekend: dit stuk op Kennislink is alweer negen jaar oud.

Hilarisch verhaal

Maar je bent er dus, zo luidt het laatst-overgebleven argument, na een paar dagen wel aan gewend. En ook dat is dus onwaar. In zijn boek Het innerlijke uurwerk – ik besprak het hier – vertelt de Duitse slaaponderzoeker Till Roenneberg het welbeschouwd hilarische verhaal over het onderzoek dat is gedaan naar de invoering van de zomertijd. Dat onderzoek duurde een week en toonde dat de mensen zich gemiddeld inderdaad aanpasten. Wat er na die week gebeurde, was daarom maar niet meer onderzocht.

Ten onrechte. U voelt al waar de crux zit: bij het woord “gemiddeld”. Zoals bekend zijn er mensen met een vroeg en een laat slaapritme. Wie laat uit de veren is, is niet lui, maar heeft domweg een late biologische klok. Je zou verwachten dat deze groep moeite heeft met het vooruitzetten van de klok in de lente, en zo’n vermoeden kun je testen door te registreren op welk moment mensen op hun vrije dagen opstaan. Toen men dit onderzocht en verder keek dan die ene week, constateerde men dat de nachtmensen zich na een maand nog altijd niet hadden aangepast. Hun ritme was compleet zoek. Wat de onderzoekers echter eveneens ontdekten, was dat ook ochtendmensen hun activiteiten na een maand nog altijd niet volledig hadden aangepast aan de veranderde tijd. De eerste week gaan we gemiddeld een eind met de zomertijd mee, maar daarna stokt de aanpassing.

Volksgezondheid

Kortom: de zomertijd heeft geen voordelen, heeft wel levensgevaarlijke nadelen en is ook al niet iets waar je wel aan went. Een overheid die de zomertijd handhaaft, beschadigt de volksgezondheid – maar de overheid lijkt zich om hartaanvallen niet te bekreunen en kijkt al negen jaar de andere kant op. Ik vrees dat ook deze petitie weinig zal uithalen, al beveel ik die wel van harte bij u aan.

PS

Ik lees pas nu de weekendbijlage van De Volkskrant, met daarin een “Klopt dat wel?” over Fins onderzoek naar beroertes, die vaker zouden optreden na de tijdwisselingen. Dat onderzoeksresultaat ligt er, maar er zijn nog wat kanttekeningen mogelijk. En passant wordt opgemerkt dat er geen verband is – althans in Finland – tussen zomertijd en hartinfarcten. Ik heb geen idee of dat het hierboven aangehaalde hartaanvallenonderzoek weerlegt of nuanceert.

Jona Lendering heeft een nieuw boek uit: Israël verdeeld. Hij is ook betrokken bij een nieuw oudheidkundig tijdschrift, Ancient History Magazine, waar ik goede verhalen over hoor. Dit stuk is gejat van zijn eigen website. Daar gaat het verhaal ook nog verder.

Jona Lendering, 29.03.2016 @ 07:19

[Home]
 

16 Reacties

op 29 03 2016 at 07:29 schreef G.J. Brethouwer v/h Cactus:

Wat een gezeur, één uurtje eerder opstaan.
Man, man, man.
Wat moeten mensen die in vijf ploegendienst werken wel niet denken nu.

op 29 03 2016 at 08:51 schreef gerard:

liever wintertijd afschaffen – kon ik niet aangeven bij de petitie

op 29 03 2016 at 10:07 schreef yurp:

Met de zomertijd is het lekker laat licht ’s avonds.

op 29 03 2016 at 10:26 schreef cRR Kampen:

Handig, licht om half vijf ’s nachts.
Maar het ernstige feit is natuurlijk de sterfte van zo’n vijftig procent aan jetlag.

op 29 03 2016 at 10:36 schreef domoor:

vooral de kids hebben last van een jetlag.en hoe bedoel je mensen in ploegendienst. ipv zeven uur beginnen (zomertijd) om zes uur beginnen(wintertijd).

waarom blijven ze gewoon niet van die klok af. het levert in z’n geheel niks op. ook dat je steeds een uur verschil hebt ten opzichte van andere landen is verwarrend. en één uur extra vasten in de ramadan in de zomer.

blijf gewoon van de klok af.

op 29 03 2016 at 11:31 schreef cRR Kampen:

Ik heb erg te doen met al die mensen die elke week fatale lasten ondervinden van het vrijdagavond een uur later naar bed gaan en de zaterdag uitslapen… We moeten terug naar de zevendaagse werkweek!

op 29 03 2016 at 12:27 schreef Sasha Berkman:

Ook ik ben erg blij met het uurtje langer licht ’s avonds.

op 29 03 2016 at 12:35 schreef babs:

https://www.youtube.com/watch?v=br0NW9ufUUw

op 29 03 2016 at 12:45 schreef domoor:

cRR

en jij dan met de zweep aan de lopende band om die “zwartjes” eens aan het werk te zetten.

ze trekken immers toch maar steun van de samenleving.

en op koningsdag mogen we een dag vrij om braaf te applaudisseren voor de koning en de dochter van één van de leiders van de dictatuur in een ver land hier vandaan.

in het vorige stuk van Peter was dat immers onze rol. paternalistisch erkenning krijgen van het autochtone deel. we snakken ernaar

op 29 03 2016 at 13:12 schreef Lex:

Ik ben een avondmens en vind de zomertijd juist geweldig, dan is het lekker laat licht ’s avonds. Ik zou veel liever de wintertijd afschaffen.

op 29 03 2016 at 13:35 schreef Thomas E:

Vredestijd, oorlogstijd, etenstijd, vastentijd, paartijd, leeftijd, bedtijd, recordtijd, oogsttijd, regentijd, looptijd, altijd.

Wintertijd/zomertijd pffff… ik denk dat ik me nog maar even omdraai.

op 29 03 2016 at 13:42 schreef domoor:

maakt niet uit waar ze de klok op vast zetten. ik zou zoveel mogelijk de lijn van het vaste land van West Europa aanhouden.

op 29 03 2016 at 14:54 schreef Mario:

Ik doe geen online meuk. Dat laat ik liever over aan ‘pollfuckers’. Polls en peilingen zijn dan ook nogal lachwekkend, m.i.

Maar die overschakeling van tijd mag zeker wel weg. De vele vogels in je tuin, die hun vroege ochtendconcert beginnen, hoor je toch wel (werkelijk sorry, stadsluitjes! ;-)

op 29 03 2016 at 19:04 schreef Joost K.:

Dit gaat voornamelijk om de fysieke gesteldheid bij tijdswisselingen, maar hoe zit het met de geestelijke gesteldheid? Depressies schijnen weer vaker voor te komen bij korte dagen, dan is het weer zo gek nog niet dat de klok een paar uur voorruit gaat. Heb er zelf ook altijd een hekel aan als het al donker is om 16:00 in de winter, geef mij de zomertijd maar.

op 30 03 2016 at 05:40 schreef william55:

Sasha Berkman:Ook ik ben erg blij met het uurtje langer licht ’s avonds.
Tot oktober een uurtje minder demoniseren en haat prediken, lijkt mij niets voor jou.

op 30 03 2016 at 11:28 schreef domoor:

maar wel weer een uurtje extra racismetijd voor jou william … in WW2 waren er mannen van 55 die William heetten. er zijn Williams geweest die joodse mensen de gaskamers in hebben gejaagd. er zijn ook witte mannen van 55 die pogroms op de roma en sinti hadden gepleegd.

william55 neem afstand.. sterker nog verander je man.

NEEM AFSTAND!!#!!!! TOEEEEEEEE NEEM AFSTAND!!!!! AFSTAND NEMEN WITTE 55 JARIGE WILLIAM…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS